pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:206/417)

Skrzydełka chili w miodzie i sezamie 370

sezamu 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli 8 ziaren zielonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli i pieprzu  Przygotowanie: Składniki marynaty dobrze ze sobą wymieszaj i natrzyj nią skrzydełka. Zamarynowane skrzydełka pozostaw na noc w lodówce aby przeszły smakiem Piecz w temperaturze 180 C góra - dół przez 40 minut. Podawaj z frytkami

Niezły Młynek
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 191

podlać ją oliwą).  Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.  Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia, obficie posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem i pieczemy

Symfonia Smaków
Piekielne żeberka 177

oliwek liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Żeberka myjemy. Posypujemy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i odrobiną tymianku. Delikatnie polewamy oliwą i obkładamy pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, im dłużej tym lepiej. Po czasie oczekiwania pieczemy w temperaturze 200°C , hmmm zwykle piekę na wyczucie około

Blondynka Gotuje
Sałatka z pieczonych warzyw z soczewicą i camembertem 213

warzywami pieczonymi z octem balsamicznym, zieloną soczewicą i camembertem, który po podgrzaniu staje się cudownie płynny i ciągnący. To połączenie jest wprost obłędne! Próbowaliście kiedyś grillowanego lub pieczonego camemberta? Jego wnętrze staje się przyjemnie płynne i ciągnące, a skórka zgrabnie utrzymuje w ryzach te serowe pyszności. Latem często grillujemy camemberta zawiniętego w folię aluminiową w czasie rodzinnego grilla(...)paprykę. Jednak teraz nie ma nic lepszego niż warzywa korzeniowe. Polane octem balsamicznym i upieczone nabierają wspaniałej słodyczy - uwielbiam je! Dzięki dodatkowi zielonej soczewicy i camemberta, sałatka jest sycąca i spokojnie starczy Wam na obiad. Choć najlepsza jest na ciepło, możecie ją także zabrać do pracy i zjeść na lunch (przetestowane przez mojego Męża).  Sałatka z pieczonych warzyw

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczeń rzymska z jajkami 225

pieczenia.. FENOMEN! Włożyłam do piekarnika, zamknęłam kuchnię. Wracam po 40 min i aż musiałam sb grzanki z mięchem zrobić ;) Przepis znaleziony na allrecipes Składniki: (na keksówkę 30x10 cm)    1 kg mięsa mielonego (najlepiej mało tłustego bo puszcza duużo soków) 1 duża cebula 1 bułka 1 duże jajko 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki(...)tartą. Wyłożyć do niej część mięsa aby przykryć spód i ugnieść. Na tym ułożyć jajka na twardo - wzdłuż przez środek. Na górę wyłożyć resztę mięsa i znów dobrze ugnieść. Piec przez około 50 minut w 180 stopniach. (jeśli teraz posmarujemy śmietaną powinniśmy jeszcze ok pół godziny ją piec). Odstawić aby pieczeń ostygła, wyjąć z formy i kroić w plastry. Nadaje

W kuchni bez szafek
Gwiazda: świeża mięta 182

rana wysłałam biedaka do sklepu po potrzebny składnik. Jak tylko kakao wylądowało w moich rękach, domieszałam do mąki potrzebną resztę, jeszcze raz rozpuściłam masło i zagniotłam ciasto. Godzinę później piekłam ciasteczka, a ich zapach sprawił, że nie mogłam wyjść z kuchni. Pierwsze zjadłam jeszcze ciepłe, ale muszę przyznać, że po wystygnięciu są jeszcze lepsze - chrupkie z wierzchu, cudownie ciągnące(...)jednak jesteście ogromnymi fanami połączenia czekolady z miętą, możecie wrzucić więcej. Jeśli jednak to połączenie zupełnie Wam nie odpowiada, polecam dodać zamiast mięty drobno posiekaną papryczkę chilli lub ostrą paprykę w proszku, które nadadzą ciasteczkom przyjemnego kopa. Możecie dać cynamon, kardamon lub skórkę otartą z pomarańczy. Albo po prostu zróbcie mega kakaowe ciasteczka, o cudownie głębokim smaku i intensywnym kolorze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 266

czas gdy pieczemy własne wędliny, bo robimy je dosyć często, choć oczywiście w mniejszych ilościach. ; Składniki : 1 kg schabu 1,2 kg boczku bez skóry do zwinięcia 0,8 kg boczku ze skórą i żeberkami 1 kg karczku 1 kg szynki  wieprzowej b/k Marynata : 2 duże główki czosnku 1/2 szklanki oliwy sól  pieprz majeranek czerwona papryka w proszku(...)naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab, szynka. Dodatkowo upieczone w rękawie są kruche

Gosia gotuje
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 215

tego paprykowe, również ostre pieczone ziemniaczki, a dla złamania smaku, jako dodatek - pomidory z sosem winegret. Mieszanka przypraw nie do końca jest idealnie pasująca do "cajun", dlatego nazwałam ją "prawie". ;) 2 nogi kurczaka (podzielone na połowy) 150g łagodnego keczupu 2 ząbki czosnku 600g młodych ziemniaków mieszanka przypraw do mięsa: 2 łyżki słodkiej papryki w proszku 1łyżeczka pieprzu cayenne(...)suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki cukru kryształu 4 liście laurowe 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżka świeżo mielonej soli morskiej do ziemniaków: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej łyżeczka tymianku sół morska pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę

Kuchenna Kontrrewolucya
Wytrawne babeczki z kremem twarogowym 1340

mąką pszenną na około 3 mm. Następnie wycinamy za pomocą szklanki, lub okrągłej foremki kółka, którymi wypełniamy metalowe foremki na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy koło 25 minut.Studzimy na blaszce.W tym czasie przygotowujemy kremDo robota kuchennego wrzucamy zimny twaróg, który mielimy za pomocą noża w malakserze. Dodajemy umyty, drobno pokrojony szczypiorek, obrany i wydrążony(...)pieprz – ponownie mielimy.Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z szeroką końcówką ( u mnie okrągła, można użyć również gwiazdkowej) i wypełniamy za jej pomocą babeczki.Pomidory kroimy na 8 kawałów. Paprykę na cienkie paseczki. Warzywa układamy na wierzchu babeczek. Dekorujemy listkami bazylii.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie 202

Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie Dostałam pęczek świeżego rozmarynu od kuzynki. Część wykorzystałam od razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad gotowy(...)obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżeczka słodkiej papryki większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić.  Z soku z cytryn, oleju i pozostałych składników zrobić marynatę. Kurczaka

na moim stole...
Szynka peklowana z musztardą francuską 315

łyżeczka octu winnego 3 łyżki soli do peklowania 4 ząbki czosnku (pokrojone) Do posmarowania 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 2 łyżki musztardy francuskiej  0,5 szkl bulionu Przygotowanie: Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Wszystkie składniki zalewy oprócz soli peklowej doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut. Do letniej(...)dzień mięso w zalewie obrócić by równomiernie się peklowało. Mięso wyjąć z zalewy i osuszyć. Przyprawy wymieszać i natrzeć mięso. Z góry mięso posmarować musztardą, włożyć do rękawa do pieczenia, wlać pół szklanki bulionu i szczelnie związać. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i piec około 50-60 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw by szynka się

Ala piecze i gotuje
Pieczeń rzymska z jajkami 168

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo(...)mielonego, ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1 łyżka posiekanego tymianku, 1 łyżka drobno posiekanej szałwii, ponadto: olej do wysmarowania formy, 2 foremki o dł. 20 cm. Przygotowanie: Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie i odciskamy. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje

Moniki Smakołyki
Sałatka warzywna z tortellini 4703

Sałatkę z tortellini możemy robić z różnymi dodatkami, zarówno z świeżymi warzywami jak i z marynowanymi. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję. Ja podałam do niej kotlet

Ala piecze i gotuje
Paprykarz z tuńczykiem 349

Paprykarz przywołuje wspomnienia z dzieciństwa ale wtedy wg mnie paprykarz było o wiele lepszy jak teraz. Dzisiaj paprykarz robię sama w domu ze względu na to

Ala piecze i gotuje
domowa pieczona karkówka 170

liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca 6 ziarenek gorczycy 10 ziarenek pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2-3 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka miodu 125 ml octu jabłkowego 125 ml oleju sól, pieprz 1 łyżka mąki wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem(...)octu robimy marynatę. Mięso przekładamy do miski, polewamy z obu stron marynatą i odstawiamy na dzień lub dwa w chłodne miejsce. Zamarynowaną karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w 240 st. C ok. 30 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do ok. 180 st. C i pieczemy 60 min. Odwracamy karkówkę na drugą stronę i pieczemy kolejne

Domowy Smak Jedzenia