pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:172/417)

Bográcsgulyás, bograczem zwany 215

chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami doprawia, cynamonu z leksza dosypuje i już, grzany bimberek gotowy! Tylko poramańczy lepij nie dodawać, bo aksamitny posmak kartochli w bimbrze zabijajo, a wiadomo powszechnie, to się nie godzi(...)kociołkach nad ogniskami gotujo. Konkretna, tłusta i ostra jak stu diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
"Kurczakowe" muffinki nadziewane pieczarkami / Poultry muffins stuffed with mushrooms 387

trzy części, rozbić na cienkie plastry. Doprawić solą, pieprzem, papryką i przyprawą do kurczaka. Głębokie foremki do muf finek posmarować odrobiną oleju. Każdą wyłożyć dwoma rozbitymi plastrami mięsa, tak aby końce wystawały ponad brzeg. Wnętrze wypełniamy wcześniej przygotowanym farszem, nadając kształt babeczek. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180oC. Uwaga – sprawdzona rada

Świat Smaku
Pieczony schab z sosem grzybowym 181

fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka ostra, pietruszka Przygotowanie:    Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy(...)Schab obsmażamy z każdej strony na maśle, dodajemy drobno pokrojone grzyby, pieczarki i cebulę. Bulionu z grzybów nie wylewamy. Zalewamy mięso wodą i dusimy 5 minut. Schab wyjmujemy i pieczemy przez godzinę w 180stopniach, podlewając winem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię. Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem

ChilliJemy
Golonki z Indyka Pieczone w Piekarniku 240

Witam serdecznie Propozycja na pyszne golonki z indyka pieczone w piekarniku, mięso po upieczeniu jest delikatne i bardzo smaczne, więc polecam na obiad. Będziemy potrzebować: 6 golonek z indyka na marynatę: 5 – 6 łyżek oleju 3 łyżeczki musztardy 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe duża szczypta rozmarynu duża szczypta(...)układam w naczyniu żaroodpornym i dokładnie smaruję marynatą ( tak żeby całe były nią pokryte). Naczynie wstawiam do lodówki na około 3 godziny do zamarynowania golonek. Po około 3 godzinach – pieczenie golonek z indyka: Naczynie nakrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę. Golonki będę piekła około 120 minut w temperaturze 180 stopni, 60 minut

Uwaga Babcia Gotuje
Chrupiące pakieciki z ciasta filo z mięsem mielonym, szpinakiem i serem 171

klik<   Z ciasta filo postanowiłam przygotować zapiekane ruloniki nadziane mięsem i szpinakiem. Jak dla mnie połączenie idealne. Wspaniale smakowało zarówno prosto z pieca, jak i na drugi dzień. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc na pewno będę wracać do tego przepisu.  Składniki: 3-4 arkusze gotowego ciasta filo , około(...)mięso, wymieszać z cebulą i czosnkiem, udusić do miękkości. Na koniec doprawić solą, papryką i ewentualnie koncentratem pomidorowym. Ciasto filo pokroić na prostokąty (dowolnej wielkości). Nakładać po plasterku sera, łyżce mięsa i łyżce szpinaku. Zawijać w podobny sposób, jak krokiety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać na gorąco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Koszyczki won ton z sałatką z kurczakiem 138

kukurydza w puszce (około 1/2 szklanki) 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli trochę szczypiorku ocet ryżowy opcjonalnie 1 łyżka majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Formę do muffinek smarujemy dokładnie oliwą.W każdy dołek wkładamy po 3 kawałki ciast won ton, a brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet(...)godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cebulę i szczypiorek. Skrapiamy wszystko octem ryżowym i mieszamy. Do wymieszanych warzyw dodajemy usmażone kawałki kurczaka, doprawiamy do smaku. (opcjonalnie można dodać majonez, ja nie dodałam) . Sałatkę przekładamy do upieczonych koszyczków

Bon appetit mon amie
Pieczeń z cukinią i bobem 190

zdrowy i smaczny. Cukinia rośnie w ogródku więc połączyłam.Proponuję Wam zrobić moją pieczeń,na prawdę jest smaczna. Składniki: 500 g łopatki 300 g z szynki 2 szt jajka 1 szt bułka czerstwa 1 szt cebula 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz mielony gałka muszkatołowa papryka słodka zioła prowansalskie sól 1 łyżeczka musztardy 1 szt cukinia 300 g bób(...)czosnkiem oraz przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać i doprawić dość pikantnie. Aluminiową formę wysmarować olejem. Wyłożyć 1/3 mięsa, na środek ułożyć cukinię z bobowym farszem i wyłożyć resztę mięsa. Piec w 180 st 80 min.Pozostawić po upieczeniu do wystudzenia.Forma

Ala piecze i gotuje
Schab pieczony w siatce 180

razem nie gotowany, a pieczony w siatce. Siatka daje nam to że schab uformuje nam wędlinę i dobrze będzie się kroiła po upieczeniu. Jest pyszna bez dodatków, ale na świąteczny stół podajemy ją z chrzanem i ćwikłą bądź musztardą. Polecam! Składniki :* kg schabu bez kości* łyżka majeranku* łyżka czerwonej mielonej słodkiej papryki* łyżka soli* 5 ząbków czosnku* dodatkowo ulubione

Magiczne Życie Marty
Pieczona karkówka w sosie własnym 146

pracochłonne.Taką karkówkę proponuję na danie obiadowe. SKŁADNIKI 1,5 kg karkówki 2 łyżeczki soli 1 łyżka kolendry 4 ząbki przeciśniętego czosnku 1 łyżeczka słodkiej  i ostrej papryki pieprz cayenne ( odrobinę na koniec  łyżeczki )  pół  łyżeczki pieprzu czarnego mielonego  rozmaryn świeży kilka listków 1 łyżeczka majeranku  4 łyżki sosu sojowego   WYKONANIE(...)sosu sojowego, nacieramy nią mięso. Pozostawiamy na noc w lodówce. Na drugi dzień wkładamy do naczynia ( ja używam dużej brytfanny )  wstawiamy do nagrzanego  piekarnika 180 stopni C. Pieczemy ok. 2 godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy mięso na 15-20 min. Jest to sposób na odparowanie wody i przypieczenie z góry karkówki.  Część płynu z mięsa odlewamy

W kuchennym oknie Ewy
Pizza pieczona na kamieniu 238

piekarnika i wraz z nim nagrzewamy.  W ulotce dołączonej do kamienia, nie ma informacji w jakiej temperaturze rozgrzewać kamień, ale na stronie emako.pl jest napisane, że maksymalna temperatura pieczenia to 800 stopni, także nie ma obawy, piekarnik możemy na maksa ustawić :)  W między czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Poniżej, prezentuję przepis na pizzę, z którego korzystam(...)kroić pizzę, pozostaną ślady (przykładowo z papryki, sera). Także nie nastawiajcie się na to, że zawsze będzie on taki piękny jak na początku. Nie można nazwać tego wadą, bo jest to raczej normalna właściwość kamienia, jednak wiem, że są osoby, którym ten fakt może przeszkadzać, także uprzedzam.  Oprócz pizzy na kamieniu możemy piec również bułeczki :) Postaram się w przyszłości

Co w głowie piszczy
Skrzydełka w sosie chili + film 175

Przepyszne skrzydełka z kurczaka w sosie chili zapiekane w rękawie do pieczenia będą znakomitym dodatkiem do frytek, ziemniaków czy klusek. Mieszanka przypraw oraz sos chili sprawią że skrzydełka zyskają obłędny ostro-słodki smak a prostota przygotowania zachęci każdego zapracowanego kucharza do wypróbowania dania. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 3 łyżki sosu chili 4 łyżki pikantnego keczupu(...)grilla, czosnek granulowany, cukier , mieloną ostrą paprykę całość doprawiamy solą i pieprzem, na końcu wlewamy olej i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Umyte skrzydełka przekładamy do miski z marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki . Następnie skrzydełka przekładamy do rękawa do pieczenia, rozkładamy je równomiernie w rękawie tak by jedno leżało

Smakowite Dania
Rolada serowa 378

ostatkowej imprezie. Składniki: 250 g żółtego sera 200 g serka ziołowego do smarowania 1/2 czerwonej papryki mały pęczek szczypiorku 100 g szynki 2 małe ogórki konserwowe pieprz Przygotowanie Ser żółty kroimy w plastry. Układamy je równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia jeden lekko nakładając na drugi, tak aby tworzyły prostokąt. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekanka kalafiorowa 260

nich wyleciała. Mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego, przyprawiając je do smaku solą, pieprzem i papryką. Gdy wszystko mamy już przygotowane warstwowo kładziemy składniki w naczyniu żaroodpornym w kolejności: pieczarki, mięso, puree kalafiorowe. Wszystko posypujemy startym serem żółtym i resztą mozarelli. Pieczemy w trybie ‘zarumienianie’ (grzałka górna) przez 20-25 minut w 200 ºC, aż ser stanie się pięknie złocisty

Jak gotować i nie zwariować
Pieczeń rzymska- mięso mielone w innym wydaniu. 155

wariacja na temat mielonego będzie częściej gościć w moim domu. Pieczeń rzymska z parówkami pieczona w folii aluminiowej. Składniki:  0,5kg mięsa mielonego 1 jajko  3 łyżki bułki tartej 2 łyżki śmietany 2 średniej wielkości parówki garść posiekanej pietruszki majeranek, papryka ostra i słodka czosnek granulowany, chili sól, pieprz czarny i kolorowy Propozycja podania na ciepło. folia

Tagebuch po polsku
Zapiekanka z ziemniakami, brokułem i skrzydełkami z kurczaka 365

ziemniaków, 100g sera żółtego, 4 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam papryką mieloną, majerankiem, przyprawą do skrzydełek oraz odrobiną soli i pieprzu. Do marynaty wkładam skrzydełka z kurczaka. Nacieram. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Piekę około 70 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Ziemniaki obieram i gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzam

Tradycyjna kuchnia Kasi
zapiekanka z porem, kurczakiem i boczkiem 134

pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i papryką, usmażyć. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Mozzarellę pokroić w plasterki, cebulę także, pomidorki na połówki, pepperoni na plasterki usuwając nasionka.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie rozwałkować ciasto. Posmarować ketchupem, rozłożyć połowę mozzarelli a następnie resztę dodatków. Na wierzchu ułożyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
szaszłyki z kurczaka 128

kostki i natrzeć mieszanką przypraw, odstawić do lodówki na pół godziny. Kiełbaski pokroić na grube plastry, paprykę na kwadraty. Pieczarki obgotować w osolonym wrzątku (można także nadziewać surowe, ja takich nie lubię). Na patyczki do szaszłyków nadziewać wszystkie składniki w dowolnej kolejności. Piec w piekarniku w 200*C około 15-20 minut lub na grillu z obu stron przez kwadrans

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kalafiorem 250

majonezem dodajemy przyprawy i ser. W naczyniu żaroodpornym układamy 2 warstwy: makaron, mięso, pieczarki z papryką, kalafior, kukurydzę i posypujemy startą mozzarellą zalewamy połową sosu i układamy ponownie 2 warstwę składników i na samą górę nakładamy trochę makaronu.  Zalewamy resztą sosu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 st przez 30 min. Po15 minutach nakładamy starkowany ser i dalej pieczemy

Pan i Pani Smith w kuchni
Grzanki z pieczarkami, ogórkiem kiszonym i serem 163

zakwasie - 2 małe pieczarki - 1 ogórek kiszony - ser, wedle uznania - oliwa - sól, pieprz do smaku, bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, czosnek granulowany Pieczarki, ogórka i ser pokroić w kostkę. Kromki chleba skropić oliwą, przyprawić. Położyć kostki pieczarki, ogórka i sera. Ponownie przyprawić. Piec w 200 stopniach, 5-10 minut.  Przepis brał udział w akcji Kuchnia 24/7

Corner With Recipes
Pieczone warzywa i kurczak w rozmarynie 149

smaku, papryka ostra, bazylia,papryka słodka itd. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj solą ,pieprzem i rozmarynem. Paprykę i oliwki pokrój w kostkę, marchewkę, pora w plasterki. Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, dodaj oliwki. Skrop olejem, dopraw i wymieszaj. Ułóż na górze kurczaka. Piecz w 200 stopniach ok. 30 minut pod przykryciem i 20 minut bez przykrycia. W tym czasie ugotuj

Corner With Recipes
Zapiekanka z ziemniaków i warzyw 114

osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym naczyniu wymieszać 200 ml wody z śmietaną 30%, bulionem i przyprawami. Polać sosem warzywa, ser żółty porwać na kawałki i ułożyć na warzywach. Piec w 150 stopniach przez 25 minut potem dodać termoobieg lub zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne

Moja Galeria Smaku
Papryka faszerowana po grecku 128

czosnek przecisnąłem przez praskę i wymieszałem z oliwą. Posmarowałem środki papryk (część czosnkowej oliwy pozostawiłem). Połówki papryk wyłożyłem plasterkami cebuli , a następnie przykryłem plasterkami fety. Na wierzchu ułożyłem pomidorki koktajlowe oraz oliwki. Posypałem tymiankiem i pieprzem , skropiłem resztą oliwy. Zawinąłem w folię , piekłem w piekarniku około 30 minut

R'n'G Kitchen
Pieczone udka z porą i burakami 191

SKŁADNIKI: Udka z kurczaka papryka mielona wyciśnięte ząbki czosnku sól cząber kurkuma pieprz buraki por   Udka dokładnie posolić i obsypać przyprawami, odstawić na minimum 1 godzinę. Ułożyć w naczyniu do pieczenia, obłożyć plastrami buraków i posypać pokrojona porą. Piec w piekarniku obracając dwa razy ok 50 minut. Do wytworzonego sosu można dodać więcej buraków wtedy sos ma ładny kolor

harrisa
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 193

wysmarować cienko masełkiem z ziołami. Wszystkie kromki połączyć i całą bagietkę zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez ok. 10-15minut.      Ja do warzyw dodałam jeszcze zalegające w lodówce resztki warzyw - po małym kawałku cukinii, papryki czerwonej i pora. Posypałam lekko mrożonym koperkiem

Kuchnia Prezydentowej
Polędwiczki wieprzowe faszerowane musem drobiowym 182

połowie musu drobiowego, rozsmarowujemy równomiernie. Z umytych papryczek odkrajamy „czapeczki”, usuwamy gniazda nasienne i nadziewamy mozarellą. Papryki układamy naprzemiennie kolorami wzdłuż krawędzi dłuższego boku rozbitej polędwiczki i ciasno zwijamy roladę. Każdą owijamy plastrami prosciutto, następnie obwiązujemy bawełnianą nicią. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy olejem lub oliwą do smażenia. Kładziemy polędwiczki, też lekko skrapiamy olejem, posypujemy rozmarynem i wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Schab duszony w czerwonym winie 173

schabu bez kości 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól pieprz papryka mielona słodka papryka mielona ostra  chili  Wykonanie: Mięso myję, osuszam papierowym ręcznikiem, nacieram solą z każdej strony. Posypuję świeżo zmielonym pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wkładam do rękawa do pieczenia, wlewam wino i wstawiam na kilka godzin do lodówki, co jakiś czas obracając.  Potem folię lekko nakłuwam

Bea(u)ty kitchen
Udka z kurczaka faszerowane pieczarkami 361

pieprzem. 2. Udka nacinam nożem, usuwam kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Mięso oprószam majerankiem, papryką, solą i pieprzem. W lukę po usuniętych kościach wkładam farsz pieczarkowy. Skórę dokładnie spinam wykałaczkami. 3. Udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam odrobiną oleju, przykrywam. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kurczak marynowany w occie balsamicznym 132

miodu    sól, pieprz Przygotowanie:    Wszystkie składniki na marynatę (ocet balsamiczny, słodką paprykę, paprykę chilli, zioła prowansalskie, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, miód) połączyć. Kurczaka posolić i popieprzyć, natrzeć marynatą. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Kurczaka piec w torebce do pieczeniu  w temperaturze 180C przez około godziny. Po tym czasie torebkę rozciąć

Amatorka kuchenna
Pasta z tuńczyka, pieczonej papryki i awokado 136

Mamą pieczemy w piekarniku kurczaka na niedzielny obiad czy mięso do chleba, zawsze przy okazji wkładam na osobną blaszkę porcje warzyw. Są to z reguły ziemniaki, buraki,papryki i cukinie, z których można zrobić pyszne pasty i sałatki, jednocześnie oszczędzając energię. Zapraszam po przepis. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1 czerwona papryka 2 jajka 150 g tuńczyka w oleju

Gosia gotuje
Placki ziemniaczane po węgiersku 141

bulionem, dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę i dusić do miękkości mięsa. Następnie dodać resztę papryki,zagęstnić(łyżka mąki+ woda, można użyć fiksu do gulaszu jak kto woli). SKŁADNIKI NA PLACKI: Ziemniaki zetrzeć z cebulą   mąka   jajko   sól, pieprz Wszystko wymieszać, piec złociste placki. Placki polać gulaszem, można dodać trochę sosu czosnkowego. SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Pizza familijna 285

formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy 15-20 minut.Pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym!Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Wątróbki drobiowe w szynce parmeńskiej 195

każdy kawałek owinąć plastrem szynki.Osączone oliwki drobno pokroić lub zmiksować i wymieszać z kminkiem i papryką.Zawiniątka, po dwa, nabić na patyczki, posypać pieprzem i posmarować marynatą. Odstawić przykryte, najlepiej na całą noc do lodówki.Zamarynowane zawiniątka oczyścić z marynaty i piec na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej około 8 minut. W połowie pieczenia odwrócić.Wątróbki mają wyśmienity smak

Kulinarny karnet Christophera
Grillowane warzywa. 189

mięsnych lub po prostu przekąska po szkole, lub pracy. Składniki: Dowolne warzywa ( u mnie: kabaczki i papryka) Dressing: 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku sok z pomidora sól Przygotowanie:  Warzywa myjemy i kroimy w cienkie plasterki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą, posypujemy solą, wyciskamy sok z połowy pomidora i wyciskamy za pomocą praski czosnek. Odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Rolady po grecku 170

cebula się zaszkli. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na kotlety schabowe nakładamy  podsmażonego z papryką i cebulą bakłażana, dwa plasterki sera feta oraz kilka oliwek.  Zwijamy dość ciasno, owijamy dokładnie szynką i spinamy  wykałaczkami aby nadzienie nie wypłynęło w czasie pieczenia. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy odrobinę oliwy. Przekładamy roladki. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym

Mania Gotowania