tamari 3 łyżki quinoi łyżeczka mielonego lnu przyprawy: słodka papryka (2 łyżki), chili, sól himalajska, czarnuszka WYKONANIE: quinoę gotujemy ok 15 min (w niewielkiej ilości wody, do wchłonięcia całego płynu) len mielimy, blendujemy z tofu i ugotowaną quinoą zblendowane składniki mieszamy z przyprawami, następnie przekładamy do aluminiowej formy całość pieczemy o 30 min w 180 stopniach gotowy pasztet przechowujemy
healthy dreamssól, pieprz, paprykę słodką i ostrą oraz majeranek. Golonki nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem a następnie wymieszanymi przyprawami. Odstawiamy je na godzinę lub dwie, aby przeszły przyprawami. Kapustę kiszoną gotujemy. Jeżeli jest bardzo kwaśna to płukamy. Następnie przekładamy golonki do rękawa do pieczenia i obkładamy kiszoną kapustą. Pieczemy w 180C ok. 1 godziny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami
Passion of Cookingłyżeczki pieprz cayenne, • 2 łyżki majeranku, • 1 łyżka papryki słodkiej, • 1 ząbek czosnku duży, • kilka łyżek oleju. 1. • Kurczaka przekroić wzdłuż piersi na połowę natrzeć przyprawami i potartym na małej tarce czosnkiem polać olejem najlepiej zrobić to na noc 2. • Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlać troszkę wody na dno blachy piec w piekarniku
W królestwie smaków Beatyłyżka oliwy sól czarnuszka, ostra papryka – przyprawy do wyboru Obierki ja porządnie wypłukałam, włożyłam do miski i zalałam zimną wodą, aby wypłukać chociaż część skrobi z nich. Potem odlałam wodę, wlałam oliwę, dodałam przyprawy i wszystko dokładnie wymieszałam. Do piekarnika wstawiłam formę z papierem do pieczenia i na nie wysypałam obierki, całość piekłam przez
Kuchnia na wzgórzucoca - coli 4 ząbki czosnku sól pieprz mielona czerwona papryka oliwa ja dodałam jeszcze przyprawę do czerwonego mięsa Sposób wykonania: Żeberka natrzeć czosnkiem i przyprawami, zostawi ć na całą noc w lodówce. Następnego dnia każdą porcję obtoczyć w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Włożyć w rękaw do pieczenia mięsa i zalać coca -colą, zamknąć. Piec w temperaturze
Darcia w kuchnicheddara 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól do smaku Ziemniaki ugotowałam w mundurkach. Najlepiej przygotować je nawet dzień wcześniej ,żeby nie były zbyt mokre. Obrałam i przepuściłam przez praskę. Dynię jak wspomniałam najlepiej upiec w temp.200 stopni na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Obraną, pokroić na małe kawałki. Można skropić lekko oliwą
potrawyregionalnepuszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego) sól 150 g upieczonego miąższu dyni makaronowej lub innego rodzaju dyni* 2 jajka świeżo mielony pieprz * Dynię makaronową przekrój wzdłuż na pół i przy pomocy łyżki usuń pestki. Połówki dyni umieść na blasze do pieczenia skórą do góry. Wlej do blachy 0,5 szklanki wody
Chilli Czosnek i Oliwawyszły za słone, pół łyżeczki spokojnie wystarczy), posypałam solidnie papryką słodką wędzoną w proszku, do tego dałam łyżeczkę oleju kokosowego bezzapachowego i wszystko wygniotłam rękami, żeby olej i przyprawy dobrze się rozprowadziły. Ułożyłam liście na blaszce przesmarowanej olejem i włożyłam do piekarnika nagrzanego na 150 stopni, termoobieg. Pierwsza partia piekła się ok. 10 minut, kolejnym starczyło już
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOprócz kiełbasek , kaszanki w sreberku, czy ziemniakach pieczonych bar dzo smakowitą opcją jest karkówka oraz cukinia. I dealnie komponują się smakiem z sosem CZOSNKOWYM Ser decznie zapraszam. Skła d niki: kg karkówki duża cukinia 1/3 szklanki oliwy 4 ząbki czosnku po pół łyżeczki: ziół prowansalskich, bazylii, oregano, papryki sło dkiej i ostrej, czubrycy sól, pieprz przyprawa
ChilliJemymarynacie i odstawiamy na 2-3h do lodówki papryki kroimy w spore kawałki, a cebulę i cukinię na 1cm krążki warzywa smarujemy oliwą z oliwek by się nie wysuszyły na przemian nabijamy wszystkie składniki na patyki (drewniane wcześniej moczymy by się nie przypalały) kładziemy na mocny żar i pieczemy obracając co 2-3 minuty z każdej z czterech stron
zobacz ich smaknastępnie zmniejszyć ogień do minimum, dodać czosnek, oba rodzaje papryki, kumin, pieprz i sól. Zalać bulionem i dusić 15 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. W blenderze zmiksować ugotowaną kaszę, warzywa z patelni i natkę, wymieszać z mąką owsianą i orzechami. Masę przełożyć do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec
Czerwień i błękitolej - 5 łyżek Sposób przygotowania: Mięso i paprykę umyć , usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Ogórki korniszony pokroić w plastry. Wszystkie składniki nadziać na przemian na patyczki do szaszłyków. Przyprawić szaszłyki przyprawą, wymieszaną z olejem, odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Piec na gillu 25 minut, co jakiś czas
Kuchnia Danusicienkie plastry. Pora w talarki, cebulę w pióra, paprykę w kostkę. Zioła płuczę i po osuszeniu odcinam od łodyżek. Wszystko układam na suszarce do warzyw i co jakiś czas przekładając i mieszając trzymam aż staną się suche i sztywne. Można skorzystać z piekarnika, na blasze ułożyć papier do pieczenia i na nim suszyć w temperaturze około 65-70 st.C
IzaGotujewszystkich stron, przełożyć do choriza. Podsmażyć cebulę, dodać paprykę, smażyć około 4 minut. Dodać ryż, przesmażyć. Wlać wino i smażyć cały czas mieszając aż płyn odparuje. Dodać przyprawę, wymieszać. Włożyć kurczaka, chorizo, wlać bulion, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Wsypać groszek, piec 5 minut. Następnie wyłożyć na wierzch małże i piec
królestwo garówpora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety, owinąć plastrem szynki i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba do natłuszczać) i piec około 35-40 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościbułkę dodać do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem oraz czerwoną papryką. Wymieszać. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. 3. Mięso rozłożyć na prostokątny placek. Ułożyć jajka ugotowane na twardo. 4. Jajka owinąć mięsem, posypać maspolanką i całość owinąć folią aluminiową dokładnie ściskając. Ułożyć w formie do pieczenia. Piec ok. 40 minut w temperaturze
A Ty Smakuj Mniekawałki), czosnek (1 ząbek), przyprawy: szczypta soli, pieprzu, kminku, papryki słodkiej, oregano, lubczyku, oliwa Przygotowanie: pomidora należy pokroić w drobną kostkę, wrzucić do słoika, dodać przyprawy i łyżkę oliwy. Słoikiem potrząsamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej dobę. Bułki kroimy :) kładziemy na połówkach ser i na wierzch pomidory i pieczemy w piekarniku, aż ser się zarumieni :). Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisymarynat, pieczeni, zup i sałatek. Jak wiadomo ma właściwości przeciwzapalne , antybakteryjne , antynowotworowe oraz pomaga obniżać zarówno ciśnienie krwi i zły cholesterol. Co jest istotne- wzmacnia wytrzymałość sportowców oraz wpływa pozytywnie na libido ! Poza wyżej wymienionymi używam jeszcze sporadycznie: cząber, lubczyk, oregano, paprykę
Życie na widelcutartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól pieprz,słodka papryka Wykonanie: Wątróbkę skręcić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i skręcić wraz z mięsem. Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć do zeszklenia. Do zmielonej wątróbki dodać jajka , podsmażoną cebulkę i pozostałe składniki wymieszać wlać do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec w 180 stopniach około
O kuchni z uczuciemwlewamy jogurt naturalny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i przyprawę do kurczaka. Mięsko kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do jogurtowej marynaty.Wstawiamy całość do lodówki minimum na godzinkę ;)Krakersy kruszymy i maczamy w nich kurczaka z zalewy.Kawałki kurczaka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut
Lawendowe NieboNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.Pokrój pomidory na ćwiartki i włóż je do dużego naczynia do zapiekania lub do brytfanki (około 25x30 cm).Obierz cebule
Kredowe Menułyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia do zapiekania pieczemy około 1.5 godziny w temperaturze 180-190 stopni.Mango lassi - przepis
Z butelką mleczka w tlelodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać panierce smaku i charakteru - jeśli przypraw będzie zbyt mało, kurczak będzie "nijaki").4. Kawałki kurczaka obtaczać w panierce.5. Filety można zgrillować na grillu elektrycznym lub piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut
Szefowa kuchniinne dowolne dodatki, np. mielona papryka, czosnek itp.Ciecierzycę zalewamy wodą np. wieczorem i odstawiamy na conajmniej 12h, u mnie stała ok.20h. Następnie odsączamy ją, lekko obsuszamy, zalewamy oliwą, posypujemy solą lub dowolnymi przyprawami wg uznania, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30-40 minut na termoobiegu. W trakcie
Smaczne Zdrowesmażenia+ 2 łyżki do marynaty Musztardę, miód, pieprz ziołowy, paprykę słodką, rozmaryn, czosnek i ocet winny mieszamy i dokładnie nacieramy mięso i wkładamy na noc do lodówki.Następnego dnia mięso lekko podsmażamy na odrobinie oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Bulion powinien sięgać do połowy wysokości mięsa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, pod przykryciem przez
Czerwona Porzeczkaumieszczamy mąkę, mleko, jajo oraz roztopione masło oraz kurkumę, paprykę słodką, sodę sól i pieprz. Dodajemy ostudzony szpinak oraz pokruszony wędzony ser. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką. Zwięzłą i dość gęstą masą napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy po 2 połówki pomidorków koktajlowych tak by nie wystawały na powierzchni. Pieczemy ok. 25 minut na środkowej półce piekarnika (do tzw. "suchego
Symfonia Smakówniej (też pokrojoną w drobną kostkę) szynkę i paprykę. Przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z limonki. Smażymy, dopóki cebula nie zmieni koloru na złoty.Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i szczyptą czosnku. Smarujemy nim wnętrze wyżłobionej cukinii. Następnie wypełniamy ją przygotowanym wcześniej nadzieniem. Wierzch posypujemy bazylią. Cukinię pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez
Weganizm infantylnysiekamy i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie myjemy i odsączamy do sucha na papierowym ręczniku. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i posypujemy przyprawą do ziemniaków. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, najpierw 7 minut
Czerwona PorzeczkaSmaczna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości lub na nieco odmienne śniadanie/kolację. Tak w ogóle kiedyś wcale nie kupowałam ciasta francuskiego. Wydawało mi się, że go nie lubię ;) bo nie próbowałam... A kiedy spróbowałam to lubię je mieć w lodówce(...)pizzy 1 łyżeczka oregano 3 suszone pomidory z oleju 1 papryka czerwona 2-3 nieduże ogórki kiszone 15 dag sera żółtego Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone. Całość przykrywamy warstwą
Kolorowy Przepisownik