jakimi zostaną podane. Ja wiem, jak wszyscy lubią pieczone ziemniaki. Nie muszą być jednak smażone na ooogroooomnej ilości niedobrego tłuszczu. Zapraszam Was na całkiem dietetyczne pyrki 2 przyprawach, które są idealne do wszelkich sałatek, ryb czy mięs. Składniki: 0,5kg ziemniaków 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawy: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano, czosnek *opcjonalnie: cebula pokrojona w prążki(...)sprawiedliwie i zapiekamy w temp. 200'C przez 20 min. 7. Wyjmujemy i podajemy.** *kroimy w talarki, frytki, ćwiartki... jak Wasz żołądek sobie życzy ;) ** na 5 min. przed końcem pieczenia można posypać je serem. Pyszne, zdrowe i nie trzeba się nimi zbyt długo zajmować :) a jeśli jego smak Wam nie wystarczy, możecie śmiało użyć ketchupy, majonezu, musztardy... ;) Przepraszam za brudną
Kitchens Alphabetpozostałą oliwą i posypujemy papryką oraz rozmarynem. Dokładnie mieszamy, by przyprawy obtoczyły wszystkie kawałki. Ziemniaki przekładamy do tego samego naczynia, w którym jest ryba lub do drugiego, jeśli nie posiadamy tak dużego. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 30 minut.Podajemy w całości razem z ziemniakami. Możemy także podać z pieczonymi warzywami (np. pomidorem
Zakręcony Widelecpaprykę pokroić w drobną kostkę i razem z szczypiorkiem dodać do serka.Wymieszać i doprawić do smaku. Ser w foli włożyć do wody i na średnim ogniu podgrzewać (nie gotować) około 20 minut (zależy od sera)do momentu aż ser będzie mięciutki. Od czasu do czasu ser odwrócić by równo się nagrzewał. Gorący ser przełożyć na papier do pieczenia
Ala piecze i gotujeSkładniki: 4 filety z kurczaka 300 gram pieczarek 1 papryka czerwona 1 cebulka 200 gram sera żółtego lub sera camembert szczypta słodkiej wędzonej mielonej papryki oraz
kgwjanczewoSkładniki: 1 szklanka cieciorki 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy pół łyżeczki papryki słodkiej szczypta oregano szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo zmielony pieprz Potrawka z
kgwjanczewoNa wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć również kurczaczków.Ja proponuję zrobić takie oto kurczaczki. Składniki: jajka 4 szt ser żółty 10 dag majonez 2 łyżki sól
Ala piecze i gotujeWedług tradycji w Święta Wielkanocne najważniejsze jest śniadanie.Na stole musi pojawić się masło więc proponuję Wam zrobić takiego baranka.Można go zrobić dzień wcześniej. Składniki
Ala piecze i gotujeostrej papryki- 1 łyżeczka słodkiej papryki- 1 łyżeczka wędzonej, słodkiej papryki- sok z 1/2-1 cytryny- szklanka puree z dyni*- sól- ok.1/4 - 1/2 szklanki zimnej wody- chili (nie trzeba)* puree z dyni:Najłatwiej przygotować w piekarniku. Wymytą, przekrojoną na pół dynię umieszczamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do ok.200(...)puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo wodę i cały czas miksujemy. Ja dałam ponad pół szklanki lekko gazowanej wody (jest wtedy bardziej puszyste). Doprawić do smaku solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek do pieczywa lub jako dip do warzyw (pychota
Smaczne Zdrowecoś bezmięsnego, aczkolwiek równie smacznego To spaghetti z pieczonymi pulpecikami z czerwonej soczewicy i z sosem pomidorowy Składniki na pulpeciki: - 200 g czerwonej soczewicy - mała czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików(...)Jeżeli chcemy mieć gęsty sos pomidory trzeba dobrze odparować. Sos blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Teraz wracamy do pulpecików. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 20 minut (co 5 minut pulpeciki obracamy żeby nam się równo upiekły i nie przypaliły). Na koniec gotujemy makaron
Kuchenne Wariacjesuszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę(...)obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem przykrywamy naczynie. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny. Podajemy z kluskami śląskimi. Kluski śląskie Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 gram mąki ziemniaczanej sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy
kgwjanczewołyżeczki słodkiej papryki – 1 łyżeczka cukru – 2 łyżki oleju Pomidory w puszce przełóż do miski, dodaj czosnek, sól, pieprz, paprykę, imbir, czosnek, cukier, ocet jabłkowy i zmiksuj na gładką masę. W piersi kurczaka zrób nacięcia. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i polej sosem pomidorowym. Piekarnik nastaw na 180°C i piecz mięso przez 40 – 50 minut. Pierś
Zdrowy Styl Joannyplastry szynki bez skórki grubszy plaster sera (ok. 0,5 cm) 1/4 średniej papryki 1/4 cebuli kopiasta łyżka natki pietruszki sól, pieprz Jajka solimy, pieprzymy, dolewamy mleko i rozkłócamy widelcem. Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę, pietruszkę siekamy, wszystko razem mieszamy, wlewamy do silikonowych papilotek. Pieczemy ok 25 min. w 180 stopniach. Podawać na ciepło
Pelusiowa Kuchniamielony, papryka słodka, ostra 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy wymieszać z oliwą, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, nakłuć karkówkę, natrzeć marynatą obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą
Kuchnia BeatySposób wykonania: Pałki kurczaka myjemy, zdejmujemy skórkę i wysuszamy. Z oleju, cząbru, oregano, ostrej papryki i soli przygotowujemy marynatę, do której wkładamy plasterki czosnku i pałki kurczaka. Marynujemy w lodówce parę godzin. Po wyjęciu z lodówki kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy półplasterki cukinii i pieczemy ok. 1h w temp. 180 stopni C. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąozdoby Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy ,rozsmarowujemy , układamy pokrojone cienko pieczarki i paprykę pokrojoną w kosteczkę ,posypujemy tartą mozzarellą ,resztę składników wykładamy na ser ,na wierzch posypujemy piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni razem z blachą ,pizzę wrzucamy na rozgrzana blachę i pieczemy 8-9 minut ,trzeba sprawdzać spód czy jest już upieczony. Posypać rukolą . Smacznego
Wypieki Renemiód, 1 łyżka sól, 1 łyżeczka pieprz, 1/3 łyżeczki czosnek granulowany, 1 płaska łyżeczka papryka słodka, 1 łyżeczka Przygotowanie Składniki na marynatę mieszamy. Udka z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Wkładamy do lodówki na godzinę. Do naczynia żaroodpornego wlewamy na dno olej, wykładamy udka, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 170st. Od czasu do czasu podlewamy wytapiającym się tłuszczem
Gotowanie moimi oczamicebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę siekamy w kostkę i dodajemy do mięsa, tak samo jak pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Rolada: Roladę rozwijamy i usuwamy czosnek, ale go nie wyrzucamy- przyda się przy pieczeniu. Z jednej strony schab smarujemy musztardą- ja posmarowałam stronę zewnętrzną- tą, która na końcu
Czerwona Porzeczkawody i ugniatamy. Ciasto wyrabiamy około 2-3 minuty. Wałkujemy na cieńkie placuszki i pieczemy na suchej patelni. Uwagi Podpłomyki można również upiec na kamieniu do pizzy w piekarniku, na grillu czy ognisku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków takich jak papryka ostra, czarnuszka czy ziół. Można spożywać na sucho lub z dodatkiem miodu, twarogu
Mr. Tasteułożyć na wierzchu gorgonzolę pokrojoną w paski. Ponownie włożyć do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. W wersji na grill wyjąć cukinie z folii aluminiowej i ułożyć na kratce grillowej . Podawać gorące np. ze świeżymi pomidorami. ------------ Podobne: Kokardki z warzywami i gorgonzolą Faszerowane papryki Faszerowane pomidory
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki majeranku ( ew. można dodać dodatkowo świeżego ) Wykonanie: Udźce z indyka przyprawiamy solą, vegetą, papryką i majerankiem z każdej strony. Jabłka kroimy na kawałki ( 8 ) i usuwamy gniazda nasienne, ze śliwek wyjmujemy pestki. Owocami obkładamy indyka. Pozostawiamy tak przyprawionego indyka na co najmniej 30 minut. Pieczemy w zależności od wagi 1 kg=1 godzina w 185 o C. Gdy indyk
Smaki Ewykarpia pokroiłem na porcje, oprószyłem solą i pieprzem , a następnie obtoczyłem w mące z papryką. Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem. Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor
R'n'G Kitchenrozbić, oprószyć solą i pieprzem. Posmarować z 1 strony musztardą. Na brzegu ułożyć paprykę i ogórka. Zwinąć w roladkę. 2. Każdą roladke zawinąć duży w plaster szynki lub w boczek. Spiąć wykałaczkami. 3. Roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć surowe pieczarki. Podlać bulionem. 4. Piec pod przykryciem do miękkości mięsa - ok 60 minut w 180*C. Pod koniec można
Kto ugości moich gości?pastę przyprawową: Do miseczki nakładamy paprykę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, bulion, oliwę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Po upływie dwóch godzin, nacieramy indyka przygotowaną pastą przyprawową. Indyka zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez
paapilotkaapropozycji w menu dla dzieci. Ja zamówiłam sobie: Toskański krem z pomidorów i papryki podawany z serem, bazylią i śmietanką i przyznam szczerze podbił moje kubki smakowe. Idealnie zrównoważone smaki delikatnie pikantny- super. Danie główne to soczysty kurczaczek z warzywami gotowanymi na parze i pieczonymi ziemniaczkami. Wielki plus za to, że ziemniaki nie są przygotowane z mrożonych gotowców
Wielki apetytpieprzem i szczypiorkiem. Na bok kokilki dajemy plaster szynki, na drugą stronę trzy piórka papryki, na spód łyżeczkę cebuli. Wylewamy masę jajeczną do połowy 1/3 wysokości kokilki, zatapiamy w niej pomidora. Kokilki wkładamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego wodą, tak by kokilki były zatopione do połowy. Pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy parmezanem (opcjonalnie
BaRepasbazylii 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól 3 łyżki oleju Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki. Wrzucamy je do miski dodajemy 3 łyżki oleju oraz przyprawy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Nagrzewamy piekarnik (220 C termoobieg) i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 35 minut do momentu gdy ziemniaki nabiorą
noteskulinarnyfigamleko – 2 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 mlFARSZ:* wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt* mozzarella – 1 szt* sól – do smaku* pieprz – do smaku* papryka – do smaku* masło – 3 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :NALEŚNIKI:Składniki
Ostra na Słodkowlać tłuszcz, rozgrzać, wrzucić cebulę, przesmażyć na rumiano. Do cebuli dodać pieczarki, paprykę, chwilę poddusić. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem, poddusić wszystko razem. Na brzeg mięsa nakładać porcje farszu, zwijać w roladki, układać roladki w naczyniu żaroodpornym. Włożyć do piekarnika, piec 60 minut w 220 stop, co jakiś czas polewając je wytworzonym się podczas
Kuchnia Danusidrugiej patelni podsmażamy cebulkę z czosnkiem. Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, ostudzoną paprykę, cebulkę oraz przyprawy. Mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej mięso. Posypujemy na wierzchu ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Przez pierwsze 15 minut pieczemy w 200 stopniach, a potem zmniejszamy do 180 stopni
Aga w kuchnijaką miał Andrea. Zaskoczeniem był dla mnie flan z cukinii, czyli zielone babeczki pieczone w kąpieli wodnej i podane z sosem pomidorowym. Mimo niepozornego wyglądu okazały się przepyszne. Przygotowaliśmy także królika cacciatore, czyli po myśliwsku, duszonego z białym winem i pomidorkami koktajlowymi oraz pepperonatę, paprykę i cebulę duszoną na oliwie. Mój Mąż najbardziej ucieszył się, że nauczy się robić
Chilli Czosnek i Oliwa