pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:202/417)

Francuskie paluchy z serem i szynką szwarcwaldzką 155

tarce na małych oczkach i przyciskamy delikatnie do ciasta. Oprószamy całość papryką mieloną wędzoną.  Na wierzch pod ukos układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej – delikatnie oprószamy czarnuszką. Kroimy ciasto na paski około 1,5-2 cm.  Paseczki zwijamy w spirale i przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia – smarujemy białkiem i oprószamy czarnuszką.  Paluchy pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Top 10, czyli co czytaliście najchętniej w 2015 roku 167

Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik )  Miejsce 3 Karkówka pieczona na  świąteczny stół ( klik )  Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik )  Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik )  Miejsce 6 Leśny mech ( klik )  Miejsce 7 Zupa krem z brokuła ( klik )  Miejsce 8 Papryka faszerowana kaszą kuskus, kukurydzą i kurczakiem ( klik )  Miejsce

W poszukiwaniu inspiracji
Zapiekanka ala meksikana 142

minuty. Dodać mięso, usmażyć. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę, fasolę i kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy. całość wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku. W naczyniu żaroodpornym (śr. 22cm) ułożyć warstwę mięsa, na to warstwę ziemniaków. Wyrównać powierzchnię i posypać startym serem oraz pokruszonymi nachosami. Piec ok 20 minut w 190 stopniach

Smakołyki Asi
Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem 152

oliwek do smażenia Dip jogurtowo-paprykowy: 3/4 szklanki jogurtu greckiego ostra papryka do smaku Przygotowanie (15 minut): - cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach - dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone - nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę. - piec 2-3 minuty z każdej strony SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na "Pizza

Pora na pora i pomidora
NUGETSY Z KURCZAKA 177

Piersi z kurczaka pokroiłam w paseczki. Posoliłam, popieprzyłam dodałam czosnku i słodkiej papryki, polałam oliwką i odstawiłam do lodówki . W miseczce roztrzepałam jajko i obtoczyłam w nim kawałki mięsa. Posypkę zrobiłam z pokruszonych płatków kukurydzianych  z dodatkiem tartej bułki. Wyłożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do rozgrzanego piekarnika. Lekko skropiłam oliwką i piekłam około 20-30 minut

potrawyregionalne
boczek rolowany z jajkiem i chrzanem 150

łyżek chrzanu (najlepiej domowego) 2 ząbki czosku sól,pieprz słodka i ostra papryka Jajka ugotować na półtwardo, wystudzić i obrać. Boczek natrzeć czosnkiem, solą i przyprawami. Wzdłuż jednego boku rozsmarować chrzan i rozłożyć jajka. Zwinąć boczek w roladę. Wstawić do piekarnika nagrzanegho do 200*C i piec około godziny, polewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
SZYNKA WIEPRZOWA Z ZIEMNIAKAMI I CEBULKĄ 196

obiad.Odmrażał mi się kawałek szynki.Znudziły nam się kotlety,pieczone szynki w całości.W domu nie było zbyt wielu składników,mnie złamała choroba. W końcu wymyśliłam.Szynka z ziemniakami i cebulką z piekarnika.Mniam,coś pysznego. Składniki:   kawałek szynki cebula ziemniaki czosnek sól,ostra papryka,majeranek,pieprz ziołowy  Szynkę pokroić na kawałki,doprawić solą,pieprzem czosnkiem

Niespełnione zdolności kulinarne
Empanadas- meksykańskie pierożki z ostrym sosem pomidorowym 355

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także podaną ilością chili, papryki ostrej oraz przeciśniętego przez praskę czosnku. Ilość można zmniejszyć- w zależności od efektów jakie chcemy uzyskać.    4. Na wycięte krążki nakładamy farsz.  5. Pierożki mocno zlepiamy, tak by nie rozeszły się w trakcie pieczenia.  6. Rozgrzewamy tłuszcz i wkładamy pierożki (ja smażyłam

Kuchnia w czekoladzie
Pieczonka domowa (mój pomysł) 220

Potem posypujemy je warstwą pokrojonej na drobne kawałki (najlepiej ćwierćksiężyce) cebulkę i paprykę, potem posypujemy je lekko solą i szczyptą majeranku. Potem pieczarki pokrojone w ćwiartki (tu można też w tym momencie dodać inne składniki) i posolić całość jeszcze raz. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180oC) i pieczemy, sprawdzamy co jakiś czas widelcem czy ziemniaki już są miękkie). Po około godzinie

Tradycyjna kuchnia inaczej
Bułki do hamburgerów 183

taka potrzeba, posypujemy wybranymi ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 minut. Pieczemy w 210 stopniach przez 15 minut. Ziarna, które można dodać i których my też będziemy używać: sezam (jasny lub czarny), mak, czarnuszka, pestki dyni, siemię lniane, kmin rzymski, kminek zwyczajny.A także można oprószyć papryką w proszku. Na te 6 bułek wystarczą 2 łyżki każdego z tych składników

Marder&Marder Manufacture
Pieczone falafele szpinakowe 129

paczka szpinaku  - 2 ząbki czosnku  - przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól) Na sos  - humus paprykowy primavika - kilka łyżek jogurtu - kilka listków posiekanej bazylii - kilka łyżek sezamu Przygotowanie :  Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem z ciecierzycą dodać przyprawy, piec ok 40 minut lub jak zaczną się rumienić, podawać z sosem

zdrowa vege kuchnia
Zapiekanka z mięsem mielonym z indyka i puree kalafiorowo-ziemniaczanym 234

wolna od glutenu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 2 marchewki 1 pietruszka 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego Kilka gałązek koperku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, ostra papryka, oregano Na puree: 1 mały kalafior 4-5 ziemniaków 2 łyżki

Kolizje Smaków
Serowe bułeczki ze szparagami 155

łodyg zielonych szparagów łyżeczka oliwy sól, pieprz Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, papryką i wodą. Wyrabiamy mikserem około 5 minut (lub ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy oliwę oraz starty ser i wyrabiamy kolejne 5 minut. Formujemy 6 bułeczek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie, szparagi myjemy, kroimy

Mienta blog
Kotlety z kapusty kiszonej i otrębów owsianych 203

mąki ( ja dodałam mąki z ciecierzycy) - 1 jajko - pieprz, zioła (czosnek,oregano, papryka słodka, kurkuma) Przygotowanie : Kapustę delikatnie zblendować, następnie dodać otręby, mąkę jajko, przyprawy i w razie potrzeby dosypać mąki lub otrębów, żeby masa była dość zwarta i dały się lepić kotlety, uformować kotlety i piec przez ok 20 minut w temperaturze 175 stopni. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 140

podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut. Upieczoną tartę

MarciochaKucharzy
WIOSENNA TARTA CIECIORKOWO- OWSIANA Z WARZYWAMI I ŁOSOSIEM 199

minuty. Zdejmij warzywa z ognia, dodaj do nich pokrojoną w niewielką kostkę paprykę, łososia (wraz ze resztkami czosnku). Śmietanę rozmieszaj za pomocą rózgi kuchennej z jajkami, tymiankiem, pietruszką i pieprzem. Zalej tą mieszanką warzywa z łososiem, delikatnie, ale dokładnie wymieszaj i przełóż nadzienie na podpieczony spód. Piecz tartę 25 minut . Podawaj gorącą lub zimną. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem i cebulą 113

się zadbać o atmosferę, ale również o podniebienie. Chciałabym zaproponować na śniadanko "Pieczoną białą kiełbasę z jabłkiem i cebulą". SKŁADNIKI: 8 białych surowych kiełbas, 3 jabłka- najlepiej szara reneta, 3cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka majeranku roztartego w dłoniach, pieprz świeżo mielony, sól, olej, 2 łyżki chrzanu, papryka słodka czerwona, WYKONANIE: Kiełbasę nacinamy nożem w kilku miejscach, Jabłka myjemy, kroimy

Kuchnia Beaty
Lasagne z groszkowych naleśników, z warzywami w sosie porowym pod serową kołderką 128

Polać sosem porowym 6. Położyć drugi groszkowy naleśnik 7. Położyć paprykę i pomidorki grillowane, 8. Polać sosem porowym 9 Nałożyć ser 10. Położyć trzeci naleśnik groszkowy 11. Polać sosem porowym 12. Posypać serem 13. Ułożyć grillowane paski cukinii 14. Całość posypać tymiankiem i kolendrą Piec: Do momentu zarumienienia się sera, około 10-25 min w temperaturze 180-200 stopni. Podawać

KreatywnePiny
Pieczone ogony langusty 245

Wymieszać – roztopione masło, zmielony czosnek, sól, biały pieprz i szczyptę słodkiej papryki. Przygotowane ogony, każdy osobno, ułożyć na folii aluminiowej (błyszczącą stroną folii do wewnątrz - porady), polać kilkoma łyżkami sosu (resztę zużyjemy do upieczonej langusty). Folię zawinąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 225ºC. Pieczemy 12 minut, nie dłużej. Po upieczeniu, do pozostałego sosu dodajemy posiekany koperek(...)przesadzać z ilością) i podgrzewamy go. Ogony wyjmujemy z folii i podajemy z przygotowanym sosem. Pieczone ogony langusty, to danie wykwintne i bardzo smaczne. Cena może odstraszać, ale skoro karnawał, to dlaczego nie zaszaleć. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Pieczone ogony langusty appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 243

grejpfruta  i  ½ cytryny. Dodajemy przyprawy i zioła  - sól, świeżo zmielony pieprz, paprykę wędzoną, czosnek, trochę rozmarynu i tymianku. Dorzucamy kawałki wyciśniętej cytryny, ze skórką. Tuńczyka dokładnie obtaczamy w marynacie i odstawiamy na, co najmniej, godzinę do lodówki. W międzyczasie możemy przygotować, jako dodatek, np. ziemniaki pieczone. Zamarynowanego tuńczyka wyjmujemy z lodówki, zawijamy w papier do pieczenia i spinamy zszywaczem

mojewypiekiinietylko
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 141

mieszając.Dodajemy startą marchew , dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą , pieprzem i papryką.CAŁOŚĆ :Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 10-12 minut.Na podpieczone ciasto wyciągamy przygotowany farsz.Zalewamy jajkami roztrzepanymi z mlekiem i startym żółtym serem.Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.Smacznego!KLIK

Ostra na Słodko
Zupa dyniowa z marchewką 219

Dzisiejszy przepis na zupę krem z dyni, to już kolejna propozycja na zupę z tego zdrowego warzywa na moim blogu. Wcześniej pojawiła się już zupa

Kulinarne przygody Gatity
Makaronowe babeczki z boczkiem i ciecierzycą 301

posiekaną cebulką oraz czosnek. Dodać oczyszczoną i pokrojoną w krótkie paseczki paprykę. Dusić chwilkę. Masę wymieszać z makaronem. Dodać rozkłócone jajka, starty żółty ser, opłukaną i odsączoną ciecierzycę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Masę przełożyć do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piec około 25 minut w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 190

osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym.  Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki  i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub  związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki pokrojone w plastry

Mania Gotowania
Kurczak pieczony 109

Madzia zrobiła genialny obiad! Znaczy się pieczonego całego kurczaka. A ja uwielbiam kurczaka. Zwłaszcza właśnie pieczonego. Chrupiąca skórka, mięsko rozpływa się w ustach, mmmm... A tak w ogóle to Madzia tego kurczaka zrobiła w garnku rzymskim. To takie fajne naczynie, o którym pisałem tutaj . Więc co będzie nam potrzebne oprócz kurczaka? Marynata: 2 łyżki miodu 6 ząbków czosnku(...)łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżeczki octu jabłkowego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku pół szklanki oliwy z oliwek Czosnek wycisnąć praską i zmieszać z resztą składników. Marynatę robimy w dużej misce i wkładamy do tej miski i do marynaty kurczaka, niech sobie popływa :) Nacieramy go porządnie, trochę wlewamy do środka

Marder&Marder Manufacture
Pizza z ciecierzycą, szpinakiem i czerwoną cebulą 158

przepisu na ciasto do pizzy Jima Laheya. Jeśli jesteście fanami cienkiego, chrupkiego ciasta, koniecznie wypróbujcie ten przepis ! Uwaga ! Ciasto do pizzy musimy przygotować około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Z podanego przepisu otrzymacie 2 pizze (2 porcje). Pamiętajcie, że ciecierzycę też warto namoczyć około 12 godzin wcześniej ! Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 175 g wody 1/8 łyżeczki drożdży(...)czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, przyprawa – mieszanka ziołowo-warzywna z oregano, czosnkiem, bazylią i czerwoną papryką w stylu włoskim 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: 500 – 600 g liści świeżego szpinaku 2 – 3 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 łyżka oliwy z oliwek

Moja pasja smaku
Żeberka w sosie barbecue (instruktarz krok po kroku) 280

oliwy 1/2 łyżeczki chilli w proszku ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu 50 ml whiskey lub wódki Przygotowanie: Dzień wcześniej należy przygotować mięso. Ja osobiście wolę aby żeberka marynowały się całą noc w lodówce, nic jednak nie stanie się jeśli zamarynujecie je jakieś  2-3 godziny przed pieczeniem. Rozpoczynamy od bardzo dokładnego mycia żeberek. Następnie usuwamy(...)ponownie do piekarnika i pieczemy około 25 minut, już bez pokrywki. Czynność powtarzamy po 25 minutach i pieczemy jeszcze jakieś 20 minut. Uważamy aby glazura się nie przypaliła. Ewentualnie zmniejszamy temperaturę. Wyjmujemy żeberka i smarujemy jeszcze raz cienką warstwą sosu. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i ulubioną sałatką

Mania Gotowania
Pieczony, prasowany boczek 166

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po prostu , tak jak bez żeberek , żyć bez niego nie umiem . Czy w związku z tym wyglądam jak angielski autobus -nie , bo oczywiście nie przesadzam z ilością i częstotliwością , ale też uważam(...)łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski lub pojemnika i zalewamy marynatą – wmasowujemy ją w każdy kawałek . Odstawiamy , koniecznie na całą noc . Następnego dnia , układamy na blaszce do pieczenia , dociskając od góry drugą blaszką , najlepiej

Ogrodnik w podróży
Pieczeń rzymska 211

czosnek i smażyć kolejną minutę.  Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco doprawione(...)folią aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 50 min, w temp 200 st C. Mniej więcej w połowie czasu  pieczenia mięso przykryć folią aluminiową.  Po upieczeniu, mięso wyjąć z foremki, pokroić na plastry i podawać z sosem np. pieczarkowym  i ziemniakami. Bardzo smaczne są plastry pieczeni podsmażone na patelni. Smacznego

Stare Gary
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowym 1243

łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 ząbki czosnku 1 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka papryki słodkiej SOS POMIDOROWY: 2 cebule 2 szklanki domowego przecieru pomidorowego 1/4 szklanki śmietanki 30% 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżeczka papryki słodkiej świeży szczypiorek Przygotować marynatę rozcierając czosnek na miazgę i łącząc z pozostałymi składnikami. Miód powinien być płynny(...)przecier pomidorowy i chwilę poddusić. Wlać śmietanką, przyprawić i chwilę gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Tak przygotowany sos wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu, zanim podamy mięso należy odczekać 10 min, aby mięso zatrzymało w sobie wszystkie soki. Po upieczeniu można posypać świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty 232

tutaj..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki.. 80 dkg mąki pszennej (typ 650) 50 g świeżych drożdży 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec 1/2  łyżeczki miodu 1 łyżka słodu 100 ml jogurtu naturalnego szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam] 1 duża(...)łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami.[ u mnie bez płatków].Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb

Moje domowe kucharzenie