pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:228/417)

Szisz kebaby 183

garam masala, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy  kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam

Pudełko rozmaitości
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 198

smażymy kolejne 15 minut. Sprawdzamy czy bakłażan i papryka są miękkie, jeśli nie, możemy dolać odrobinę wody i poddusić całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez

Emcia Pichci
TARTA PROWANSALSKA 118

smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dorzucić usmażoną paprykę z pieczarkami i wymieszać. Na patelni rozgrzać resztę oliwy i dodać cukinię. Smażyć na średnim ogniu przez 4-5 minut, często mieszając, aż nabiorą jasnobrązowej barwy. Wylać masę jajeczno-paprykowo-pieczarkową na ciasto w formie. Wokół brzegu tarty ułożyć plasterki cukinii. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez

Kuchnia w opałach
Kurczak w ziołach i czosnku 249

Wyciskamy czosnek przez praskę , dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką, ostrą oraz  zioła prowansalskie, dodajemy kilka kropelek oliwy. Wszystkie składniki marynaty mieszamy. Następnie wcieramy ją w mięso. Odstawimy do lodówki na ok. przynajmniej 1h, ale lepiej na dłużej, aby mięso było bardziej aromatyczne:) 2. Piekarnik rozgrzewamy. 3. Wkładamy mięso w rękaw. Pieczemy ok 45 min w temp

Kuchnia Pełna Pasji
Tost z chmurką 244

chleb, na to kładziemy szynkę,  paprykę i dowolnie przyprawiamy. Kładziemy ser żółty.  Następnie dzielimy ubita pianę na dwie części i obie kładziemy na kanapki. Trzeba to robić ostrożnie, żeby piana znalazła się na kanapce a nie obok :).  Delikatnie "wrzucamy" żółtko na sam środek piany.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 25 minut.  Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Dufinki 186

Bardzo istotne do obiadu są dodatki typu ryż, kasze, ziemniaki… W zależności od tego, co kto lubi i jak lubi. Ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, frytki, purée…, a może tym razem dufinki?      Składniki: - 1,5 kg ugotowanych ziemniaków- 4 jajka (żółtka do masy, 3 białka do ubicia na pianę,  1 białko do smarowania dufinek)- 130g masła- 3 łyżki(...)pieczenia (lub matą) wyciskamy porcje ciasta formując rozetki. Przy użyciu pędzelka smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.Puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne dufinki pasują do obiadu, na specjalne uroczystości… i nie tylko. Możemy je podać jako przystawkę, albo dodatek do wszelkich mięs, czy jak u  mnie – do jajek sadzonych w krążkach papryki i surówki

mojewypiekiinietylko
Skrzydełka w miodzie i musztardzie 306

pilnować temperatury – grillować na wyższej półce lub piec w niższej temperaturze, aby skrzydełka zbyt szybko się nie przypaliły, zwłaszcza, że polewa powoduje, że ich skórka nagrzewa się znacznie szybciej…Skrzydełka w miodzie i musztardzie – składniki:ok. 1 kg skrzydełekok. 200 ml miodu płynnegook. 200g musztardy francuskiejsól, pieprz, papryka słodka Skrzydełka myję, osuszam i odkrawam końcówki. Doprawiam

UgotujmyTo.pl
Jarski pasztet 171

jajkami, doprawiamy solą pieprzem czarnym i ostrą papryką. Seler miksujemy z ubitymi na sztywno białkami, doprawiamy solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Groszek miksujemy z 2 jajkami, śmietaną, doprawiamy pieprzem białym, solą i gałką muszkatołową. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy sezamem. Wykładamy do foremki masy wg. kolejności; marchwiowa, selerowa, groszkowa. Pieczemy w kąpieli wodnej ok.70 minut w temperaturze 180 stopni

Anioły w kuchni
Bucatini z chayote i sosem miętowym. 324

przyprawa do dań Kucharek pieprz 0,5 łyżeczki papryka słodka 10 dag mozzarella biała starta oliwa z oliwek Sos miętowy. zdeglasowany smak z upieczonej roladki 100 ml śmietana 36% 1 łyżeczka sosu miętowego ew. 2 łyżeczki posiekanej drobno mięty Wykonanie. Piersi z kurczaka rozbić, doprawić, ułożyć na przesmarowanej oliwą foli do pieczenia. Uformować prostokąt. Całość posypać posiekaną pietruszką. Makaron gotować

Kulinarny karnet Christophera
Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 142

żółtka. Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką i ostrą papryką. 9. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę, którą dodałam do masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Pamiętnik
Schabowe ruloniki z papryką i bazylią 174

kminku i smaż przez kilka minut. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 123

Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy  Nadzienie: ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki 150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę 1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych(...)posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić

Czerwień i błękit
Kiszka ziemniaczana nr 2 138

około 4 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana  kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej(...)dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w  plastry i obłożyć nimi w różnych miejscach naszą kiszkę. Posypać po wierzchu tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego

Gosia gotuje
Drobiowa wędlina 162

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Pieczony kurczak 143

1 kurczak ( ok. 1,8 kg )Marynata :3 łyżki pikantnego ketchupu1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )1 łyżka lubczyku ( suszonego )1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i

Ewa w kuchni