pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:231/417)

Pieczone ziemniaczki 134

potrzeb: ziemniaki sól morska prowansalska pieprz słodka papryka czosnek granulowany tymianek 2-3 łyżki oleju  Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w ósemki. Młode ziemniaczki można wyszorować i zapiekać ze skórką. Przełożyć do większego naczynia, polać olejem, posypać przyprawami. Mocno wstrząsnąć aby przyprawy dokładnie pokryły ziemniaki. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok 1 godziny, w międzyczasie przemieszać

Smakołyki Asi
Chipsy z jarmużu - smaczne, domowe, proste 152

oliwek - czosnek granulowany - ostrą paprykę w proszku - odrobina soli Przygotowanie:  1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.  2. Jarmuż umyć i osuszyć. Włożyć go do większej miski.  3. Dodać oliwę, przyprawy, sól i wszystko wymieszać, aby każdy liść był pokryty mieszanką.  4. Jarmuż układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki nie powinny na siebie nachodzić

two broke sisters
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 164

się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka Mediterranea con gorgonzola 190

się lubi... -vinaigrette Monini -gorgonzola -czerwona papryka -sól do smaku Z podanych składników, skomponuj sałatkę. Pokrop winegretem- jeśli lubisz oliwę z oliwek + ocet. We włoskich sałatach ACETO jest obowiązkowe! Sałatka ze względu na ser, jest tak sycąca, że nie jest juz dodatkiem ale..daniem głównym niejednokrotnie. Przy takiej sałatce, własnoręcznie pieczony chleb, lub ciabatta oraz wino, wino czerwone!Podałam

Z Kuchni Do Kuchni
PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRZANKAMI Z DIPEM PAPRYKOWYM - GRILL 181

temu łatwo odejdzie nam skórka. Paprykę kroimy w kostkę i miksujemy za pomocą blendera,  dodajemy oliwę z oliwek (tyle, żeby uzyskać gęstą kremową konsystencje ) ponownie miksujemy, doprawiamy do smaku czosnkiem i białym pieprzem. Podudzia podajemy na grzankach czosnkowych z dipem paprykowym. Grzanki czosnkowe: Kromki pieczywa układamy na ruszcie grilla, pieczemy do zarumienia. Następnie obranym ząbkiem

Moniki Smakołyki
Pikantny bakłażan z bulgurem i jogurtem 150

małej misce czosnek, kumin, kolendrę, chili, słodką paprykę, skórkę z cytryny, oliwę i sól. B akłażana kroimy wzdłuż na dwie części. Nacinamy głęboko każdą połówkę w skośną kratkę, uważając, żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny
Zapiekanka z mięsa mielonego 227

się zeszklą. Wtedy dodajemy kapustę, ogórek i paprykę, dusimy razem około 15 minut. Całość doprawiamy i dodajemy keczup, dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: plasterki ugotowanych ziemniaków, połowę farszu, posypujemy połową startego żółtego sera, następnie druga warstwa ziemniaków, pozostały farsz i resztę sera. Całość polewamy rozkłóconym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do rozpuszczenia

Kolorowy Przepisownik
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 317

kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Wszystko ze sobą mieszamy. Szykujemy 2 talerze -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu -> Płytki rozsypujemy migdały Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Maczamy w jajku i następnie obtaczamy w migdałach. Nastawiamy piekarnik na 180C i pieczemy około 20-25minut. Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Indyk z marynacie miodowo-musztardowej 177

łyżka oleju rzepakowego 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego szczypta chili sól, pieprz 1. Filety umyć, osuszyć. Pokroić na szerokie plastry. 2. Przygotować marynatę. Miód, musztardę i olej wymieszać, dodać przyprawy. 3. Mięso zamarynować i odstawić na kilka godzin do lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. 5. Piec bez przykrycia ok. 20-25 minut, tak żeby mięso

Powiedz dietom nie
Domowy paprykarz (98 kcal) 299

łyżeczka słodkiego sosu chili sól, pieprz, cukier, papryka ostra pieprz cytrynowy, sok z cytryny 250 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie ketchupu) olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Rybę solimy, oprószamy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez ok 20 min. Na patelni

e-PrzepisyKulinarne
Pizza fit na cukiniowym spodzie. 163

odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza 1 cebula papryka, garść rukoli Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody). Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej

Powiedz dietom nie
Imprezowe bułeczki z wątróbką, cebulą i papryką 163

paprykę i cebulę w paseczki. Cebulę i paprykę podsmażamy do miękkości. Doprawiamy dość obficie solą i pieprzem. Następnie dodajemy wątróbkę. Całość smażymy kilka minut (do chwili usmażenia wątróbki - nie możemy smażyć zbyt długo bo wątróbka stwardnieje) Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Do każdej bułki nakładamy ciepły farsz i posypujemy żółtym serem. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści, a bułka

IMPRESJA SMAKU
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 171

swoje ulubione zioła + przyprawę 1000 wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutajskładniki:1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki1/2 łyżeczki morskiej soliCiecierzycę moczymy(...)ciecierzycę oliwą, następnie posypujemy ziołami i przyprawami. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30-35 max 40 minut w 180 stopniach. Takie chrupki są idealne do sałatek. Uwaga, na następny dzień robią się znacznie twardsze, ale nadal zjedliwe :) propozycja podania pieczonej ciecierzycy w sałatceEDMIR-POL to rodzinna firma, od początku działalności zajmująca się

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak pieczony z dynią,pasternakiem i pieczarkami 148

jest jeszcze smaczniejszy.Nie potrzebuje zadnych przypraw.Wystarczy sol i oliwa,a pieczenie wydobywa z niego smakowita slodycz.Polecam!Skladniki na 4 porcje:1 kurczak(najlepszy bio) 1,5-1,80 kgpol dyni Hokkaido2 spore korzenie pasternaku400 g malych pieczarek2 galazki rozmarynu2 galazki szalwiGlowka czosnku,lub kilka zabkow sol,pieprz slodka papryka w proszkuoliwa i 4 wiorki maslaUmytego wysuszonego kurczaka przekrawam na pol.Smaruje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pizza domowa 223

sera,nakładamy pieczarki,a następnie paprykę, ogórki kiszonea na koniec kiełbasę.   Delikatnie polewamy sosem pomidorowym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.  Wyjmujemy z piekarnika a następnieposypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.   Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży ogórek i pomidor

Maminek kulinarny
Pasta paprykowo- orzechowa 216

osuszyć i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 *C przez około 30 min. - z termoobiegiem (ok. 200*C w zwykłym piekarniku)Kiedy skórka będzie miejscami czarna i przypalona, przekładamy papryki do torby plastikowej na ok. 10 minPo tym czasie należy zdjąć z nich skórę, wyrzucić gniazda nasienne, przestudzić i zmiksowaćOrzechy zmielić, dodać je do masy paprykowej z pozostałymi składnikami, wymieszać(...)Taką pastę podałam jako przystawkę na krakersach.                            Powtórzę ją, ale z pieczonym czosnkiem. Zastąpię nim kmin.            przepis z "Palce lizać" z 13 listopada

Proste Potrawy
Szaszłyki wegańskie, wersja II (dieta Dr. Dąbrowskiej) 184

odrobina wody Kabaczka kroimy w grube plastry, papryki w kawałki, cebulę w ćwiartki, kalafiora dzielimy na różyczki. Nabijamy warzywa po kolei na patyczki do szaszłyków. Przyprawę mieszamy z niewielką ilością wody (musi mieć dość gęstą konsystencję, żeby nie spływała z warzyw), polewamy nią szaszłyki i grillujemy lub wkładamy do rękawa do pieczenia i zapiekamy w piekarniku w temp

chwile dla mnie
Makaronowe pierożki w pomidorach 186

cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st

Z miłości do słodkości
Burrito w tortilli kukurydzianej 283

dusimy około 5 minut, żeby papryka trochę zmiękła. Potem dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolę. Zwiększamy ogień i przesmażamy wszystko razem około minuty - tak by kukurydza i fasola były chrupiące, a nie miękkie.  Schłodzone ciasto dzielimy na 10 części. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką placki o średnicy około 20 cm.  Pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z każdej strony

Moje Kuchenne Rewelacje
Minizapiekanki z rybą i warzywami 272

warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne 15 min. Wyjmujemy z piekarnika

Ratunku obiad
O moim Sylwestrze.. POMIDORY ZAPIEKANE FASZEROWANE KASZĄ JAGLANĄ. 210

patelni podsmażamy ją wraz z porem. Dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy i dorzucamy do kaszy. Ser feta rozdrabniamy, dodajemy. Dokładnie mieszamy, ugniatamy masę jak ciasto do dokładnego połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, jeśli jest taka potrzeba. Tak powstałym nadzieniem faszerujemy wydrążone pomidory, przykrywamy czapeczkami i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200 stopniach, ok. 30 minut, aż pomidory

W kuchni Karmel-itki
Pierś z kurczaka nadziewana mozzarellą, papryką i bazylią 372

Dawno mnie nie było, ale wracam znowu do pichcenia :) Przedstawiam pysznego i aromatycznego kurczaka w chrupiącej panierce. Robi się szybko, więc polecam szczególnie dla zabieganych i

Czerwona Porzeczka
Żeberka na ostro - dla Dominiki 255

kokosowego nierafinowanego (w ostateczności można zastąpić innym) 1 łyżeczka cukru (cukier podbija nieco smak) 1/2 łyżeczki przyprawy 5 pieprzy lub 1 łyżeczka pieprzu cayenne i 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku ewentualnie 1 łyżka ciemnego sosu sojowego    Przygotowanie Umyte i osuszone żeberka pokroić na mniejsze kawałki, lekko nakłuć i przełożyć do miski. W małej miseczce rozetrzeć(...)pieczeniem zdjąć papryczki i plastry cebuli i umieścić pod mięsem, żeby wytopiony tłuszcz nabrał ostrości, a cebula i papryczki się nie przypaliły podczas pieczenia.  Wytopiony podczas pieczenia tłuszcz można później wykorzystać jako smarowidło do chleba. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 stopni około 70 minut, po czym rozciąć rękaw i pozwolić im zbrązowieć Podawać z pieczonymi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Makaron z sosem grzybowym 199

Składniki: 500 g makaronu Farfalle 300 g ugotowanych grzybów np. borowiki 100 g boczku wędzonego parzonego 1 cebula 1 serek mascarpone 200 g śmietany 30% pomidory

kgwjanczewo
Sałatka makaronowa 4052

Sałatki z makaronu królują chyba w większości domach na różnych uroczystościach i nie tylko. Są smaczne i  fajnym dodatkiem do mięsa i wędlin. Ja lubię

Ala piecze i gotuje
Drobiowa wędlina 599

kurczaka (ok. 0,7 kg) 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku papryka słodka papryka ostra sól, pieprz Piersi umyć, osuszyć. Przyprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Czosnek obrać i posiekać w plasterki. Filety nadziać plasterkami czosnku. Następnie w miejscu złączenia posypać żelatyną. Filety z kurczaka połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek i trzykrotnie(...)wstawić na kilka godzin do lodówki (aby mięso „przeszło” przyprawami). Piekarnik rozgrzać do 195°C . Piersi w folii przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać odrobinę wody (aby przykryła dno) i piec 35 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, a mięso pozostawić w środku. Trzymać tak długo, aż piekarnik ostygnie. Przygotowaną wędlinę kroić po ostudzeniu

Ugotować
Bezglutenowe najmniej kaloryczne tortille 461

Kolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło

Czarnawisienka
Calzone 234

Wielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto:70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650)1,5 łyżeczki soli2,5 dag świeżych drożdży3 łyżki oliwy z oliwek375(...)godz. W tym czasie zrobić nadzienie.Nadzienie:50 dag pieczarekok. 25 dag żółtego serapołówka czerwonej papryki1 ceulaprzyprawa do pizzy, pieprz, sólDodatkowo:przecier pomidorowyketchup pikantnyPieczarki obrać, pokroić dość drobno. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce.Wszystko razem wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do pizzy. Odstawić.Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany

Praktyczna pl
Kurczak pieczony z pomarańczami 190

łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu sok z 1/2 pomarańczy (około 3-4 łyżki) skórka z 1/2 pomarańczy (starta) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 1/2 pomarańczy Kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. (Miałam 3 duże ćwiartki, które przekroiłam na 2-3 części.) Wszystkie składniki marynaty dokładnie(...)dokładnie obtoczyć w marynacie. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą (w której przebywało) i obłożyć plasterkami pomarańczy. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 godziny w 180 stopniach. W międzyczasie 2-3 razy mięso polać powstałym sosem. (Kurczak powinien być rumiany.) Sos można przelać do garnuszka i zredukować

Di gotuje
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 236

się lubić (a nawet kochać!). Nie da się ukryć, że jesienią może być bardzo smacznie, bo na straganach roi się od wspaniałych dobroci tj. dynia, cukinie, kabaczki, jeżyny, dorodne papryki,chilli i soczyście dojrzałe pomidory! Nie zapominając o leśnych grzybach! (: Tak więc urozmaicajmy sobie jesień i sprowadzajmy ją na talerz, gdyż jej barwy są niezwykłe..  A gdy już(...)liści, poprzechadza się po wyścielonym barwami lesie lub parku i ogrzeje go kilka ciepłych promyczków słońca od razu staje się głodny.. Jeśli lubicie delikatne rybie mięso, dynię pieczoną na ostro, rozpływającego się camemberta, świeżą kolendrę i bardzo chrupiącą panierkę to zapraszamy Was dziś do nas na zdrowy i bardzo smakowity obiad: Składniki:  (dla 2 osób

Symfonia Smaków
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 318

czosnek siekamy drobno i podsmażamy na oleju. Pomidory sparzamy i zdejmujemy z nich skórkę.  Do cebuli i czosnku dorzucamy mięso i smażymy, mieszając od czasu do czasu. Paprykę siekamy w drobną kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem. Na koniec dodajemy podzielone na mniejsze części pomidory oraz koncentrat pomidorowy, dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Gdy sos mięsny będzie dość(...)wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.  Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu, wtedy wierzch ładnie się przyrumieni i będzie chrupiący. Życzę smacznego!:)) Zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni Lidla

Czerwona Porzeczka
ZAPIEKANKA Z KURCZAKIEM NA PUREE ZIEMNIACZANO-KUKURYDZIANYM 195

gotują się ziemniaki, miksujemy kukurydzę z mlekiem, obsmażamy filety, kroimy pomidory i mozzarellę na plastry, a na końcu do kukurydzy dodajemy rozgniecione ziemniaki - bach! do pieca i gotowe!  Ta zapiekanka to naprawdę niezła wyżerka dla całej Rodziny, także nie zastanawiajcie się, tylko bierzcie się do roboty! :)  (cyt. za Pascalem) SKŁADNIKI NA PUREE: 500 g kukurydzy(...)miękkości. W międzyczasie kukurydzę odsącz z zalewy, dodaj czosnek oraz mleko i zmiksuj blenderem na gładką masę. Filety umyj, osusz, dopraw solą, pieprzem i słodką papryką. Podsmaż z obu storn (po około 3-4 minuty z każdej) na oliwie z dodatkiem masła.  Ugotowane ziemniaki (mogą być gorące) rozgnieć widelcem i dodaj masę kukurydzianą

Słodko-Słony Świat Ilony