Lubicie sałatki makaronowe? Bo my bardzo. Sałatki makaronowe najczęściej robię na imprezy ale od czasu do czasu również na obiad jako dodatek do schabowego, bo taka
Ala piecze i gotujeUdka z kurczaka upieczone w sałatce paprykowo cebulowej z tego przepisu 2 udkasól, przyprawa typu vegeta1 słoiczek (400 - 500 ml) sałatki paprykowo cebulowejUdka przyprawić lekko
Praktyczna plKurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe danie. Składniki: 1 świeży wiejski kurczak 50 g kaszy jaglanej 250 g mrożonego groszku z marchewką 2 cebule drobno posiekane 2 ząbki czosnku rozdrobnione 1 łyżka sosu sojowego czubrica zielona, kolendra mielona(...)czarnuszka sól, pieprz ciemne piwo typu belgijskiego do podlewania- ok. 1 szklanki 2 łyżki masła Marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy z oliwek po pół łyżeczki papryki słodkiej oraz ostrej mielonej, czosnek niedźwiedzi, tymianek, sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka dobrze opłukać, osuszyć, przyprawić marynatą. Kaszę jaglaną gotujemy w szklance wody z dodatkiem łyżki masła Do ugotowanej kaszy dodajemy podsmażoną na łyżce
kgwjanczewoposypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów. Przed wyjęciem najbezpieczniej jest zrobić próbę z patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki(...)pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso
I tu będę miała takie teniski IG (15), do tego w pieczonej wersji jest wprost przepyszny! Na surowo przypomina coś między ziemniakiem a selerem, za bardzo nie przypadł mi do gustu. Ale ta pieczona wersja… mniam ;3 Aż mi ślinka cieknie, muszę dorwać je po raz kolejny! ;) Oby tylko jeszcze były w ofercie! Zrobiłam go jako ‘atrakcję’ na proszoną kolację, i wszystkim zasmakował(...)topikangura’ jakby miał rogi! ;) A potem zmietli wszystko z talerzy, aż szkoda że nie było dokładki :D Składniki: Topinambur (600g) 3-4 łyżki oliwy Czosnek (granulowany lub świeży) * Papryka ostra i słodka* Sól* Pieprz* *Przyprawy do smaku, jak kto lubi. Można też dodać inne ;) Przygotowanie: Topinambur dokładnie szorujemy, ale nie obieramy go ze skórki. To właśnie skórka będzie
Jak gotować i nie zwariowaćsoczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik i odświętny obiad gotowy! Pycha!!! Składniki na pieczeń z warzywami 1,2-1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki, szynki, karczku) 1 cebula 1 mała marchewka 0,5 pietruszki 0,25 małego selera 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz(...)smażenia NA MARYNATĘ: 0,33 szklanki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (karkówki, grilla lub innej przyprawy do mięs) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 łyżeczka ziaren kolendry (może być też gorczyca) Wszystkie składniki marynaty łączymy w sporej misce i dokładnie
Rozpustne gotowanieziemniaków 2 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty gouda 15 dag, surówka - w opisie ziemniaki obrać i pokroić w grubsze słupki, gotować w nie solonej wodzie z 6 minut i wylać na durszlak, wystudzone ziemniaki wysypac na blachę do pieczenia, posypać przyprawami, polać olejem i posypać srem rozdrobnionym w rozdrabniaczu
W Mojej Kuchni Lubięostro można z nią przygotować, wystarczy ciasto przed pieczeniem pastą posmarować. Do zup, do sosów można jej dodawać, czy z nachosami podawać, a gdy gorący makaron z pastą wymieszamy, ser starty dodamy, to szybkie, ostre danie w kilka mamy. Składniki: 500 g pomidorków koktajlowych, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 czerwone papryki chili, 100 g cebuli, 8 ząbków czosnku, ½ cukru
Moniki Smakołykismakowych. 1 cukinia 2 łyżki oleju 1/4-1/3 ostrej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól morska Cukinię pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm). Ułożyć na ręczniku kuchennym i dociskając przykryć kolejną warstwą ręcznika. Pozostawić na 10-15 minut (aby pozbyć się nadmiaru wody) i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Talarki nie powinny na siebie nachodzić.) Olej wymieszać
Di gotujepuszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku szczypta papryki wędzonej oregano, bazylia sól pieprz ziołowy, pieprz cayenne Przygotowanie Na rozgrzaną patelnię wylewamy pomidory (ja je wcześniej miksuję), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dusimy przez ok. 15 min, aż sos zgęstnieje. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijamy brzegi i smarujemy sosem pomidorowym. Na wierzchu układamy salami
e-PrzepisyKulinarnekostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy tymiankiem, papryką, czosnkiem i solą - dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i posypujemy bazylią i pieprzem, oblewamy oliwą i dokładnie mieszamy. Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Kiedy ciecierzyca już będzie miękka odcedzamy ją, dodajemy do pomidorów, mieszamy. Warzywa przekładamy na kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut
Moje-pitraszenieciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniachudego boczku bez skóry i kości 1 łyżeczka papryki w płatkach 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku w proszku sól przygotowanie Mięso umyć i osuszyć. Posypać ze wszystkich stron przyprawami, posolić, zawinąć w roladę, zawiązać sznurkiem. Całość owinąć w folię aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przed pieczeniem wyjąć mięso z lodówki i doprowadzić do temperatury pokojowej
Stare Garydodać mięso, podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasezonowe warzywa, teraz jest doskonała pora na pyszne papryki, bakłażany, dynie i kabaczki. Podaję je faszerowane na różne sposoby: mięsem, kaszą i innymi warzywami. Dziś na obiad serwuję kabaczek faszerowany mięsem, taki bardzo klasyczny z przesmażoną cebulą i przyprawami. Na blogu znajdziecie też pomidory faszerowane kaszą i tuńczykiem , pomidory faszerowane pieczoną cukinią , bakłażana faszerowanego mięsem i dynię zapiekaną
Kulinarne przygody Gatitydalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie
Sztuka gotowania w/g Samirydalej: cebulę pokroić w pół krążki, paprykę w podłużne pasy, marchewkę, pietruszkę i cukinię w plastry, natomiast oliwki w krążki, a brokuły pozostawić w małych różyczkach. Warzywa posolić i popieprzyć. Liście „baranich uszu” i solirodek również opłukane, osuszyć i odstawić. Nie trzeba solić. Dwa kawałki arkusza papieru do pieczenia podziurawić delikatnie nożem lub widelcem, tak by w czasie
Sztuka gotowania w/g Samiryplastry filetu z indyka łyżka oliwy łyżeczka słodkiej papryki łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem szczypta pieprzu surówka premium z suszonymi pomidorami Marwit surówka premium z kukurydzą Marwit Składniki na naleśniki miksujemy ze sobą i smażymy ok 10 sztuk na nieprzywieralnej patelni bez tłuszczu. Indyka nacieramy oliwą i przyprawiamy o czym pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Na każdym naleśniku
Mienta blogSkładniki: 400 g kaszy jaglanej, czerwona papryka, żółta papryka, czerwona cebula, por, puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, masło. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paski i podsmażamy na maśle. 300 g kaszy jaglanej wsypujemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie warzywa mieszamy razem z kukurydzą i nakładamy
paapilotkaałyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki sól 1. Mięso pokrój na kawałki. 2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma. 3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 5. Piecz około 15-20 minut w zależności od wielkości
Powiedz dietom niezbrązowieje. Dodać pokrojonego kabaczka i patisony, bazylię, oregano, paprykę ostrą, dusić kilka minut, mieszać co jakiś czas. Wymieszać kaszę z warzywami z patelni. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, fetę i pokrojone na pół oliwki. Dodać 2 łyżki oleju, jajko, sól, pieprz, przyprawy. Przełożyć do żaroodpornej formy, ewentualnie posypać siemieniem lnianym. Piec w 200 stopniach, 30-40 minut. P rzepis brał
Corner With Recipesolej rzepakowy - sól, pieprz do smaku, czosnek granulowany, papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Boczek pokroić jak najdrobniej. W miseczce wymieszać bułkę tartą, boczek, kilka łyżek oleju, przyprawy, sok z ćwiartki cytryny. Flądrę włożyć do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową, lekko posmarować olejem, przyprawić solą i pieprzem. Położyć równomiernie panierkę. Piec w 200 stopniach ok. 20-30 minut. Podawać
Corner With Recipesgazpacho :) Składniki: 4 pomidory 4 czerwone papryki 2 czerwone cebule 1 główki czosnku suszone pomidory oliwa z oliwek extra virgin, ja używałam domowej chilli & garlic Mozzarella (u mnie 10% fat firmy Saputo ) przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano, bazylia Do dzieła: Wszystko przygotowujemy jak w przepisie na Krem z pieczonych warzyw , pomijamy tylko wątek bulionu
Spektrum Smakuumyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przyprawione mięso zalać odrobiną oleju i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zamarynowane mięso przysmażyć na patelni (nie trzeba dodać oleju, bo mięso już jest tłuste). Przesmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut. W międzyczasie szpinak i pomidory umyć
Ugotowaćpieczarki z kurczakiem, potem cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy ok. 30-40 min jak zapiekanka nam się zrumieni. Smacznego
Kuchenne Wariacjemiędzy czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować, bez ryzyka przyklejenia do stolnicy). Rozciągnąć na powierzchnie całej blachy wyłożonej papierem do pieczenia (lub formy pod pizzę). Ciasto posmarować przecierem lub ketchupem. Zetrzeć
Tradycyjna Kuchniaobracając je i smarując pozostałą marynatą. Paprykę na dip myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, zawijamy w folię aluminiową i także grillujemy. Kiedy będzie gotowa zdejmujemy skórkę, dodajemy oliwę z oliwek, czosnek i blendujemy. Następnie doprawiamy dip solą i pieprzem do smaku. Podudzia podajemy z dipem paprykowym i grzankami lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego
Symfonia smakowaszczypta czosnku szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta tandoori szczypta garam masala 20-30 g tartego żółtego sera- można go zastąpić parmezanem 1 pieczony pomidor- ja użyłam pomidora malinowego- pieczonego, można użyć pomidorów z puszki, bądź upiec go wcześniej w piekarniku w temperaturze 200 stopni aż zmięknie całkowicie, bądź udusić na patelni. mała garstka prażonej cebulki Dekoracja: opcjonalnie odrobina(...)podpiekaj aż się roztopi. Piec: 1-2h w temperaturze 180-200 stopni do momentu aż ogórki rozmiękną, ser stanie się złocisty. Po upieczeniu jeśli będzie potrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także: Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną
KreatywnePinysobą. Doprawiamy doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem oraz papryką. Sos odstawiamy na ok. 10 min. aby składniki się przeżarły. składniki: 1 ciasto francuskie 16 pomidorków koktajlowych 24 oliwek czarnych 8 plasterków salami świeże liski bazylii oliwa z oliwek wykonanie: Z ciasta wycinamy 8 prostokątów i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przy pomocy noża robimy delikatne nacięcia wzdłuż każdego
Domowy Smak Jedzeniabędzie miękka. Przyprawiamy solą, pieprzem, i obiema paprykami. Delikatnie ostygniętą blenderujemy do uzyskania gładkiej masy. Szpinak również dusimy na masełku z czosnkiem. Po ostygnięciu dodajemy biały ser i uprażony słonecznik. Dokładnie mieszamy. Faszerujemy rury makaronu pół na pół dynią i szpinakiem. Układamy w naczyniu i oblewamy sosem beszamelowym. Makaron pieczemy 30-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni
MarciochaKucharzykiełbasy, 1 papryka, 3 ogórki kiszone, pomidor, 10 pieczarek, 300 g żółtego sera, oregano, bazylia, tymianek, ketchup. Wszystkie składniki farszu pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować cienko keczupem, wyłożyć składniki farszu. Posypać serem i ziołami, ponownie polać keczupem. Piec 30 min w temp. 180st
Z miłości do słodkościsosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta cayenne 1 ząbek czosnku Pół dużej piersi z kurczaka (1 pojedyńcza) Przygotowanie: Pierś pokrój na mniejsze kawałki, ok. 4. Czosnek posiekaj, połącz zresztą składników marynaty. Wymieszaj w marynacie kurczaka. Odstaw go na minimum 20 minut do lodówki, a najlepiej godzinę. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Ja swojego
Fabryka pomysłówmyjemy. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach, paprykę kroimy w kostkę a pieczarki w plastry. Wszystko mieszamy. Filety obsmażamy na rozgrzanej patelni. W naczyniu żaroodpornym układamy 1 porcję warzyw, obsmażone filety z kurczaka i przykrywamy resztą warzyw. Zupy mieszamy z 50 ml śmietany i 200 ml wody. Zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem około 35-40 minut
VioletoweKucharzeniemiseczki wlewamy olej, dodajemy czubricę, sól oraz paprykę i całość mieszamy. Polędwiczki z kurczaka myjemy, wkładamy do marynaty i marynujemy 20 minut. Liście cykorii składamy po 3 w łódkę, następnie nakładamy polędwiczkę, oprószamy dodatkowo czubricą i zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy pozostałą marynatą i pieczemy w 180-190 stopniach przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszczypcie mielonego kminku, soli, pieprzu, czerwonej słodkiej papryki, suszonego czosnku Przygotowanie: 1. Marchewkę kroimy na bardzo wąskie talarki. 2. Przekładamy je do miski, polewamy olejem i posypujemy przyprawami, a następnie mieszamy ręką, tak aby każdy z nich był pokryty przyprawami i olejem. 3. Rozkładamy na blachę na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyDanie obiadowe, do wykonania w 30 minut.Nie zawiera mąki, wiec jest dla chorych na gluten.Aby było smaczniej i soczyściej namocz piersi z kurczaka w zimnej osolonej
Pasje JolkiCoś dla miłośników bezmięsnych dań - zapraszam na kombinowane gołąbki z ryżem i pieczarkami :)Składniki:1 główka kapustyFarsz:2 szklanki ryżupół kilo pieczarek2 duże cebulepieprzsólmajeranekSposób przygotowania:1
Kuchnia domowa Ani