ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :) Składniki marynaty do kurczaka: 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku około 6 łyżek oliwy 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki tymianku 1 płaska łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 czubata łyżeczka oregano 1/2 płaskiej łyżeczki papryki ostrej 1 płaska łyżeczka(...)papryki słodkiej Składniki marynaty do ziemniaków: około 3 łyżek oliwy 1,5 czubatej łyżeczki przyprawy do ziemniaków (ja używam Prymat) POST NIESPONSOROWANY szczypta soli (można nie dodawać) szczypta pieprzu Pozostałe składniki (2 porcje): 4 pałki z kurczaka 0,75 kg małych ziemniaków garść posiekanej świeżej natki pietruszki do posypania dania na talerzu Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka mieszamy w misce
Smak mojego domuszklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka 1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru 2 ząbki czosnku(...)drobno koper z czosnkiem. Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas
Niezły MłynekUwielbiam chodzić na stragany warzywne. W Krakowie szczególną miłością darzę Stary i Nowy Kleparz. Wiosną moje oczy cieszą zielone nowalijki, latem czerwone truskawki i maliny, a jesienią kolorowe papryki, pomarańczowa dynia i żółte kukurydzy. Kukurydzę w kolbach po raz pierwszy jadłam nad morzem. Nie przeszkadzało mi, że między zębami oprócz drobinek soli zgrzyta piasek (konsumpcji oddawałam się na plaży) - byłam(...)Można również do gotującej się kukurydzy dolać odrobinę mleka.…lub pieczemy!Przygotowane kolby kukurydzy smarujemy masłem ziołowym, zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około 30 - 40 minut. Masło ziołowe - idealny dodatek do kukurydzy gotowanej i pieczonej!Nad morzem kukurydzę w kolbach jadłam posypaną odrobiną soli
W kuchni Katiedzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze 180oC
Świat SmakuBiała kiełbasa pieczona w piekarniku z cebulą , jabłkami i żurawiną to pyszna potrawa, którą można przygotować na wielkanocne śniadanie. ...... na zewnątrz chrupka , rumiana , wewnątrz miękka i soczysta ......taka właśnie jest moja kiełbasa /myślę,że bardzo dużo zależy od rodzaju i gatunku kiełbasy , moja nie wymagała żadnej obróbki wstępnej(...)łyżki konfitury z żurawiny 2 ząbki czosnku 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól i pieprz /do smaku Wykonanie: -Kiełbasę oprószyć papryką, nakłuć w kilku miejscach. -Cebule obrać, pokroić w plasterki i zeszklić na oliwie. -Doprawić solą, pieprzem, majerankiem , dodać liść
Zakamarki mojej kuchniłyżki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 liście laurowe 2 ziela angielskie 3 łyżki miodu 1 łyżka musztardy 3 łyżki papryki słodkiej garść żurawiny suszonej garść śliwek suszonych 500ml wody Schab gęsto nakłuwamy szpikulcem do szaszłyków, wsadzamy go do naczynia ceramicznego lub żaroodpornego. 500ml wody gotujemy z 3 łyżkami papryki słodkiej, łyżeczką papryki ostrej, liściem laurowym i zielem angielskim(...)było zbyt luźne. Miód mieszamy z musztardą i papryką słodką, przygotowaną marynatą mocno nacieramy mięso. Schab wiążemy sznurkiem wędliniarskim, owijamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 5 godzin. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 500ml wody i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy go do 150*C i pieczemy przez 110minut. Po pierwszych 55 minutach obracamy mięso
Gotowanie i blogowaniecebuli, 300 g pora, 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 2 łyżki masła, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz czarny, kilka kromek bagietki, 50 g startego ser cheddar, 1/2 łyżeczki suszonego oregano. Przygotowanie: Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i por. Na drugiej patelni(...)gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawiamy słodką papryką, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 10 minut. Jeśli wolicie bardziej kremowe zupy to można bulion z cebulką i porem zmiksować, a później dodać mięso mielone- nam jednak smakowała bez miksowania. Bagietkę kroimy na kromki, posypujemy startym serem i oregano. Pieczemy w piekarniku ok. 7 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniogórka (ok. 50g), na ziemniaczki: - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z cytryny(...)szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w oleju rzepakowym z przyprawami. Ziemniaki pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 50 min. 2. Dokładnie myjemy sałatę, pomidora, rzodkiewki i ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty. 3. Kroimy pierś z kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachłyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej Trochę przyprawy do kurczaka po węgiersku Sól, pieprz 2-3 łyzki oleju Mieso opłukać osuszyć papierowym ręcznikiem wymieszać z przyprawami i odstawić na jak dłużej się da- najlepiej na całą noc. Wrzucić do naczynia podlać trochę wodą i piec pod przykryciem w temp. 180st
Kubki smakuFaszerowane skrzydełka Znudziły Wam się pieczone skrzydełka? A może w ogóle nie przepadacie za nimi ze względu na dużą ilość kości, a małą ilość mięsa? Ja uwielbiam skrzydełka. Zwłaszcza te grillowane. A dzisiaj przygotowałam skrzydełka zupełnie inaczej niż zwykle. Podałam faszerowane skrzydełka mięsem mielonym. pieczarkami i papryką w panierce z płatków kukurydzianych. Skórka wyszła chrupiąca, środek miękki i aromatyczny
na moim stole...cytryny i sól. Przyprawić ostra papryką lub inną ulubioną przyprawą. Oliwy dodajemy tyle, aby ciecierzyca uzyskała smarowność no i, rzecz jasna, smak. Gotowy hummus przechowujemy w lodówce. Spokojnie może tam stać przez kilka dni. Idealnie smakuje do świeżego, chrupiącego pieczywa, a także z dobra wędliną czy pieczonym mięsem. Polecam Wam, sami spróbujcie. Każdemu, kto lubi ciecierzycę
Codzienna kuchnia niecodziennainnego oleju przyprawy ( ja dodałam mieszankę 18 przypraw, paprykę słodką, ostrą, majeranek, tymianek,pieprz, curry) 300 ml wody Przygotowanie : Wymieszać wszystkie ziarenka i płatki, dodać olej, sól, przyprawy i stopniowo dodawać wodę, aż składniki się połączą, a masa będzie dość luźna, następnie rozsmarować masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 150 stopni, a następnie
zdrowa vege kuchniaczosnku , przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka vegety, można pominąć sól, pieprz czarny Przygotowanie : Z podanych składników zrobić marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp
Proste Potrawyskrapiamy sokiem z cytryny. Papryki i cukinię myjemy, oczyszczamy. Paprykę kroimy w paseczki, cukinię kroimy w talarki. Cebulę obieramy, kroimy w krążki i wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy oliwą, układamy filet z mintaja który, przykrywamy przygotowanymi i miękkimi warzywami. Całość posypujemy przyprawami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 25 minut. Smacznego
paapilotkaaścieramy je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta kroimy w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 2. Główki pieczarek układamy na ruszcie postawionym na dużej formie. Solimy je i napełniamy przygotowanym farszem. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół) i pieczemy ok 30minut. 3. Po tym czasie pieczarki wyciągamy i posypujemy
Kuchnia w czekoladzie