przyprawy: sól , papryka sproszkowana, curry, sól czosnkowa, bazylia, oregano… wykonanie: Ciecierzycę przepłukujemy. Zalewamy wodą i odstawiam do namoczenia na noc. Następnie jeśli nie pochłonęła całej wody to ją odlewamy i ewentualnie osuszamy z wody na papierowym ręczniku. (Ciecierzycę również dodatkowo możemy ugotować) Mieszamy z oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami. Przesypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i suszymy
Domowy Smak Jedzeniaząbki czosnku, zgniecione nożem sól, świeżo mielony pieprz szczypta kardamonu szczypta ostrej papryki 165 ml mleka kokosowego (mała puszka) Dodatkowo: groszek ptysiowy świeża natka pietruszki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy kasztany płaską stroną do dołu. Wierzch kasztanów nacinamy ostrym nożem na krzyż. Wkładamy(...)zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. 3. Przy pomocy blendera miksujemy zupę na gładki krem. Zabielamy mlekiem kokosowym, doprawiamy solą, pieprzem, kardamonem i ostrą papryką. Gotujemy ostatnie kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Rozlewamy do miseczek, podajemy z groszkiem ptysiowym i świeżą natką pietruszki. Smacznego
My Culinary ArtBył jego wegetariański odpowiednik, czyli Pasztet z cukinii i to do tego w mocno dietetycznej wersji. Tym razem naszła mnie ochota na soczewicę w pasztecie ! Przepis zawdzięczam Ciotce, która piecze go regularnie i niezmiennie raportuje błyskawiczne znikanie potrawy z talerza. Nawet Wujo – zagorzały mięsożerca! – pasztet zajada ze smakiem. Zanęciła mnie więc ogromnie do wypróbowania receptury i oto tego efekty(...)czosnku 3 łyżki koperku ½ szkl. płatków owsianych 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej - płaska 2/3 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego ¼ łyżeczki pieprzu czarnego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki Vegety ½ łyżeczki soli 3 jajka – średnie 2-3 łyżki słonecznika - do posypania pasztetu przed pieczeniem Na początek trochę fotorelacji z przyrządzania: Soczewicę przepłukać w zimnej wodzie, wsypać
Grunt to przepis!Nieco odmieniona wersja pieczeni z mięsa mielonego. Można podawać na ciepło lub na zimno. Składniki: 1 kg mielonego mięsa (łopatki) 2 ząbki czosnku 2 surowe jajka 1 bułka moczona w wodzie 1 - 2 łyżki suchej kaszy manny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/2 łyżeczki tymianku 1 puszka zielonego groszku sól, pieprz Sposób(...)Dodać również zmiażdżone ząbki czosnku. Wszystko dokładanie wymieszać. 2. Do mięsa dodać odsączony groszek i delikatnie wymieszać. 3. Formę keksówkę posmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć mięso. Całość piec w 180 st.C przez 1,45h. 4. Na ciepło zjedliśmy z dodatkiem sosu pieczarkowego , a na zimno do kanapek. Smacznego
Kuchnia domowa Aniciasto rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.W tym czasie przygotować nadzienie.Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony
kolorowotorcikowoszklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda, 1,5 szklanki smażone pieczarki z cebulą na oleju rzepakowym, 150 gram ser feta pieczarki obrane ze skórki pokrojone w kostkę usmażyć na 2 łyżkach oleju z porem niedużym pokrojonym drobno, do smaku dodać na koniec smażenia maggi, 1 łyżeczka papryka ostra mielona, wszystko chwilę podsmażać na większym ogniu
W Mojej Kuchni LubięPrzepis podstawowy. Mięso mielone zapiekane z jajkiem i bułką. Idealne na obiad jak i do pieczywa.Składniki:500g mięsa wieprzowego / wołowegodwie cebuledwa ząbki czosnkuszczypiorek 2 jajabułka
prawdziwe jedzenieporcję dla 3-4 osób: WYWAR: 4 szkl. wody ½ kostki masła śmietankowego (100g) 4-5 ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 1 łyżka Vegety 1 łyżka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cayene DANIE: 1 kg pałeczek z kurczaka 300g białego ryżu 3 średnie cebule Poszczególne etapy przygotowania dania pokazuje poniższa fotorelacja. W garnku ugotować wywar z wody(...)rozłożyć pokrojoną w grubszą kostkę surową cebulę. Na cebuli ułożyć umyte i osuszone udka z kurczaka. To wszystko zalać przestudzonym wywarem. Piec w piekarniku w 160C pod przykryciem ok. 2 godz. Na ostatnie 30 min pieczenia zdjąć pokrywkę, aby skórka na kurczaku się zarumieniła. Danie podawać gorące, tuż po upieczeniu, najlepiej z buraczkami zasmażanymi. Choć równie dobrze smakuje odgrzewane
Grunt to przepis!ładnych żeberek ok. 2 szklanki Coca-Coli marynata: 1-2 łyżki soli 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej Przygotowanie: Mięso oczyścić, osuszyć i pokroić na kawałki. Każdy kawałek dobrze natrzeć solą. Czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Mieszanką posmarować mięso. Odstawić w chłodne miejsce(...)patelni z obu stron. Tak przygotowane kawałki mięsa umieścić w naczyniu do zapiekania i zalać Colą, tak by zakrywało mięso do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec pod przykryciem w temperaturze 180C przez 90 minut. Zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 20-30 minut, by mięso pięknie się zrumieniło. Smacznego
Swojskie jedzonkokapuśniaku, sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek ( z zupy) 1 jajko 2 garści chipsów paprykowych 6 łyżek otrębów żytnich 6 łyżek mąki 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kminku(...)mieląc w malakserze chipsy, otręby, paprykę, kminek, curry . Dodać mąkę i wymieszać dokładnie.* Panierować żeberka w jajku - panierce -jajku- panierce. Docisnąć dobrze panierkę formując jednocześnie mięso do smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony
Buniabaje w kuchniprzepis tu- klik ) postanowiłam spróbować ketchupu z papryki. Zrobiłam go w wersji pikantnej bo lubimy ostrzejsze smaki. Polecam go nie tylko jako zamiennik tradycyjnego ketchupu pomidorowego ale też jako bazę sosu do ryżu czy makaronu. Można go połączyć z mięsem z kurczaka, podać jako dodatek do dań z grilla czy pieczonych mięs. * Uwaga- podczas gotowania masa była dość(...)przez sitko. Płyn zapasteryzowałam w osobnych słoiczkach i zimą będzie jak znalazł do zupy paprykowej lub do podlania risotto. Składniki na 6 małych słoiczków: 1 kg czerwonej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli 200 g koncentratu pomidorowego 1/4 szklanki octu 1/2 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki soli odrobina pieprzu Papryki i papryczki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaleśnikowe jest gotowe, gdy nie ma grudek. Naleśniki pieczemy na rozgrzanej patelni, bez dodatku oleju. Jeśli ciasto lepi się do patelni, wówczas możemy co pewien czas wlać kroplę oleju, lub przetrzeć patelnię papierem kuchennym nasączonym olejem. Po upieczeniu wszystkich naleśników przyrządzamy sos. Kiełbasę i cebulę obieramy ze skórki, kroimy w kosteczki. Paprykę kroimy w podłyżne paski, a następnie wrzucamy
Smakowy Rajoleju 1 jajko pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli pół łyżeczki przyprawy kebab - gyros 2 szklanki mąki pszennej pozostałe składniki: filety z kurczaka przyprawy do kurczaka mieszanka sałat pomidor papryka ogórek ser feta ziarna słonecznika czerwona cebula domowy sos czosnkowy (http://lawendowe2nieba.blogspot.com/2014/03/podstawowy-sos-nadajacy-sie-do-wielu.html) Przygotowanie: Drożdże mieszamy z mlekiem i cukrem, dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Taki zaczyn(...)części i każdą z nich lekko rozwałkujemy. Oklejamy nim miseczki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Można je upiec dzień wcześniej, są świeże i chrupiące. Mięsko przygotowujemy według uznania - doprawiając je przyprawą do kurczaka i smażymy. Miseczki wypełniamy sałatą, pokrojonym ogórkiem, pomidorem, cebulą, papryką i serem feta. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Polewamy domowym sosem czosnkowym. Pięknie wygląda
Lawendowe Niebokażdej strony. Zdejmujemy z patelni i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 3 minuty. Wyjmujemy i odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Na talerzu układamy sałatę, gałązki kolendry, wstążki z marchewki i melona zrobione obieraczką do warzyw, paprykę pokrojoną w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Polędwicę kroimy
Smakowity Blog Kulinarnyskórą do góry w natłuszczonej brytfance lub na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 40 minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę (ok.5x5mm), udusić na łyżce masła
SzczyptaSmaQ