teriyaki, soku z cytryny i odrobinie soli. Odstawić na godzinę. Glony nori utłuc w moździerzu z sezamem. Zamarynowaną rybę obtoczyć w otrzymanej posypce. Piec przez 10-15 minut w 200 ºC na papierze do pieczenia posmarowanym oliwą, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawać z pieczonymi batatami z tego przepisu lub z ryżem
Food Squarepojawia się u nas. Ponieważ wszystkim zaświeciły się oczy na myśl o ptaszysku pięknie ulokowanym na środku stołu postanowiłyśmy nie czekać do świąt i zaserwować na obiad kaczkę pieczoną. Jak zwykle nie mogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi(...)pyszny. SKŁADNIKI: - Kaczka, około 2 kg, /Solanka do namoczenia: - woda, - sól, /Na każdy litr wody - 2 łyżki soli. /Nadzienie: - Jabłka, 3 duże, - Ziarna: * " Euforia " 5-6 łyżek, * " Piekło - Niebo " 2 łyżki, - Rozmaryn, kilka łyżeczek, - Miód, 2 łyżki /Do natarcia Kaczki: Proporcje według uznania. - Pieprz ziołowy, - Pieprz Cayenne , - Pieprz czarny. - Oliwa z oliwek, - Rozmaryn, - Papryka słodka , - Kolendra, - Czosnek
Wypisz Wymalujcamembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI(...)sklarowane 1 łyżkę jeżyny garść SPOSÓB WYKONANIA : - rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu - wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go) - pieczemy go ok 15 minut pilnując, aby nie pękł, gdy dotkniemy po palcem będziemy czuć, że w środku
Basia w kuchniPieczone ziemniaki pokrojone w ósemki, świetnie zastępują frytki. Są idealne jako dodatek do dań, ale można zajadać się też nimi bez niczego. Wykonanie ich to chwila, a pieczenie to tylko ok. 15 minut :) Składniki /dla 2 osób/: 6 dużych ziemniaków świeżo mielony pieprz sól oliwa 2 łyżeczki oregano Wykonanie: Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ziemniaki umyć(...)dobrze oczyścić. Następnie osuszyć i pokroić w ósemki. Rozłożyć je na blaszce, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem oraz oregano. Piec w rozgrzanym do 200 st.C. piekarniku przez ok. 15-20 minut
Pasja Smakukurczaka (firma przyprawy to kwestia gustu - ja używam Galeo). Potem trzeba wszystko dobrze wymieszać i odstawić tak na około 15 minut, aby kurczak się zamarynował. Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Do formy wykładamy kurczaka i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez około 40 minut. ***** First we have to wash the chicken very(...)form of baking paper and smear a butter. We put chicken into a form and put in the preheated (200 degrees) oven. Bake his 40 minutes. Przepis na pieczone ziemniaki / Recipe for baked potatoes Przepis na mus ananasowy / Recipe for pineapple mousse
Projekty ze smakiemMuszę powiedzieć, że "sticksy" są bardzo smaczne, chociaż niestety czasochłonne, przygotowanie zajęło mi ok. 1 h 15 min plus pół godziny pieczenia . Pałeczki zainspirowane gotowym daniem mrożonym Vitasia Veggie Sticks z ryżem basmati (tydzień azjatycki w Lidlu) :) Polecam z ostrym sosem Składniki (duża porcja - zdjęcie): 70 g ryżu naturalnego 100 g (1 sztuka) marchewki 55 g (1 sztuka) cebuli(...)mieszamy. 8. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe "wałeczki" (dłonie moczymy często, po ulepieniu każdego "sticksa") i obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 9. Pałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura: 200 stopni (grzałka: góra-dół) Czas: 30 min Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 480 kcal (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Malowane smakiemJeżeli nie chcą nam się sklejać kotleciki, dodajemy bułki tartej. 11. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe lekko spłaszczone kotleciki. Pieczenie: Kotlety wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura: 200 stopni (grzałka góra - dół) Czas pieczenia: 30 min (po 15 min przewracamy kotleciki na drugą stronę) Kaloryczność: Porcja - ok. 420 kcal (bez bułki tartej 380 kcal) (adsbygoogle
Malowane smakiemchłodziłam przez noc. Dynię również upiekłam poprzedniego wieczoru. Potem wystarczyło dokończyć farsz, ulepić i usmażyć. Empanadas z pieczoną dynią i chorizo przepis własny na 10-12 sztuk czas przygotowania: 10 min. zagniecenie ciasta + 2 godz. chłodzenie + 30 min. pieczenie dyni + 20 min. przygotowanie empanadas + 15 min. smażenie Składniki: ciasto: 50 g masła(...)miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny lub całą noc. Z dyni usuń pestki, ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz przez ok. 30 min, aż miąższ będzie miękki. Wyjmij z piekarnika i przestudź. Usuń skórkę i miąższ, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Cebulę, chilli i chorizo pokrój
Chilli Czosnek i Oliwapieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed końcem pieczenia wykładamy na kurczaka i do kurczaka;) Gdy już kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy(...)powstałym sosem podczas pieczenia
Anioły w kuchnichyba nic prostszego do przygotowania. Kurczak podany wraz z warzywami i lekką sałatką na pewno przypadnie wszystkim do gustu. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z dynią, groszkiem i pomidorkami (4-5 porcji) Składniki: 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grubą kostkę (o boku ok. 2 cm) sól i pieprz oliwa z oliwek lub olej roślinny(...)praskę 2 łyżki papryki wędzonej 1 cały kurczak 150 g groszku cukrowego (lub fasolki szparagowej) 200 g pomidorów koktajlowych garść posiekanych listków bazylii Przygotowanie: Natłuść lub wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę i wyłóż na nią dynię. Skrop ją od serca oliwą lub olejem i dobrze posól. W małej miseczce wymieszaj czosnek, małą łyżeczkę soli, paprykę i dolej tyle
karmelowyNajlepsza domowa karkóweczka Domowa karkówka pieczona SKŁADNIKI: 1 kg karkówka bez kości 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka kolendra 1 łyżeczka pieprz wielokolorowy 1 łyżeczka sól kamienna krople tabasco do smaku 12 ziaren jałowiec 2 łyżki olej 1 łyżka zioła prowansalskie suszone PRZYGOTOWANIE: Rozetrzeć w młynku sól, pieprz, kolendrę, jałowiec, wymieszać z czosnkiem. Posmarować mięso olejem, skropić sosem tabasco(...)posypać zmieloną mieszanką od wewnętrznej strony. Zwinąć mięso w ciasny rulon, włożyć w siatkę do szynki, posmarować całość olejem i obtoczyć w ziołach. Włożyć do rękawa do pieczenia i odstawić na 12 godzin do lodówki. Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godz. przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 175 stop. i piec 1,5 godz. (function
Kuchnia Danusicała :-). Przepis dodaje do listy Wisły: Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Proporcje na blachę o wymiarach 35 x 45 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 300 g pieczonej dyni 650 g maki pszennej 500 30 g świeżych drożdży 250 g letniej wody 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki suszonego rozmarynu grub(...)podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy i formujemy placek o wymiarach około 32 x 42 cm, przekładamy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W focacci robimy placem dziurki, wierzch smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy świeżym rozmarynem i grubą
Kulinarne przygody Gatityręką aktywnego zakwasu chleb francuski będzie doskonałą alternatywą. I faktycznie jak twierdzi Bernika, nie może się nie udać :) Chleb francuski pieczony w garnku Składniki: 30 g świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/4 szklanki wody Wykonanie: W sporej misce drożdże rozpuszczamy(...)Następnie ciasto wykładamy na posypany mąką blat i kilkukrotnie składamy w kopertę, po czym formujemy z niego kulę i posypujemy mąką. Na blacie układamy kawałek papieru do pieczenia i na nim kładziemy ciasto. Pozostawiamy je tam na następne dwie godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, wkładamy do niego naczynie w którym
Kulinarne przygody Gatitypolędwiczki rybne, na których wierzch wsmarowujemy chrupiącą panierkę. Całość posypujemy jeszcze całymi orzeszkami ziemnymi i pieczemy ok. 45 minut ( w zależności od piekarnika - należy obserwować kiedy zaniknie surowość ryby w przekroju, ponieważ podpieczeniu ulegnie tu jedynie panierka). 10 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dołączamy obtoczony w kolendrze ser camembert - dzięki temu rozpłynie się w ustach! Smacznego
Symfonia Smakówoskrobałam, przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso nacięte czubkiem noża Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica Posypałam mięso z wierzchu solą, włożyłam(...)całość ponownie do rękawa, podlałam około połową szklanki czerwonego wina, zamknęłam rękaw, zrobiłam w nim kilka małych dziurek Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15 min, a potem zmniejszyłam temp. do 160 stopni C, piekłam jeszcze około godziny. Mięso bardzo pyszne, kruche i aromatyczne :) Nie jest może proste do przygotowania, ale trud naprawdę się opłaca
Proste Potrawy