pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:184/417)

Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 234

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę(...)Kurczaka kroimy na fileciki grubości 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię

VioletoweKucharzenie
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem , papryka i mozzarellą 381

Kurczaka kroimy i smażymy na małym ogniu z przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojona drobno paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego

ChilliJemy
Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej 162

ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Pasztet z białej fasoli i z gruszką Wesołych Świąt 165

olej kokosowy, cebulę z czosnkiem, sos sojowy, rozmaryn, majeranek, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę, połowę gruszki, pieprz i sól. Całość ponownie  blendujemy na gładką masę . Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać, na górę układany pokrojoną w plastry połowę gruszki.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
wytrawne paluchy francuskie 168

rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie przecinamy na pół (w poprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem

Domowy Smak Jedzenia
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 220

Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a

Ala piecze i gotuje
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną 166

będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z wyspy Zakynthos 157

czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia

Kulinarne Inspiracje
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 150

czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę myjemy, kroimy w kostkę

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet twarogowy z dodatkiem papryki 149

zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić. Papryki dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Brokuł zagotować i osączyć. Oliwki również drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, dodać jajka, masło, przyprawić do smaku według uznania. Przełożyć do formy posmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Fit frytki z batatów 188

tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania: Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi 128

pokryly sie plynem i smazac na malym ogniu, czesto mieszajac. Doprawic slodka i ostra papryka, sola i pieprzem oraz pieprzem kajenskim do smaku. Farsz nakladac do pieczarek, mozna go naklasc z lekka gorka. Pieczarki ulozyc w naczyniu zaroodpornym lub na blasze wylozonej papierem do pieczenia i zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 15-20 minut

Codzienne Gotowanie
Fasolka szparagowa po bretońsku 125

Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 158

Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Młode ziemniaki z grilla. 225

kiełbasek z grilla te ziemniaczki są rewelacyjne. SKŁADNIKI: 6 ziemniaków ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, inne ulubione zioła oliwa z oliwek WYKONANIE: ziemniaki szorujemy dokładnie szczotką, nacinamy do 3/4 grubości, posypujemy ulubionymi przyprawami, smarujemy oliwą z oliwek, zawijamy w folię aluminiową, nakłuwamy i pieczemy do miękkości- po prostu pyszności. Podajemy do mięs bądź kiełbasek lub tylko z sosem czosnkowym

Kuchnia Beaty