pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:227/417)

Smaczny i zdrowy początek...czyli dietetyczny pasztet drobiowy z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami 154

żółtka. Całość doprawiłam solą, pieprzem, gałką i ostrą papryką. 9. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę, którą dodałam do masy mięsno-warzywnej i delikatnie wymieszałam. 10. Całość przelałam do keksówki (mam sylikonową, więc niczym jej nie smarowałam, ale posiadacze metalowych foremek muszą je wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia) i dokładnie uklepałam. 11. Piekłam godzinę w piekarniku nagrzanym

Kulinarny Pamiętnik
Schabowe ruloniki z papryką i bazylią 187

kminku i smaż przez kilka minut. Następnie dodać paprykę czerwoną pokrojoną i lekko poddusić ok. 15 minut na małym ogniu. Pozostawić do ostygnięcia. Mięso potłuczone wysmaruj musztardą, posyp startym serem. Ułóż na serze farsz paprykowy i ciasno zwiń. Rulony zepnij wykałaczką. Ułóż w naczyniu żaroodpornym , posyp zmielonym kolorowym pieprzem i kminkiem. Piecz ok. 30 minut w temp. 175 C. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Tarta pomidorowa z fasolą i chorizo 130

Ciasto: 250 g twarogu 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki (najlepiej krupczatki) 2-3 łyżki oleju i łyżka do wysmarowania formy  Nadzienie: ok. 250 g czerwonej fasoli - ugotowanej lub z puszki 150 g kiełbasy chorizo - pokrojonej w kostkę 1/2 młodej cukinii - pokrojonej w kostkę razem ze skórą kilka suszonych pomidorów - odsączonych(...)posiekanych 1/2 czerwonej cebuli - obranej i pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku 250 g śmietankowego twarożku 125 g gęstej śmietany 2 jajka 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka i ostra papryka posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka przyprawy do chili con carne lub dań z kuchni meksykańskiej sól, pieprz Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, solą, proszkiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Wylepić

Czerwień i błękit
Kiszka ziemniaczana nr 2 145

około 4 m cienkiego jelita naturalnego  2 średnie cebule 2 jajka 4 łyżki kaszy manny sól pieprz majeranek 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: słonina peklowana  kwaśna śmietana papryka konserwowa ( niekoniecznie, ale ja bardzo lubię taki dodatek) Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach.Cebulę drobniutko pokroić i podsmażyć na rumiano na oleju lub smalcu...( u mnie olej(...)dużą łyżką do lejka, a one same przemieszczają się w dół zawiązanej kiszki. Po wypełnieniu kiszkę zawiązać również na drugim końcu.Tak przygotowane układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na końcu pokroić słoninę w  plastry i obłożyć nimi w różnych miejscach naszą kiszkę. Posypać po wierzchu tymiankiem i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego

Gosia gotuje
Drobiowa wędlina 173

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta

kgwjanczewo
Pieczony kurczak 155

1 kurczak ( ok. 1,8 kg )Marynata :3 łyżki pikantnego ketchupu1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )1 łyżka lubczyku ( suszonego )1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i

Ewa w kuchni
Faszerowane kabaczki i cukinie 180

kabaczki.  Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.  Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie(...)zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć

Stare Gary
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 240

mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie(...)ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek- chili z młynka (kilka obrotów)- mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki)+ dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypaniaKaszę ugotować według tego przepisu lub użyć już ugotowaną (u mnie ostatnio prawie zawsze czeka w lodówce ugotowana). Odmierzyć 1 szklankę

Smaczne Zdrowe
Sylwestrowe menu – top lista 971

odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy(...)papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 263

PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje(...)masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Przepis na pizzę z boczkiem 166

pizzy. Danie to w różnych wariantach należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który(...)rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe pierożki z szynką 175

żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy

Bajeczna Kuchnia
Pieczona golonka z indyka 175

łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę

Moniki Smakołyki
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 197

Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka rolada z kurczaka 171

pietruszki drobno siekamy. Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy w środku :) Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry. Całość wkładamy do garnka

na moim stole...

Proponowane wyszukiwania