każdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyskórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę (ok.5x5mm), udusić na łyżce masła
SzczyptaSmaQsera żółtego tartego 2 żółtka 10 oliwek nadziewanych papryką po szczypcie bazylii i oregano Wykonanie: Do miski wsypujemy ser, dodajemy mąkę, masło, żółtka oraz przyprawy, wyrabiamy dokładnie ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wykrawając kółka, na środku wciskamy przeciętą oliwkę na połowę, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 200 C około
kgwjanczewopatelnią, a potem wycierać kuchenkę z kropel oleju), ale dzięki pieczeniu klopsiki będą również o wiele zdrowsze (a nadal pyszne). Trzeba tylko dopilnować, aby pod koniec pieczenia dobrze się przyrumieniały (włączamy górną grzałkę), a będą równie apetyczne, jak takie z patelni.Keftedakia mają wyrazisty smak, dzięki dużej ilości dodatków, przebije się szczególnie kumin, zaś mięta i anyżowy(...)solą i sokiem z cytryny oraz (2) w chlebkach pita, z pomidorem, ogórkiem i papryką, polane sosem tzatziki. Keftedakia - klopsiki z kminem, miętą i ouzo udało mi się zrobić 19 klopsików czas przygotowania: 25 min. + 1 godz. chłodzenia masy na klopsiki + 40 min. pieczenie Składniki: 500 g mielonej wołowiny 1 duża cebula, posiekana 75 g posiekanej świeżej mięty (duży
Chilli Czosnek i Oliważeberek wieprzowych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka czosnku w proszku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki tymianku Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujeUwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego sera . Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka (około 150g) 2 plastry sera mozzarella papryka mielona ostra sól, pieprz(...)Mięso doprawiamy solą, pieprzem, vegetą i papryką ostrą mieloną. Odkładamy natarte piersi kurczaka do lodówki na około 20-30 minut (ten etap można pominąć i mięso również będzie smaczne). Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella. Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą. Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około
Anielska Kuchnia Aniprzepis :) Składniki: 1 dynia makaronowa 1 papryka 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1 mały słoik przecieru pomidorowego z ziołami 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka masła garść posiekanych listków bazylii Dynię przeciąć na pół i piec 35-40 minut w nagrzanym
Jemy PijemySchabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :) Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła(...)poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny w 200*C (w zależności od grubości mięsa czas może się troszkę skrócić lub wydłużyć). Ostatnie 10 minut można piec bez przykrycia. Po wyłączeniu grzania warto
Kto ugości moich gości?Składniki: 1,1kg boczku bez skóry, musztarda francuska, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, 4 ząbki czosnku. Przygotowanie:
W kuchni u MonikiSkładniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy(...)zalewie . Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę ) , upychamy w siatkę wędliniarską . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny ( w zależności od grubości kawałka , czasami potrzeba 30 minut więcej
Swojskie jedzonkokopru włoskiego (fenkułu) 1 jajko 1 łyżeczka startego imbiru 1 łyżeczka pestek dyni 1 łyżeczka pestek słonecznika 1 łyżeczka orzeszków pinii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 3 łyżki maki pszenno-orkiszowej 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz Dodatki: jajka sadzone (6 szt.) i mix sałat PRZYGOTOWANIE: Kaszę gryczaną gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Cebulę siekamy(...)dyni oraz orzeszki pinii. Wsypujemy mąkę pszenno-orkiszową i bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powinniśmy uzyskać lekką ,a zarazem lepką konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy burgery za pomącą ringu lub foremki bezpośrednio na blaszce. Burgery pieczemy w temp. 200'C przez
kulinarnyJawówczas najczęściej w następujących zestawach: - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku , sos czosnkowy , sałatka z ogórków kiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki , Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki pół czubatej łyżeczki ostrej papryki pół czubatej łyżeczki rozmarynu pół
Smak mojego domuzapiekankę z kurczakiem i ryżem. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka (około 500 g) 100 g ryżu 3 łyżki przyprawy gyros 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 zielona papryka 2 cebule 200 ml śmietany 18% 1/2 puszki pomidorów 4 łyżki ketchupu pikantnego 150 g żółtego sera 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz Pierś z kurczaka umyć(...)pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ułożyć na warstwie mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni. Po wyjęciu posypać natką
O kuchni z uczuciemgarść posiekanej natki pietruszki kilka orzechów włoskich 1/2 ząbka czosnku przyprawy: suszona cebulka, curry, pieprz ziołowy, czerwona papryka, czarnuszka WYKONANIE: Fasolkę gotujemy do miękkości- ugotowaną blendujemy z tofu- następnie dokładnie mieszamy z przyprawami całość przekładamy do aluminowej/bądź wyłożonej papierem do pieczenia formy (w kształcie do tarty- tzw. "płytkiej miski") całość pieczemy ok 20 min w 200 stopniach ząbek czosnku
healthy dreamsgrube plastry. Naczynie żaroodporne nacieramy oliwą, nakładamy pierwszą warstwę plastrów ziemniaków. Następnie nakładamy pokrojoną w kostkę paprykę, chili, cebulę oraz kiełbasę chorizo. Nakładamy sos pomidorowy i przykrywamy pozostałymi plastrami ziemniaków. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i dekorujemy plastrami salami. Całość pieczemy w nagrzanym do 180C piekarniku przez 15-20 minut
Emcia Pichci