pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:229/417)

Faszerowane kabaczki i cukinie 171

kabaczki.  Były tak ładne, że nie mogłam się oprzeć. A ponieważ bardzo lubię faszerowane warzywa, kabaczki tez zostały napakowane farszem i upieczone. Wydrążony środek kabaczków i cukinii ( bo piekłam też jedną cukinię ) można oczywiście posiekać, usmażyć i dodać do farszu - ja tym razem tego nie zrobiłam , z czystego lenistwa.  Kabaczki upiekły się pysznie, radzę kupić jeśli spotkacie(...)zgodnie z instrukcją. Pieczarki umyć , osuszyć , pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pieczarki, smażyć aż zmiękną, dodać szpinak i chipotle. Doprawić papryka w płatkach, dodać czosnek i łyżkę pasty pomidorowej. Smażyć przez 4 - 5 minut. Do farszu dodać kaszę kuskus, dobrze wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem , ewentualnie płatkami papryki. Nałożyć

Stare Gary
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 228

mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie(...)ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek- chili z młynka (kilka obrotów)- mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki)+ dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypaniaKaszę ugotować według tego przepisu lub użyć już ugotowaną (u mnie ostatnio prawie zawsze czeka w lodówce ugotowana). Odmierzyć 1 szklankę

Smaczne Zdrowe
Sylwestrowe menu – top lista 954

odrobina majonezu. Lubimy ją, gdyż jest pyszna!Składniki:¾ szkl. makaronu mini kokardki3 plastry świeżego ananasa, może być też ananas w syropie4 plasterki szynki, może być też gotowania lub pieczona pierś drobiowa2 łyżki kukurydzyorzechy włoskieodrobina majonezuzioła do sałatekPrzygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente lub ryż gotujemy na sypko, studzimy Plastry ananasa kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy(...)papier do pieczenia i grillujemy na patelni grillowej z obu stron. Odcinamy 1 plaster, który kroimy w kosteczkę i dodajemy do żółtek wraz z jogurtem, posiekaną sałatą, doprawiamy pieprzem cayenne, mieszamy. Masą faszerujemy połówki wydrążonych wcześniej jajek.Pomidory faszerowane fetą.Składniki:pomidory koktajlowe,1op. sera feta,1 łyżeczka jogurtu greckiegoświeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru)zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 251

PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą, bazylią i pieprzem. Smażymy, aż mięso będzie gotowe (ok 5 minut). Solimy do smaku. Dodajemy wodę gazowaną i marchewkę, zwiększamy ogień i smażymy cały czas mieszając, aż woda odparuje(...)masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Przepis na pizzę z boczkiem 160

pizzy. Danie to w różnych wariantach należy do najbardziej lubianych posiłków dla dzieci i dorosłych. Jaka pizza jest najlepsza? Oczywiście z boczkiem. Nic nie może równać się aromatowi pieczonych plastrów boczku i woni świeżego drożdżowego ciasta. Sycąca, ciepła pizza z boczkiem świetnie się nada na letnie przyjęcie, albo kolację na całej rodziny. Poznaj przepis na pizzę z boczkiem, który(...)rukolę) opłukać i osuszyć. Rozgrzać piec do 250 stopni (bez termoobiegu). Ciasto jeszcze raz zagnieść, uformować wałkiem płaski, okrągły placek.  Spód do pizzy położyć na papierze do pieczenia i włożyć na blachę. Na górze położyć plastry sera, boczku, krążki cebuli i posypać posiekanym czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Blaszkę wsunąć na spód piekarnika. Piec 15-20 minut. Wyjąć

Moja smaczna kuchnia
Drożdżowe pierożki z szynką 166

żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy

Bajeczna Kuchnia
Pieczona golonka z indyka 165

łyżeczka pieprzy mielonego czarnego, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki suszonego rozmarynu lub świeżego, ½ łyżeczki suszonego oregano, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego, 4 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie: Wszystkie składniki na marynatę   mieszamy i obtaczamy w niej golonkę. Przekładamy mięso z marynatą do rękawa do pieczenia, dodajemy cebule, związujemy końce, przekładamy na brytfankę

Moniki Smakołyki
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 184

Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut. Dorzucamy paprykę i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dorzucamy mięso i smażymy ok. 15 minut żeby się lekko zrumieniło. Kaszę dorzucamy do rondla i łączymy z mięsem. Doprawiamy. Mieszankę przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy mieszanką startych serów. Przykrywamy folia aluminiową. i wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 st.C. Po 20 minutach zdejmujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybka rolada z kurczaka 164

pietruszki drobno siekamy. Pokrojone mięso mieszamy z papryką, pietruszką, żelatyną, przyprawami i dokładnie mieszamy. Mięso musi być dobrze przyprawione. Z kartonu po soku lub mleku odcinamy nożem wierzch, tak by można swobodnie nałożyć mięso do kartonu. Oczywiście karton przemywamy w środku :) Nakładamy ściśle farsz do kartonu. Karton wkładamy do rękawa do pieczenia i zawiązujemy u góry. Całość wkładamy do garnka

na moim stole...
Pieczone ziemniaczki 136

potrzeb: ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany tymianek 2-3 łyżki oleju  Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Młode ziemniaczki można wyszorować i zapiekać ze skórką. Przełożyć do większego naczynia, polać olejem, posypać przyprawami. Mocno wstrząsnąć aby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny, w międzyczasie przemieszać

Smakołyki Asi
Chipsy z jarmużu - smaczne, domowe, proste 157

oliwek - czosnek granulowany - ostrą paprykę w proszku - odrobina soli Przygotowanie:  1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.  2. Jarmuż umyć i osuszyć. Włożyć go do większej miski.  3. Dodać oliwę, przyprawy, sól i wszystko wymieszać, aby każdy liść był pokryty mieszanką.  4. Jarmuż układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki nie powinny na siebie nachodzić

two broke sisters
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 166

się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 193

się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam

Z Kuchni Do Kuchni
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 184

temu łatwo odejdzie nam skórka. Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem

Moniki Smakołyki
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 152

małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę z cytryny, oliwę i sól. B akłażana kroimy wzdłuż na dwie części. Nacinamy głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny