pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:165/417)

Nogi gęsie pieczone w pomarańczach 198

Czasami każdy ma ochotę przygotować coś innego lub zaskoczyć gości. Dzisiejsza propozycja właśnie skrywa w sobie coś nieznanego, a zarazem znanego. I taki jest też efekt końcowy. Jemy niby pieczony drób, ale w akompaniamencie pomarańczy połączonych z nutą różnych przypraw i ziół.Myślę, że ten przepis może się Wam przydać jako propozycja na świąteczny obiad, lekko odbiegająca od tradycji(...)łyżki oleju rzepakowegoSólPieprz3 łyżki wodyPrzygotowanie:Nogi gęsie zamarynować. Olej wymieszać z papryką słodką i ostrą, kolendrą oraz cząbrem, solą i pieprzem. Nogi ponacinać od góry. Natrzeć je marynatą. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a najlepiej całą noc.Pomarańcz pokroić w plastry (nie obierać). Przełożyć do worka do pieczenia pomarańcz. Na to ułożyć nogi gęsie. Podlać wodą. Zamknąć worek

Fabryka pomysłów
Pulled pork 145

pulled pork jest kanapka, której nie wyobrażam sobie bez własnoręcznie pieczonej, lekko słodkiej bułki hamburgerowej i oczywiście surówki colesław. Całość to absolutne mięsne szaleństwo, wspaniała uczta, pozostawiająca błogi uśmiech:))) Składniki: MIĘSO 1 kg łopatki wieprzowej 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej papryki 2 gałązki tymianku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki pieprzu cayenne(...)około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około 5 godzin. Można skrócić ten czas, zwiększając temperaturę do 160 stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny. Ciepłe mięso zdejmujemy z kratki na deskę do krojenia

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 194

udźce średniej wielkości nie za duże,bo duże mogą się piec w nieskończoność i być dalej łykowate. Mój udziec ważył 80 dkg i wystarczył dla trzech osób. Polecam :) Składniki - udziec z indyka 80 dkg. - domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami(...)skórką do góry. Przykryłam pokrywą i wstawiłam do zimnego piekarnika. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni, z termoobiegiem. Kiedy już się nagrzał do tej temperatury, zmniejszyłam grzanie do 160 stopni. Piekłam mięso ok.1.5 - 2 godziny. W międzyczasie, odwróciłam udźca kilka razy i dolałam pół szklanki gorącej przegotowanej wody, aby mięsko było soczyste i nie za mocno się zrumieniło. Kiedy mięso osiągnęło

Kuchnia z widokiem na ogród
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 138

Składniki na ciasto tarty: 3/4 kostki masła 1,5 szklanki mąkiżółtkopłaska łyżeczka soliZagniatamy ciasto  ze wszystkimi składnikami i wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywcza i

Bon Appetit Małgorzaty
Domowe nachos 177

trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku. składniki: 100g mąki kukurydzianej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki kurkumy pieprz 4 - 5 łyżek olieju 150 ml wody(...)elastyczne. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm (w razie potrzeby podsypać je mąką), wyciąć trójkąty lub inne kształty i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie. Piec w temperaturze 200 o C przez około 10 minut lub do momentu aż nachos się zarumienią

Mama Gotuje
Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu 65

Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu Lubicie pieczone ziemniaki? My uwielbiamy. To jeden z naszych ulubionych dodatków do obiadu. Dziś mam dla Was prosty przepis na pieczone ziemniaczki. Pokrojone na małe kawałki i obtoczone w prostych, popularnych przyprawach, które znajdziecie w każdej kuchni. Takie ziemniaki przygotowuje się naprawdę szybko. Pokochały je nawet moje maluchy. Ziemniaki(...)takiej wersji dość szybko się pieką. Są idealnym dodatkiem do wielu dań, np. do panierowanych kotletów lub domowych nuggetsów. Można je też śmiało podawać same lub w towarzystwie domowego sosu czosnkowego. Szukasz innego przepisu na pieczone ziemniaki? Sprawdź jeszcze przepis na pieczone ziemniaki jak z ogniska ? Do czego podawać pieczone ziemniaki? Pieczone ziemniaki to dodatek dość

Słodkie okruszki
Zupa z dynią, jarmużem i pistou 162

słodka papryka do smaku pokrojona w piórka dymka i kawałki manchego do dekoracji Pistou 1 doniczka świeżej bazylii skórka otarta z połowy cytryny 3 ząbki czosnku 50 ml oliwy 2 łyżki utartego sera manchego odrobina wody Podziel dynię na kawałki. Oczyść z pestek i gniazda i przełóż na blaszkę do pieczenia. Posól, dopraw przyprawami, skrop oliwą i posól. Piecz(...)pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę do miseczek. Dodaj po łyżce pistou, Posyp zupę resztą dymki i pokruszonym manchego

codojedzenia
Pyszna i zdrowa przekąska czyli pieczony kalafior 144

Dawno mnie tu nie było, znaczy się na blogu, bo na fanpage jestem aktywna ;) to prostsze i szybsze. Już zdążyliście zauważyć że przygotowałam dziś pieczonego kalafiora. Wyszedł pyszny! Ogólnie przepadam za surowym kalafiorem, który smakowo przypomina kalarepę, ale jak obtoczymy go w naszych ulubionych przyprawach i podpieczemy to jest dopiero  BOMBASTIK ;) Składniki: 0,5 okazałego kalafiora lub jeden(...)dałam: zioła prowansalskie, suszoną cebulę, sól morską, czerwoną paprykę, sproszkowane pomidory) Sposób przygotowania: Kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki, myjemy a następnie osuszamy przekładamy kalafiora do miski gdzie dodajemy olej, przyprawy i len mieszamy, aż wszystko oblepi kalafiora (najlepiej jest spróbować czy jest wystarczająco przyprawiony) wykładamy kalafiora na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Szynka pieczona 255

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona   Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną(...)kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.   Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Szynkę warto kilka razy obrócić.   Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Ciasto francuskie z boczkiem 759

Składniki: 1 ciasto francuskie ( ja kupuję to z Biedronki - sprawdzone ) kilka plasterków sera żółtego ( z większą zaw. tłuszczu ) kilka plastrów boczku  jajko przyprawy : pieprz, papryka

Mechanik w kuchni
Pierś z indyka w doskonałej marynacie z suszonymi pomodorami 185

Polecam doskonałe danie,  które możemy wykorzystać na obiad lub jako gorącą przystawkę. Indyk w marynacie, pieczony z suszonymi śliwkami, podany z brzoskwiniami smakuje wyśmienicie

W kuchennym oknie Ewy
Makaron tagliatelle w pomidorowym sosie z krewetkami 129

pełnego ziarna 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 150 ml gęstego przecieru pomidorowego z kartonu 100 ml wytrawnego białego wina  50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 20 całych krewetek bez pancerzy garść posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz czarny Dodatkowo jako przekąska:  pieczone krewetki tygrysie przekrojone na pół w sosie chilli(...)patelni oliwę z oliwek i masło, wrzucamy na to czosnek i smażymy na małym ogniu przez około 15 sekund, aż czosnek zacznie się lekko rumienić, po czym dodajemy paprykę. Po 2 minutach dodajemy przecier pomidorowy i wino. Doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy przez 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotowujemy osoloną wodę

Spektrum Smaku
Kurczak z pieczonymi ziemniakami na oleju rzepakowym. 172

jako, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego też staram się wykorzystywać go bardzo często w mojej kuchni.Składniki: pałki z kurczaka pieprz  sól papryka czerwona wędzona czosnek majeranek olej rzepakowy ziemniaki Wykonanie:Kurczaka dokładanie myjemy i osuszamy. Obsypujemy przyprawami i wkładamy na ok 30 min do lodówki. Ziemniaki obieramy i dzielimy(...)piekarnika.Ziemniaki osuszamy z nadmiaru wody i obsypujemy ulubionymi przyprawami. Wykładamy również na blaszkę na którą wcześniej wylaliśmy olej rzepak i blaszkę wstawiamy do piekarnika razem z naszym kurczakiem. Pieczemy całość

Malinowe Pocałunki
Klops z mięsa mielonego 555

kasza mannasól, pieprz, ostra papryka mielona, majeranekPrzygotowanie :Zmielone mięso doprawić przyprawami, wbić jajka i wyrobićCebule, czosnek pokroić drobno i przesmażyć na smalcu- po przestudzeniu dodać do masy mięsnej- dokładnie wyrobić, najlepiej rękąJeśli masa pozostaje zbyt miękka i rzadka dodać kilka łyżek bułki tartej lub kaszy manny.Doprawione mięso przełożyć do keksówki   (25x11) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Foremkę

Proste Potrawy
Roladki drobiowe z papryką i rukolą 217

drobiusól200 g rukoli200 g żółtego sera w plastrach (np. morskiego)1 papryka czerwonaolej do smażeniaDzisiaj ponownie danie z drobiu. Już od dawna miałam ochotę na jakieś danie z wykorzystaniem rukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym.Paprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać(...)każdej strony przyprawą do drobiu. Rukolę umyć, odsączyć z nadmiaru wody i drobno posiekać.Brać pojedynczo płaty kurczaka i układać na nich kolejno: posiekaną rukolę, plaster żółtego sera i paprykę. Następnie delikatnie zawijać roladki. Dla zabezpieczenia, żeby nam się nie rozpadły w trakcie smażenia można owinąć nitką, którą później bez problemu można zdjąć.Przygotować patelnię teflonową. Wlać olej. Rozgrzać

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania