drożdży instant 290 g zaczynu 30 g pieczonego czosnku (użyłam 2 sporych główek) przygotowanie zaczyn Przygotować na ok 12 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Dobrze wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowej. Przygotować czosnek. Ścinamy wierzch główek czosnku na grubość 1 cm, układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą, przykrywamy folią aluminiową(...)pieczemy w piecu w temperaturze 170 - 200 st.C przez ok 40 minut aż ząbki będą bardzo miękkie. Po ochłodzeniu obieramy z łupin i lekko zgniatamy przed dodaniem do ciasta. ciasto właściwe Do misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego w tym czosnek. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, następnie mieszać na drugim stopniu prędkości przez 3 minuty
Stare Garypieczone ziemniaki. W oryginalnym przepisie nazwane frytkami. Mimo, iż są bardzo smaczne, to, moim zdaniem, te przeze mnie zrobione nie do końca przypominały frytki więc nazwałam je po prostu pieczonymi ziemniakami. Przepis ze strony Mniam Mniam składniki 1 kg ziemniaków o dużej zawartości skrobi* 2 łyżki oleju (np. słonecznikowego lub rzepakowego) 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku(...)Piec przez 15-20 minut, aż zaczną się rumienić. Wyjąć na chwilę, wymieszać, tak, by przypieczone strony znalazły się na dole. Piec przez następne 15-20 minut, aż ładnie się zezłocą i staną się chrupkie. Pod koniec pieczenia można na kilka minut włączyć termoobieg, aby końcówki frytek lekko się przypaliły. Podawać z dowolnym sosem np sosem przygotowanym
Stare Garyśredni kurczak przyprawa do kurczaka 3-4 ząbki czosnku 1 butelka piwa 0,33 l Kurczak pieczony na butelce, to jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na pieczonego kurczaka. Kurczak wychodzi z niego pyszny, aromatyczny i soczysty. Ważne jest jedynie, żeby kupione piwo, było dobrej jakości... niestety tanie i niesmaczne może zepsuć nam całą potrawę. Kurczaka dobrze umyć(...)szyjka butelki wychodziła na zewnątrz, tuż obok szyjki kurczaka. Całość wstawić do foremki lub brytfanki z wysokim brzegiem, tak żeby tłuszcz i piwo miały gdzie spływać podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC i wstawić przygotowanego kurczaka. Jeżeli chodzi o czas pieczenia - to zasada jest taka: 1 kg pieczemy 1 godzinę, 2 kg pieczemy 2 godziny
Świat Domowej Kuchnipapier do pieczenia,włożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 *C, ja swoje mięso piekłam 70 min. Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne. Po wystudzeniu mięsa, ciasto(...)zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś komu zabrakło folii aluminiowej
Proste Potrawyoliwek) lub smalec 3 łyżki Przygotowanie: Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Czosnek drobno posiekać, obsypać schab z każdej strony. Na koniec posypać majerankiem. Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma(...)trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu
głodny alergikszparagowej do wywaru:marchew,pietruszka,por,cebula,sól morska Kamis,pieprz Kamis,vegeta Wykonanie: Z udzca wyjmujemy kość i ścięgna.Mozemy tez upiec udziec z kością.Ja jeden udziec piekę pozbawiony kości drugi z kością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy(...)przygotowanym wywarem podlewamy mięso. W trakcie pieczenia co jakies 20 minut podlewamy wywarem z naczynia zaroodpornego. Po godzinie pieczenia do mięsa dorzucamy fasolkę szparagowa.Dalej pieczemy pod przykryciem. Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła. Podajemy na marchewce
Z Majeczką w kuchnisię z niego tłuszcz i "soki" zyskają dodatkowe walory smakowe. Ja równocześnie piekłam ziemniaki w mundurkach (wcześniej obgotowane we wrzątku z solą), marchew oraz dynię. Kurczaka pieczemy w temperaturze 200 - 220 stopni. Czas pieczenia jest uzależniony od wagi ptaka. Zgodnie z zasadami jakie zdradziła mi babcia, każdy kilogram mięsa powinniśmy piec przez godzinę. Zatem jeśli kurczak warzy(...)pieczemy go przez 1,5 godziny, pamiętając by co ok 10 minut otworzyć piekarnik i polać naszą pieczeń tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso zbytnio się nie wysuszy. Po wyjęciu z piekarnika układamy na półmisku. Nie rozdzielamy mięsa od razu, odczekujemy kilka minut, proponuję ok 10 - 15 min, by "odpoczął", nie stracił wilgotności i oparów alkoholu
Taste Of My Daykrople, mąka tortowa 25 dag, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 1 łyżka, kasza manna 1/2 szklanki proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, budyń śmietankowy 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser biały 1 kg/wiaderko, truskawki świeże 1/2 kg składniki na ciasto kruche wsypać do misy robota i wyrobić ciasto(...)kruche sypkie jak kruszonka tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować ciasto wsypać do blaszki i denkiem szklanki przyklepać do dna i blaszkę schować do lodówki na 1-1,5 godziny całe jajka "L" zmiksować z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel z 10 minut do jajek wsypać kaszę manną, budyń, proszek
W Mojej Kuchni Lubięprzesianą . Lekko wymieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Biszkopt ciemny: 6 jaj 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem(...)piec ok. 40 minut. Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru pudru 1 budyń waniliowy albo śmietankowy 6 jaj 150 g margaryny Wykonanie: Margarynę miękką utrzeć z cukrem. Dodając po 1 żółtku. Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie i wylać do blaszki pokrytej papierem do pieczenia
Słodkości i nie tylkoróżnorodnych potraw i deserów do których zrobienia wszystkich zachęcam. Tym bardziej, że ceny, które znajdziecie TUTAJ są przystępne, a przepisów z dodatkiem kasztanów jest bardzo dużo. Pieczone kasztany: Na jedną osobę wystarcza 20 dkg. Nie warto robić więcej, ponieważ większa ilość ostygnie, a najlepsze są gorące. Po przestygnięciu, dosyć ciężko zdejmuje się skórkę. Kasztany należy naciąć ostrym(...)szczególnie kiedy nie mamy dobrego, ostrego . We wrześniu upiekłbym kasztany na grillu, ale teraz, środek zimy, więc upiekę je w piekarniku pod grillem. Trochę sobie ułatwiłem to zimowe pieczenie. Nacięte kasztany wrzuciłem do lekko osolonego wrzątku i gotowałem około 10 minut, następnie odcedziłem na sicie , wstawiłem na patelni do pieczenia kasztanów pod grill w piekarniku, ustawiony
Kulinarny karnet ChristopheraKurczak pieczony w marynacie miodowo-chrzanowej, jest to idealny obiad dla całej rodziny. Kurczak udaje się po prostu idealny, mięciutki z chrupiącą, bogatą w smaku skórką, a więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu. Składniki: Kurczak o wadze 1 kg-2 kg 1 łyżka soli 100 g masła (dodatkowo) Marynata: 2 łyżki miodu 10 łyżek oliwy(...)godzin. Przed pieczeniem kurczaka ponownie nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanki z trzema szklankami wody. Kurczaka pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 90-100 minut. Co 10 min polewamy sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Jeżeli chcemy w końcu pieczenia kurczaka można polać roztopionym masłem i piec jeszcze 20 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszapieczenia. Następnie smarujemy je delikatnie oliwą i posypujemy przyprawami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Jako baza do dań słodkich Dynie kroimy na plastry o szerokości mniej więcej 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie smarujemy je oliwą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody GatityLidlu. Mój dzisiejszy przepis to miks wspomnień portugalsko-chorwackich. W domowych warunkach ruszt zamieniłam na piekarnik z górną grzanką, aby przyrumienić skórkę ryby. Podałam ją z oliwą i czosnkiem, pieczonymi ziemniaczkami z szałwią i sałatką ze świeżych warzyw. P.s. Polecam Wam również przepis na doradę pieczoną po hiszpańsku - w białym winie. Dorada pieczona z oliwą i czosnkiem i pieczone ziemniaczki(...)szałwią przepis na 2 osoby (i trochę więcej ziemniaków, ale my lubimy pieczone ziemniaki:) Składniki: na doradę 2 świeże dorady 5-6 ząbków czosnku oliwa sól, pieprz na ziemniaczki 500 g małych ziemniaczków garść liści szałwi oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od ziemniaków, bo one dłużej się pieką. Kroimy ziemniaki na kawałki wielkości kęsa i wrzucamy do brytfanki
Chilli Czosnek i Oliwasuszonych lub świeżych borowików (lub innych leśnych grzybów) 200 g ryżu Arborio 80 ml białego wina wytrawnego 1 litr bulionu warzywnego, drobiowego lub grzybowego 50 g parmezanu sól na pieczoną dynię: 600-800 g dyni pokrojonej w kostkę (waga bez skóry i pestek) - wykorzystałam połowę dyni, która została mi po robieniu tażinu sól morka oliwa Przygotowanie: Jeżeli używasz suszonych grzybów(...)spod grzybów , tylko dodaj ją do Twojego bulionu. Jeżeli używasz świeżych grzybów - oczyść je i pokrój na plastry. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na niej kawałki dyni, skrop oliwą i solą morską. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę ( czas zależy od dyni i wielkości kawałków, więc sprawdzaj
Chilli Czosnek i Oliwagrzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga An Edible Mosaic czas przygotowania: 45 min. (w tym 30 min. pieczenie) Składniki: 2 dojrzałe pomidory pokrojone na plasterki 1 mała cebula lub pół większej, pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty(...)żaroodpornym ułóż pomidory, cebulę i czosnek. Polej oliwą, octem, dopraw cukrem, solą i ostrą papryką. Wymieszaj i przykryj naczynie folią aluminiową. Wstaw do piekarnika i piecz przez 30 minut . Przemieszaj składniki w połowie pieczenia. Wyjmij warzywa z piekarnika, odkryj folię i odstaw na 5-10 minut, aby przestygły. Przełóż do naczynia blendera, dodaj przecier pomidorowy i zmiksuj pulsacyjnie
Chilli Czosnek i OliwaZiemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami. Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys. Składniki: ziemniaki cebulka olej lub smalec sól, pieprz(...)krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wersja druga - czekamy aż same się zrobią: Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny
prawdziwe jedzenienich ani cukru ani miodu. Pieczone jabłka są słodkie nawet bez nadzienia. Są też idealnym uzupełnieniem diety osób dbających o linię. Jabłka możemy piec w całości lub przekrojone na pół. Zawijamy je w folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na niecałą godzinę. Czas zależy od rodzaju jabłek. Jeśli zamiast piekarnika macie pod ręką(...)piec na drewno to układamy opał z tyłu pieca a przy drzwiczkach zawinięte jabłka. Pieczemy aż owoce będą miękkie a skórka zacznie delikatnie pękać. Pieczone jabłka zawsze możemy urozmaicić. Z owoców wycinamy gniazda nasienne a zamiast nich dodajemy nadzienie np. z kawałków bananów lub rodzynek. Przyprawy, które najlepiej pasują do jabłek to cynamon, goździki, wanilia, imbir. Przepis dodaję do akcji
prawdziwe jedzeniegołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków kilka cebul majeranek, sól, pieprz, olej Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy(...)liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy
prawdziwe jedzenieprzerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed wyjściem do pracy), zawinąć w folię lub zamknąć w plastikowym pojemniku(...)stopni piekarnika. Ja piekłam bez przykrycia, ale jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej wilgotne, możesz piec pod pokrywką. 5. Polędwiczkę pieczemy ok. 40 - 45 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia podsmażamy ziemniaczki na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Posypujemy tymiankiem. 6. Po wyjęciu z piekarnika polędwiczkę kroimy na kawałki
Kraina Tysiąca Smakówpieczone, soczyste mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki(...)obtaczamy je również w rozdrobnionych ziarnach gorczycy i kolendry, a finalnie w czosnku i śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ i tak będą lekko dociśnięte w torebce do pieczenia). Polędwiczki umieszczamy jedną obok drugiej w rękawie spożywczym lub torebce do grillowania lekko łamiąc je w pół ( możemy je również przepołowić). Opakowane już polędwiczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Symfonia Smakówmianowicie zapraszamy Was na: pieczone pierogi z farszem z upieczonych buraków, ugotowanych ziemniaków, sera feta, usmażonego boczku, czosnku i duuużej ilości natki pietruszki(dość niecodziennie prawda?) Pierogi pieczone są o tyle świetne, iż smakują idealnie nawet na zimno - np. przekąskę do pracy, czy na spotkanie z przyjaciółmi. Spokojnie sądzę, iż jako potrawa idealnie spełniłyby się w walentynkowy wieczór(...)pomocą pędzla rozkłóconym jajkiem (ja dodatkowo oprószyłam je jeszcze zmieloną solą morską i szczyptą curry). Kolejno wstawiamy je do nagrzanego do 180*C piekarnika i pieczemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia ok. 25 minut ( jeśli mamy taką możliwość ostatnie 5 minut pieczemy tylko z funkcją od góry). Z podanych składników sporządzamy sos. Pierożki oczywiście można sporządzać
Symfonia SmakówSkładniki glazury dobrze ze sobą wymieszać. Kurczaka za pomocą pędzelka lub łyżką posmarować/polać połową glazury . Kurczaka piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1,5 godziny, przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury . Pozostałe(...)minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę w glazurze
Gospodyni MiejskaChłodnik z pieczonych buraków, to idealna propozycja do letniego menu. Niedawno zakochałam się w pieczonych burakach. Generalnie bardzo lubię pieczone warzywa, ponieważ ta forma ich obróbki wydobywa z nich cały smak i aromat. Buraki piekę od niedawna i stąd pojawił się pomysł na chłodnik. Chłodnik najlepiej smakuje na drugi dzień(...)kiedy wszystkie smaki się dokładnie się przenikną. Wkrótce też na blogu pojawi się sałatka z pieczonych buraków z dodatkiem fety. Pieczone buraki możemy tez wykorzystać do przygotowania pure . A tutaj lista innych propozycji na letni chłodnik, które znajdziecie na blogu: chłodnik: pomidory ogórek gazpacho: hiszpański chłodnik zielony chłodnik
Kulinarne przygody GatityAtiny , Viri i moim . W takim towarzystwie piec mazurki i obchodzić urodziny to prawdziwa radość, tym bardziej, że mazurki uwielbiam, nie mówiąc o piekących je Dziewczynach;) W moim domu nie było tradycji jedzenia i pieczenia mazurków, a ja co Wielkanoc o nich marzyłam. Mazurek był jednym z pierwszych ciast, jakie upiekłam w mojej samodzielnej kuchni i od tego(...)całych jaj. Wszystko to dobrze utrzeć w donicy, nałożyć na opłatki, ubrać całemi migdałami i w wolnym piecu upiec. * Przyjęłam, że 1 kubek odpowiada 1 filiżance o pojemności 250 ml. Aby uzyskać mąkę z chleba razowego, kilka dni przed pieczeniem należy ususzyć kromki chleba razowego, a następnie je zmielić i przesiać. Na 1 kubek mąki z chleba razowego zużyłam
KUCHARNIApiekarniku) mięso piekę pod przykryciem, np z folii aluminiowej. Kruchości pieczeni dodaje również odpowiednia marynata. Tym razem do marynaty wybrałam białe wino, a oprócz czosnku dodałam młodą cebulkę wraz z zieloną łodyżką i korzenne przyprawy: goździki i korę cynamonu. Całość idealnie pasowała do słodkiego, owocowego nadzienia. Polecam bardzo, pieczeń wyszła pysznie aromatyczna. Marynowana pieczeń wieprzowa z nadzieniem owocowym(...)wrzenia. Zagęszczamy łyżką mąki rozmąconą w 1/3 szklanki zimnej wody. W razie potrzeby sos solimy i pieprzymy. Mięso kroimy na plastry podajemy z sosem z pieczeni i pieczonymi ziemniakami. Z reguły pieczeń przygotowuję wieczorem, a zimną wstawiam do lodówki. Po nocy w lodówce pięknie zastyga i dobrze sie kroi
Mia Cucina Sofietawarstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć na blaszce do pieczenia ( poza porem), polać oliwą , piec
Stare GaryPrzepis na pieczone ziemniaki ze strony Jamie Oliver'a , Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w folii na grillu. Ja robiłam w piekarniku, ale myślę ,że w sezonie spróbuję wrzucić ziemniaki na grill. Robiłam jako dodatek do mięsa, ale spokojnie miożna takie ziemniaki podać jako samodzielne danie. składniki 4 duże ziemniaki do pieczenia 2 ząbki czosnku, obrane(...)umieścić pomiędzy plasterkami ziemniaków. Dokładnie owinąć ziemniaki folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C , piec 1 - 1 1/2 godziny, w zależności od wielkości. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Smacznego! Uwaga: ziemniaki wyszły smaczne , ale myślę, że pod koniec pieczenia dobrze byłoby folię rozchylić i bardziej je przyrumienić. Poza tym smakowały, więc do powtórzenia
Stare Garyposilkiem,zeby mieso "przeszlo" marynata. Wlaczamy piekarnik na 190 ° C.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia i na galazkach rozmarynu ulozyc porcje ryby skora do dolu.Posypac czarnym sezamem. Piec 15-20 minut. Dlugosc pieczenia jest zalezna od mocy naszego piekarnika.dlatego sprawdzmy juz po 15 minutach,zeby ryba sie nie przesuszyla.Jesli losos bedzie jeszcze troche surowy w srodku,najlepiej go pozostawic(...)zamknietym i wylaczonym piekarniku.Ladnie "dojdzie" i bedzie bardzo soczysty. Losos pieczony w piekarniku jest najsmaczniejszy.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego! Jeszcze pare slow o teriyaki.To moj ulubiony sos sojowy .Ma niepowtarzalny smak. Teriyaki to japonska technika kulinarna polegajaca na pieczeniu ryb i miesa w marynacie zw. tare. Nazwa teri pochodzi od czasownika teru (blyszczec),gdyz marynata na potrawie blyszczy pod wplywem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Trochę się bałam, bo mój piekarnik często nie chce ze mną współpracować, ale postanowiłam, że go troszkę przechytrzę i kaczkę piekłam w zamkniętym naczyniu i tylko ostatnie pół godziny piekłam ją na kratce… Kaczka z jabłkami wyszła pyszna… Kaczka z jabłkami – składniki: 1 kaczka ok. 2 kg 2-3 jabłka (kwaśne) po ok. 2 łyżeczki soli(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1,5-2 godzin aż mięso będzie miękkie co jakiś czas polewając je wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie wyjąć mięso z naczynia i położyć na kratce i dopiec jeszcze ok. 20-30 minut aż skórka zrobi się rumiana. Sos powstały z pieczenia można przecedzić przez sitko i zagęścić mąką
UgotujmyTo.plchcecie, aby przygotowana przez Was karkówka pieczona rozpływała się w ustach, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie(...)Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony jak mamy gości wieczorem na obiedzie, to wstawiamy mięso rano i już mamy spokój Bardzo polecam taki sposób na pieczoną karkówkę, bo smakuje wyśmienicie Karkówka pieczona Składniki: karkówka około 2kg 200 g soli 300 g jasnego cukru muscovado 100 ml syropu klonowego 100 g musztardy ziarnistej 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
UgotujmyTo.plwszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją "z górką" nie należy się przejmować - w piecu warzywa zmiękna i zmniejszą objętość a im ich więcej tym lepiej bo nie wyjdą suche). Piecyk nagrzałam do 200 stopni. Podczas pieczenia warzywa należy co ok 15 minut delikatnie przemieszać, tak aby nie utworzyła się breja (dynia i tak się(...)sprawdzać stan upieczenia ziemniaków - jeśli one są dobre to inne warzywa również - mi osiągnięcie stanu upieczenia i przyrumienienia zajęło 1,5 godziny. Jeśli nie lubimy sosu czosnkowego pod koniec pieczenia możemy posypać zapiekankę pokruszoną fetą. Ja sos czosnkowy uwielbiam więc zrobiłam go sporą ilość w proporcjach: 1/3 śmietany 18% 1/3 jogurtu naturalnego 1/3 majonezu Czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła
Z butelką mleczka w tleprzygotowujemy nie z ziemniaków, a z marchewek. Ponadto nie smażymy ich w głębokim tłuszczu, a pieczemy w piekarniku z dodatkiem ziół. Efektem są pyszne, słodkie frytki, które na pewno zdobędą Wasze serca. Nasze już skradły:) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut + 35 minut pieczenia Składniki: 4 marchewki 2 łyżki oleju Przyprawy: oregano, bazylia, rozmaryn, sól Marchewki obieramy, myjemy(...)każdą połówkę na pół. W ten sposób z jednego kawałka robią nam się cztery frytki. Frytki umieszczamy w misce, dodajemy olej oraz przyprawy. Całość mieszamy. Brytfankę lub blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy marchewki i pieczemy w temp 210 stopni (grzanie góra i dół) około 35 - 40 minut. Na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg. Smacznego
Kolizje SmakówPieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h. Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem
Walijskie Pichceniebakłażana , cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie zmieściło mi się do pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego pomidora. Pycha ! Pomidory faszerowane pieczoną cukinią Składniki: 1 kilogram pomidorów takiej samej wielkości 500 - 600 g zielonej podłużnej cukinii (wybieramy małe sztuki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek EV 1 łyżka posiekanej natki(...)łyżeczki, solimy w środku i stawiamy do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru soku. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy cukinię przekrojoną na pół i delikatnie posmarowaną olejem. Pieczemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu kroimy ją na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, solą
Kulinarne przygody Gatitykształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami . Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 2-3 małe bakłażany oliwa na sos tzatziki(...)posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i nożem zrób kratkę na ich powierzchni. Nalej cienką warstwę oliwy do blachy do pieczenia i ułóż na niej bakłażany przeciętą stroną w dół. Piecz aż staną się miękkie, ok. 40 min. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce do miseczki, posyp
Chilli Czosnek i Oliwasłodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie(...)cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie. Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisu na 4 -5 tostów czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwawraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska(...)olej rzepakowy Rapso , który ostatnio dostałam w paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony na gorąco i nieekstrahowany chemicznie. Olej jest doskonały do pieczenia smażenia, gotowania, pieczenia, oraz do sałatek, gdyż doskonale zastępuje oliwę. Opakowanie jest szklane (0,75 l) o ciemnozielonym kolorze, co chroni zawartość butelki przed światłem. Ważną rzeczą jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzekąska Kibica Kamis". Idealna kompozycja smakowa. Ziemniaki bardzo smaczne, aromatyczne i już nie musiałam dodawać żadnych przypraw. Najlepsze jest to, że wkładamy je do piekarnika i same się pieką. Możemy je podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ketchupem. Składniki: 0,5 kg ziemniaków(obranych) przyprawa Przekąska Kibica Kamis olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)naczynia posypać przyprawą - około 1 łyżeczki. Skropić olejem i całość dokładnie wymieszać. Tak żeby wszystkie plasterki były pokryte przyprawą. Odłożyć na około 10 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować olejem i równomiernie rozłożyć pokrojone ziemniaki. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. Z funkcją termoobiegu plus grill
Ala piecze i gotuje