pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:188/417)

Schab pieczony w kapuście kiszonej z grzybami 132

propozycja na Pierwszy i Drugi Dzień Świąt to rozpływający się w ustach schab pieczony w kapuście kiszonej z dodatkiem suszonych grzybów, który świetnie współgra z klimatem Świątecznym. Myślę, że tak przygotowane mięso będzie idealną propozycją na Świąteczny obiad w gronie najbliższych. Schab piekłam przez 2 godziny w temperaturze 150 stopni, dodatkowo marynowałam mięso przez całą noc, dzięki(...)temu danie jest przepyszne i aromatyczne. Składniki (na 4-5 porcji): 1 kg schabu w jednym kawałku przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki czarnuszki, szczypta kminku, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki kuminu, szczypta pieprzu grubo zmielonego 300 gram kapusty kiszonej 1/4 szklanki suszonych grzybów 1/2 szklanki bulionu 2 liście laurowe ziele angielskie Schab myjemy

Mango Papaja
Kurczak pieczony na butelce piwa 300

ptaka o słusznej wadze 1,7 kg. Zamarynowałam go i zostawiłam do wieczora w lodówce. Zazwyczaj nacieram kurczaka przyprawami dzień wcześniej wieczorem, ale w sumie nie poczułam różnicy. Taki pieczony na piwie nie jest przesuszony, a delikatny i soczysty. Zioła dają piękny zapach i każdy przechodząc obok piekarnika sprawdzał ile jeszcze. Aromatyczne (i "wygodne") są również dorzucone obok ziemniaki(...)papryką. Dodać olej, wymieszać. Przygotowaną marynatą natrzeć kurczaka, przełożyć w zamkniętym pojemniku do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Ziemniaki umyć, osuszyć i jeżeli trzeba pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą. Z butelki zdjąć etykiety. Piwo otworzyć, odlać około 3/4 szklanki. 2 łyki można wypić ;) Na otwartą butelkę nałożyć kurczaka. Ustawić na blasze, dookoła obłożyć ziemniakami. Piec

Pełny talerz
Pałki kurczaka w majonezowej marynacie 276

przez praskę ucieram go z oliwą oraz solą i papryką słodką i wędzoną, taką mieszanką nacieram pałki, i wstawiam na godzinę do lodówki. Majonez łączę z musztardą oraz suszoną jarzynką. Pałki po wyjęciu z marynaty olejowej maczam w marynacie majonezowej i układam na ziemniakach, całość przykrywam folią aluminiową i piekę godzinę w temp 180*c. Na kilka minut przed końcem

Wanilia i Kardamon
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 591

dziś sobie zrobimy. Fantastyczne jest to, że najpierw wkładamy kamień do piekarnika i przez około pół godziny nagrzewamy go w ok. 230 stopniach. Następnie kładziemy szybko gotową pizzę i pieczemy do 7 minut! W przypadku brytfanny czas jest o wiele dłuższy, a efekt końcowy nie tak bardzo zachwycający. Jeśli chcemy pizzę jak z włoskiej pizzerii, ten kamień się sprawdzi. Przeprowadzę(...)utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana, domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło,tak około pół godziny. Gotową pizzę połóż szybko na kamieniu. Natychmiast zetnie się od spodu i ...na pewno nie będzie przywierała. Pieczenie to faktycznie lada moment. Trzeba uważać

Z Kuchni Do Kuchni
szynka 140

Szynka pieczona Soczysta i aromatyczna szynka, podana na niedzielny obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. składniki danie dla 6-8 osób 1,5-2 kg ładnie wykrojonej szynki wieprzowej   marynata: 1 łyżka majeranku 1 łyżka lubczyku 1 łyżka papryki słodkiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta papryki ostrej szczypta pieprzu czarnego(...)zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, piekąc szynkę dalsze 70 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik zostawiając  mięso w zamkniętym piekarniku jeszcze na dalsze 30 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy na gorąco do obiadu lub na zimno

Miód i pieprz
Pasztet jajeczny z parówką 292

byłam zdziwiona-wyszło pysznie i niebanalnie, delikatne w smaku jajka wspaniale się połączyły smakiem z parówką, myślę że na to danie niejeden łasuch się skusi. Poza długim pieczeniem w kąpieli wodnej szybko się robi  i jest łatwe w przygotowaniu a o to chyba chodzi! Do przygotowania tego dania użyłam parówek"paryżanek"  firmy  PEKPOL  które otrzymałam(...)jarzynowej o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobniutką kostkę tak samo pora,łączymy wszystkie składniki razem wbijamy surowe jajka, wsypujemy bułkę tartą oraz dodajemy starty na drobniutko żółty ser, doprawiamy masę do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.Wyrabiamy masę dokładnie łyżką. Parówki obieramy z folii. Naczynie ceramiczne o wym 27/14 cm wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy połowę masy jajecznej kładziemy

Wanilia i Kardamon
Pieczona pierś z indyka 666

propozycję na pieczoną pierś z indyka. Mięso jest mięciutkie, delikatne, wilgotne i bardzo aromatyczne. Idealne do kanapek, na imprezkę lub na  zbliżające się święta. Zobaczcie, jak łatwy jest przepis, a może się skusicie :) Składniki marynaty: 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 czubata łyżeczka mielonych suszonych pomidorów (u mnie Skworcu ) 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska(...)łyżeczka papryki ostrej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaska łyżeczka pieprzu 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka lubczyku olej rzepakowy ------------------------------ pierś z indyka (moja ważyła 800 g) Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty łączymy. Oleju dajemy tyle, aby marynata była łatwa do rozprowadzenia, ale gęsta. Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin

Smak mojego domu
Wytrawne kruche babeczki (z pieczarkami, z łososiem i mascarpone i z indykiem) 378

czerwona papryka słodka czerwona papryka Wykonanie: Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cząbrem i solą. Dodać żółtka, margarynę i wodę a następnie szybko zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Z ciasta formować niewielkie kulki i wylepiać nimi foremki na babeczki. Ciasto w foremkach nakłuć widelcem. Piec w  temperaturze(...)kaparów i doprawić pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Do babeczek włożyć farsz i udekorować je pozostałym łososiem i kaparami. Farsz z indykiem: Indyka pokroić w drobną kostkę i wymieszać. Dodać paprykę ostrą i słodką, pieprz, oregano, tymianek i sól a następnie wymieszać. Indyka usmażyć i przełożyć do miski. Do mięsa dodać posiekaną natkę pietruszki, kukurydzę, fasolkę majonez i ketchup, wszystko wymieszać

Mama Gotuje
Kurczak z warzywami z piekarnika. 220

upieką się szybciej nawet jeśli pokrojone są dość grubo. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia przecięłam rękaw i wtedy mięso zarumieniło się. Podczas przygotowania dania jest niewiele pracy, dlatego polecam na świąteczny. Będzie robić się prawie samo :) Dodatkiem mogą być różne ulubione warzywa np: papryka, seler, kapusta, brokuł, kalafior. Jeśli warzyw dodamy więcej- będzie to Świąteczny obiad dla większej Rodziny

Proste Potrawy
Ziemniaki w ziołach zapiekane w piekarniku 432

ostrą paprykę ( ilość przypraw według uznania), nie polecam jedynie dodawać zbyt dużej ilości ostrej papryki, ponieważ ziemniaki będą za ostre i niezbyt smaczne. Pokrojone na mniejsze wcześniej kawałki ziemniaki wrzucamy do miski, dorzucamy pokrojony koperek i mieszamy ziemniaki w "zalewie" Wrzucamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 200*C przez około 15-20 minut w zależności od wielkości

W Moim Magicznym Domu
Szynka wieprzowa z rękawa 174

Smaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony

czarrna od kuchni
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 102

jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść tartego, żółtego sera sól, pieprz, suszone chilli Pora kroimy w plasterki i rozrzucamy na podpieczonym cieście. Następnie rozrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę (lub fetę, gorgonzolę) oraz paprykę. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i układamy na wierzchu. Górę przyozdabiamy pomidorkami pokrojonymi w plasterki. Przygotowujemy masę(...)dodajemy do nich śmietanę oraz mleko. Mieszamy. Przyprawiamy solidnie solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Wsypujemy 3 łyżki pokrojonego koperku i kilka pokrojonych listków bazylii. Masę wlewamy powoli na warzywa. Całość posypujemy tartym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy ok. 40 minut. Tartę kroimy tak jak tort. Smacznego

Calzonella.com
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 197

Aromatyczna zapiekanka z kurczakiem i warzywami. Mięso jest obłędne w smaku. W ustach pozostaje posmak wędzonej papryki i pomarańczy. Marchewka i ziemniaki nadają słodyczy całemu daniu. 300 g filetu z piersi kurczaka 1 łyżeczka pieprzu pomarańczowego Przyprawa do kurczaka 0,5 łyżeczki wędzonej papryki 6 ziemniaków 2 marchewki 150 g sera Sól Natka pietruszki Olej do formy Ziemniaki oraz marchewkę(...)Kurczaka kroimy na fileciki grubości 1 cm. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną czerwoną papryką oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię

VioletoweKucharzenie
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem , papryka i mozzarellą 348

Kurczaka kroimy i smażymy na małym ogniu z przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojona drobno paprykę oraz cebulkę i dusimy pod przykryciem. Po około 5 minutach dolewamy passatę, doprawiamy do smaku przyprawami. Do naczynia żaroodpornego wykładamy makaron, na przemian z kurczakiem (posypujemy każda warstwę serem). Pieczemy w 175 stopniach w rozgrzanym piekarniku przez 10 minut. Smacznego

ChilliJemy
Pasztet z batatów i z kaszy jaglanej 123

ugotowaną kaszą jaglaną. Następnie dodajemy pozostałe składniki: olej kokosowy, pastę tahini, paprykę, pieprz, sól, pokrojony w kosteczkę czosnek, orzechy włoskie (również pokrojone), koperek, natkę pietruszki. Całość mieszamy, dodajemy mąkę oraz jajka.  Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
Pasztet z białej fasoli i z gruszką Wesołych Świąt 121

olej kokosowy, cebulę z czosnkiem, sos sojowy, rozmaryn, majeranek, tymianek, posiekaną natkę pietruszki, paprykę, połowę gruszki, pieprz i sól. Całość ponownie  blendujemy na gładką masę . Przygotowany pasztet przekładamy do naczynia w którym będziemy go zapiekać, na górę układany pokrojoną w plastry połowę gruszki.  Pieczemy w 200 st przez

Łycha smaków
wytrawne paluchy francuskie 145

rozwijamy, smarujemy je mlekiem i posypujemy np. część ciasta solą, część startym serem i papryką. Wycinamy paseczki (np. o szerokości 2-3 cm) zaczynając wzdłuż krótszego brzegu a następnie przecinamy na pół (w poprzek), aby uzyskać krótsze paluchy. Przekładamy ja blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na rumiano w 190 st. C. Możemy je podawać np. z czerwonym barszczem

Domowy Smak Jedzenia
Rolmopsy z papryką i ogórkiem 181

Jeśli jeszcze nie znudziły Wam się śledzie i ryby to możecie sobie zrobić rolmopsy. Będę fajną przystawką na Sylwestra, bo jak wiadomo "rybka lubi pływać" a

Ala piecze i gotuje
Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną 133

będzie szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Sałatka z wyspy Zakynthos 127

czego mi potrzeba na szybki lunch, albo kolację. Można ją uzupełnić także o kawałki pieczonego łososia, lub piersi kurczaka - wtedy będzie pełnowartościowym obiadem. Składniki na 2 porcje 2 garście mieszanki sałat - ja wybrałam mieszankę z roszponką 8 pomidorków cherry 1/2 średniej wielkości ogórka 1/2 papryki czerwonej 8-10filecików anchoives 1 łyżka malutkich kaparów 1 łyżeczka tartego parmezanu żytnia

Kulinarne Inspiracje
Kurczak, holenderski ser i suszone pomidory! 122

czosnkiem, ziołami oraz solą i pieprzem. Dodajemy oliwę z oliwek, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu kroimy w plastry, przenosimy na puree i polewamy paprykowym sosem. Składniki na sos: 1 duża czerwona papryka 100 ml śmietanki 30% oregano sól pieprz Sposób wykonania: Paprykę myjemy, kroimy w kostkę

Kuchnia Pani Wiosny
Pasztet twarogowy z dodatkiem papryki 122

zioła prowansalskie do smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Masło stopić i ostudzić. Twaróg zmielić. Papryki dokładnie oczyścić i drobno posiekać. Brokuł zagotować i osączyć. Oliwki również drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki, dodać jajka, masło, przyprawić do smaku według uznania. Przełożyć do formy posmarowanej olejem. Piec w temperaturze 180 stopni około godziny

Tradycyjna Kuchnia
Fit frytki z batatów 164

tworzą idealną przekąskę. Składniki: - 1 duży batat - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie, oregano, słodka papryka, bazylia - sól, pieprz Sposób przygotowania: Batata myjemy, obieramy ze skórki. Kroimy w słupki Wszystkie zioła, sól, pieprz mieszamy z oliwą z oliwek. W tak powstałej marynacie maczamy pokrojonego batata. Pieczemy przez 15 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Smacznego

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczarki faszerowane płatkami owsianymi 89

pokryly sie plynem i smazac na malym ogniu, czesto mieszajac. Doprawic slodka i ostra papryka, sola i pieprzem oraz pieprzem kajenskim do smaku. Farsz nakladac do pieczarek, mozna go naklasc z lekka gorka. Pieczarki ulozyc w naczyniu zaroodpornym lub na blasze wylozonej papierem do pieczenia i zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 15-20 minut

Codzienne Gotowanie
Fasolka szparagowa po bretońsku 101

Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Fasolka szparagowa po bretońsku 124

Zalać wodą, aby się rzeczy przykryły. Dosypać majeranku, czubrycy zielonej, liścia laurowego, i ostrej papryki oraz soli do smaku. Gotować na średnim ogniu, jak fasolka zacznie mięknąc dodać kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Można zaprawić wszystko na koniec śmietaną. Można podawać z ciemnym pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami

Smaki Przyprawy i Kolory
Młode ziemniaki z grilla. 190

kiełbasek z grilla te ziemniaczki są rewelacyjne. SKŁADNIKI: 6 ziemniaków ulubione przyprawy: sól, pieprz, papryka, majeranek, inne ulubione zioła oliwa z oliwek WYKONANIE: ziemniaki szorujemy dokładnie szczotką, nacinamy do 3/4 grubości, posypujemy ulubionymi przyprawami, smarujemy oliwą z oliwek, zawijamy w folię aluminiową, nakłuwamy i pieczemy do miękkości- po prostu pyszności. Podajemy do mięs bądź kiełbasek lub tylko z sosem czosnkowym

Kuchnia Beaty
Nuggetsy rodem z KFC 286

każdej strony płatki miażdżymy tak żeby powstała z nich dość drobna panierka, dodajemy odrobinę papryki, mieszamy białko i mleko roztrzepujemy widelcem, kolejno maczamy w nim kawałki kurczaka, a następnie obtaczamy w płatkach dość mocno dociskając  tak przygotowane mięsko wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 30 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tortilla szpinakowa 266

sztuk placków. Składniki: Tortilla: 3 szklanki mąki tortowej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka soli 4 łyżki oleju 125g szpinaku mrożonego lub świeżego, rozdrobnionego 3/4 szklanki ciepłego mleka Farsz: opakowanie serka (typu Almette o o dowolnym smaku, np. śmietankowy, z ziołami, z papryką) 5 liści sałaty 5 plasterków sera żółtego 5  dużych plastrów szynki pół czerwonej papryki

Czerwona Porzeczka
Mini pizza z grzybami, boczkiem i porem 156

czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem. Piec w piekarniku nagrzanym ( na kamieniach do pizzy) na maxa przez ok 5-10 minut. Taki

MarciochaKucharzy
Schab pieczony na spodzie jarzynowo-owocowym 175

osuszone mięso nacieram solą, pieprzem, papryka  i majerankiem i wstawiam do lodówki na 2 godziny. Oczyszczone i pokrojone na kawałki warzywa układam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na warzywa układam mięso, podlewam wywarem jarzynowym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20 min, zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze około 40 - 60 min.  Upieczone wyjmuję

Bea(u)ty kitchen