pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:93/291)

Łopatka pieczona w czerwonym winie 111

łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki  Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć i włożyć do niej mięso ( zrobić to w takim naczyniu by mięso swobodnie zanurzyło się całe ) Moje mięso "leżakowało(...)marynacie przez noc- w lodówce Po tym czasie osaczyć je i włożyć do naczynia żaroodpornego ( u mnie garnka rzymskiego), polać jeszcze olejem, posypać pieprzem, ułożyć na wierzchu pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min.  Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :) Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro

Proste Potrawy
Pieczeń rzymska 78

zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo(...)oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami. Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach. Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej. Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc

Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska 112

się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach  (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo(...)składnikami. Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.  Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej. Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc nie kroiłam jej na ciepło a poczekałam aż ostygnie.  Podczas

Pieprzyć z Fantazją
Papryka faszerowana mięsem 89

było bardziej sycące można podać z pieczywem lub w towarzystwie ziemniaków, na przykład pieczonych. Mięso mielone oczywiście samodzielnie zmielone - może być wieprzowina, mięso mieszane wieprzowo-wołowe lub drobiowe, jakie lubicie. Polecam serdecznie :) Składniki: 100 g ryżu (pół szklanki) olej do smażenia cebula 350 g mięsa mielonego - wieprzowego, wołowo-wieprzowego, drobiowego sól i pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko(...)posolić wnętrze i połówki papryki wypełnić mięsem z ryżem. Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, wlać pół szklanki wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C, piec 35 min. Po tym czasie papryki posypać tartym serem żółtym lub plasterkiem sera i zapiec kilka minut do momentu aż ser się rozpuści. Posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Mięsny pasztet z suszoną śliwką 119

Wspaniały i aromatyczny mięsny pasztet, który wyróżnia się konsystencją. Struktura bardziej przypomina pieczeń, dzięki jednokrotnemu mieleniu mięsa. Pyszna propozycja w sam raz na nadchodzące Święta. Pasztet przygotowałam w prześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego  1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe(...)maszynce, ale tylko jeden raz by zachować włókna mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majeranek. Do keksówki wkładamy połowę masy mięsnej, układamy śliwki, przykrywamy resztą pasztetu i delikatnie dociskamy. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180*C, środkowa półka, termoobieg

Gotowanie i blogowanie
Babka Gołąbkowa 74

Babka Gołąbkowa Dla odmiany zamiast tradycyjnych gołąbków polecam, pyszną babkę gołąbkową w wersji meksykańskiej. 50 minut czas przygotowania  8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 główka kapusty włoskiej • Jajko • ½ torebki ryżu ugotowanego • 1 marchew • 1 papryka czerwona • 1 cebula • 3 ogórki konserwowe • 1 sos meksykański w słoiczku • 10 dag sera żółtego • Sól • Papryka ostra Sposób przygotowania: 1. Mięso(...)układamy w okrągłej formie z otworem, tak żeby móc przykryć wierzch babki. 3. Na kapuście rozkładamy połowę mięsa, układamy liście kapusty, następnie pozostałe mięso i przykrywamy wierzch kapustą. 4. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35 minut pod przykryciem. 5. Po tym czasie polewamy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Chwilkę zapiekamy do momentu rozpuszczenia się

Kulinarna Chwila
Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka 73

ogniu. Na Podkarpaciu zazwyczaj pieczemy je w piekarniku (a wcześniej w piecu chlebowym). Niegdyś do tego celu często wykorzystywano naczynie do pieczenia gęsi, tzw. gęsiarkę. Ma idealny kształt i przykrywkę zapobiegającą nadmiernemu odparowaniu płynu z dna garnka, a także pryskaniu. Współcześnie częściej zapieka się gołąbki w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Podlanie gołąbków płynem przed pieczeniem ma duże znaczenie(...)Dzięki temu podczas pieczenia farsz w samym środku gołąbka nie zostanie surowy. Przepis na gołąbki ziemniaczane z mięsem udostępniły panie z Kola Gospodyń Wiejskich Przysieki. Znalazł się on w publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” wydanej przez Stowarzyszenie Przysieki Nasz Dom. Gołąbki ziemniaczane z mięsem – kuchnia podkarpacka Składniki: 1,5 kg ziemniaków 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka) 1 większa główka

Trzeci talerz
Wędliny domowe 88

Wędliny domowe Wędlina domowa czyli przetwory mięsne pod różną postacią. Najbardziej popularne są wędliny wędzone tzw. wędzonka wieprzowa. Szynki, boczki, swojskie kiełbasy, ale nie każdy ma jak wędzić. Choć bardzo popularne stały się wędzarnie ogrodowe, to nie każdy wie jak wędzić. Znaczenie ma wszystko, wędzarnia drewniana czy metalowa, jakie drewno do wędzenia kiełbasy, a jakie do wędzenia szynki. Wędlina domowej(...)wędzenia. I nie dlatego, że uważam iż wędzenie jest niezdrowe. A sztuczne preparaty wędzarnicze są zdrowsze od naturalnego wędzenia, nie nic z takich. Sprawdzone przepisy na wędliny domowe gotowane, pieczone, pasztety. Do bardzo popularnych należy także domowa kiełbasa siekana i domowa kiełbasa w słoiku. Kiełbasa domowa przepis, boczek, karkówka najlepszy sprawdzony, za którymś stoi człowiek. Każdy z moich przepisów

Dieta moja pasja
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 205

mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę(...)ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin . Upieczone mięso będzie

Moja Delicja
PIECZEN RZYMSKA 102

Znakomity przepis na PIECZEŃ RZYMSKĄ.  Pieczeń jest świetna zarówno jako dodatek do obiadu ( z ziemniakami i surówką) lub po prostu do kanapek. Nawet na zimno smakuje wyśmienicie. Polecam dla całej rodziny np. na niedzielny obiad. SKŁADNIKI: 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 50 dag mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki rosołu  2 łyżki musztardy 2 jajka(...)zgrabny, podłużny klops i wstawiamy na 40 minut do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Krok 2. Gdy mięso lekko się zrumieni, polewamy rosołem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Krok 3. Zrumienioną pieczeń wyjmujemy na wygrzany półmisek, trzymamy w cieple. Sos do pieczeni możemy doprawić niewielką ilością keczupu i śmietany. Pokrojoną na porcje pieczeń

Moja Książka Kucharska
Żeberka pieczone z fasolą 198

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com    Bardzo proste i sycące danie, które idealnie sprawdzi się w chłodne dni. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, a smakuje wyśmienicie.   700g żeberek wieprzowych 300g fasoli 1 cebula 3 ząbki czosnku 100g koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego papryka w proszku czarnuszka (*) sól, pieprz Fasolę namoczyć na noc w wodzie. Umyte(...)zagotować. Żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego (z listkami i zielem angielskim), posypać fasolą i zalać sosem. Piec (pod przykryciem) w temperaturze 180 stopni do miękkości (około 70 minut), (Fasola powinna być całkowicie pokryta sosem, w razie potrzeby dorobić sosu lub w trakcie pieczenia podlewać wodą.) (*) Niektóre przyprawy dodane do fasoli pomagają w jej trawieniu i zmniejszają ryzyko wzdęć

Di gotuje
Żeberka po koreańsku 75

gotuję przez chwilkę, aby nieco zgęstniały. Ugotowaną marynatę studzę, po czym pokrywam nią żeberka. Całość wkładam na kilka godzin do lodówki do zamarynowania. Kiedy żeberka są już zamarynowane piekę je w niskiej temperaturze przez około dwie godziny. Upieczone żeberka podaję posypane zieloną cebulką oraz ziarnami sezamu. Polecam Wam poniższy przepis na żeberka po koreańsku i mam nadzieję, iż przypadną(...)Marynatę wystudzić. Zimną marynatą bardzo dokładnie natrzeć każde żeberko wieprzowe , włożyć do miski, którą przykryć, a następnie wstawić do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki pokryte marynatą żeberka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piec do momentu, w którym żeberka są miękkie, a mięso odchodzi

MeCooks
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 173

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony  BBC Food Recipes składniki (3 większe - 4 mniejsze porcje) na klopsiki 600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta 1  jajko, lekko roztrzepane 50g bułki tartej 1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion(...)klopsy. Umieścić pulpety na blaszce odpowiedniej wielkości, skropić olejem i delikatnie obracać mięso , tak aby pulpety ze wszystkich stron były posmarowane olejem.  Wstawić  do piekarnika i piec przez  ok 20 minut, aż klopsiki zrobią się  złoto-brązowe. Sos curry :   Umieścić pastę curry i imbir w garnku lub dużej patelni, gotować, mieszając , przez minutę . Dodać pomidory

Stare Gary
Długo pieczona karkówka w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym 86

pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet do 24 godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3 kg karkówki wieprzowej (z kością(...)nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu. Piekarnik nagrzać do 140°C (grzałka góra-dół). Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez

Moja Delicja
Świąteczna szynka peklowana - pieczona z zieloną gałązką 129

dodam do tego przepisu w niedzielę rano, póki co wersja bezpośrednio przed pieczeniem. Peklowana szynka jest pięknie różowa w środku, krucha i bardzo smaczna. A zapach... gdy otworzyłam piekarnik to przeniosłam się do lasu pełnego choinek :) Ta szynka jest po prostu idealna. Składniki: 1kg szynki wieprzowej 500ml wody opakowanie soli do peklowania 3 liście laurowe 2 ziela angielskie(...)żaroodpornego wlewamy 500ml wody oraz liście laurowe. Do folii, w której zawinięta jest szynka dodajemy gałązkę z żywej choinki i zwijamy w całość. Mięso wkładamy do naczynia, przykrywamy i pieczemy przez 120 minut. Po pierwszych 60 minutach szynkę obracamy.  *tak dodajemy gałązkę do folii, żeby była zawinięta ale nie dotykała mięsa

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania