Dodatek do obiadu Składniki ok 60 dkg ziemniaków 1/2 papryki 1/2 cukinii 1 średnia cebula sól, pieprz świeże oregano, kilka gałązek słodka papryka chili 1/3 szkl
czarrna od kuchnipietruszki przyprawy do kurczaka: pieprz, sól, papryka słodka, curry oliwa Piersi z kurczaka oczyszczamy, tniemy na małe kawałki i przyprawiamy (sól, pieprz, curry, papryka słodka). Kurczaka podsmażamy na patelni z dodatkiem oliwy. Makaron gotujemy na pół miękko, mozzarellę i paprykę kroimy w kostkę. W misce mieszamy podgotowany makaron, kawałki kurczaka, kawałki mozzarelli oraz paprykę. Śmietanę mieszamy z curry, natką pietruszki(...)wodą. Ser ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy go do sos śmietanowego. Makaron układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i pieczemy przez 45 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanieZapiekanka składa się głównie z ziemniaków i cukinii, otulonych delikatnym serem mozzarella oraz kilku 'podkręcaczy' smaku w postaci wędzonej papryki, czosnku i świeżego tymianku. Dopełnieniem całości jest wyborny sos czosnkowy na bazie jogurtu i majonezu. To bardzo proste, pyszne i ekonomiczne dla portfela danie, sycące i bardzo aromatyczne, które smakiem na pewno zadowoli Wasze kubki smakowe, jak również zachwyci swoim(...)wodę z cukinii i wymieszać z odcedzonymi ziemniakami. Całość doprawić świeżym tymiankiem, sprasowanym ząbkiem czosnku, wędzoną papryką, solą oraz pieprzem. Wlać oliwę, wsypać starty ser i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć folią i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Piec 30 minut, a następnie odkryć, posypać serem i zapiekać jeszcze 10 minut. Posypać szczypiorkiem. Podawać
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 puszka kukurydzy 4 ogórki kiszone pęczek natki pietruszki 2 łyżki majonezu sól i pieprz
kgwjanczewogładką masę . Przekładamy do miski i dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, pieprz, sól, paprykę ostrą, słodką, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam, imbir, czarnuszkę, pieprz, sól, i całość dokładnie mieszamy. Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać. Pieczemy w 200 st przez
Łycha smakówsera (można też ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach). Wyłożyć usmażone mięso, pokrojone ogórki i paprykę. Znowu wykładamy cienką warstwę majonezu i keczupu, na wierzch wykładamy plastry sera żółtego. 5. Całość zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut. Piec bez przykrycia. 6. Zapiekanka również świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Smacznego!!! Źródło: Gotuj z Cukiereczkiem
Kuchnia domowa Aniostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut. Przed końcem zapiekania posypać pieczarki startym
O kuchni z uczuciemłyżki żurawiny do mięs (ze słoika) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słodka i ostra papryka szczypta curry sól pieprz Olej i żurawinę wymieszać z przyprawami i startym czosnkiem. Natrzeć mięso, włożyć do zamykanej miski i wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapomidorami to świetny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny czy wołowiny. Ja podałam ją do pieczonych żeberek . Składniki: 1 mała biała kapusta lub 2 młode 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca olej
Czerwień i błękitwłożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego Ułożyć figi na blasze. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie. A tak niedawno figi były zielone... Ale już wtedy kusiły ;) ----------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Faszerowana cukinia
Weekendy w domu i ogrodziejajka 1 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl wody gazowanej (spulchnia) 1 łyżeczki oliwy przyprawy sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz 500g pieczarek 1 pierś z kurczaka 2 marchewki cebula przyprawy sól, pieprz, papryka słodka, chilli 1 łyżeczka oliwy panierka
Fiolka w kuchniFarszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cezar , caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami. Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam
mojewypiekiinietylkopieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryka - skórka i sok z 1/2 cytryny - 50 mililitrów oliwy - duża garść liści świeżej kolendry Przygotowanie chermouli
Życie zamknięte w smakukrople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut
Szefowa kuchniSkładniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości
W Mojej Kuchni Lubięstron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili
Kuchenne Wariacjeugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię. Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego
ChilliJemyodchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego
MarciochaKucharzytarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę
My Chcemy Jeśćmieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy
mojewypiekiinietylkofaliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał wrzeć. Wierzch można ozdobić słodką lub ostrą papryką w proszku i świeżymi ziołami. PS: Zapiekanka nie należy do potraw, które łatwo sfotografować, na przyszłość
Poezja smakuwszystko dokładnie wymieszaj. Teraz czas na przyprawy! Do pasztetu dodaj gałkę muszkatołową, majeranek, czubrycę, słodką paprykę, kozieradkę, przyprawę do mięsa mielonego oraz czosnek. Dokładnie wszystko wymieszaj i w razie potrzeby popieprz i posól do smaku. Pasztet przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Górę ozdób listami laurowymi i zielem angielskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na godzinę
Food Squareoliwek 200 g boczku wędzonego Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół. Obsypujemy ostrą czerwoną papryką oraz ziołami prowansalskimi. Dokładnie mieszamy. Połówki ziemniaków układamy na folii aluminiowej, skrapiamy oliwą z oliwek, na górze układamy pokrojony w kostkę wędzony boczek. Szczelnie zamykamy folię. Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 40 minut
VioletoweKucharzeniefrytki, nigdy nie są złe, zatem polecam. Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3 łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki sproszkowanej
Gosia gotujeoleju i wody na tyle, by ciasto zrobiło się elastyczne; w ostatnim etapie dosypujemy startą paprykę. Formujemy kulę, oklepujemy ją olejem i pod przykryciem odkładamy na 1h w ciepłe miejsce. Po tym czasie formujemy bułki w kształcie dysków, układamy na papierze do pieczenia, smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach około 20 minut
BaRepasszkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula – 1 szt * ser mozzarella + cheddar / gouda – ok. 200 g * sól , pieprz , papryka , oregano – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Dodajemy
Ostra na Słodkopieprz Wykonanie: Z kajzerek ostrym nożem usunąć wierzch bułki i ostrożnie je wydrążyć. Szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Włożyć do środka bułek, do każdej wbić jajko, posypać szczypiorkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec do ścięcia jajek
Pasja Smakusmażymy na oleju, aż będzie kruche, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka
w mojej kuchniblachy podsypane mąką. — Smarujemy całą powierzchnię ciasta serkiem. Posypujemy mozzarellą. I układamy przepołowione owoce miechunki. — Pieczemy w bardzo nagrzanym piekarniku, w temperaturze 220 stopni, około 15-20 minut. — Po upieczeniu posypujemy pizze pieprzem i kolendrą. Sałatka z miechunką Składniki: mix sałat rzodkiewka papryka ogórek miechunka pół drobno pokrojonej cebuli sól pieprz ocet oliwa lub olej Przygotowanie: Z Octu
w mojej kuchniSkładniki: makaron, szpinak (1 opakowanie na dwie osoby), bundz, czosnek (4 ząbki), oliwa przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka Przygotowanie: gotujemy makaron, w tym czasie smażymy szpinak z pokrojonym czosnkiem, kroimy ser, jak na kanapkę, kroimy pomidory, ugotowany makaron kładziemy do żaroodpornych naczyń do pieczenia (smarujemy je najpierw oliwą), kładziemy na niego szpinak ser i pomidory, które następnie posypujemy przyprawami
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyprzeciąć ją na pół wzdłuż. W miseczce wymieszaj drobno pokrojone: cebulę, pomidora, uciętą warstwę papryki, czosnek, kurczaka, przyprawy, olej, kaszę gryczaną. Farszem wypełnij papryczkę. Wyjdzie go troszkę nadto, ale bez obaw, nałóż go jak najwięcej tworząc taki jakby "stożek". W czasie pieczenia nic się nie rozpadnie. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut. Przed
Zdrowie na języku :Pzasadzie kolejność jest dowolna, jedynie na początek i koniec, zawsze daję paprykę. Szaszłyki układamy na ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia, szaszłyki obracamy. Z powyższych proporcji wyszło mi 11 szaszłyków. Ilość zależy od doboru(...)trochu, i w sam raz. Morele złagodziły ostrość marynaty i jednocześnie nadały szaszłykom wspaniałego smaku. Szaszłyki drobiowe z morelami podałam z dodatkiem ryżu jaśminowego. Zanim zaczniecie grillowanie spróbujcie pieczonych w piekarniku. Na obiad, czy kolację są prze-pysz-ne. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Szaszłyki drobiowe z morelami appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoskrapiamy olejem, oprószamy solą (ostrożnie, proszę nie przesadzać) i czosnkiem. Początkowo miałam zamiar jeszcze dodać wędzoną paprykę w proszku (jest na zdjęciu w składnikach), ale w ostatniej chwili zrezygnowałam. Dokładnie mieszamy, aby pokryć olejem i przyprawami wszystkie listki. Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia – układamy warstwę jarmużu (piekłam na dwa razy). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkojuż od progu mogą nas widać cudowne aromaty pieczonej cukinii. Ilość porcji:4 Czas przygotowania 40 minut ( w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5kg mięso mielonego z indyka 2 cukinie 2 kulki mozzarelli Puszka krojonych pomidorów (można jak najbardziej zastąpić świeżymi) Pęczek natki pietruszki Sól, pieprz, ostra papryka, oregano, bazylia Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju i przesmażamy mięso
Kolizje Smakówprosta, ale też bardzo smaczna. Można ją urozmaicić o ugotowane na twardo jajko, ugotowane ziemniaki czy paprykę konserwową. Robiłam już kilka wersji i zawsze nam smakuje, dlatego szczerze ją polecam. Dziś, jako że mamy nareszcie weekend, postanowiłam upiec ciasto. Już dawno nic nie piekłam, a mój P. domagał się ciasta z kremem. Dostał więc dzisiaj podwójnego „kremowca". Przepis
Ratunku obiadłyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżeczki przyprawy do żeberek lub uniwersalnej przyprawy do wieprzowiny Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polac marynatą żeberka i dokłądnie natrzec. Odstawić na 2 godzinki do lodówki. Piec około 90 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać, np z pieczonymi kartofelkami. Smacznego ! Zapraszam na zakupy do sklepu internetowego TUTAJ
kolorowotorcikowobułki wyciąć miseczkę. Na patelni roztopić masło. Podsmażyć pokrojoną w kostkę szynkę i paprykę. Przełożyć na dno bułki. Wbić jajko. Posypać solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 10-15 minut. Pod koniec posypać startym serem żółtym. Piec do rozpuszczenia. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówChyba wszyscy znają popularną sałatkę gyros. Ja zamiast sałatki wolę gyros w wydaniu na ciepło, czyli aromatyczną zapiekankę ;) Szybkie danie, niewymagające zbyt dużo czasu ani wielu
Czerwona Porzeczkawszystko, co lubię – delikatny, ale wyrazisty sos, dobrze doprawiony i pieczony bez tłuszczu kotlet oraz sałatę z dodatkiem wiosennych warzyw. Burger wcale nie musi ociekać tłuszczem, aby uchodził za tego "mniam" :) Składniki na 6 burgerów: Kotlety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 ząbek czosnku Szczypta papryki ostrej w proszku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta rozmarynu 1 jajko Sól(...)kupne kajzerki fit Przygotowanie: Kotlety: Podane wyżej składniki na kotlety do burgerów połączyć ze sobą. Formułować z mięsa kulki, które następnie rozpłaszczyć. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do zrumienienia ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sos: Ogórka kiszonego zblenduj. Dodaj do niego cebulę, majonez, jogurt naturalny, musztardę. Posól i popieprz do smaku. Zblenduj. Wstaw
Fabryka pomysłówprzecież nie samym mięsem człowiek żyje. Dlatego też w dzisiejszej odsłonie będą też pieczone w rozmarynem maślane ziemniaczki i grillowane szparagi pod mleczno jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu(...)tylko po prostu nasączone czerwonym winem. MAŚLANE ZIEMNIAKI PODSMAŻANE Z ROZMARYNEM Zwykle w tym cyklu do mięs przedstawiamy także przepis na pasujące pieczywo. Tym razem jednak znacznie bardziej pasują pieczone młode ziemniaki. Z rozmarynową nutką. Łatwe z zrobieniu, pyszne w jedzeniu i tak ociekające cholesterolem, że serce mi staje jeszcze nawet teraz, gdy to piszę. Ale przede wszystkim posiadające
Marder&Marder ManufacturePieczony kurczak z warzywami. Prosty przepis na obiad , który powinien znać każdy kto gotuje! Pieczony kurczak z warzywami wygląda imponująco, niesamowicie smakuje i jest bardzo zdrowy. Bataty , ziemniaki , jarmuż , pierś z kurczaka , pieczarki , czosnek z dodatkiem ziół i kurkumy . Ten obiad to samo zdrowie. Nic tak nie trafia w sedno jak szybki i smaczny obiad . Połączenie warzyw(...)Ziemniaki i bataty obieramy, kroimy w krostę. Przekładamy je do miski i przyprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodką, tymiankiem, rozmarynem, kurkumą. Dodajemy 2 łyżki oleju i mieszamy bardzo dokładnie. Blachę wykładamy papierem i przekładamy przyprawione ziemniaki. Rozkładamy je równomiernie. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy ziemniaki przez 30 minut. Upieczone ziemniaki wyciągamy. Pieczarki kroimy w plasterki, jarmuż kroimy drobno pozbywając
Zdrowy Styl Joannylunch, a jeśli wolicie ciepłe można spokojnie podgrzać. Pomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe!Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiemSkładniki:na ciasto2 i 1/2 szklanki mąki pszennej7 g suszonych drożdży lub kostka świeżychszklanka ciepłej, przegotowanej wody1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy(...)filety z kurczaka, dodajemy imbir, kurkumę i ostrą paprykę oraz ocet balsamiczny, gdy mięso będzie miękkie, a ocet odparuje doprawiamy do smaku. Przekładamy do głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem.Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy.Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą.Wyrośnięte ciasto dzielmy
Moja smaczna kuchniateż, gdy potrawy praktycznie robią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem(...)będzie nabierał smaku, zajmiemy się warzywami.Z marchewki tworzymy tasiemki, kroimy papryki i cebulę. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Dodajemy marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy.Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował
Wypisz WymalujKażdy dziś piecze pizzę, piekę i ja...:D Podstawą każdej pizzy jest dobre ciasto, zaś nadzienie może być -co nam w duszy zagra-dziś dzień pizzy zapraszam na ucztę! Składniki CIASTO: na dwie okrągłe pizze: 25 dag mąki pszennej typ 650 szczypta soli 1 jajko 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka cukru(...)Pieczarki myjemy kroimy na plastry, cebulę w piórka a paprykę w paski.Pomidorki na połówki. Ketchup mieszamy w miseczce z pastą z suszonych pomidorów, smarujemy pizzę, rozkładamy na niej pozostałe pokrojone składniki,oprószamy solą pieprzem i ziołami dalmatyńskimi posypujemy startym na tarce serem żółtym.Wkładamy na nagrzanego piekarnika do 190*c pieczemy 15 minut.Podajemy gorącą
Wanilia i Kardamonprzepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej mielonej, ½ łyżki majeranku(...)olej oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszam marynatę. Mięso myję i osuszam. Nacieram mięso marynatą. Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasiczasu aż papryka widocznie zmięknie i zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową i nadzieniem do góry układamy w blaszce do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę
Karo in the Kitcheninnych dziwnych dodatków. Dzisiaj proponuję pieczony schab z żurawiną. Żurawinę możecie zastąpić suszonymi śliwkami lub morelami albo zrobić schab nadziany pół na pół. Przepis jest prosty a schab wyborny. Do dzieła... schab bez kości 1,5-1,8 20 dag suszonej żurawiny pół łyżeczki czubrycy zielonej pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej pół(...)folią i zostawić w lodówce na całą noc. Następnego dnia wyjąć schab i zapiekać w rękawie w temperaturzee180 C. Po około 40 minutach przeciąć rękaw, aby schab się przyrumienił. Piec jeszcze ok. 20 minut, do miękkości. Schab podczas pieczenia obracać. Smacznego
Humanistka w kuchnisię własną inwencją twórczą! Jajka po szkocku podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków i sosem jogurtowo-koperkowym. Zobacz również inne przepisy na ----> jajka Jajka po szkocku - przepis: Składniki: 400 g mięsa mielonego (ja użyła mielonego z indyka) 4 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku(...)było go widać. Jeśli mięso będzie się zbyt kleić do rąk, oprószyć je lekko bułką tartą, łatwiej będzie je wtedy uformować. Uformowane jajka umieścić w blaszce wyłożonej papierem po pieczenia. Z wierzchu naoliwić je delikatnie pędzelkiem. Jajka po szkocku piec w piekarniku w temperaturze ok. 180'C przez 30 minut lub do zarumienienia. Smacznego
Moje Qulinariamaki ziemniaczanej przyprawy do królika: 2 ząbki czosnku, majeranek, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka : rozmaryn, tymianek, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona Wykonanie: Królika myjemy obieramy z kości, mięso mielimy mieszamy z przyprawami, oraz z przeciśniętym przez prasę czosnkiem. Wstawiamy na noc do lodówki. Filety z kurczaka kroimy w kostkę(...)również odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki mieszamy oba mięsa ze sobą dodajemy odsączony groszek, jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Delikatnie łączymy składniki. Formę w której będziemy piec pasztet smarujemy tłuszczem, wkładamy mięso dobrze dociskając. Pieczemy ok 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni C. Po upieczeniu pasztet studzimy. Smacznego
kgwjanczewoznajomymi. Na średnim poziomie na ruszcie zrobicie je szybko. Pieczemy je na niewielkim ogniu, do zrumienienia z każdej strony, co jakiś czas odwracając żeby się równo piekły. W czasie pieczenia możecie dodatkowo smarować je marynatą. Wersja druga – żeberka duszone z warzywami Wyjmujemy żeberka z marynaty. Marynaty nie wylewamy. Na dużą patelnię wlewamy 2-3 łyżki oleju, mocno go podgrzewamy(...)półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora bez skóry wraz z sokiem i pestkami
Karo in the KitchenPieczona, okrągła cukinia faszerowana mięsem, pomidorami i leśnymi grzybami. Podana z pomidorowym sosem. Coś, czym można się dobrze najeść i wspaniale smakuje :) 4 okrągłe cukinie 100g ryżu 1 cebula 250g mięsa mielonego ok 300g podgrzybków 3 pomidory sól pieprz papryka słodka mielona oliwa z oliwek SOS: 2 szklanki przecieru pomidorowego bazylia suszona sól pieprz czarny Cukinii ściąć wierzch(...)napełniać farszem. Przykryć odciętymi „czapeczkami” Wstawić do naczynia do zapiekania. Posmarować cukinię pędzelkiem oliwą z oliwek. Na dno naczynia wlać wymieszany domowy przecier pomidorowy z przyprawami. Piec w 180*C przez 1 godzinę, kontrolując czy sos nie odparował. W razie potrzeby podlać wodą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z grzybami , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged
https:KKuchniaMniamDługo pieczony udziec z indyka w domowym sosie bbq. Mięso jest miękkie i soczyste. Zdrowe, bo indyk ma mało tłuszczu i jest niskokaloryczny. Świetnie sprawdzi się na ciepło, ale równie dobry będzie na zimno, jako wędlina na kanapki. Polecam! Składniki: udziec z indyka o wadze ok. 2kg 2 łyżki grubo mielonego pieprzu 1 czubata łyżka soli 4 łyżki oleju(...)łyżki przecieru pomidorowego 1 czubata łyżka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżki miodu sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soli W miseczce dokładnie wymieszać wszystkie składniki sosu. Do naczynia żaroodpornego przełożyć obsmażone mięso i natrzeć je dokładnie sosem. Wstawić do piekarnika (bez przykrycia) rozgrzanego do 120 stopni i piec przez 3 h. Mięsa nie trzeba przewracać. Na koniec zwiększyć temperaturę
Moja Galeria SmakuKurczak pieczony z cytryną i rozmarynem, to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10
Obiad za dychę