przy okazji można przemycić marchewkę. kotleciki przed pieczeniem kotleciki po upieczeniu 1 kg mięsa mielonego (zmielona łopatka) 1 duża marchewka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka natki suszonej pietruszki lub świeżej 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 1 łyżka śmietany lub mleka 1 jajko(...)łyżkę i w zależności od konsystencji, ewentualnie później można dodać drugą. Podczas formowania kotleciki mają się nie rozpadać. Włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywką lub do innej formy do pieczenia, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wstawić do zimnego piekarnika i piec około 60 minut w 180 stopniach C. Chcąc mieć bardziej przypieczone, pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę
Kuchcik gotujekurczaka zrobiła. A do tego jeszcze pyszne warzywa, pieczone razem z kurczakiem. Rewelacja! Potrzebujemy: 1 kurczak (1-1,5 kg) 1 piwo 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Marynata do kurczaka: 7 łyżek oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki(...)piwem (tak żeby szyjka ledwo tylko wystawała znad kurczaka), umieszczamy w wyższej brytfannie, a dookoła układamy warzywa pokrojone na kawałki i wymieszane z oliwą, solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę na każdy kilogram kurczaka. Nasz miał około 1,5 kg więc siedział w piekarniku około 90 minut. Piwo nie wycieka z butelki, raczej tylko delikatnie
Marder&Marder ManufacturePomysł na pieczone ziemniaki :) Składniki: 210g pieczarek, 1055g obranych ziemniaków ( 8 większych sztuk), 250g bekonu lub boczku, masło, odrobina oleju lub oliwy, przyprawa do ziemniaków (jeżeli nie używasz gotowych przypraw, użyj swoich ulubionych np. sól, pieprz, majeranek, czerwona papryka słodka, zioła - to tylko przykłady), 145g startego sera żółtego. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. Pieczarki umyć(...)nagrzanego piekarnika do 220 stopni C na godzinę ( czas jest bardzo różny, w zależności od ziemniaków - dziś mi się dopiekały ponad godzinę) Miękkość ziemniaków najlepiej sprawdzać wykałaczką. Pod koniec pieczenia ściągnąć folię aluminiową i posypać serem żółtym. Zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera. Smacznego
W kuchni u Monikisamo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach. Doprawione papryką, czosnkiem, kminkiem, kurkumą i natką pietruszki nie byle jak pobudza kubki smakowe ;) Soczyste udka z kurczaka w rękawie Składniki: 3 ćwiartki z kurczaka przyprawy: po 2 łyżeczki soli himalajskiej i słodkiej papryki, po 1 łyżeczce: kurkumy, kminku mielonego, papryki ostrej, natki pietruszki, czosnku i pieprzu Dzisiejszy wpis znowu będzie(...)szybkie! Wszystkie przyprawy dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso. Ja wolę mniejsze kawałki, dlatego każdą z ćwiartek przecinam dodatkowo na pół. Następnie przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, zabezpieczamy z obu stron, pozostawiając trochę luzu w woreczku - w czasie pieczenia woreczek będzie rósł :) Pieczemy w temp. 200 st. przez 60 minut. Można po 30 minutach przekręcić całość
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Pieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku łyżka(...)pół pęczka szczypiorku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Oliwę łączymy z sokiem z cytryny oraz przyprawami. Nacieramy łososia i obkładamy go tymiankiem. Przekładamy do formy do pieczenia i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W garnku zagotowujemy 3 razy więcej wody niż mamy w szklance kaszy. Stopniowo wsypujemy kaszę i cały czas mieszając gotujemy na najmniejszym ogniu
Mienta blogkiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka szt. kolendra mielona 0,5 łyżeczki słodka papryka 1 łyżeczka majeranek, tymianek 0,5 łyżeczki kminek mielony 0,25 łyżeczki sól(...)Dodajemy mięso, kiełbasę, resztę przypraw, solimy i dusimy na małym ogniu około 2 godz. Na koniec dodajemy śliwki, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone na kawałki pieczone mięso. Jeśli dysponujemy sosem z pieczeni, możemy również dodać. Gotujemy na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając (po dodaniu śliwek i koncentratu ma większe tendencje do przypalania
głodny alergikPieczone warzywa. Warzywa z piekarnika, dodatek do obiadu. Pieczone warzywa, verdure al forno Jak zrobić pyszne pieczone warzywa w piekarniku? Bardzo szybko! Pieczone warzywa to idealny sposób na pyszne danie solo lub dodatek do mięsa czy ryby. Wystarczy umyć warzywa, pokroić, upiec i podać z tartym parmezanem i świeżą bazylią czy natką pietruszki. Składniki(...)cukinia - batat - czerwona cebula - por - koper włoski - marchewka - seler - żółta papryka lub inna - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek, masło do wysmarowania formy, woda do podlania warzyw jeśli konieczna Wszystkie warzywa umyj, pokrój na kawałki, plasterki, jak wolisz. W misce wymieszaj warzywa z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Wysyp warzywa
Z Kuchni Do Kuchnipieczona szynka Dziś zaproponuję przepis, który powinien znaleźć uznanie, u wszystkich miłośników pikantnych pieczeni. Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki marynata 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się(...)minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie pieczenia. Teraz możemy wyjąć pieczeń z piekarnika i podać
Miód i pieprzwspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy francuskiej(...)cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek, 1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: do miseczki wsypujemy zioła dalmatyńskie, lubczyk, bazylię, paprykę ostrą, dodajemy musztardę i 3 łyżki oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Umyte i osuszone podudzia smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykiapetytem w domu. A dodatek pieczonych w miodzie płatków migdałowych ucieszy niejednego łasego na słodkości. Zapraszam Was na zieleń w połączeniu ze zdrową słodyczą. Spróbujcie, bo warto. A koleżanki z pracy na pewno Wam pozazdroszczą, tak kolorowej i zdrowej pyszności. Składniki: 3/4 opakowania sałaty Marwit "Sałata raz, dwa, trzy SPORT" 1 czerwona papryka 2 1/2 łyżeczki miodu lipowego(...)kawałki, uważając by nie pozostawić białych, gorzkich części (odkrawamy "4 ścianki"). Każdy kawałek kroimy na cienkie paski. Mieszankę sałat wrzucamy do miski. Dodajemy pociętą w paski czerwoną paprykę i 2 łyżki kiełków. Po wierzchu skrapiamy wszystko sokiem z cytryny, polewamy olejem lnianym i dodajemy 1 łyżkę miodu. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem (około szczypty pieprzu i odrobina soli). Mieszamy dokładnie
Słodkie okruszkipraskę Do smaku -papryka ostra wędzona -pieprz czarny -bazylia -zioła prowansalskie -tymianek Wykonanie Kupione mięso myjemy osuszamy i wycinamy wszystkie kostki i chrząstki. Nacieramy solą kamienną i solą wędzarniczą .Następnie dajemy wyciśnięty czosnek i wszystkie przyprawy i zioła. Na wierzch układamy plastry słoniny Boczek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na 24-48 godz. Pieczenie Piekarnik
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wody 55 g masła 680 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko odrobina mleka sos chili - gotowy lub z poniższego przepisu: 3-4 papryczki chili połowa słodkiej czerwonej papryki cebula 2 duże ząbki czosnku pomidory krojone z puszki 400 g (lub świeże) olej sól, pieprz chili w proszku (opcjonalnie) ponadto: sałata lodowa ok. 1/2 szklanki mąki jajko rozbełtane(...)Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Sos Chili: Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy słodką paprykę, papryczki chili i dusimy przez ok. 3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki
Słodka Stronalada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji. Ciasto:3 i 3/4 szklanki mąki pszennej200g masła4 łyżeczki cukru-pudru1(...)patelni podsmażamy cebulę z papryką. Po kilku minutach dodajemy mięso mielone, które doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż woda odparuje. Studzimy.3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą".4. Rożki pieczemy
Szefowa kuchnizapraszam na pyszne pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami. Kurczak jest doskonale przyprawiony, aromat wina jest delikatnie wyczuwalny, a bakalie nadają mu odrobinę chrupkości. Potrawa jest łatwa do przygotowania, a efekt końcowy znakomity. SKŁADNIKI: 8 podudzi z kurczaka, 4 łyżki oleju, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżeczki papryki(...)marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa układam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podaję
Tradycyjna kuchnia Kasi