pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:223/417)

Pieczony topinambur 230

niski IG (15), do tego w pieczonej wersji jest wprost przepyszny! Na surowo przypomina coś między ziemniakiem a selerem, za bardzo nie przypadł mi do gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję’ na proszoną kolację, i wszystkim zasmakował(...)topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda że nie było dokładki :D   Składniki: Topinambur (600g) 3-4 łyżki oliwy Czosnek (granulowany lub świeży) * Papryka ostra i słodka* Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;)   Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie

Jak gotować i nie zwariować
Pieczeń z warzywami. 159

soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz(...)smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca)      Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie

Rozpustne gotowanie
soczysty dorsz atlantycki na obiad z pieczonymi serowymi ziemniakami:airfryer 9240/30 143

ziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym w rozdrabniaczu

W Mojej Kuchni Lubię
Pasta z pomidorków koktajlowych na ostro 157

ostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½   cukru

Moniki Smakołyki
Chipsy z cukinii 122

smakowych. 1 cukinia 2 łyżki oleju 1/4-1/3 ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól morska   Cukinię pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm). Ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając przykryć kolejną warstwą ręcznika. Pozostawić na 10-15 minut (aby pozbyć się nadmiaru wody) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Talarki nie powinny na siebie nachodzić.) Olej wymieszać

Di gotuje
Pizza na cieście francuskim 203

puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami

e-PrzepisyKulinarne
Pierś z kurczaka w ciecierzycy i pomidorach. 125

kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut

Moje-pitraszenie
48 przepisów na Andrzejkowe party 2015 153

ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii

Moja smaczna kuchnia
Rolada z boczku pieczona 234

chudego boczku bez skóry i kości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku sól przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej

Stare Gary
muszle faszerowane 135

dodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kabaczek faszerowany mięsem 140

sezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną

Kulinarne przygody Gatity
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 157

dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 158

dalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jabłkowe naleśniki z indykiem, mimolette i surówką na zdrowy lunch 138

plastry filetu z indyka łyżka oliwy łyżeczka słodkiej papryki łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta pieprzu   surówka premium z suszonymi pomidorami Marwit surówka premium z kukurydzą Marwit Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy ok 10 sztuk na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu. Indyka nacieramy oliwą i przyprawiamy o czym pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Na każdym naleśniku

Mienta blog
Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej 159

Składniki: 400 g kaszy jaglanej, czerwona papryka, żółta papryka, czerwona cebula, por, puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, masło. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. 300 g kaszy jaglanej wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie warzywa mieszamy razem z kukurydzą i nakładamy

paapilotkaa