pieczenia - 22046 przepisów (strona:24/1470)

Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 171

cała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g   pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub(...)podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą

Kulinarne przygody Gatity
Chleb francuski pieczony w garnku 153

ręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce drożdże rozpuszczamy(...)Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką. Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na  następne dwie godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym

Kulinarne przygody Gatity
86.Jesienna symfonia: czyli pieczone na dyni i chili polędwiczki z dorsza, chrupka panierka, camembert i świeża kolendra! 236

polędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego

Symfonia Smaków
Karczek pieczony z polędwicą w środku 226

oskrobałam, przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso  nacięte czubkiem noża  Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam mięso z wierzchu solą, włożyłam(...)całość ponownie do rękawa, podlałam około połową szklanki czerwonego wina, zamknęłam rękaw, zrobiłam w nim kilka małych dziurek Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15 min, a potem zmniejszyłam temp. do 160 stopni C, piekłam jeszcze około godziny. Mięso bardzo pyszne, kruche i aromatyczne :) Nie jest może proste do przygotowania, ale trud  naprawdę się opłaca

Proste Potrawy
Pieczone pomidory po prowansalsku 245

podać także jako danie główne, a gdy sezon na pomidory dobiegnie końca, wykorzystać pieczarki o dużych kapeluszach. Pieczone pomidory po prowansalsku przepis z książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudia Roden dla 4-8 osób czas przygotowania: 20 min. + 20-30 min. pieczenie Składniki: 4 duże, twarde, ale dojrzałe pomidory, np. malinowe 1 łyżeczka cukru 3 kromki wczorajszego chleba(...)góry. Każdą połówkę posyp po wierzchu odrobiną cukru oraz soli.  W misce wymieszaj okruchy chlebowe z czosnkiem, pietruszką, oliwą i szczyptą soli. Powstałą mieszaninę rozłóż na połówkach pomidorów. Piecz przez 20-30 min - pomidory powinny zmięknąć, ale mają utrzymywać kształt. Podawaj od razu na przystawkę, albo danie główne.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Pizza pieczona na kamieniu 236

zrobiona przez nas jest smaczniejsza niż taka zamówiona w pizzerii, dlatego ostatnio znacznie częściej sami ją pieczemy niż zamawiamy. Wiadomo, że zagniecenie ciasta, przygotowanie pizzy i jej upieczenie trwa dość długo, tak więc szukałam sposobu na przyśpieszenie tego procesu. Znalazłam: KAMIEŃ DO PIECZENIA PIZZY mam dokładnie ten model   Kamień ma idealny rozmiar, jego średnica wynosi(...)piekarnika i wraz z nim nagrzewamy.  W ulotce dołączonej do kamienia, nie ma informacji w jakiej temperaturze rozgrzewać kamień, ale na stronie emako.pl jest napisane, że maksymalna temperatura pieczenia to 800 stopni, także nie ma obawy, piekarnik możemy na maksa ustawić :)  W między czasie przygotowujemy ciasto na pizzę. Poniżej, prezentuję przepis na pizzę, z którego korzystam

Co w głowie piszczy
Schab pieczony w warzywach 204

czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy na min 30 min-schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie(...)blaszkę folią. Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 20 min. Po tym czasie odwracamy mięso i pieczemy dalsze 20 min. Mięso i ziemniaki powinny być gotowe. Wyciągamy z piekarnika. Dajemy mięsu "odpocząć" około 10 min. Dopiero po tym czasie porcjujemy schab. Zapewni to naszej pieczeni soczystość. Gotowe :) Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak pieczony z cytryną i rozmarynem oraz duszona marchewka 227

środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny. Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez ok. 90 minut, co 30 min. polewając mięso sokami, które z niego wypływają. Można je też odwracać w trakcie pieczenia, nie jest to jednak konieczne. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na dużej, głębokiej patelni

Obiad za dychę
Pieczone kotlety ziemniaczane (fit) 244

Ostatnio miałam wielką ochotę na kotlety ziemniaczane, jednak jak pomyślałam o ich kaloriach zeszłam na ziemię i przygotowałam wersję uzdrowioną z dodatkiem otrębów. Pokombinowałam i podałam wersję pieczoną w sosie grzybowym na jogurcie naturalnym. Było zdrowo, smacznie i zaspokoiłam swoją żądzę na ziemniaki. Polecam je jako świetną alternatywę dla osób dbających o linię :) Składniki na 5 średnich sztuk(...)łyżeczki przyprawy do ziemniaków Prymat Sól Pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować. Formułować z nich kule, spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. W połowie czasu  pieczenia obkręcić je. Podawać z ulubionym sosem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Warzywny mix prosto z pieca :) 163

już się upieką można jeść je dowolnie - na talerzu, z blaszki, ręką, bądź widelcem - jak kto woli! Jedno jest pewne - są pyszne i zmykają w mgnieniu oka ;)     Pieczone warzywa z sosami - 2 duże marchewki - 1 duży seler - 4 spore ziemniaki - 2 cebule - główka czosnku - cytryna  przyprawy : oregano, tymianek, pieprz cayenne, świeżo mielony pieprz, suszona mięta, czosnek dodatkowo(...)worcester, Warzywa umyć, po czym pokroić w słupki, jak frytki. Jedynie cebulę na ósemki. Wsypać do dużej miski, zalać oliwą, sosem, posypać przyprawami - porządnie wymieszać. Wyłożyć na papier do pieczenia. Czosnek przekroić na pół, cytrynę w plasterki, porozrzucać gdzieniegdzie. Na wierzch położyć świeżą bazylię i miętę.  Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut

Sajkofanka smaku
Pieczone owoce 169

polecam serdecznie. Przepis jest wprost banalny, a efekt zaskakujący.  Pieczone owoce są doskonałe na deser lub drugie śniadanie.  Z rana potrzebne s ą  nam podwójnie, dodają energii na cały dzień i oczyszczają organizm z toksyn.  Owoce muszą być dojrzałe i jędrne, w przeciwnym razie podczas pieczenia rozmiękną i stracą kształt. W doborze owoców macie całkowitą(...)dowolność, pieczemy to co kto lubi, lub ma pod ręką) Przepis, troszkę zmieniony, z książki “Dieta Italiana”, Gino D’Acampo. Pieczone owoce w miodzie Składniki na 2 porcje:   2 dojrzale, ale jędrne brzoskwinie lub nektarynki  Garść winogron( u mnie białe i ciemne-o zniewalającej nucie poziomki) 3 śliwki 1 kiwi ½ pomarańczy + sok z drugiej połówki 2 łyżki miodu

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 167

żurawiną, doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka jest za “sucha” to można polać ją łyżką oliwy.   *Dynię piekłam w piekarniku nagrzanym do 180° przez 40 minut.   Dynię umyłam, pokroiłam w półksiężyce, (nie obierałam ze skórki), równomiernie rozłożyłam na papiarze do pieczenia, polałam nitką oliwy, posypałam swieżą szałwią i rozmarynem.   (pieczona dynia jest pyszna i aromatyczna, zarówno

Mia Cucina Sofieta
Schab pieczony w cydrze 212

czasie do mięsa dodajemy cebulę i ziemniaki, które lekko solimy. Pieczemy całość kolejne 15 minut i wlewamy cydr. Od tego czasu mięso z ziemniakami pieczemy około 1 godzinę często podlewając sosem z pieczenia. Podajemy gorące. Smacznego

Przysmaki Karolki
Pierniczki prawie jak Alpejskie 590

roku postanowiłam przełamać lęk przed pieczeniem pierniczków. Przełamałam. Mało tego, jak zaczęłam je piec, nie mogłam przestać :)  Pierniczki "Prawie jak Alpejskie" - strzał w dziesiątkę! Super! Miękkie. Nawet jak wystygną, można je jeść:) Bardzo rosną, więc odpuściłam sobie nadziewanie ich. Zrobiłam próbę nadziewania i małe gwiazdki nadziane urosły do wielkości mini bułeczek, więc nadziewałam Pierniczki Katarzynki, ale o nich(...)mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 7 - 12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych pierniczków.Po upieczeniu studziłam na kratce. Pierniczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym białkiem, żeby po upieczeniu były błyszczące

Blondynka Gotuje
Pieczone udka kurczaka 192

udka kurczaka  majeranek  jarzynka  2 zabki czosnku 3 liscie laurowe polowka jablka oliwa  rekaw do pieczenia  Mieso myjemy i osuszamy  Na rece wylewamy oliwe i kazde udko smarujemy(...)Posypujemy jarzynka i majerankiem  Wkladamy do rekawa i do srodka wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, liscie laurowe i pokrojone w cienkie plasterki jablko  Zamykamy rekaw do pieczenia i odstawiamy mieso na ok 30 min do lodowki  Piekarnik podgrzewamy do 180C i wkladamy kurczaki Pieczemy przez 45 min  Rozcinamy rekaw i pieczemy jeszcze przez

Klaudynkowa kuchnia

Proponowane wyszukiwania