cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek W wersji dieteczynej, rybkę należy delikatnie doprawić solą i pieprzem, w naczyniu żaroodpornym posmarowanym łyżką oliwy z oliwek, piec 20 minut w temp. 180 stopni.Można
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy. Pieczony udziec z indyka – bardzo kruchy i delikatny. Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej(...)cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól, suszony imbir, czerwona papryka słodka, majeranek, cynamon, gałka muszkatałowa, kminek mielony → ilość wg upodobania, ale składniki wszystkie dla efektu muszą być świeży imbir (kawałek 2 cm) garść rodzynek i suszonej żurawiny oliwa z oliwek Wykonanie: Indyka natrzeć oliwą. Wetrzeć w indyka sól, paprykę, majeranek i suszony imbir i sok z cytryny (połowa soku
Pociąg Do KuchniSkładniki: kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smakuDODATKI:ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem(...)schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarkikurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukiniąnakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia kurczaka wyjąć na talerz i podzielić
W Mojej Kuchni Lubięzakochałam się w tym urządzeniu, wędliny domowe wychodzą naprawdę świetne, lepsze niż gotowane czy pieczone. Jeśli nie posiadacie szynkowara to spokojnie możecie upiec schab w piekarniku, schab ze śliwką to takie danie, które zawsze się udaje! Przepis jest TUTAJ 3. Sałatka śledziowa z papryką Wiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz(...)Pierwszy raz robiła go moja siostra na chrzciny najmłodszego, od tamtej pory robimy regularnie na różne uroczystości rodzinne. Na święta również ją planuję. Przepis znajdziecie TUTAJ 5. Sałatka z pieczonego kalafiora Na sałatkę z pieczonego kalafiora natrafiłam na blogu Marzenki. Od razu mnie zaintrygowała i zaciekawiła. Nie robiłam jej jeszcze, bo czekam na specjalną okazję, a święta
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniestoły serwowano wprawdzie bigosy przyrządzane na różne sposoby, ale nie było w nich ani kawałka kapusty. Te staropolskie bigosy składały się wyłącznie z mięsa. Brało się na nie pieczone wcześniej krojone w kawałki mięso wołowe lub skopowe ( z kastrowanych i tuczonych baranów ), cielęcinę, tłusty drób, a nawet ryby i raki i dusiło się z różnymi przyprawami(...)suszone śliwki (opcjonalnie ) -4 suszone grzyby (opcjonalnie) Golonki zamarynować w mieszance przypraw: papryka słodka i ostra, pieprz, sól. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej, na noc. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć z każdej strony na rumiano golonki. Przykryć pokrywką i piec do miękkości. Można również takie obsmażone golonki wstawić do nagrzanego piekarnika. Główkę kapusty poszatkować
Kulinarne przemysleniaKurczak pieczony w piekarniku na butelce, smakujący jak z rożna, to zdecydowanie smak mojego dzieciństwa. Jak łatwo przygotować takiego kurczaka w domu, możecie się przekonać sami. Nie potrzeba wcale dużo przypraw a smak jest powalający. Ja dodaję tylko małą ilość soli, aromatyczny majeranek- to podstawa, posypuję dwoma rodzajami papryki i gotowe. Ten zapach i smak, po prostu bajeczne!Mojej(...)posypać lekko ostrą papryką oraz intensywniej słodką. Oprószyć lekko solą (ja posypałam tylko solą z młynka, użyłam jej naprawdę niewiele a wcale nie był niedosolony). Doprawioną tuszkę umieszczamy na butelce (napełnionej wodą do ok.3/4 pojemności), postawionej na blaszce z piekarnika. Woda parując zapewni soczystość naszego mięsa. Blaszkę wsuwamy do nagrzanego do 200*C piekarnika i pieczemy w tej temperaturze przez
Smaczne Zdrowekaczka z wiśniami Kaczka z owocami wiśni, polana w trakcie pieczenia odrobiną domowej, wiśniowej nalewki, to danie wprost niezrównane w smaku. Zawsze warto przygotować takie danie, a zwłaszcza teraz zimą, kiedy nasz organizm domaga się solidnych posiłków. składniki 1 kaczka 150 g wiśni o tej porze roku mrożonych lub z nalewki, czy ostatecznie(...)kompotu ( ja użyłem owoców z nalewki) sól, pieprz 1 łyżeczka majeranu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki oleju spory kieliszek wiśniowej nalewki sposób przygotowania Kaczkę myjemy, osuszamy nacieramy ( na zewnątrz i w środku) olejem zmieszanym z pieprzem, solą, papryką, oraz majerankiem i odstawiamy ją w chłodne miejsce na co najmniej dwanaście godzin. Następnego dnia
Miód i pieprzKurczak pieczony w glazurze...Rumiany, soczysty kurczak, pieczony wraz z warzywami.Zamarynowany w mieszance przypraw, oleju, musztardy i sosu sojowego.Oblany słodko-pikantną glazurą.Pyszny na ciepło i na zimno do kanapek.Polecam! Składniki:1 kurczak o wadze około 1,5 - 1,7 kg;3 duże ząbki czosnku;1 płaska łyżeczka soli;Pieprz.Warzywa:2 średnie marchewki;1 średnia cebula;Biała część(...)żeby skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek.Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem.Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka.Ostrą paprykę w glazurze można zastąpić słodką, a ciemny sos sojowy - jasnym
Gospodyni Miejskakurczaczka" więc dzisiaj danie specjalnie dla niego. Pyszne pieczone udka z dodatkiem ziół, czosnku i gruszek. Aromatyczne i mięciutkie. Doskonałe na obiad, u nas z ziemniakami, ale świetnie też smakują z ryżem czy kuskusem z warzywami. 4 udka z kurczaka kilka ząbków czosnku 2 gruszki sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra tymianek bazylia rozmaryn (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)gruszki pokroić na ćwiartki. Wszystko wymieszać z przyprawionymi udkami. Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku pod przykryciem przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę naczynia, aby skórka na udkach ładnie się podpiekła. Zamarynowane udka przed włożeniem do piekarnika Nasza propozycja obiadowa - z ziemniakami i kiszonymi ogórkami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepuszka pomidorów krojonych (400g) 1 mała cebula łyżeczka ostrej papryki FRYTKI 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Bataty bardzo dokładnie wyszoruj (nie obieraj ze skórki) i pokrój w grube słupki, jak na frytki. 3. W misce wymieszaj olej z przyprawami, wrzuć do tego frytki i ponownie wymieszaj. 4. Piecz około 30 minut w piekarniku. GRILLOWANY INDYK 1. Mięso dokładnie(...)Rozgrzej patelnie grillową, spryskaj olejem. 4. Grilluj kilka minut z każdej strony, tak aby mięso nie było zbyt twarde (ani surowe:) CIECIERZYCA DUSZONA W POMIDORACH 1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę (cebulę znacznie drobniej) 2. Wrzuć na patelnie, zalej pomidorami i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i duś na średnim ogniu ok. 10 minut, aż papryka będzie miękka
Powiedz dietom niejest to przekąska nr 1 podczas Super Bowl, największego sportowego wydarzenia w USA. Oryginalne skrzydełka Buffalo są smażone na głębokim tłuszczu i obtaczane w sosie, ale równie popularne są pieczone i grillowane. Ja wybrałam metodę przygotowania skrzydełek w piekarniku i nieskromnie muszę przyznać, że w towarzystwie frytek z batatów i śliwkowego sosu BBQ smakują wybornie. Gorąco polecam!Składniki:Skrzydełka(...)ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcją grilla. W centralnej części piekarnika ustawiamy kratkę, a pod nią blaszkę do pieczenia. Na kratce układamy skrzydełka i pieczemy przez 15 minut. Powinny
Smakowity Blog Kulinarnysałata lodowa · pomidor · ogórek zielony · oliwki · ½ papryki · ½ opakowania jogurtu naturalnego · 1/3 szklanki bułki tartej · około ½ szklanki sezamu lub płatków(...)nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć kurczaka i piec przez około 30 minut w termo-obiegu. Jeśli panierka się przypiecze możemy zmniejszyć temperaturę. W tym czasie przygotować warzywa. Sałatę posiekać lub porwać na mniejsze kawałki. Pomidora i ogórka pokroić w plastry. Paprykę w słupki a oliwki przekroić na połówki. Składniki sosu wymieszać dokładnie. Na tortillach
Mania Gotowaniaimprezę jeśli zrobimy je na krótszych patyczkach. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 opakowanie cienkiej kiełbasy chorizo (lub innej ostrej i paprykowej) 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka 1 duża czerwona cebula przyprawa gyros oliwa/olej Piersi z kurczaka rozcinamy wzdłuż i kroimy w kostkę ok 2x2 cm. Jeśli mamy czas przekładamy kurczaka do miseczki posypujemy przyprawą(...)chorizo i kawałek papryki. I tak do końca patyczka. Jeżeli mamy niewielki kawałek kiełbasy możemy gdzieś w środku i na końcu nadziać dwa kawałki kurczaka i oddzielić je dla kontrastu czerwoną papryką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i na ruszcie układamy nasze szaszłyki (pod spód możemy wstawić brytfannę żeby soki z kurczaka nie ubrudziły nam piekarnika). Pieczemy
Piekielna Kuchnia Patitofu wędzonego średnia papryka czerwona łyżeczka mielonego lnu łyżka płatków owsianych przyprawy: czarnuszka, papryka czerwona, chili, pieprz ziołowy WYKONANIE: paprykę obieramy, płatki owsiane mielimy tofu blendujemy razem z obraną papryką (najlepiej wszystko pokroić najpierw na mniejsze kawałki) do zblenowanych składników dodajemy, mielony len, płatki i przyprawy- całość dokładnie mieszamy całość przekładamy na papier do pieczenia- wyjdzie kilka schabowych pieczemy
healthy dreamsblendujemy na gładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, pieprz i sól i dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smaków