Wyjątkowo bogaty, tegoroczny, wybór różnych gatunków pomidorów, skłania do eksperymentów. Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy pomidorowej z pieczonych pomidorów. Było warto. Jest zdecydowanie inna w smaku niż tradycyjna pomidorówka a to dzięki pieczonym pomidorom i dużej ilości bazylii. Zupa wyszła dosyć gęsta i bardzo smaczna. Można ja jeść i ciepłą i zimną. Polecam. Inspiracją był przepis(...)Blachę wyłożyć folią aluminiową , ułożyć na niej pomidory przeciętą częścią do góry, posypać solą i pieprzem polać oliwą. Rozprowadzić oliwę po pomidorach równomiernie najlepiej rękami. Piec przez 45 minut. W dużym garnku rozgrzać oliwę z masłem podsmażać cebulę, czosnek i płatki chili ok 10 minut, aż cebula lekko zbrązowieje. Dodać pomidory
Stare Garymorelek i działaj tak jak to było tu ) Co robić? 1. Nastawić piec na 180 C termoobieg 2. Kurę dokładnie umyć i wytrzeć 3. Dokładnie wymieszać przyprawy z oliwą i powstałą pastą wysmarować mięso 4. Na dno brytfanki lub innego odpowiedniego do pieczenia naczynia, wlać wodę i włożyć kurę. 5. Przykryć folą aluminiową, tak aby zostały niewielkie(...)szpary 6. Piec pod folią 40 minut, a potem jeszcze minimum 30 minut bez folii, ale podlewając po wierzchu sosem co jakieś 10 minut 7. Przed podaniem dobrze jest dać mięsu chwilę odpocząć Dało się zauważyć moje niedowidzące oczy
Matka Żywicielkabłękit Morza Egejskiego... Ale walizki same się nie zapakują, stąd dziś mam dla was tylko krótki wpis z bardzo fajnym przepisem na łódeczki cukinii faszerowane kiełbasą, pieczoną papryka i fetą. Przy niewielkim wysiłku włożonym w przygotowanie otrzymujemy aromatyczne, dobrze przyprawione, lekko pikantne danie. P.s. Jadę na wakacje, zatem na kolejne posty zapraszam we wrześniu. Po powrocie przygotuję(...)kulinarną fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowania. Wystarczą 3 kroki . 1 ) Mięso aby być smaczne musi odleżeć swoje 24 godziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży(...)posypać solą poczym szczelnie zawinąć papierem do pieczenia a nastepnie folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego do 240° stopni piekarnika i piec przez 1,5 godziny w zależności od wagi wołowiny ( na kazdy kilogram mięsa -1 godzina pieczenia ). Podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków. SMACZNEGO
zielonacukinkaudziałem. Zupa z pieczonych pomidorów ma całkiem inny smak niż krem ze świeżych pomidorów. Warto wypróbować szczególnie z ulubionym serem pleśniowym. Składniki: kilogram pomidorów pól litra bulionu z włoszczyzny główka czosnku oliwa z oliwek tymianek rozmaryn bazylia sól, pieprz kawałek sera pleśniowego u mnie lazurowy Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na ósemki. Blasze do pieczenia naoliwiamy oliwą. Kładziemy(...)niej pomidory i posypujemy je ziołami: tymiankiem, rozmarynem oraz bazylią. Ścinamy wierzch z całej główki czosnku (jak czosnek się upiecze łatwo będzie wycisnąć czosnek). Pieczemy około godziny w 160 stopniach C. Aż pomidorki się pomarszczą. Następnie studzimy pomidory a potem zdejmujemy z nich skórki. Do gotującego bulionu dodajemy obrane pomidory, zioła oraz wyciskamy upieczony czosnek. Chwilę gotujemy wszystko
Bon Appetit Małgorzatykostkę, trzeba ją wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia, posolić, posypać tymiankiem, skropić oliwą (u mnie tymiankowa). Na blasze dodajemy także ćwiartki pomidorów oraz całą główkę czosnku. Pieczemy około 40 minut w 220 stopniach C. Sprawdzajmy by dynia się nie spiekła. W tym czasie siekamy na drobne kawałki por. Podsmażamy ją przez chwilę na oliwie tak żeby(...)oraz możemy dodać prażone pestki z dyni. Zupa ma specyficzny smak. Czuć aromat pomarańczy oraz ostrość gałki. moja maleńka dynia - jeszcze nie zerwana :) dynię kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku z oliwą, tymiankiem, pomidorami oraz czosnkiem krem z pieczonej dyni z pomidorami, pomarańczą i pleśniowym serem
Bon Appetit MałgorzatyMajowe wyzwanie blogerek i blogerów to piknikowe smakołyki. Moja propozycja to tartaletki ze szparagami, kozim serem i pieczoną cebulą. Zrobiłam 4 małe, ale można zrobić z tych proporcji jedną większą tartę. Są przepyszne na zimno, a więc idealne do piknikowego koszyka. Z kieliszkiem białego, wytrawnego wina - super! Inspiracją był przepis na Bon Appetit składniki ( 4 sztuki) ciasto kruche(...)pieprz. tarty: Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki nieco większe niż foremki(najlepiej robić to między kawałkami folii lub papieru do pieczenia) i wyłożyć nimi posmarowane masłem foremki. Na ciasto położyć formę wyciętą z papieru do pieczenia, wysypać np suchym grochem lub fasolą i tak obciążone foremki wstawić
Stare GaryPyszna ziemniaczana kiszka. Przepis to efekt przeczytania kilkunastu stron internetowych na temat kiszek. Niestety, zanim zdążyłam zrobić zdjęcia prawie cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie. Składniki (4 spore porcje) 1500 g surowych ziemniaków, 500 g ziemniaków ugotowanych, 30 dkg wędzonego boczku - pokrojony(...)dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita - ja robiłam to maszynką elektryczną z końcówką do wędlin. Jelita napełniamy bardzo luźno aby uniknąć pękania jelit - masa podczas pieczenia spęcznieje. Blachę wyłożyć folią aluminiową , polać olejem, ułożyć na niej kiszki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na godzinę. Włączyłam też dodatkowe górne dopiekanie Kiszka powinna być
Stare Garysmaczne: pieczony ziemniak, do tego farsz z cukinii i mozzarelli, a całość polana sosem czosnkowym. Polecam! :) Ziemniaki: * ziemniaki- 5 dużych szt. * cukinia- 5 plastrów * mozzarella- 1 kulka * przyprawy: świeża bazylia (4 listki), suszone płatki chili, sól, pieprz Sos czosnkowy: z tego przepisu- klik Piekarnik nastawić na 145 stopni. Ziemniaki obrać, przekroić na pół i ułożyć na blaszce do pieczenia- na papierze- i piec przez godzinę. W tym czasie przygotować cukinię- plastry pokroić w małą kosteczkę. Mozzarellę również pokroić w małą kosteczkę i kilka kosteczek odłożyć. Kiedy ziemniaki już się upieką, wydrążyć środek i przełożyć do miseczki, do której należy dodać cukinię, mozzarellę i zioła. Farsz dokładnie wymieszać, nadziać nim ziemniaki, a na wierzch jeszcze dodatkowo ułożyć odłożoną mozzarellę
Kraina Miodem Płynącaposolic i przyprawic pieprzem. Na blacie rozwinac rolke ciasta francuskiego,przylozyc szablon i wyciac po 2 kawalki na kazda porcje lososia.Wyciete kawalki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Na kazdej polowce wycietego ciasta ulozyc po kawalku ryby. obwicie posypac koperkiem . Nalozyc druga czesc wycietej ryby z ciasta.Brzegi dokladnie zlepic ,przyciskajac dodokola miejsce przy mniejscu widelcem. Obie zlepione(...)luski. Te malenkie powstale dziurki sa konieczne nie tylko do ozdoby.Pozwola one na ujscie nadmiaru pary i wilgoci powstalej podczas pieczenia.Dzieki temu ciasto nie zmieknie,a bedzie pysznie chrupiace. Piec przy 200°C 20-25 minut,az rybki ladnie sie zarumienia. W czasie gdy ryby sie pieka przygotowac pora.Jest to nie tylko smaczna jarzynka,ale tez dobry pomysl na wykorzystanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podlac bulionem.Wstawic do nagrzanego piekarnika do 180 °C i piec 1-1,5 godziny.W miedzyczasie podlac kilka razy mieso sosem.Dziesiec minut przed koncem zwiekszam temperature do 200°C,by przyrumienic skorke.Mozna rowniez calosc upiec w rekawie foliowym. Mieso wyjac z naczynia i przykryc folia,by odpoczelo. Sos z pieczenia miesa z warzywami i zurawina zlac do rondelka i zblendowac.Gdy(...)minut, az zmieknie. Doprawic miodem i octem balsamicznym do smaku. Tak przygotowany sos bedzie ciekawie wygladal z plywajacymi kulkami zurawiny,lecz bedzie w kolorze pieczeniowymtzn.straci czerwony kolorek.Gdy do pieczenia dodamy cala zurawine ,a po upieczeniu owoce zblendujemy,bez dodatkowego gotowania,sos co prawda nie bedzie mial plywajacych jagodek,za to sliczny malinowy kolor.Zatem masz dwie opcje do wyboru.Gdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lunch, a jeśli wolicie ciepłe można spokojnie podgrzać. Pomysł na danie przyszedł po przejrzeniu produktów jakie miałam w domu. Udało się stworzyć danie, które zachwyciło moje kubki smakowe! Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Składniki: na ciasto 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży lub kostka świeżych szklanka ciepłej, przegotowanej wody 1 łyżeczka(...)głębokiego talerza i rozdrabniamy mięso widelcem. Kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Do kaszy dodajemy kawałki wcześniej przygotowanego kurczaka, mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 st. Formę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy. Pierożki układamy
Moja smaczna kuchniaminut na każde pół kilograma + 25 minut ekstra. Czyli 2 kilogramy pieczemy około 2 godzin (125 minut), ale trzeba sprawdzać czy mięso jest miękkie. Mięso podlewamy wodą, którą wcześniej zagotowujemy i zalewamy łyżkę rozmarynu i odrobinę soli i pieprzu. Jeśli mięso się nie zrumieniło pod koniec pieczenia zdejmujemy folię. Pokrojone mięso z sosem odgrzewamy w rondelku. Do sosu można(...)dodać łyżeczkę masła. Smacznego Post Pieczony udziec barani pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plsię je do piekarnika. A w smaku przypominają paszteciki. Dla mnie bardzo ciekawa propozycja :)! Może całkowicie nie zastąpi tradycyjnych pierogów ale na pewno na stałe zagości na naszym stole :)! Pieczone pierogi z kapustą i grzybami – Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 żółtko (białko zostawiamy do smarowania) ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego (opakowanie(...)smarujemy wodą i sklejamy pieroga. Brzegi formujemy rękoma w falbankę lub używamy widelca zaciskając brzegi lub korzystamy z maszynki do pierogów. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja odrobinę posypałam jeszcze mąką) i smarujemy białkiem. Można posypać czarnuszką lub kminkiem. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut. Smacznego Post Pieczone pierogi
UgotujmyTo.plmogłam się powstrzymać, żeby jej nie przygotować…. Naprawdę… Wymyśliłam sobie taką sałatkę z pieczoną dynią i za nic nie chciała mi wyjść z głowy ;)! Oczywiście moja lista potraw z dyni do przygotowania jest dłuuuuga, ale kolejność potraw zmienia się na niej w zależności od potrzeb. Tak jak w tym przypadku. Ponieważ akurat do obiadu gotowałam kaszę gryczaną więc(...)się u mnie znajdzie … I jakoś tak – zupełnie niechcący – wyszła mi akurat ta sałatka Szybciutko też zniknęła z talerzy…:) Zapraszam, oto pyszna sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną :)! Sałatka z dynią pieczoną i kaszą gryczaną Składniki: (4-6 osób) około 1 kg dyni (u mnie piżmowej czyli butternut) 2 czerwone cebule 1 papryka główka czosnku
UgotujmyTo.pl