pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:201/417)

Żeberka pieczone z fasolą 198

wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.   700g żeberek wieprzowych 300g fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego papryka w proszku czarnuszka (*) sól, pieprz Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Umyte żeberka, listki laurowe oraz ziele angielskie włożyć do garnuszka, zalać wodą (tak, aby pokrywała mięso), posolić i obgotować (około(...)około 500 ml wody, koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek z cebulą oraz przyprawy. Całość zagotować. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem. Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut), (Fasola powinna być całkowicie pokryta sosem, w razie potrzeby dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.) (*) Niektóre przyprawy

Di gotuje
Udka Pieczone z Miodem i Sosem Teriyaki z Ziemniaczkami Niedżwiedzimi 173

niewielka blaszka, dla mnie cudownie! Udka? Udka przygotowuję w taki sposób od zawsze, tam nauczyła mnie mama, tak i ja nauczyłam swojego syna, który radzi sobie z ich pieczeniem od 10-tego roku życia, więc sami już się domyślacie, że trudności ani skomplikowania nie będzie. Tym razem postanowiłam sprawdzić sos teriyaki, który nadał im ciekawego smaku, ale również sprawił(...)pieprz młotkowany z kolendrą  papryka słodka szczypta chili grys przyprawa do kurczaka 1 łyżka oleju Ziemniaczki Niedźwiedzie Wykonanie: Udka myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym. Każde nacieram solą i pieprzem, odstawiam na kilka chwil. Potem każde smaruję miodem, potem sosem teriyaki, a na końcu posypuję przyprawami. Zwykle robię to rano, a piekę w południe. Udka układam na blasze

Blondynka Gotuje
Sałatka z makreli z kaszą kuskus 169

Składniki: 1 średnią makrelę 2 łyżki kaszy kuskus 4 ogórki korniszony 1 biała część pora małą paprykę kolor według uznania 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek

kgwjanczewo
Domowe duszonki 149

Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy, nie gotujemy też w wodzie, więc wszystko zachowuje(...)porcji 0,5 kg marchewki 1 kg ziemniaków 5 dużych cebul 3 pojedyncze filety z kurczaka 100 ml oliwy z oliwek przyprawy: sól himalajska, pieprz, majeranek, "domowa wegeta", papryka słodka, kurkuma Składniki przygotowane? Zatem - do dzieła! Po pierwsze: opłukanego i osuszonego kurczaka, kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Pikantna salsa paprykowa 202

moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po zeszłorocznej paście paprykowej i pysznym domowym sosie pomidorowym na zimę . Ten sos to kolejny bardzo smaczny dodatek do grillowanych, pieczonych lub smażonych mięs, kiełbas, wyśmienity dodatek do kanapek, czy domowej pizzy. Salsa paprykowa jest pikantna za sprawą papryczek chilli, ale nie trzeba popijać wodą każdy kęs z jej dodatkiem(...)uzyskuje się to dzięki zmiksowaniu składników i dodaniu oleju. Z tych składników powstało 12 słoiczków o pojemności 250 ml, które zapełnią półkę w mojej szafce/ spiżarni. 2,5 kg papryki czerwonej ½ kg papryki zielonej 125 g kolorowych papryczek chilli 1 1/2 szklanki domowego octu jabłkowego 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka cukru trzcinowego ½ szklanki miodu wielokwiatowego 2 łyżki soli morskiej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jesienny pieczony udziec z indyka 126

Jesienny pieczony udziec z indyka. Idealny na chłodne wieczory. Soczyste, aromatyczne, z delikatną, prawie niewyczuwalną korzenną nutą. Imbir, rodzynki, wanilia, cynamon i inne pachnące składniki sprawiają, że mięso przyprawia o smakowy zawrót głowy.   Składniki: udo z indyka 1-1,3 kg 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki suszonej skórki pomarańczowej 2x cukier waniliowy 2 jabłka cytryna sól(...)szczelnie (może być folią aluminiową). Odstawić na kilka godzin. Piec w piekarniku (220 stopni, około 2 godziny) – najpierw skórą do dołu, potem obrócić – pod przykryciem do miękkości. Zdjąć nakrycie z naczynia i piec jeszcze 10 minut skórką do góry, żeby była chrupiąca i podsuszona. Podawać z duszonymi albo pieczonymi ziemniakami lub ryżem, które można podlać sosem

Pociąg Do Kuchni
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 105

papryka słodka suszona lub świeża drobniutko posiekana nać pietruszki tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej rzepakowy) Tak więc, nasze żeberka trzeba umyć i pokroić na paseczki, polecam kilka mających po dwie kostki, a jak się nie uda to wszystkie pojedyncze. Obsypujemy je odrobiną soli i układamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, niechaj się palą, niechaj się smażą, pieką(...)jeszcze krew.  Czas to odrobinę przyprawić, więc solimy nasze mięso, dodajemy część suszonych grzybów polecam je połamać, rozgnieść albo posiekać im drobniejsze na tym etapie tym lepsze, słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom, ale tu już trzeba uważać mianowicie, cebula spalić się nie powinna, sos będzie gorzkawy jeżeli

Kuba Gotuje
Świąteczna rolada z kurczaka 149

Zaraz po upieczeniu możemy ją pokroić w grube plastry i podać jako pieczeń obiadową lub schłodzić i pokroić cieniutko jako wędlinę. Idealna na Święta! Składniki: kurczak ok. 1,5kg 3 łyżki masła 250ml wody konfitura żurawinowa po pół łyżeczki z każdej przyprawy: sól morska, pieprz, kurkuma, papryka słodka, cynamon, gorczyca, imbir, kminek, majeranek nadzienie: 50g żurawiny suszonej 50g śliwek suszonych

Gotowanie i blogowanie
Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 155

tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną.  Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm.  Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką.  Paluchy pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 167

Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik )  Miejsce 3 Karkówka pieczona na  świąteczny stół ( klik )  Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik )  Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik )  Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik )  Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik )  Miejsce

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka ala meksikana 142

minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach

Smakołyki Asi
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 152

oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. - piec 2-3 minuty z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Pizza

Pora na pora i pomidora
NUGETSY Z KURCZAKA 177

Piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki. Posoliłam, popieprzyłam dodałam czosnku i słodkiej papryki, polałam oliwką i odstawiłam do lodówki . W miseczce roztrzepałam jajko i obtoczyłam w nim kawałki mięsa. Posypkę zrobiłam z pokruszonych płatków kukurydzianych  z dodatkiem tartej bułki. Wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut

potrawyregionalne
boczek rolowany z jajkiem i chrzanem 150

łyżek chrzanu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosku sól,pieprz słodka i ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanegho do 200*C i piec około godziny, polewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 196

obiad.Odmrażał mi się kawałek szynki.Znudziły nam się kotlety,pieczone szynki w całości.W domu nie było zbyt wielu składników,mnie złamała choroba. W końcu wymyśliłam.Szynka z ziemniakami i cebulką z piekarnika.Mniam,coś pysznego. Składniki:   kawałek szynki cebula ziemniaki czosnek sól,ostra papryka,majeranek,pieprz ziołowy  Szynkę pokroić na kawałki,doprawić solą,pieprzem czosnkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 355

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.    4. Na wycięte krążki nakładamy farsz.  5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam

Kuchnia w czekoladzie
Pieczonka domowa (mój pomysł) 220

Potem posypujemy je warstwą pokrojonej na drobne kawałki (najlepiej ćwierćksiężyce) cebulkę i paprykę, potem posypujemy je lekko solą i szczyptą majeranku. Potem pieczarki pokrojone w ćwiartki (tu można też w tym momencie dodać inne składniki) i posolić całość jeszcze raz. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180oC) i pieczemy, sprawdzamy co jakiś czas widelcem czy ziemniaki już są miękkie). Po około godzinie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Bułki do hamburgerów 183

taka potrzeba, posypujemy wybranymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników

Marder&Marder Manufacture
Pieczone falafele szpinakowe 129

paczka szpinaku  - 2 ząbki czosnku  - przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól) Na sos  - humus paprykowy primavika - kilka łyżek jogurtu - kilka listków posiekanej bazylii - kilka łyżek sezamu Przygotowanie :  Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem z ciecierzycą dodać przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem

zdrowa vege kuchnia
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 234

wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior 4-5 ziemniaków 2 łyżki

Kolizje Smaków
Serowe bułeczki ze szparagami 155

łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy

Mienta blog
Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych 203

mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie : Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 140

podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę

MarciochaKucharzy
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 199

minuty. Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę paprykę, łososia (wraz ze resztkami czosnku). Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Zalej tą mieszanką warzywa z łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód. Piecz tartę 25 minut . Podawaj gorącą lub zimną. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulą 113

się zadbać o atmosferę, ale również o podniebienie. Chciałabym zaproponować na śniadanko "Pieczoną białą kiełbasę z jabłkiem i cebulą". SKŁADNIKI: 8 białych surowych kiełbas, 3 jabłka- najlepiej szara reneta, 3cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku roztartego w dłoniach, pieprz świeżo mielony, sól, olej, 2 łyżki chrzanu, papryka słodka czerwona, WYKONANIE: Kiełbasę nacinamy nożem w kilku miejscach, Jabłka myjemy, kroimy

Kuchnia Beaty
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 128

Polać sosem porowym 6. Położyć drugi groszkowy naleśnik 7. Położyć paprykę i pomidorki grillowane, 8. Polać sosem porowym 9 Nałożyć ser 10. Położyć trzeci naleśnik groszkowy 11. Polać sosem porowym 12. Posypać serem 13. Ułożyć grillowane paski cukinii 14. Całość posypać tymiankiem i kolendrą Piec: Do momentu zarumienienia się sera, około 10-25 min w temperaturze 180-200 stopni. Podawać

KreatywnePiny