www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku papryka w proszku, suszona natka pietruszki gałka muszkatołowa sol, pieprz Szpinak: 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz cytrynowy Mięso mielone dokładnie wymieszać z jajkiem, posiekaną(...)części. Szpinak podsmażyć na maśle, połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz solą i pieprzem cytrynowym. Formę (u mnie keksówka o wymiarach 12 x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Piec około 30-35 minut w 180 stopniach
Di gotujeCoś dla wielbicieli gryki. Składniki ciasta: 300 g mąki gryczanej, 150 g margaryny albo oleju roślinnego, 1 jajko, 10 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania). Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy(...)czasu jeśli już używać sera to jest to bundz owczy ze Starego Kleparza w Krakowie - polecam ... teraz niestety jesień, więc trzeba się zadowolić krowim), pieprz, czosnek, papryka - do smaku. Przygotowanie: ciasto gnieciemy do właściwej konsystencji (jak już sobie nie radzę dodaję trochę mąki pszennej), składniki farszu smażymy na patelni, ser dodajemy na końcu. Odnośnie czosnku- można
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisymusi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin - polędwica wędzona, dobra szynka, salami(...)duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy z półmisków z wędliną i mięsami pieczonymi. Chociaż do końca nie wiem, czy chciało
Kulinarny karnet ChristopheraPieczone pa ł ki kurczaka z owocami w salsie miodowo-musztardowej s ą potraw ą prost ą w przygotowaniu, jednocześnie bardzo aromatyczn ą i smaczn ą . Po upieczeniu sk ó rka kurczaka jest chrupiąca i ł adnie zarumieniona, a w środku mięso jest(...)ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 5 łyżek m ą ki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 6 fusi di pollo 1 mela 1 pesca 6 prugne
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 1 kg grubej słoniny 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli kamiennej 3 listki laurowe 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka
kgwjanczewoKról imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności
Ala piecze i gotujeSezon na cukinię trwa, w ogródku co parę dni mam kilka młodych cukinii. A leczo z cukinią bardzo lubimy więc robię kilka razy w sezonie. Zapraszam
Ala piecze i gotujeTym razem wzięło mnie na kwaśno. Więc zapraszam na jajka w sałatce z marynowanych warzyw z dodatkiem pikantnego chrzanu i majonezu. Takie jajka możemy też sobie
Ala piecze i gotujemięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 średnia cebula 2 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól morska pieprz kolorowy Składniki na sos: 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka majonezu 1 płaska łyżka mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)pietruszki Przygotowanie: Kulki mięsne: Cebulę pokroić i zrumienić na niewielkiej ilości oleju. Mięso przełożyć do miski dodać zrumienioną cebulkę, bułkę tartą, jajko, śmietanę, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i wymieszać. Doprawić dosyć pikantnie solą i pieprzem. Z mięsa uformować osiem równej wielkości kulek. Makaron ułożyć na kształt gniazd w naczyniu żaroodpornym 26*20 cm. Do każdego gniazda włożyć
Ala piecze i gotujejest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia w swojskim gronie, gdzie możemy jeść bez skrępowania. Golonka z indyka pieczona z warzywami: 2-4 golonki z indyka (podudzia) 1/2 szklanki sosu sojowego 1/3 szklanki sake lub mirinu (można zastąpić 4 łyżkami wódki) 2 łyżki miodu 1 łyżeczka tartego imbiru(...)termoobiegu) i pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię z warzyw i golonek, a golonki podlewamy sosem z dna. Pieczemy przez następne 40 minut już bez przykrycia, podlewając w tym czasie indyka dwa-trzy razy sosem. Gotowe golonki wyjmujemy, polewamy sosem z dna ostatni raz (lub podajemy oddzielnie) i posypujemy kolendrą. Post Golonka z indyka pieczona
Poezja smakujedyna różnica to wkrojona do mięsa poszatkowana kapusta. Gołąbki bez zawijania robi się bardzo szybko. Czas przygotowania to około 30 minut (w zależności jak sprawnie lepimy klopsiki) a czas pieczenia trochę dłuższy czyli 60 minut. Można je więc przygotować już w półtorej godziny. Czy jednak są to prawdziwe gołąbki? Trochę mamy mieszane uczucia. W gołąbkach jednak chodzi(...)farsz był zawinięty w liść kapusty. A tutaj? Z poszatkowaną kapustą? To prędzej kotlety mielone z dodatkiem (tak jak czasami robimy mielone z brokułem, mielone z cukinią, mielone z papryką tak tutaj mielone z kapustą). Więc to może bardziej chwyt marketingowy tego dania i może strażnicy czystości kuchni polskiej będą mieć swoje trzy grosze do powiedzenia, jednak smak broni się
ProstePesto.pljednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części. 3. Kładziemy filet(...)którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Smacznego! :) Rada: Przed zawijaniem na kurczaka można położyć ser żółty lub mozzarellę, podsmażone wcześniej pieczarki
My Culinary ArtSoczyste i bardzo smaczne udka z kurczaka pieczone w majonezie i ketchupie. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Danie idealnie pasuje na codzienny obiad, jak i na bardziej odświętne przyjęcie. Kurczak jest chyba najłatwiejszym do przygotowania mięsem, dobrze przejmuje smak przypraw(...)Majonez wymieszać z ketchupem, papryką słodką i majerankiem. Powstałą pastą posmarować dokładnie udka i odstawić na 2 godziny, aby się zamarynowały. Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Udka piec pod przykryciem, w nagrzanym
Kuchcik gotujepokrojone w kostkę mniejszą lub większą, zależy od upodobań. Ze świeżą papryką, serem żółtym i świeżą natką pietruszki. Do tej sałatki idealnie pasuje majonez, ale można ją zrobić także z jogurtem greckim. Chętni znajdą przepis tu KLIK 6. Sałatka śledziowa z buraczkami - ta sałatka najlepiej smakuje z pieczonymi (lub gotowanymi) w całości buraczkami. Jest bardzo delikatna i ma przepiękny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecebulka się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można mniejsze)- przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wykładamy na nie farsz, następnie zaklejamy ciasto z dwóch stron (tak aby powstała muszelka). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Smacznego
Moje-pitraszenie