pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:208/417)

KURCZAK NADZIEWANY WĄTRÓBKĄ 149

kurczaczka? Kurczak pieczony często gości na naszych stołach. Szybko,łatwo i już. Spróbujcie urozmaicić jego podanie nadziewając go wątróbką  (oczywiście jeśli ją lubicie ;-))     Składniki: kurczak 500 g wątróbki kurzej/indyczej pęczek świeżej pietruszki 2-3 łyżki kaszki mannej 6-8 ząbków czosnku świeżo mielony czarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła(...)zostanie wam więcej farszu to można go ułożyć obok kurczaka. Do naczynia żaroodpornego przełożyłam mojego ptaszka. Podlałam wodą, dodałam masło i odrobinę oleju.   Wstawiłam go do rozgrzanego piekarnika. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Co jakiś czas powinno się go przekręcać. Pod koniec pieczenia można użyć termoobiegu, aby skórka pięknie się przyrumieniła.     Smacznego

potrawyregionalne
Udka z kurczaka w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem 1605

Mój ostatni przepis na  Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie  cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na udka z kurczaka. Tym razem w sosie pomidorowym z warzywami i parmezanem. To świetny pomysł na smaczny obiad. Delikatny kurczak w aromatycznym śródziemnomorskim aromacie. Odrobina włoskiego klimatu w naszym polskim kurczaku. Możecie serwować(...)papryką, bazylią i oregano. Udka nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dnie naczynia żaroodpornego skropionego oliwą, układamy marchewkę i cebulę. Na warzywach układamy udka z kurczaka. Posypujemy je połową parmezanu i polewamy pomidorami w sosie. Na koniec posypujemy drugą częścią parmezanu, startą skórką z cytryny i skrapiamy sokiem. Pieczemy

kulinarnyJa
Pieczone udka z ziemniakami 273

Pieczone udka z ziemniakami to aromatyczne, syte i bardzo smaczne danie. Świetne na niedzielny obiad o każdej porze roku. na niedzielny obiad lub przyj ę cie. Najlepiej podawać z ulubioną lekką surówką lub sałatą. Składniki: 5 udek z kurczaka przyprawy do kurczaka ( (według mnie najlepsza jest Przyprawa do kurczaka złocista firmy KAMIS) przyprawa do ziemniaków 6 ziemniaków marchew cebula(...)majeranek zioła prowansalskie czosnek granulowany łyżeczka papryki ostrej oliwa z oliwek szczypta suszonego rozmarynu Przygotowanie: Udka umyć, poobcinać tłuszcz, nadmiar skóry i ewentualne piórka. Osuszyć udka ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka, papryką ostrą, czosnkiem, rozmarynem. Lekko skropić oliwą z oliwek i przykryte w naczyniu trzymać w lodówce przez noc. Po tym czasie udka wykładamy do naczynia żaroodpornego, na którą

Smaczne Potrawy
Pieczony łosoś z warzywami 276

wodzie (to samo z brokułem, brukselką)2. Paprykę pokroić i podsmażyć na oliwie (to samo z cebulą)3. Cukinię pokroić na cienkie paski, lub plastry4. Na dno naczynia żaroodpornego wlać 2-3 łyżki oliwy, ułożyć kolejno warzywa (najlepiej niedbale jak Jamie) i rybę pokrojoną w porcje i oprószoną solą. 5. Piec pod przykryciem około 20 minut

Matka Żywicielka
Karkówka długo pieczona - pieczeń staropolska na każdą okazję. 163

zawsze bałam się przygotowań takich pieczeni, czy pieczenia kurczaka w całości. Wydaje się to być trudne - ponieważ efekt zawsze zadowala. Prawda jednak jest taka, że nasza praca przy tego rodzaju daniach jest mniejsza niż przy smażeniu zwykłych i pospolitych kotletów schabowych, tyle, że rozłożona w czasie.  Jaka jest sama pieczeń? Krucha i wilgotna jednocześnie, bardzo delikatna. Niezwykle aromatyczna(...)lekko tłusta 1 szklanka rosołu (można zastąpić przegotowaną wodą) liść laurowy na marynatę: 120 ml oleju ( około pół szklanki) po 1 gramie ( na czubku łyżeczki) - pieprz ziołowy, ostra czerwona papryka płaska łyżeczka mielonej kolendry pełna łyżeczka granulowanego czosnku płaska łyżeczka słodkiej papryki płaska łyżeczka soli sok wyciśnięty z połowy cytryny lub dwie łyżki octu balsamicznego Wykonanie: Zioła i przyprawy połączyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 199

najlepiej oczyścić z resztek dyni, a następnie płuczemy na sitku (najlepiej ze sporymi oczkami) pod bieżącą wodą. Pestki osuszamy używając ściereczki i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 stopni piekarnika na godzinę, co jakiś czas mieszając.W garnku zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Gotujemy 15-20 minut, aż dynia zacznie(...)miksujemy za pomocą blendera, aż powstanie nam konsystencja kremu i żadne kawałki nie będą pływać w środku.Zupę doprawiamy sokiem wyciśniętym z całej pomarańczy i połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe! Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy, by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę

Zakręcony Widelec
Bułeczki z suszonymi pomidorami 180

Słodkie z rodzynkami oraz wytrawne z suszonymi pomidorami. Te drugie są póki co na pierwszym miejscu, ale szybko może się to zmienić, ponieważ w weekend znów planuję pieczenie. Tymczasem zapraszam na puszyste bułeczki o intensywnym smaku, świetnie nadające się na leniwe śniadanie. Ziołowe bułeczki z suszonymi pomidorami składniki na 5 bułeczek Do ich przygotowania będziemy potrzebować: 250 g mąki(...)posmarowania miski oraz bułeczek 5 mięsistych suszonych pomidorów z oliwy 10 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru po 0,5 łyżeczki suszonej bazylii i tymianku oraz słodkiej mielonej papryki Przygotowanie bułeczek jest bardzo proste i niemal identyczne, jak przygotowanie ich słodkiej wersji z rodzynkami. Drożdże wkruszamy do sporej miski, posypujemy 1 łyżeczką cukru, odstawiamy na chwilę

Ratunku obiad
Pieczeń rzymska 68

Pieczeń rzymska to prosta, mięsna pieczeń z dodatkiem jajek na twardo. Idealna propozycja na Wielkanocny stół, przystawkę na ciepło lub zimno. Sprawdzi się jako pieczeń na kanapki, nawet na obiad do puree z ziemniaków i surówki. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki(...)szklanki bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Marchew i pietruszkę obieram, zalewam wodą i gotuję do miękkości z liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego. Trzy z czterech jajek gotuję na twardo. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję niecałe

Zasmakuj Kuchni
Bigos po cygańsku 216

patelnię, na której robiły się pulpeciki. Dodajemy paprykę i cebulę, smażymy 5 minut, często mieszając. Po tym czasie całość wykładamy na pulpeciki. 4. W szklance łączymy koncentrat pomidorowy, wodę i ketchup, doprawiamy solą i pieprzem. Sos wykładamy na warzywa (dokładnie rozprowadzamy po całości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem. Jeżeli nie posiadacie naczynia

My Culinary Art
Burgery z miodowym pulled pork 202

Bardzo mi miło, że po raz kolejny zostałam zaproszona do Książęcych Mistrzostw Smaku. Tym razem stanęłam przed wyzwaniem opracowania przepisu do nowego piwa Książęce Chlebowo-Miodowe

Mienta blog
Chleb serowy 107

naked Chef", a piekłam go wspólnie z Edytką .   Składniki (robiłam z połowy porcji): 30 g świeżych drożdży lub 7 g instant 30 g miodu 625 ml letniej wody 1 kg mąki chlebowej 30 g soli plus mąka do podsypywania 150 g Parmezanu, startego 150 g sera twarogowego, kremowego ( w oryginale ser kozi) 1 czubata łyżka papryki słodkiej(...)części (mimo tego, że robiłam z połowy też dzieliłam na pół).  Każdy kawałek rozwałkować w trójkąt (nie musi być idealny).  Trójkąty ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Każdy naciąć w 5 - 6 miejscach i rozciągnąć tak, aby powstały otwory.  Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Piekarnik rozgrzać do 220 stopni.  Piec

Sto kolorów kuchni
Delikatne kotleciki drobiowe 165

Składniki: 1 kg fileta z udźca kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 łyżki kaszy manny pęczek natki pietruszki po szczypcie papryki mielonej ostrej tymianku kurkumy oregano

kgwjanczewo
Karkówka w kapuście kiszonej 147

jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie(...)pieprzem, można dodać również kminek, o ile lubimy. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
Tortilla meksykańska z kurczakiem 184

naturalnego2 przeciśnięte ząbki czosnku1/3 łyżeczki oreganoSkładniki na sos ketchupowy:4 łyżki majonezu1 łyżka ketchupuOryginalne tortille powstają po zagnieceniu mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z wodą, uformowaniu cienkich placków i pieczeniu ich na specjalnych patelniach. Powinno się je spożywać ciepłe, gdyż po ostygnięciu nabierają konsystencji gumy. Tortille podaje się je na wiele sposobów – smażone, grillowane, zapiekane. Ciasto można doprawiać(...)usmażyć na patelni, nie dodając większej ilości tłuszczu niż ta, którą jest obtoczony kurczak z marynaty.Sałatę lodową posiekać na drobne paseczki, pomidorki przekroić na ćwiartki, kukurydzę odsączyć, paprykę pokroić na drobną kostkę a cebulę na piórka.Przygotować osobno sos czosnkowy i sos ketchupowy, mieszając ze sobą składniki.Placki tortilli podgrzewamy według zaleceń na opakowaniu, a następnie smarujemy

Świat Domowej Kuchni
Tarte flambée 217

drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej 750 1/2 łyżeczki soli 2-3 cebule łyżka masła twaróg śmietana 18% boczek lub inne wędliny roszponka gruszka żółta papryka 1/2 piersi z kurczaka oliwa ocet balsamiczny 1 łyżeczka musztardy Wykonanie: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i sól. Wyrobić ciasto. Piotr radzi, by przeleżało ono w lodówce(...)dysponujecie kamieniem lub piecem chlebowym. Jasne… Po wyjęciu z piekarnika tartę kroimy w paski i jemy ciepłą. My oprócz boczku dodaliśmy resztkę pepperoni, ale można to pominąć. Nie kombinujcie tylko z pomidorami i oliwkami, bo wyjdzie pizza, a na włoską pizzę, to jeszcze poznacie przepis! Do tego zrobiliśmy szybką sałatę z kurczaka, żółtej papryki i gruszki polaną sosem

GRUBY WAŁEK