pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:197/417)

rolada cielęca z żurawiną 113

została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej  Cielęcina 1,6 kg mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda(...)się, że farbuje on mięso w trakcie pieczenia). Roladę wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 30 minut. cielęciny nie należy niczym przykrywać. Następnie zmniejszamy temperaturę do 175 stopni, przykrywamy roladę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim cielęcinę na 30-40 minut, pozwalając, żeby pieczeń wchłonęła sok.  Po upłynięciu tego czasu

Miód i pieprz
Kurczaczki pieczone, prawie jak z KFC 380

łyżeczce- papryki , oregano, pietruszki, czosnku granulowanego, sól cebulową,0,5 łyżeczki pieprzuWykonanie :Pałki kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajko  rozbijamy i dodajemy śmietanę- mieszamy do połączenia.Na drugi talerz dajemy bułkę tartą , ser i przyprawy- mieszamy.Pałki kurczaka maczamy w śmietanie i obtaczamy w bułce tartej. Pałki wykładamy na folię lub na papierze do pieczenia. Jeżeli będzie

Smaki Edyty
Muffinki a’la Pizza 140

garnku masło będzie gorące wiec trzeba je chwilkę przestudzić. Do miski, w której będziemy operować mikserem, wsypujemy mąkę i mieszamy ją z przyprawami (oprócz ziół możemy dodać jeszcze paprykę słodką, ostrą lub chili) i solą. Następnie dodajemy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Wszystko miksujemy (lub jeśli nie mamy takiego sprzętu dzielnie mieszamy łyżką) na gładką masę. Przykrywamy(...)wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem. Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa. Pełna dowolność

Kulinarna Patilogia
Pstrąg pieczony z ziemniakami 238

średniej wielkości ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy papryka mielona żółta i zielona cukinia 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka 1 łyżeczka suszonego tymianku świeży tymianek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skórki, gotujemy z solą ok. 10 minut, odcedzamy. Ziemniaki kroimy w ćwiartki,  układamy w blaszce, doprawiamy solą, tymiankiem, czerwoną papryką, obsypujemy pokrojonym w plasterki czosnkiem, między ziemniakami układamy plastry(...)ziemniakach,  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej  30 minut. Przed podaniem doprawiamy pstrąga jeszcze gruboziarnistą solą i świeżo zmielonym pieprzem, ozdabiamy trybulą. Smacznego The post Pstrąg pieczony z ziemniakami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów 152

Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w

Stare Gary
Szybki obiad 318

Pieczone udka/podudzia z kurczaka. Obiad, który "robi się sam". Szybki i pyszny. Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula2 ząbki czosnku Marynata:4 łyżki wody4 łyżki oleju1 łyżka miodu2 łyżki sosu sojowego2 łyżki przyprawy do kurczaka2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnejpieprz czarny mielonypół łyżeczki papryki czerwonej mielonejziele angielskieliść laurowySkładniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam(...)smaruję marynatą i odstawiam ( na noc/ kilka godzin, ale pół godziny w lodówce też wystarczy). Cebulę kroję w pół plasterki, ząbki czosnku miażdżę. Wszystko wrzucam do naczynia żaroodpornego i piekę w piekarniku ok. 50 minut (30 minut pod przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). Podawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką. Pozostałą marynatę można wykorzystać

NA MOIM TALERZU
Pasztet z czerwonej soczewicy 139

pieczenia , która idealnie nadaje się na wypieki pasztetów czy też pieczywa. 'pasztet z czerwonej soczewicy' Składniki: - 1 szklanka czerwonej soczewicy, - 3 średniej wielkości marchewki, - 1 duża pietruszka lub 2 mniejsze - 1 duża cebula, - 3 jajka - 2-3 ząbki czosnku, - 1 łyżeczka zmielonego kminku, - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - sól, pieprz, - ulubione przyprawy: np. słodka i ostra papryka, pieprz cayenne - olej(...)ogniu. Gdy warzywa zmiękną połączyć je z soczewicą i dodawać po jednym jajku dokładnie mieszając. Opcjonalnie zmiksować blenderem. Masę przelać do drewnianej formy lub do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C, przez ok 30-40 minut. Wystudzić. Przed podaniem porządnie schłodzić w lodówce. Smacznego!!! * inspiracja przepisem na pasztet ze strony internetowej Kingi Paruzel ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 181

słuszne, jednak nie do końca poprawnie oddające prawdziwe danie o tej nazwie.  Kebab  to po prostu danie składające się z kawałków mięsa, ryby lub warzyw grillowanych lub pieczonych w postaci szaszłyka. Ja przygotowałam dziś pewna odmianę kebaba, a mianowicie  Shish taouk , czyli tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, które składa się z marynowanych kawałków kurczaka, który później jest(...)paprykę, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i oliwę. Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do marynaty, wetrzeć ją dokładnie w mięso. Miskę przykryć folią i odstawić, aby się marynowało na co najmniej godzinę do trzech w temperaturze pokojowej lub przez noc w lodówce. Następnie luźno nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować lub piec

Codzienne Gotowanie
Chrupiące sajgonki z tofu i warzywami 131

sajgonek, dlatego nie było wyjścia: musiałam je zmodyfikować na swój wegański i zdrowy sposób. A to oznacza dużo kolorowych, pełnych witamin warzyw, a w miejsce smażenia w głębokim tłuszczu - pieczenie w piekarniku. Są cudownie chrupiące, dokładnie takie, jakie prawdziwe sajgonki powinny być. W sklepie papier ryżowy dostępny jest w różnych rozmiarach. Wybierz taki, który Ci odpowiada. Ja wypróbowałam kilka(...)naturalnego tofu sos sojowy warzywa: Szpinak – 200 g Boczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej  kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Szpinak delikatnie posiekaj, ale nie za drobno. Grzyby

Roślinna - blog wegański
Krem z dyni z jabłkiem i mascarpone 161

łyżki ostrej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki serka mascarpone (ok. 100 g) sól, pieprz 2 łyżki masła Nie lubię obierać dyni, ale ostatnio w jakimś programie widziałam dobry sposób na jej szybkie obranie - dynię kroimy w grube paski, pozbywamy się nasion, wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą(...)Gotować około 15 minut, dodać pokrojone w drobną kostkę jabłko i gotować kolejne 15 minut. po tym czasie dynia i ziemniaki powinny być miękkie - dodać czosnek, curry, kurkumę, ostrą paprykę i cynamon i wszystko dokładnie rozdrobnić blenderem. Dodajemy 3 łyżki sera mascarpone i jeszcze raz dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Pieczone ziemniaki z ogórkiem 181

będą już na tyle miękkie, by wbił się w nie widelec, ale wciąż na tyle twarde, aby się nie rozlatywały przy potrząsaniu. Odcedzamy je. Dodajemy do nich słodką paprykę, rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie i ewentualnie skrapiamy je oliwą. Mieszamy, aby przyprawy równomiernie się na nich rozprowadziły.  Podgrzewamy piekarnik do 100-150 stopni C. Kawałki ziemniaków wykładamy na papier(...)/wysmarowaną olejem brytfannę lub coś innego, co może to zastąpić i wkładamy je do piekarnika na ok. 30 minut. Jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące, pozwalamy im się piec nieco dłużej.      Ogórka myjemy i obieramy. 6 łyżek mleka kokosowego podgrzewamy w rondelku. W pozostałych 4 łyżkach rozpuszczamy obydwie mąki. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy

Weganizm infantylny
pyszna pieczeń z ryżem z łopatki wieprzowej... 77

cebulę podsmażoną z cukrem na złoto na oleju, pieprz ziołowy, mielony czarny, kucharek, paprykę ostrą, tartą bułkę, wszystko ręką dokładnie wyrobić na kleistą masę. Do formy silikonowej 24x15 cm włożyć masę, dobrze ugnieść aby odpowietrzyć, wygładzić wierzch. Formę wstawić do blaszki, wlać do blaszki wodę i piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 151

Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami Orzechowa kasza bulgur z jabłkiem i truskawkami Papryka faszerowana kaszą gryczaną i warzywami Pasta z soczewicy i liści rzodkiewki Pełnoziarniste fusilli z pesto z rukoli Pęczotto ze świeżymi kurkami Placek jaglany z borówkami Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone

My Chcemy Jeść