Pieczony schab to pyszne rozwiązanie kiedy już nie mamy ochoty na kanapkę z szynka lub żółtym serem. Wychodzi tanio i szybko, bo schab praktycznie piecze się sam, a mamy gwarancję smaku i jakości... no i nie musimy się zastanawiać ile jest w naszym mięsku polepszaczy, wypełniaczy i innych wynalazków, które dominują w sklepowych szynkach. Taki schab to samo(...)przypraw. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja piekłam 1,5h. Podajemy w plastrach z sosem np. pieczeniowym albo chrzanowym lub też serwujemy na kanapkach z dodatkiem
Walijskie Pichceniebakłażana , cukinię... Tym razem świeże pomidory nadziałam pastą z pieczonej cukinii. To co nie zmieściło mi się do pomidorków, poszło na tosty z plasterkiem świeżego pomidora. Pycha ! Pomidory faszerowane pieczoną cukinią Składniki: 1 kilogram pomidorów takiej samej wielkości 500 - 600 g zielonej podłużnej cukinii (wybieramy małe sztuki) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek EV 1 łyżka posiekanej natki(...)łyżeczki, solimy w środku i stawiamy do góry nogami, żeby pozbyć się nadmiaru soku. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i na blaszce wyłożonej lekko natłuszczonym papierem do pieczenia kładziemy cukinię przekrojoną na pół i delikatnie posmarowaną olejem. Pieczemy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Po lekkim przestudzeniu kroimy ją na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem, solą
Kulinarne przygody Gatitykształcie wąskim, lekko podłużnym, przypominającym cukinie. W kuchni arabskiej takie bakłażany piecze się lub grilluje. Możecie zobaczyć jak wyglądają na stronie brytyjskiego sklepu internetowego z azjatyckimi produktami . Pieczone bakłażany z sosem tzatziki przepis z książki Nigela Slatera Tender Volume I z moimi modyfikacjami na 2 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 2-3 małe bakłażany oliwa na sos tzatziki(...)posypania Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół i nożem zrób kratkę na ich powierzchni. Nalej cienką warstwę oliwy do blachy do pieczenia i ułóż na niej bakłażany przeciętą stroną w dół. Piecz aż staną się miękkie, ok. 40 min. W tym czasie przygotuj tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce do miseczki, posyp
Chilli Czosnek i Oliwasłodyczą deserów, zaś rabarbar jest dostępny zbyt krótko, abym mogła to zmarnować. Po finansjerkach z rabarbarem i białą czekoladą przygotowałam kolejny deser inspirowany francuską kuchnią - tosty francuskie z pieczonym rabarbarem . Tosty francuskie w swojej najprostszej formie to po prostu czerstwe pieczywo namoczone w jajkach i mleku i usmażone na maśle. Z dodatkiem owoców i śmietany będą stanowić pyszne, dekadenckie śniadanie(...)cieszyć się dłużej jego smakiem i móc go połączyć z nowymi składnikami. Myślę, że zamiast rabarbaru możecie w tym przepisie wykorzystać sezonowe owoce, np. teraz świetnie sprawdziłyby się pieczone brzoskwinie. Tak więc zapraszam Was na pyszny deser w stylu francuskim. Kto się skusi?:) Tosty francuskie z pieczonym rabarbarem na podstawie tego przepisu na 4 -5 tostów czas przygotowania
Chilli Czosnek i Oliwawraz z pokrojonymi w ósemki ziemniakami piekłam w piekarniku przez 45 minut. Polecam również przepis na zrazy bite, czyli tradycyjne bitki wołowe i zrazy wieprzowe zawijane. Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Składniki na 3 szt.: 3 plastry miesa z indyka (z piersi) 100 g pasta z bakłażana z czosnkiem i chili 3 gałązki rozmarynu świeżego sól morska prowansalska(...)olej rzepakowy Rapso , który ostatnio dostałam w paczce od Świadome Odżywiane.Olej ten powstaje z wyselekcjonowanych upraw. Jest on , tłoczony na gorąco i nieekstrahowany chemicznie. Olej jest doskonały do pieczenia smażenia, gotowania, pieczenia, oraz do sałatek, gdyż doskonale zastępuje oliwę. Opakowanie jest szklane (0,75 l) o ciemnozielonym kolorze, co chroni zawartość butelki przed światłem. Ważną rzeczą jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzekąska Kibica Kamis". Idealna kompozycja smakowa. Ziemniaki bardzo smaczne, aromatyczne i już nie musiałam dodawać żadnych przypraw. Najlepsze jest to, że wkładamy je do piekarnika i same się pieką. Możemy je podać jako dodatek do obiadu lub jako przekąskę z sosem czosnkowym lub ketchupem. Składniki: 0,5 kg ziemniaków(obranych) przyprawa Przekąska Kibica Kamis olej Przygotowanie: Ziemniaki obrać(...)naczynia posypać przyprawą - około 1 łyżeczki. Skropić olejem i całość dokładnie wymieszać. Tak żeby wszystkie plasterki były pokryte przyprawą. Odłożyć na około 10 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarować olejem i równomiernie rozłożyć pokrojone ziemniaki. Piec około 45 min w piekarniku nagrzanym do 220 st. Z funkcją termoobiegu plus grill
Ala piecze i gotujemamy, mięso pięknie wyglądające zostało kupione, należało tylko po raz kolejny znaleźć dobry przepis. Niestety rostbef nie należy do mięs które piekę często, głównie chyba dlatego, iż do niedawna kupienia odpowiedniego kawałka wołu, który po pieczeniu będzie lekko czerwony i nie zamieni się w kopyto, graniczyło z cudem . Tak czy inaczej przepisu ulubionego nie mam , zawsze(...)kończy się na przerzucaniu dziesiątek stron w internecie i książkach. Nie inaczej było tym razem. Spodobało mi się ostatnio długie pieczenie w niskich temperaturach i takiego przepisu szukałam. Tak trafiłam na blog Basi Ritz i ten przepis. Rostbef wyszedł znakomity!! Soczysty , różowy w środku, no, pyszny! składniki ładny kawałek rostbefu ok 1 kg - mój był
Stare Garyudkami wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec wstępnie 30 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać piwo, miód, sos teriyaki/sojowy i cukier trzcinowy. Całość gotować, aż część płynu odparuje. Kiedy płyn nabierze karmelowego koloru i zacznie lekko gęstnieć - zdjąć z ognia. Po 30 minutach pieczenia wyjąć blachę z udkami z piekarnika, zalać sosem miodowo-piwnym(...)piec około 1 godziny. Udka podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego
kolorowotorcikowowędlinę bez chemicznych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku. Jej wykonanie nie sprawia kłopotu, wyjdzie smaczna każdemu, nawet temu mniej wprawnemu kucharzowi. Do pieczeni zawsze wybieram schab z warkoczem, ma on wtedy odrobinę tłuszczyku, co powoduje, że w czasie pieczenia mięso nie wysycha. W tym kawału który piekłam, warkocz był akurat bardzo duży, co widać dokładnie na zdjęciu Schab można(...)podać również na ciepło, jako danie obiadowe, z dodatkiem sosu. Schab z warkoczem pieczony w majeranku Składniki: 1,5 kg schabu wieprzowego z warkoczem 2-3 łyżki majeranku około 1 łyżeczki soli około 1 łyżeczki słodkiej papryki pieprz olej Wykonanie: Mięso płuczemy pod zimną wodą, lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy mieszamy w żaroodpornym naczyniu, w którym
Kulinarne przygody Gatityurodzeniu dziecka jadłam głównie 3 dania na zmianę: klopsiki w sosie koperkowym, leniwe i pieczoną pierś z indyka. Może to i monotonne, ale to gwarantowało mi, że i ja i Maluch spaliśmy w nocy i czuliśmy się bardzo dobrze, a do tego wszystkiego ja chudłam. Pieczeń tylko brzmi trudno, a tak na serio to jest najłatwiejsza i najmniej pracochłonna(...)naczynia żaroodpornego, lub brytfanki wlać oliwę i posypać 2-3 szczyptami soli. Położyć mięso i również posolić. Całość podlać wodą - nie za dużo, nie za mało. 3. Piec w temperaturze 200 C, aż będzie wyglądać apetycznie (ok 30 minut), a potem jeszcze chwilę w 180 C. Im większa pierś tym trzeba oczywiście piec ją dłużej. Moja miała
Matka Żywicielkaupływie 50 minut piersi przekładamy na drugą stronę. Do marynaty w żaroodpornym naczyniu dodajemy konfiturę żurawinową i przekrojone "słodkie" pomidorki, lekko mieszamy. Piersi pieczemy kolejne 60minut (jeśli mamy możliwość przy ostatnich 10minutach zmienamy program na funkcję- pieczenie od góry). Dodatki komponujemy wedle uznania. Do kaczki pasuje zarówno chrupka bagietka jak i ryż, czy pieczone ziemniaki! Smacznego! (; Po upływie(...)tego czasu kaczka będzie jeszcze lekko różowa w środku, ale taki stopień wypieczenia jest na ogół najbardziej preferowany. Jeśli jednak wolisz mocniejszy stopień wypieczenia, piecz piersi po obu stronach ok.30 minut dłużej. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document
Symfonia Smakówskórki. Dokładnie osuszone bulwy nakłuwamy z każdej strony widelcem. Nasmarowujemy je oliwą lub olejem i obtaczamy w soli lub innych ulubionych przyprawach (u mnie mieszanka ostrych przypraw). Pieczemy je (na papierze do pieczenia) w nagrzanym piekarniku ok. 1 godzinę, do momentu kiedy będą miękkie.Po wyjęciu ziemniaków nie wyłączamy piekarnika "Ugotowane" w piekarniku ziemniaki studzimy ok.20minut. Kolejno przygotowujemy farsz(...)farszem - jedna mała łyżeczka farszu wystarczy do zapełnienia jednej połówki - nie zaklepujemy, powierzchnia nie ma być gładka, ponieważ wypukła fajniej się zapiecze. Wykładamy je na blasze wyścieloną papierem do pieczenia i zapiekamy je 10-15min. dalej w tej samej temperaturze. Kolejno przez chwilę studzimy je na kratce od piekarnika, aby zachować ich chrupkość. Przed podaniem posypujemy
Symfonia Smakówwłoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia A jak to zrobić: Jajka z cukrem ubijamy na kogel-mogel. Cienkim strumieniem dolewamy olej, ciągle miksując. Do powstałej masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki i delikatnie mieszamy łyżką(...)wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Przekładamy do małej formy (jeśli nie posiadamy kwadratowej, może być tortownica 22 cm) i pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Za foto dziękuję Arkadiusz Kornacki Fotografia 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam
Kuchnia w opałachprzeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do środka kaczki dajemy farsz. Najlepiej od strony kuperka. Następnie spinamy wykałaczkami. Kaczkę przekładamy do brytfanny i pieczemy około 1,5 h w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Gdy w trakcie pieczenia wytopi się już trochę tłuszczu, polewamy kaczkę winem. Następnie co kilkanaście minut polewamy kaczkę sosem powstającym(...)podczas pieczenia. Kaczka idealnie smakuje z sosem żurawinowym albo z pieczonymi jabłkami. kaczka po upieczeniu kaczka po rozkrojeniu z farszem
Bon Appetit Małgorzaty