Następną mam otrzymać na święta ale jeszcze nie mam pomysłu jak ją przygotować. Może Wy macie jakieś pomysły? Niestety z wierzchu troszkę przypaliły mi się zioła. Dlatego pod koniec pieczenia warto przykryć mięso folią aluminiową szczególnie nóżki i skrzydełka. Składniki: 1 gęś (ok 2 kg) sól, pieprz 2 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego cząbru(...)piekarnika rozgrzanego do 220 i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni a po godzinie do 160. W sumie pieczemy minimum 2 h do 2,5 h. W trakcie pieczenia gęś często polewamy utworzonym sokiem z dnia brytfanny. Podajemy z kaszą gryczaną oraz z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Smacznego! :) pieczona gęś
Bon Appetit Małgorzatyoznacza, że kiedyś się nie wezmę Na szczęście moja mama przeżyła 37 lat szczęśliwego małżeństwa nie piekąc wymyślnych ciast i tortów. Już wiem po kim to mam. Odkąd pamiętam piekła ciasto, które zachwyca prostotą i smakuje każdemu. Najcierpliwszy pożera pół blachy, więc trzeba było przepis od mamy wziąć i zacząć tworzyć samemu. I okazało się, że wychodzi!! Więc drogi czytelniku(...)dużych jabłek 5 łyżek oleju 2 łyżki dżemu wiśniowego z owocami 5 jajek 2 garstki suszonej żurawiny 3 łyżki posiekanych orzechów łyżka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szklanka cukru mąka pszenna oko 10 -15 łyżek – ciasto ma być bardzo gęsto, ilość mąki zależy od ilości soku z jabłek Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy szklanką
ladykitchenRobicie czasem jablka pieczone? To deser stary jak swiat i chyba troche zapomniany.Przy tym tak prosty niezwykle dekoracyjny i efektowny.Bardzo polecam pieczenie jablek,bo to nie tylko smaczny ale i bardzo zdrowy deser lub cudownie rozgrzewajaca przekaska na krotkie ,jesienne dni.Przy wypelnianiu jablka mozecie puscic wodze fantazji i jablkowy farsz zrobic z tego co lubicie najbardziej.Nie pomijajcie jednak cydru(...)naczyniu,w ktorym bedziemy je zapiekac.Na marcepanie ulozyc maslo,przykryc odcieta czapeczka.Na dno naczynia wlac cydr. Wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec 30 minut.jesli uzywamy bardzo duzych jablek czas pieczenia odpowiednio wydluzyc do 40 minut i zmniejszyc temperature do 180°C. Mozna podawac posypane cukrem pudrem, z lodami waniliowymi,ale bez dodatkow sa rownie przepyszne!Zycze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie karczek) 0,7-0,8 kg kiszonej kapusty 1 kwasne jablko 200 ml cydru lub soku z jablek 3 listki laurowe okolo 65-70 cm folii do pieczenia Wykonanie: Uzywalam wlasnej kiszonej kapusty z zimowych zapasow ( stad tyle marchewki).Jesli uzywacie kupnej nalezy odcisnac kapuste z nadmieru soku. Jablko obrac,pokroic na czastki,wykroic gniazda nasienne. Wlaczyc piekarnik(...)kapuste kiszona,jablka i listki laurowe.Na kapuscie ulozyc mieso i wlac na dno sok jablkowy lub cydr.Konce rekawa dokladnie zwiazac , ewentualnie przyciac przydlugie,tak by nie dodykaly w trakcie pieczenia bokow piekarnika.Na gorze rekawa zrobic kilka malych dziurek,dla odprowadzenia nadmiaru pary w trakcie pieczenia Piec okolo 45 minut. Ostroznie uwolnic mieso z rekawa ( Uwaga !goraca para ).Pokroic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chlebka… później dostałam smsa… że chleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku… Boczek pieczony – składniki: 1 kg boczku 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram(...)Polewam wierzch odrobiną oliwy a na spód foremki wlewam ok 1/4 szklanki wody. 3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się
UgotujmyTo.pljest zdecydowanie wypróbowania… u nas już zagości na stałe Krem z kalafiora pieczonego Składniki: 1 średni kalafior 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu 1 łyżka masła 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 -2 łyżeczki curry sól, pieprz olej rzepakowy/oliwa do pieczenia 1. Kalafiora opłukać, pokroić na mniejsze części, włożyć je na blaszkę, skropić(...)olejem/oliwą i lekko osolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut aż kalafior lekko zbrązowieje. 2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Na patelni (lub od razu w garnku żeliwnym) rozgrzać 1 łyżkę masła i 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę i czosnek uważając, aby się nie przypaliły
UgotujmyTo.pldobrze się bawić, zamiast produkować czasochłonny catering. Pieczone ziemniaki z sezamem aromatyzowane oliwą truflową sprawdzą się przy ognisku i na bardziej wytwornym party. Możecie przygotować wasze ulubione sosy, które podacie z ziemniakami, lub skrócić czas przygotować i skorzystać ze smakowych serków z dodatkami, dostępnych w sklepach. Czas przygotowania: 70 minut (z pieczeniem) Porcje: 3 Składniki(...)osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem. Olej połączyć w misce z czosnkiem, solą i pieprzem, włożyć ziemniaki, dokładnie wymieszać. Każdy ziemniak obtoczyć w mące z sezamem, wyłożyć na blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec ok. 1 godz. Gorące ziemniaki naciąć na krzyż, skropić oliwą z czarną truflą, napełnić serkami Almette w czterech
SzczyptaSmaQbrukwi. Gęś pieczona w musztardzie i majeranku, nadziana jabłkami i porem również smakuje wybornie. Wytopiony tłuszcz można zlać do pojemnika i przechowywać w lodówce, wykorzystując go do innych potraw. Można ją podać na kaszotto z grzybami lub z konfiturą jarzębinową . Marynowanie: najlepiej całą noc Czas pieczenia: każdy kg gęsi razy(...)minut (np. 4 kg gęsi x 45 minut = 3 godziny pieczenia) Składniki: Wypatroszona gęś (ok. 4 kg), 3 łyżki musztardy dijon, 3 łyżki majeranku, 2 łyżki miodu, 1/2 łyżeczki cynamonu, sól i pieprz, 2 jabłka ze skórą, jeden por (biała część). Przygotowanie: Musztardę wymieszać z majerankiem, miodem, cynamonem, solą i pieprzem. Gęś umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć
SzczyptaSmaQsobie pytanie kupić gotowe wędliny czy upiec samemu? To ja wybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI(...)marynatę wsypujemy papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy jeszcze 15 min w temperaturze 160 stopni. Wyjmujemy- podajemy gorące do obiadu. Jak zostanie
W kuchennym oknie Ewyprzejawem naszych uczuć do niego jest... zjadanie go w tempie ekspresowym. Robimy go na wiele sposobów i zawsze tak samo chętnie się nim degustujemy. Dziś, przedstawiamy nasz ulubiony - pieczony w słoiczkach. Gdy zamknięty w piekarniku rośnie w szkle, w całym domu unosi się zapach tak piękny, że zdarza nam się koczować pod piekarnikiem i praktycznie pocierać go nerwowo ściereczką(...)czekamy na charakterystyczny odgłos świadczący o tym, że chlebek się "przyjął" ;) O co chodzi z tym słoikiem? W słoiku piecze się genialnie, ale to nie jedyny powód aby go do tego wykorzystać. Dzięki takiej metodzie pieczenia możemy zapewnić naszemu ciastu/pieczywie świeżość na kilka dni. Jeśli dobrze się za to weźmiemy, nie musimy zjadać go od razu - spokojnie może
Wypisz WymalujSycylii kaparów. Makaron wyszedł aromatyczny, pełen różnych tekstur i smaków. Ja jestem bardzo na tak, a Wy co sądzicie? :) Penne z pieczonym kalafiorem po sycylijsku przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 50 min. (w tym 30 min. pieczenie kalafiora) Składniki: 400 g pełnoziarnistego penne 1 mały kalafior (ok. 1 kg., waga z liśćmi i głąbem) 300 g pomidorków(...)oliwą. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż kalafior będzie miękki i lekko przypieczony na brzegach. W międzyczasie na suchej patelni lekko zrumień migdały. Uważaj, aby się nie przypaliły. Odstaw na bok. Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. Ja wstawiłam go do wrzątku po ok. 15 min. pieczenia kalafiora. Gdy makaron się ugotuje
Chilli Czosnek i Oliwagotowe nafaszerowane nie wiadomo czym wędliny. Staram się tak robić, chociaż nie zawsze mam na to czas. Dzisiaj prezentuję przepis na pyszną szyneczkę pieczoną w naczyniu żaroodpornym.Pieczeń zachowuje swoją soczystość i może być podana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Do tego odpowiedni sos chrzanowy(...)łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5 godziny. Po tym czasie posypujemy wyciśniętym czosnkiem. Odkrywamy i pieczemy jeszcze
W kuchennym oknie Ewysamodzielnie, krótko przesmażyć na oleju. Doprawić, przyprawami, dodać do warzyw i ryżu, doprawić, dodać roztrzepane jajko. Całość dobrze wymieszać. Farszem napełnić dynię, nakryć " czapeczką". Piec 30 - 40 minut w temperaturze 190 o C. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Dynia Hokkaido, jest smaczna i nie wymaga obierania ze skórki. Skórka zmięknie podczas pieczenia
Kulinarny karnet Christopheradodać cukier, po 1 żółtku, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę, piec ok. 30 minut w tem. 180 C. Biszkopt ciemny: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Postępować jak w przepisie na ciasto jasne. Ciasto orzechowe: 5 białek 15 dag cukru(...)dodać orzechy i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać na blaszkę, piec 30-40 min w temp. 170 s C. Ciasto kokosowe: 20 dag kokosu 15 dag cukru 5 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubić pianę z białek, stopniowo dodając cukier. Pod koniec ubijania dodać
Apetyczna babeczkaPyszny Świąteczny schab z morelami i śliwką Schab pieczony ze śliwką i morelą SKŁADNIKI: schab b/k -1,5 kg morele suszone - 50 g śliwki suszone- 50 g tymianek -1 łyżka czosnek granulowany -1 łyżka sól i pieprz olej - 5 łyżek miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Schab opłukać, osączyć. Morele i śliwki opłukać w ciepłej wodzie, osączyć. W schabie długim i wąskim(...)wymieszać. Za pomocą pędzelka do smarowania, posmarować dobrze schab, włożyć do rękawa do pieczenia, odstawić na 3 godz. Po tym czasie przełożyć schab na brytfannę, piec 75 minut 190 stop. Przed końcem pieczenia, wyjąć schab z rękawa, posmarować wierzch miodem , przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec do zrumienienia. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusi