Zapach pieczonego pasztetu kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi własnoręcznie przyrządzonego i domowego pasztetu;) Fakt trochę to pracochłonne ale...ten smak;) Składniki: 2 kg. mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek(...)marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso
potrawyregionalnepieczona łopatka Dodanie, w trakcie pieczenia, do mięsa wyrazistego sosu składającego się z pomidorów i przypraw, zupełnie odmieni jego smak. składniki dla sześciu osób 6 ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej każdy około 200 g 4-5 cebuli sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki maggi domowego,według tego przepisu 4 łyżki oleju składniki sosu 3 łyżki(...)cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki maggi 2 łyżki octu spirytusowego 4 łyżki wody 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sposób przygotowania Kawałki mięsa układamy na desce i rozbijamy je tłuczkiem ( nie za mocno) z obydwu stron. Do miski dodajemy sól, pieprz, ocet jabłkowy oraz domowe maggi i wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Potłuczone kotlety
Miód i pieprzZakynthos w tawernie Zepos. Miała dla mnie idealne proporcje wszystkich składników, była pyszna i bardzo aromatyczna. Mimo upału nie mogłam się powstrzymać i dobierałam się do gorącej, prosto z pieca - co czasem skutkowało poparzonym językiem! Ta właśnie wersja była z ziemniakami, a ziemniaki są w moussace kontrowersyjne - jedni uważają, że ich dodanie to profanacja, inni nie wyobrażają sobie(...)ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki oliwa do smażenia sos beszamelowy - kliknij po przepis:) Przygotowanie: Cebule i czosnek posiekać. Zeszklić na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Dodać mięso i podsmażyć aż zmieni kolor. Zalać pomidorami z puszki, lekko
Kulinarne Inspiracjeszczypta soli 125 g zimnego masła 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody Na nadzienie: 1 opakowanie (225 g) mrożonych średniej wielkości krewetek 1/2 czerwonej papryki 15 pomidorków koktajlowych mały pęczek natki pietruszki 1 awokado 1 cytryna 1 ząbek czosnku sól, pieprz WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, posiekane na mniejsze kawałki(...)mini tart. Foremki włożyć ponownie do lodówki na 15 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód tartaletek ponakłuwać widelcem i ułożyć je na kratce. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, do momentu, aż tartaletki się przyzłocą. Zostawić do ostudzenia. Farsz: Awokado rozciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrapać łyżką miąższ przekładając go do miski. Do awokado dodać
Passions hobbies lifepołowę- oliwę do smażenia- gałązkę rozmarynu- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku- przyprawę pomidor z czosnkiem i bazylią 1 łyżeczkęsos paprykowo-pomidorowy- paprykę czerwoną 1 szt- pół strączka papryki chili - ząbek czosnku- małą puszkę pomidorów bez skórki- oliwę 1/3 szklanki- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego SPOSÓB WYKONANIA :podpłomyk - mąkę przesiewamy(...)czasie dzielimy na części i rozwałkujemy cienkie placki (używam patelni szerokości ok 27 cm) mniej więcej na taką szerokość rozwałkuję ciasto- kładę na rozgrzaną suchą teflonową patelnie i piekę z obu stron do czasu kiedy zaczną się pojawiać pęcherze i ciasto się lekko zrumieni.jeżeli chce podpłomyki tylko do zamaczaniu w sosie robię o wiele mniejsze.- gdy ciasto sobie odpoczywa
Basia w kuchnikawałki. Cebule pokropić w pół plasterki. Z papryki wyciąć gniazda nasienne. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Umieścić wszystkie składniki, wlać 1/2 szklanki wody i smażyć, odparowując płyn. Kiedy płyn odparuje przyrumienić wątróbkę i warzywa, dodając pod koniec rozmaryn, sól i pieprz. Wątróbkę podałam z pieczonymi ziemniakami i ćwikłą
Czerwień i błękitsię szybko nie nudziły smakowo. Czasem te pieczone czy wędzone zastępuję starzonymi wędlinami. Są na prawdę smaczne. Składniki: 1,5 kg schabu 1 op. ziół prowansalskich 1 łyżka majeranku 1 czubata łyżka pieprzu naturalnego 1 szkl soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżka cukru 1 opakowanie czosnku granulowanego 2 łyżki papryki słodkiej 2 łyżki papryko ostrej 1 łyżeczka
Z Majeczką w kuchniPieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski przyprawiamy
Maminek kulinarnyCzęsto przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu
Bajeczna Kuchniamięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę, por kroimy na drobno i szklimy(...)oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. 3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min. 4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min. 6. Gotujemy kalafior i ziemniaki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmoże być ta która została nam po pieczeniu ryby) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula 2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości
Piekielna Kuchnia Patikurczak 1 cytryna oliwa przyprawa do kurczaka papryka mielona słodka sól pieprz Sposób wykonania : K urczaka umyj, oczyść, obsusz, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami. Zawiń w folię lub folię aluminiową i włóż do lodówki na noc. Następnie kurczaka nadziej dokładnie umytą cytryną , przekłutą w kilku miejscach np. wykałaczką. Kurczaka zaszyj. Piec w piekarniku pod przykryciem, podlewając go od czasu
Przepisy i porady kulinarneNatrzeć solą peklową, ziołami prowansalskimi i słodką mieloną papryką. Nie należy użyć więcej niż 20 g soli na 1 kg mięsa. 2. Mięso obłożyć folią aluminiową i schować do lodówki na 2 dni. 3. Po tym czasie do naczynia żaroodpornego dodać troszkę smalcu, wyłożyć mięso wyjęte z folii, przykryć pokrywę i piec całość ponad 1 godzinę w temperaturze
Kuchnia domowa Ani