Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam. Inspiracją był przepis(...)Blachę wyłożyć folią aluminiową , ułożyć na niej pomidory przeciętą częścią do góry, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Rozprowadzić oliwę po pomidorach równomiernie najlepiej rękami. Piec przez 45 minut. W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory
Stare Garymorelek i działaj tak jak to było tu ) Co robić? 1. Nastawić piec na 180 C termoobieg 2. Kurę dokładnie umyć i wytrzeć 3. Dokładnie wymieszać przyprawy z oliwą i powstałą pastą wysmarować mięso 4. Na dno brytfanki lub innego odpowiedniego do pieczenia naczynia, wlać wodę i włożyć kurę. 5. Przykryć folą aluminiową, tak aby zostały niewielkie(...)szpary 6. Piec pod folią 40 minut, a potem jeszcze minimum 30 minut bez folii, ale podlewając po wierzchu sosem co jakieś 10 minut 7. Przed podaniem dobrze jest dać mięsu chwilę odpocząć Dało się zauważyć moje niedowidzące oczy
Matka Żywicielkabłękit Morza Egejskiego... Ale walizki same się nie zapakują, stąd dziś mam dla was tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie. P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu. Po powrocie przygotuję(...)kulinarną fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży(...)posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO
zielonacukinkaudziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym. Składniki: kilogram pomidorów pól litra bulionu z włoszczyzny główka czosnku oliwa z oliwek tymianek rozmaryn bazylia sól, pieprz kawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą. Kładziemy(...)niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko
Bon Appetit Małgorzatykostkę, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, posypać tymiankiem, skropić oliwą (u mnie tymiankowa). Na blasze dodajemy także ćwiartki pomidorów oraz całą główkę czosnku. Pieczemy około 40 minut w 220 stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła. W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie tak żeby(...)oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :) dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku z oliwą, tymiankiem, pomidorami oraz czosnkiem krem z pieczonej dyni z pomidorami, pomarańczą i pleśniowym serem
Bon Appetit MałgorzatyMajowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super! Inspiracją był przepis na Bon Appetit składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche(...)pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić
Stare GaryPyszna ziemniaczana kiszka. Przepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie. Składniki (4 spore porcje) 1500 g surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg wędzonego boczku - pokrojony(...)dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin. Jelita napełniamy bardzo luźno aby uniknąć pękania jelit - masa podczas pieczenia spęcznieje. Blachę wyłożyć folią aluminiową , polać olejem, ułożyć na niej kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanie Kiszka powinna być
Stare Garysmaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez godzinę. W tym czasie przygotować cukinię- plastry pokroić w małą kosteczkę. Mozzarellę również pokroić w małą kosteczkę i kilka kosteczek odłożyć. Kiedy ziemniaki już się upieką, wydrążyć środek i przełożyć do miseczki, do której należy dodać cukinię, mozzarellę i zioła. Farsz dokładnie wymieszać, nadziać nim ziemniaki, a na wierzch jeszcze dodatkowo ułożyć odłożoną mozzarellę
Kraina Miodem Płynącaposolic i przyprawic pieprzem. Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc wycietej ryby z ciasta.Brzegi dokladnie zlepic ,przyciskajac dodokola miejsce przy mniejscu widelcem. Obie zlepione(...)luski. Te malenkie powstale dziurki sa konieczne nie tylko do ozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace. Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia. W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny.W miedzyczasie podlac kilka razy mieso sosem.Dziesiec minut przed koncem zwiekszam temperature do 200°C,by przyrumienic skorke.Mozna rowniez calosc upiec w rekawie foliowym. Mieso wyjac z naczynia i przykryc folia,by odpoczelo. Sos z pieczenia miesa z warzywami i zurawina zlac do rondelka i zblendowac.Gdy(...)minut, az zmieknie. Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lunch, a jeśli wolicie ciepłe można spokojnie podgrzać. Pomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe! Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Składniki: na ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych szklanka ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka(...)głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy. Pierożki układamy
Moja smaczna kuchniaminut na każde pół kilograma + 25 minut ekstra. Czyli 2 kilogramy pieczemy około 2 godzin (125 minut), ale trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Mięso podlewamy wodą, którą wcześniej zagotowujemy i zalewamy łyżkę rozmarynu i odrobinę soli i pieprzu. Jeśli mięso się nie zrumieniło pod koniec pieczenia zdejmujemy folię. Pokrojone mięso z sosem odgrzewamy w rondelku. Do sosu można(...)dodać łyżeczkę masła. Smacznego Post Pieczony udziec barani pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsię je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie(...)smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Smacznego Post Pieczone pierogi
UgotujmyTo.plmogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy ;)! Oczywiście moja lista potraw z dyni do przygotowania jest dłuuuuga, ale kolejność potraw zmienia się na niej w zależności od potrzeb. Tak jak w tym przypadku. Ponieważ akurat do obiadu gotowałam kaszę gryczaną więc(...)się u mnie znajdzie … I jakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)! Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną Składniki: (4-6 osób) około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut) 2 czerwone cebule 1 papryka główka czosnku
UgotujmyTo.plpieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut Krem czekoladowy (krem ganache): 200g gorzkiej czekolady 250ml śmietany kremówki Dodatkowo: śmietana kremówka ok 1 łyżki cukru pudru( do smaku) wiórki(...)pieczenia: 2 tortownice o średnicy 23 cm lub jedna blaszka 35×28 cm lub jedna blaszka 23×23 cm-ale jeśli pieczemy w jednej, małej blaszce to musimy wydłużyć czas pieczenia do około 50 minut. Jeśli pieczemy w dwóch małych formach lub jednej większej to czas pieczenia wynosi około 30-35 minut w temp
UgotujmyTo.plspróbować upiec kurczaka z jabłkami. Postanowiłam więc na próbę upiec pałki z kurczaka. Muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne. Mięciutkie, rozpływające się mięso z nutą majeranku i dodatkiem pieczonego jabłka wywrą wrażenie najprawdopodobniej na każdym próbującym. Pałki kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć skropić olejem. Następnie z każdej strony dokładnie doprawić solą, pieprzem, papryką(...)najmniej 2 godziny, żeby mięso dobrze "przeszło" przyprawami. Jabłka obrać, pokroić na ósemki i pozbawić gniazd nasiennych. Następnie mięso i kawałki jabłek, przełożyć do rękawa foliowego do pieczenia, który należy umieścić w naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Na koniec do rękawa foliowego włożyć powidła śliwkowe i zalać wszystko delikatnie bulionem, tak żeby nie spłukać przypraw z mięsa. Szczelnie zamknąć
Świat Domowej Kuchnitemu kupiłam foremkę do pączków z dziurką - czyli słodkiego marzenia amerykańskich policjantów :) I jakież było moje zdziwienie - kiedy nigdzie nie mogłam znaleźć do nich przepisu. Wszelkie dostępne wersje zakładały pieczenie w głębokim oleju a nie w piekarniku. Ale w końcu się udało. Przeszukując blogi kulinarne natchnęłam się na przepis na stronie cincin.cc . Szybko postanowiłam go wypróbować. Podwoiłam tylko składniki(...)esencję waniliową. Zamieszać, a następnie połączyć składniki z obu misek - energicznie mieszając. Przygotować foremkę do donuts. Lekko nasmarować wgłębienia tłuszczem i wlewać ciasto łyżką do połowy wysokości zagłębienia (fot.1) . Piec w temp. 200ºC przez około 20 minut. Następnie wyjąć, ostudzić na kratce. Polukrować i ozdobić posypką wg uznania (fot.2
Świat Ciastajajecznicy i jajka na miękko! A czemu by tak go nie upiec i uzyskać smak jajecznicy, a konsystencję jajka na miękko :) zapraszam więc na śniadanie. Jajko pieczone SKŁADNIKI: - Kawałek kiełbasy - 1 cebula - 4 jajka średniej wielkości - ser żółty - szczypiorek - sól, pieprz, pieprz ziołowy do smaku PRZYGOTOWANIE: Kiełbasę oraz cebulę(...)ścieramy na tarce. Szczypiorek siekamy. W małych foremkach do zapiekania układany kiełbasę z cebulą. Następnie układamy kawałki sera, posypujemy szczypiorkiem i wbijamy jajka. Na koniec solimy i pieprzymy. Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni 10-15 min. Jeśli chcemy bardziej ścięte jajko i żółtko pieczemy dłużej. Po wyjęciu z pieca posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Zainspiruj się kuchniąpieczone mięso w zupełnie innym wydaniu. Ten przepis to też tradycja i wspomnienie. Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku. My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek. Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania. W tej samej solance może peklować się(...)odstawiamy na 3 doby, codziennie odwracając. Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem, posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia. Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Zmniejszamy temperaturę
Maminek kulinarnyczerwonej, - pół papryki żółtej, - czosnek główka, - szpinak, pół opakowania świeżego, liściastego, - oliwa z oliwek 2-3 łyżki, - masło łyżka, - serek sałatkowy solankowy 1/2 opakowania, - ser żółty kilka plastrów, - Ziarenka "Piekło Niebo", Ziarenkowo - Pomidory suszone, Piątnica, na smak, - Pomidory Igiełki, Piątnica, na smak, - Mieszanka - "Pomidory, Oregano, Chilli" - Pieprz czarny, do smaku WYKONANIE: /Ciasto: Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe(...)dodajemy pieczarki, paprykę i podsmażamy, na koniec dodajemy wypłukany, osuszony szpinak, chwilkę podsmażamy. Gdy farsz lekko przestygnie, dodajemy pokrojony w kostkę ser biały , pokrojony w paski ser żółty, Ziarenka (piekło-niebo), pieprz czarny i pomidorowe mieszanki. Dokładnie mieszamy i dzielimy na 6 równych porcji. Farsz wykładamy na rozwałkowane placki, składamy(2 boki do siebie, 2 pozostałe pod spód). Przekładamy
Wypisz Wymalujbananowo-kokosowa pieczona owsianka z ricottą i dżemem jagodowym W końcu mam idealne naczynko do takich wypieków Długo tu nie było pieczonej owsianki, a szkoda, bo ta wyszła genialna, chyba muszę robić je częściej. Upiekłam wczoraj najlepszy chleb ever. Lepszego nie ma, szkoda tylko, że nie zrobiłam zdjęć, a to co z niego zostało noo, dużo tego(...)powtórka zdecydowanie. Szkoda tylko, że tak pochmurnie za oknem. Składniki: 50g płatków owsianych + 80ml gorącej wody/mleka łyżka mąki kokosowej jajko 1/2 zmiksowanego banana kapka mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, coś do posłodzenia, aromat rumowy wiórki kokosowe do posypania Płatki zalewam wrzątkiem, solę, przykrywam i pozostawiam do całkowitego wchłonięcia płynu.* Banana, jajko i mąkę miksuję ze sobą
More food, love and dreamsłyżeczki, serek "capri" z Sierpca 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel do jajek dać miękkie masło, serek "capri" 2 opakowania, 1 jogurt(...)serki zmiksuj - my lubimy nie za gładki i w robocie na dużych obrotach ucieram z 5 minut sparzone rodzynki odsączyć na sicie i wymieszać je z budyniem, proszkiem do pieczenia i kaszką manną - wsypać do ciasta i krótką chwilę w robocie zamieszać ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem i obsypać tartą bułką - wlać sernik i piec z 45-50 minut
W Mojej Kuchni Lubiępapryki słodkiej, kolendry sól Wykonanie: Rybę sprawiamy, wyrzucamy też skrzela i oczy. Myjemy, obsuszamy, dokładnie nacieramy solą i pieprzem oraz kolendrą wewnątrz i zewnątrz ryby. Układamy na blache do pieczenia obkładamy rozmarynem. Wkładamy go też po gałązce(...)środka ryby. Ziemniaki obieramy, większe przekrawamy na pół, oprószamy solą. Mieszamy wszytskie zioła do ziemniaków, posypujemy nimi ziemniaki, polewamy kilkoma łyzkami oleju. Ziemniaki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Po ok 20 minutach wkładamy także rybę do pieczenia. Po 20 minutach ryba i ziemniaki są dobre
Z Majeczką w kuchniDomowa wędlina często smakuje o wiele lepiej, niż ta kupna, naszpikowana wszelakimi wzmacniaczami, wspomagaczami, perfumami, itp. Dziś zatem moja propozycja na naturalnie aromatyczną szynkę, pieczoną w świeżych ziołach. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na kanapkach :) Taka szynka może też być smakowitą ozdobą świątecznego stołu. Smacznego :) Składniki: 80-100 dag szynki (moja miała 80 dag) 2 ząbki czosnku(...)zwijamy i związujemy sznurkiem. Pozostałe gałązki tymianku i rozmarynu utykamy pod sznurek, a szynkę polewamy pozostałym olejem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wkładamy szynkę do rękawa do pieczenia (wlewamy też olej, który wypłynął z szynki) oraz dodajemy bulion. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C (najlepiej na przedostatnią półkę, bo rękaw urośnie
Delicious TitbitsPyszna propozycja dla miłośników dań jednogarnkowych - kurczak pieczony z warzywami. Chwila krojenia - a potem samo się robi :) SKŁADNIKI 4 kawałki kurczaka (np.udka) 5 dużych ziemniaków 2 czerwone cebule 1 czerwona papryka główka czosnku sól, pieprz, czerwona papryka tymianek oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Kurczaki solimy, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ziemniaki obieramy(...)kroimy w kostkę, posypujemy solą i tymiankiem. Przykrywamy nimi mięso. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i cebule w ćwiartki. Dorzucamy ząbki czosnku - w łupinkach. Polewamy kilkoma łyżkami oliwy. Pieczemy pod przykryciem przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i odsuwamy warzywa na boki. Pieczemy jeszcze przez 10-15 minut, aż skórka się zarumieni. Podajemy kurczaka
Moje Kuchenne Rewelacjebyło wyjścia i trzeba było dać się ponieść smakom. Typowe polskie danie lekko przez nas urozmaicone powstało w dwóch odsłonach - część domowej gromady zajadała się nią ułożoną na pieczonych ziemniaczkach czekającym na egzekucję widelcową na płaskim talerzu a druga strona wolała typowy kapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył(...)Shitake, ilość wg uznania , - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ - Pieprz czarny, - Pieprz ziołowy, opakowanie, - Papryka ostra i słodka do smaku, - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy /Ziemniaczki pieczone: - ziemniaki, - Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/ , - olej, - pieprz czarny, - domowa mieszanka suszonych warzyw, - starty, żółty ser, WYKONANIE: /Kapusta: Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy
Wypisz Wymalujpotrawy praktycznie robią się same, dlatego najczęściej stawiamy na pieczenie 'ptaka' w naczyniu żaroodpornym. Nie możemy jednak być monotematyczne, więc... eksperymentujemy. I tak powstało to cudo - indyk pieczony w ziołach i czosnku z winogronami i leniwymi pierogami przykrytymi serową kołderką, a aby nudno nie było - podawany ze słodo-ostrymi warzywami karmelizowanymi. Opisać Wam to danie jednym słowem? POEZJA(...)marchewkę i dusimy. Po chwili dorzucamy cebulę, następnie papryczki a po nich przyprawy. Mieszamy dość długo. Na koniec zalewamy sokiem z brzoskwiń i chwilę gotujemy. Odwracamy indyka. Pod koniec pieczenia dorzucamy leniwe pierogi, które obtaczamy w 'sosie własnym' jaki wyprodukował nam związek ptaszyska z przyprawami i czosnkiem. Na leniwki wrzucamy wypestkowane winogrona i posypujemy serem. Chwilę jeszcze zapiekamy
Wypisz Wymalujtego stopnia niesamowicie! Mowa o warzywach pieczonych, które niewielu z nas tak przygotowuje. Zazwyczaj są przez nas pieczone, smażone bądź spożywane na surowo. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji ich piec, gorąco do tego zachęcam i czekam na pełne zdziwienia i niedowierzania komentarze o nowych smakach, które odkryjecie :) Najistotniejsze jest to, by korzystać z naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą lub wyłożonego pergaminem(...)ewentualnie pieprzem. Przykrywamy. Nie ma potrzeby dodawania wody, gdy naczynie będzie przykryte jej nadmiar wyparuje i zbierze się na jego dnie samoistnie. Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojego pieczenia, w którym udział wzięły: kapusta włoska, cukinia, seler naciowy, marchew, ziemniaki :) Nie sugerujcie się wyglądem, po obróbce termicznej kształt i kolor różni się od tego sprzed godziny, jednak smak
Taste Of My DayNigdy nie robiłam takiego schabu. Taka pieczeń jest wyśmienita jako dodatek do obiadu lub na zimno do kanapek. Jest absolutnie aromatyczny i soczysty…oczywiście z mojego ulubionego blogu MojeTworyPrzetwory…smacznego Składniki: kawałek surowego schabu - około 600 g 250 ml wiśniówki 1/3 łyżeczki cynamonu 3 ziarenka kardamonu Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć kardamon rozgnieść w moździeżu i dokładnie wymieszać(...)każdej strony, odstawić do lodówki na minimum 1-2 godziny po tym czasie dolać do mięsa wiśniówkę - marynować przez 2 doby, po tym czasie umieścić mięso w rękawie do pieczenia bądź zamykanej formie żaroodpornej - piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni około 1 godziny i 15 minut /źródło http://mojetworyprzetwory.blogspot.com
Anioły w kuchnikolei z każdym ziemniakiem. Ziemniaki pędzlujemy oliwą ,solimy i posypujemy np. rozmarynem. Uk ładamy na blasze lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w temp.200stop.,60min. 20 min. przed końcem pieczenia polewamy masłem. Ziemniaczki powinny być mocno zarumienione. Stanowią doskonały dodatek do mięsa i ryb. Dosyć często wzbogacam ziemniaczki plasterkami sera, szynki, boczku lub cebulki. Ciekawy smak pojawia
Kulinarny karnet Christopherakuleczki. We Włoszech nie smaży się kotlecików, ale ,albo się je dusi w salsie pomidorowej ,albo się je piecze w piekarniku. Ja postanowiłam zrobić w piekarniku, gdyż kulki te, zostaną włożone do naszego rosołku ,na sekundkę przed serwowaniem. Do pieczenia tychże kuleczek mięsnych użyłam brytfanny FLORINA . Wszystkiego o magicznej brytfannie dowiecie się BRYTFANNA TUTAJ Brytfanny tej nie użyłam(...)każde 100 g makaronu , producent zaleca 2 litry wody i 15 minut gotowania. Wyłożyłam MAKARON CZANIECKI na talerze, posypałam selerem naciowym. Wlałam gorący rosół i włożylam każdemu na talerz pieczone kulki mięsne z kaczuszki. Smak? Wyjątkowy. Niepowtarzalny. Świąteczny. Makaron Czaniecki Tarte ,syty o zdecydowanym smaku i z charakterem, jest idealny do tego dania. Rosół wyśmienity, rozgrzewający i wywołujący miłe
Z Kuchni Do Kuchnijestem zadowolona z otrzymanego efektu - w kontraście z błękitem htipiti nabrało pięknej koralowej barwy. Magia koła barw :) Htipiti , pasta z pieczonej papryki i fety przepis podpatrzyłam u Malwiny , pozmieniałam w nim proporcje składników czas przygotowania: 10 min. + 40 min. pieczenie papryk Składniki: 3 średnie czerwone papryki 1 papryczka chilli 150-200 g sera feta (im więcej sera, tym pasta(...)czerwonych papryk i papryki chilli. Nagrzej piekarnik do 190 stopni C z opcją grill, papryki przekrój na pół i ułóż na blasze skórą do góry. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 min., aż skórka papryk pokryje się czarnymi plamami. Wyjmij z piekarnika, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 min. Po tym czasie zdejmij folię, poczekaj
Chilli Czosnek i Oliwapomidorami Na 20 placuszków: - 200g kaszy gryczanej - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczonej dyni - paczka świeżego szpinaku - 8 połówek suszonych pomidorów z zalewy - 100 g twarogu półtłustego - 2 jaja - pół szklanki otrąb owsianych - olej rzepakowy do smażenia - łyżka oliwy do pieczenia dyni Przyprawy: - łyżka soli selerowej - pieprz ziołowy - chili pieprz cayenne - oregano suszone(...)ząbków czosnku drobno posiekanych. Ostudzony siekamy. 3. Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w kostkę około 1cm. Mieszamy z oliwą, oregano suszonym i solą, po czym pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 15 minut. 4. Do miski wrzucamy kaszę, posiekany szpinak, pokrojone w kostkę suszone pomidory, upieczoną dynię. Dodajemy dwa jaja, otręby owsiane
Sajkofanka smakuMartynosia , Mirabelka , Mops i Zuzia (witam swoją imienniczkę :)). Zupa z pieczonej dyni i czosnku z pomidorowo-paprykową salsą przepis z książki Vegetarian Mediterranean Cooking , Beverley Jollands na 6 porcji czas przygotowania: 1,5 godz. z czego 1 godz. na pieczenie warzyw Składniki: 1 dynia piżmowa, przekrojona na pół 2 główki czosnku, usunięte zewnętrzne łuski kilka gałązek świeżego(...)pół dynią, przekrojonymi na pół i pozbawionymi pestek pomidorami, przekrojoną na pół czerwoną papryką oraz papryczką chilli. Delikatnie posmaruj dynię oliwą po czym wstaw blachę do piekarnika. Warzywa piecz przez 25 min, po czym wyjmij pomidory, paprykę słodką i chilli. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i dopiekaj dynię wraz z czosnkiem przez ok. 25-30 min., aż będą
Chilli Czosnek i OliwaPieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas(...)weck. Miseczki wstawiamy do szczelnej foremki lub naczynia żaroodpornego (u mnie keksówka) i wlewamy do środka wrzątek z czajnika do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy całość do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, zostawiamy budynie w środku na 5 minut, po czym wyjmujemy. Wystawiamy z wrzątku i zostawiamy do przestudzenia. Chowamy do lodówki
Poezja smakuPostanowiłam w miarę możliwości i czasu, regularnie brać w niej udział. Tym razem "na kulinarnej tapecie" tarta na słodko . Macie formy do tarty? Jeśli tak, to zapraszam do wspólnego pieczenia ..każdy uczestnik piecze tartę jaką chce ..z ciasta kruchego, biszkoptowego ..a może jeszcze z innego ciasta? oczywiście tarta ma być na słodko ..z owocami lub bez ..z dowolną masą(...)reszty ciasta uformować cienkie wałeczki i układać je w kratkę na śliwkach - zlepiając ich końce z brzegami ciasta . Piec ok. 40-45 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika - u mnie bez termoobiegu. W połowie pieczenia można obrócić formę, dla równomiernego upieczenia ciasta - posiadacze termoobiegu nie muszą się trudzić... Po wyjęciu z piekarnika tartę przestudzić
Grunt to przepis!Rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni i papryki z dodatkiem czosnku i imbiru, typowa jesienna zupa, mocno aromatyczna, sycąca i pyszna! Polecam! SKŁADNIKI: - pieczona dynia Hokkaido - 3 pieczone papryki węgierskie - 2 cebule szalotki - 2 ząbki czosnku - świeży imbir - sól morska - 500 ml wody - pestki z dyni do przybrania Dynię kroimy w księżyce, paprykę na pół i pieczemy w piekarniku(...)minut. W garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij czosnek i szalotkę, dodaj wodę, miąższ z dyni, i miąższ z pieczonej papryki (bez skórki!), posiekany imbir, dopraw solą i pieprzem, gotuj 30 minut. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Gotuj jeszcze 10 minut ciągle mieszając, podawaj gorące z pestkami dyni, możesz też skropić oliwą z oliwek! Pyszna! Smacznego! Zapraszam
SMYKWKUCHNIPomidory układamy w naczyniu przeciętą stroną do dołu, polewamy przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu
Kulinarne przygody Gatityrewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy(...)następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut. Sos przyprawiamy, dodajemy oliwę. Sos po dodaniu warzyw możemy zblednować, jeśli lubimy, żeby był gładki. Ale możemy go również zostawić bez blendowania, z wyczuwalnymi kawałkami cebuli
Kulinarne przygody GatityPisałam już poprzednio przy okazji przepisu na chłodnik z pieczonych buraków , że s tałam się wielbicielką pieczonych buraków . Pieczone buraki możemy też wykorzystać do zrobienia pure . Dzisiejszy pomysł na sałatkę, to próba odtworzenia dania, które jedliśmy w czasie wakacji w Turcji. Nie wiem czy składniki są identyczne, ale w każdym razie sałatka jest(...)doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy i każdy zawijamy osobno w folię aluminiową. Pieczemy
Kulinarne przygody GatityChłodnik z pieczonych buraków Pięknego upalnego lata za oknem ciąg dalszy, więc dziś na blogu poodrzucam pomysł na lekki, letni chłodnik z pieczonych buraków. Na blogu jest przepis jak upiec buraki oraz przepis na inny buraczany chłodnik . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho(...)botwinki z zakwasem buraczanym Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Chłodnik z pieczonych buraków Chłodnik z pieczonych buraków z fetą Proporcje na 4 porcje Czas przygotowania i chłodzenia: 3 godziny Składniki: 500 g pure z pieczonych buraków 400 g kefiru
Kulinarne przygody Gatityalbo zawekować w słoikach, żeby pozostała z nami na dłużej. Jest doskonała do wszystkich mięs, ale ja najrzadziej ją lubię z kawałkiem wiejskiego chleba. Ajwar, pasta z pieczonych warzyw Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 90 minut Składniki: 800 g czerwonej papryki 500 g bakłażana 3 ząbki czosnku 1 łyżka octu winnego 1,5 łyżki oliwy(...)nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo
Kulinarne przygody GatitySkładniki : boczek, mój miał niewiele bo 90 dag i był dość cienki sól, pieprz prawdziwy mielony tymianek suszony olej 4 spore ząbki czosnku rękaw do pieczenia Przygotowanie : Boczek umyć pod bieżąca wodą , osuszyć Posypać dość obficie solą i pieprzem Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć doskonale(...)mięsie Włożyć do rękawa i wtedy polać olejem Zawiązać rękaw i porobić kilka dziurek Ja piekłam boczek w prodiżu przez około 50 min. Był miękki i bardzo smaczny , cienki jest dla mnie dobry , bo szybko się przepieka A wytopiony podczas pieczenia smalec był w sam raz na kromkę chleba
Proste Potrawychłodzie do dnia następnego Nazajutrz posypać solą, zamknąć rękaw ( zrobić w nim igłą kilka dziurek) i piec Mój boczek piekłam ponad godzinę, wpierw w temp. 200 stopni C - około 40 min, potem w temp. 180 stopniach C. Pod koniec pieczenia ostrożnie rozcięłam folię i boczek apetycznie się zarumienił
Proste Potrawykarkówki surowej 1 kg ziemniaków 1/2 główki czosnku przyprawy: pieprz ziarnisty, gotowe zioła do pieczenia karkówki, liść laurowy 3 łyżki oleju rzepakowego 1 rękaw do pieczenia Opcjonalnie: możemy dodać pieczarki, cukinie, brokuły lub inne swoje ulubione warzywa. Karkówkę płuczemy pod zimna wodą kroimy w plastry około 2 cm grubości. mieszamy wraz z ziołami i olejem. Ziemniaki kroimy(...)ósemki. Do rękawa wkładamy karkówkę ziemniaki, rozgnieciony czosnek. Zaciskamy rękaw i wkładamy do piekarnika na 1 godzinę w tem. 160 st. następnie rozcinamy worek i pieczemy około 30 min w tem. 200st. Mięso wyszło kruche, delikatne i soczyste.Polecam zamiast ciężkich smażonych dań
NaKońcuJęzykaWydawałoby się, że chce go odstraszyć, zaniechać wieczornych igraszek. Zdziwiony, a mimo to zachwycony, wręcz jeszcze bardziej jej pragnął. A wszystkiemu winien on. Pieczony czosnek. Chyba nie ma na świecie nic smaczniejszego i prostszego w przygotowaniu, aniżeli pieczony czosnek! Prawdziwa poezja smaku, nie tylko dla pogromców wampirów ;) Czosnek, natarty odrobiną oliwy i upieczony, traci całkowicie ten pikantny, ostry smak(...)potraw, przyprawy, do przyrządzania pasty do pieczywa, albo po prostu jako przekąski. Naprawdę! I tak, jak po spożywaniu czosnku w stanie surowym, nawet w dipach czy sosach, w przypadku pieczonego z pewnością nie odstraszysz ukochanego/ukochanej. Nie ucieknie, gdy będzie miało dość do pocałunku :) Niemniej, to czosnek, więc guma do żucia lub miętówka wskazana. Poza tym... czosnek ma właściwości afrodyzjakalne! Pomyśl
W kuchni Karmel-itkialternatywa dla tych, którzy nie mają chęci, czy czasu piec szarlotkę, a mają ochotę na wybornie pyszne danie. Deser doskonały jeśli nawiedzili nas niespodziewani gości – prosty, szybki i banalnie łatwy. Polecamy każdemu! Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 35-40 minut pieczenia) Ilość porcji: 5 Składniki: Na masę(...)skórki. Następnie kroimy w plastry. Na patelni umieszczamy masło. Kiedy się rozpuści dodajemy jabłka, cynamon oraz miód. Krótko obsmażamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i obsypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Pieczemy około 35-40 minut w temp 160 stopni. Obserwujemy kolor zapiekanki, będzie dobra jeśli kruszonka nabierze złotego koloru. Upieczone jabłka podajemy na ciepło z lodami, polane czekoladą i obsypane płatkami
Kolizje Smaków