pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:176/417)

Kapusta z pomidorami 171

pomidorami to świetny dodatek do mięs, zwłaszcza wieprzowiny czy wołowiny. Ja podałam ją do pieczonych żeberek . Składniki: 1 mała biała kapusta lub 2 młode 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki słodkiej papryki 1 łyżeczka włoskich ziół 1/2 łyżeczki kminku 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego lub jałowca olej

Czerwień i błękit
Świeże figi z gorgonzolą 161

włożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego Ułożyć figi na blasze. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie. A tak niedawno figi były zielone... Ale już wtedy kusiły ;) ----------- Podobne: Pomidory faszerowane ryżem Papryki faszerowane mięsem i śliwkami Faszerowana cukinia

Weekendy w domu i ogrodzie
Recykling na całego. Wtórny produkt płyty paździerzowej czyli krokiety! 173

jajka 1 szkl mleka   1 łyżeczka proszku do pieczenia   1/2 szkl  wody gazowanej (spulchnia)   1 łyżeczki oliwy  przyprawy   sól, pieprz, bazylia, czosnek farsz   500g pieczarek   1 pierś z kurczaka   2 marchewki     cebula   przyprawy sól,   pieprz,   papryka słodka,   chilli   1 łyżeczka oliwy   panierka

Fiolka w kuchni
Pomidory faszerowane 110

Farszem mięsnym lub wegeteriańskim chętnie nadziewamy paprykę, cukinię, bakłażany, pomidory już rzadziej. A naprawdę warto, bo każdy farsz w słodko-kwaśnej pomidorowej otoczce  nie tylko świetnie wygląda, ale i smakuje nadzwyczajnie.Właśnie pieczenie pomidorów uwalnia z nich aromatyczną słodycz. Pomidory wypełniłam mieloną wołowiną wymieszaną z tartą cukinią, resztę cukinii pokroiłam w kostke i upiekłam z pomidorami. Pomidory podałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami 191

Cezar , caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób i warzywa, w każdej postaci – pieczone, gotowane czy grillowane, to idealne połączenie – właśnie w sałatce. Sałatka drobiowo pistacjowa z grillowanymi warzywami.     Składniki: - 2 ugotowane lub upieczone piersi z kurczaka - 2 bakłażany - 2 papryki (czerwona i żółta) - 1 cebula różowa - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 ząbki czosnku (dałam

mojewypiekiinietylko
Pstrąg łososiowy z chermoulą 180

pieprzem oraz solą. Obkładamy rybę świeżymi ziołami oraz pokrojoną w plastry cytryną i skrapiamy całość oliwą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około 10 minut. Składniki do chermouli: - 2 łyżeczki nasion kminku - 2 łyżeczki kolendry - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka słodkiej papryka - skórka i sok z 1/2 cytryny - 50 mililitrów oliwy - duża garść liści świeżej kolendry Przygotowanie chermouli

Życie zamknięte w smaku
Kotlety mielone po meksykańsku 222

krople Tabasco 1/2 łyżeczki przyprawy chilii sól 1. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. 2. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w misce. Formujemy kotlety dowolnej wielkości. 3. Kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut

Szefowa kuchni
kurczak z rękawa z marchewką i cebulą z indyjską nutą garam masala... 164

Składniki: kurczak 1,50 kg, garam masala Royal Brand 2 łyżki, papryka ostra mielona Royal Brand 1 łyżeczka, kucharek 2 łyzeczki, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, marchew 6 sztuk, cebula 6 sztuk, rękaw do pieczenia kurczaka umyć, usunąć kuperek, przyprawy wymieszać z olejem i dobrze natrzeć kurczaka, schować do lodówki na całą noc - do odpowiedniej wielkości

W Mojej Kuchni Lubię
Ogłoszenie wyników pierwszego konkursu KW :) 150

stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zmniejszyć ogień i na tę samą patelnię wrzucić cebulę, czosnek i papryki. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Wlać mleko kokosowe, doprawić płatkami chili i odrobiną soli. Gotować 5 minut. Powstałym sosem polać kurczaka. Naczynie włożyć do piekarnika i piec przez 15 minut. Podawać z ryżem. Ja dodatkowo udekorowałam potrawę nitkami chili

Kuchenne Wariacje
Kurczak w cieście francuskim z gotowanymi warzywami 150

ugotowaniu dodajemy odrobinę soli oraz bazylię. Kurczaka drobno kroimy, obtaczamy w mące, soli, pieprzu i ostrej papryce. Smażymy na nieduzym ogniu. Dodajemy cebulkę i dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i resztę przypraw. Przekładamy kurczaka na podzielony na 6 części płat ciasta francuskiego i sklejamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut. Smacznego

ChilliJemy
Podpłomyk z bobem i fasolką szparagową 200

odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy.  W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy prowansalskie i czerwoną paprykę. Upieczone placki posmarować sosem i nałożyć warzywa. Na koniec posypać tartym serem kozim. Smacznego

MarciochaKucharzy
Zapiekana fasolka szparagowa 197

tarce lub drobno siekamy i dodajemy do marynaty. W naczyniu żaroodpornym układamy fasolkę szparagową, cebulę i paprykę. Całość zalewamy marynatą i mieszamy. Można odstawić naczynie na 20 minut, aby przyprawy dobrze przegryzły się z warzywami. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. Taką zapiekaną fasolkę można jeść jako przekąskę

My Chcemy Jeść
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 177

mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Zawartość przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w małą kostkę papryki, posiekany szczypior oraz kolendrę. Wbijamy całe jajko – łyżką łączymy składniki. Do farszu ścieramy na tarce jarzynowej żółty ser – ponownie mieszamy. Blaszkę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Kapelusze (zewnątrz i wewnątrz) smarujemy oliwą używając pędzelka, układamy na blaszce, oprószamy solą himalajską i faszerujemy

mojewypiekiinietylko
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 288

faliste wzory. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C z termoobiegiem (200°C bez termoobiegu) i pieczemy ok. 25-35 minut. Przed pokrojeniem wiejska zapiekanka z mięsa mielonego musi odstać ok. 5 minut, aby sos przestał wrzeć. Wierzch można ozdobić słodką lub ostrą papryką w proszku i świeżymi ziołami. PS: Zapiekanka nie należy do potraw, które łatwo sfotografować, na przyszłość

Poezja smaku