pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:228/417)

Coś na przegryzkę czyli nie ma to jak skrzydełka! 251

Skrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu.  Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po

Smaki Brazylii
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 203

kilka łyżek). Na makaron wykładamy część papryki, pora, koperku, odrobinę sera. Następnie wykładamy warstwę z ryby (całość). Na rybę – kolejną (cienką) warstwę makaronu i warzywa (trochę zostawiamy do posypania wierzchu). Polewamy pozostałym  beszamelem  kokosowym, posypujemy resztą warzyw, częścią startego sera, dodatkowo – szczypiorkiem. Przykrywamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°C i pieczemy ok. 40 minut. Następnie zdejmujemy folię

mojewypiekiinietylko
NADZIEWANE ROLADKI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM 282

całej rodziny.Do tego pieczone ziemniaczki i ulubiona surówka i możemy rozpocząć biesiadowanie.Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* pierś z kurczaka – 1 szt ( ok.300 g )* ser żółty – ok. 100 g* cebula – 2 szt* śmietana 18% – 200 ml* mąka pszenna – 2 łyżki* bulion warzywny – 250 ml* koperek -1 garść* sól, pieprz, papryka – do smaku* olej

Ostra na Słodko
Mini pizze na ziemniaczanych plackach 207

oliwekświeża bazyliasól, pieprzkoperek, natka pietruszkisuszone oreganosuszona papryka (z Bułgarii więc można pominąć)Surowe ziemniaki ścieramy na grubych oczkach na tarce. Do ziemniaków wbijamy jajko, dodajemy odrobinę mąki, sól pieprz, przepuszczony przez praskę czosnek, koperek, drobno pokrojoną cebulkę, natkę pietruszki i wszystko  energicznie mieszamy. Nadmiar wody wyciskamy. Na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia robimy kleksy z masy ziemniaczanej

Bon Appetit Małgorzaty
Tort naleśnikowy z wątróbką 214

proszek do pieczenia -1  łyżeczka* sól – 1 szczypta* olej rzepakowy – 100 mlFARSZ:* wątróbka drobiowa – ok. 500 g* cebula – 3 szt*małe  jabłko – 1 szt* mąka pszenna – do obtoczenia wątróbki* mleko – do zamoczenia wątróbki* olej rzepakowy – 125 ml* sól – do smaku* pieprz – do smaku* majeranek – dm smaku* papryka

Ostra na Słodko
Pieczona karkówka w ziemniakach w sosie chrzanowym 232

Pieczona karkówka z ziemniakami polana sosem chrzanowym to jeden z wielu pomysłów na pyszny obiad, a mało pracy przy nim, aż za nudno, bo robi się praktycznie sam.Dla 4-5 osób:- Karkówka 800-1000 g- 3-4 ziemniakiMARYNATA- 3 posiekane ząbki czosnku - łyżeczka papryki słodkiej i ostrej- łyżeczka curry- łyżeczka majeranku- szczypta pieprzu cayenne- szczypta tymianku- łyżeczka soli

Pasje Jolki
Kurczak z pieczarkami wg J. Oliwera 355

wierzch obłożyłam pozostawionym pieczarkami przykryłam i piekłam przez 65 min. w temp. 220 stopni C. To danie można przygotować z piersi kurczaka :) Ja zrobiłam kurczaka dwukrotnie. Raz z ziemniakami i udkami, a drugi raz z całą piersią kurczaka (  podzieliłam na pół i pokroiłam lekko z wierzchu), a zamiast ziemniaków włożyłam czerwoną paprykę

Proste Potrawy
Razowo-pszenne naleśniki z warzywami, prażonym sezamem i serem "śmierdziuchem" :-) 245

pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę. Podduszamy na oliwie na półtwardo dodając sól i pieprz. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.  Kiedy warzywa przestygną dodajemy sezam i starty ser (zostawiając odrobinę na posypanie naleśników po zawinięciu). Nakładamy farsz, zawijamy naleśniki i pieczemy przez 10-15 minut w 180 stopniach

kuchnia do kwadratu
Tarta z pomidorami i boczkiem 145

masła 2 jajka sól, ostra papryka Farsz: 12 pomidorków koktajlowych 20 dag boczku pół pęczka natki pietruszki 2 jajka 10 dag żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% pieprz Wykonanie: 1. Ciasto zagnieść z podanych składników. Włożyć do lodówki na około 30 minut.2. Schłodzonym ciastem wylepić wysmarowaną prostokątną formę do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.3. Na patelni podsmażyć pokrojony w półplasterki boczek

Pasja Smaku
Pomysł na obiad- Medaliao z sosem serowo- musztardowym i surówką z pora i marchewki ;) 817

Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu

Czerwona Porzeczka
Polędwiczka wieprzowa na sposób orientalny podana z kaszą bulgur 307

suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 mała cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku kawałek papryczki chili kilka posiekanych orzechów włoskich 1 łyżka posiekanej natki kolendry 1 limonka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczka wieprzowa: 1. W moździerzu rozdrabniamy całe nasiona(...)się zamarynowała. 3. Po tym czasie obsmażamy polędwiczkę z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, po usmażeniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około 10 minut. 4. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Suszone morele przekładamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem. Gdy zmiękną odcedzamy

W kuchni Katie
CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM I POMIDORAMI 172

Cukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną.  Główną jej zaletą jest wyborny smak.  Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a   100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto:  odkwasza organizm   sprzyja przemianie materii.  bogata w witaminy B1, B2, C i PP.  cenne(...)cebuli pomidory z puszki ( oczywiście można użyć 2-3 szt. świeżych ) 2-3 łyżki oliwy do smażenia gałązki świeżego tymianku 1 łyżka suszonej  bazylii 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki kawałek parmezanu lub innego twardego sera np. bursztyn 4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku   Cukinie umyłam, przepołowiłam na pół

potrawyregionalne
FILET Z PSTRĄGA ŁOSOSIOWEGO W MARYNACIE KOPERKOWO-CYTRYNOWEJ – 6,50 zł 259

rybie zupełnie nie pasuje do pstrąga – w smaku i teksturze bardziej przypomina kurczaka. Serio, serio, spróbujcie a już na zawsze go polubicie. Jako dodatek proponujemy dip śmietankowy i ziemniaki pieczone po szwedzku. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK: > nastawiamy go na 180 stopni, opcja góra i dół. 2. ZIEMNIAKI(...)wkładamy ziemniaki i pieczemy je około 30, 40 min. W tym czasie zajmiemy się resztą. 3. MARYNATA (6 min): do naczynia (musi być wystarczająco duże, aby zmieścić kawałki naszej ryby) wlewamy soku i dodajemy startej skórki z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, pół pęczka posiekanego koperku, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki słodkiej lub ostrej papryki mielonej, nieco soli

Nerds Kitchen
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 201

jednak zrobić swój własny, bo wiadomo, że to co domowe = najlepsze! :) Ten domowy posmakował mi bardzo! Wyrazisty w smaku...pycha. Nie jest smarowny jak te sklepowe, ponieważ się go piecze, więc jeśli szukacie past kanapkowych polecam np. hummus :) I ten pasztet oczywiście też polecam! Już mam pomysł na kolejny... P.S. Wierzcie lub nie, ale bardzo trudno sfotografować pasztet(...)oliwek ~3 łyżki oleju rzepakowego ~25g mielonego siemienia lnianego ~2 łyżki sosu sojowego ~przyprawy (nie podaję ilości, trzeba spróbować i doprawić pod własny gust :)) :   wędzona lub słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz ziołowy, kumin , majeranek, imbir, kardamon Soczewicę gotujemy w 3 1/2 - 4 szklankach lekko osolonej wody. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie do momentu zezłocenia. Cebulę

chili & sugar
POLĘDWICZKI Z KURCZAKA Z CHIPSAMI W TOWARZYSTWIE MIODOWO MUSZTARDOWEGO SOSU 166

polędwiczki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie sunbites paprykowych   250 ml maślanki chipsy: 3 duże ziemniaki olej do smażenia słodka papryka w proszku sól surówka z marchewki: 2 duże marchewki 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru sos miodowo musztardowy: 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 mały ząbek czosnku 2-3 łyżki(...)utartej marchewki dodajemy rodzynki, szczyptę cukru i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Po upływie minimum godziny wyjmujemy mięso z maślanki, obtaczamy w drobno pokruszonych sunbitsach. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy nasze polędwiczki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( ja włączam termoobieg), czas zależy od wielkości kawałków mięsa, natomiast przy średniej wielkości kawałkach wystarczy 25 minut. Ziemniaki obieramy i myjemy

KuchcikoweLove