pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:97/291)

Schab dojrzewający 170

Lubicie domowe wędliny? Ja bardzo. Dotąd po prostu piekłam schab. Tym razem postanowiłam zrobić schab dojrzewający. Jest niesamowicie smaczny i naprawę warto pobawić się z nim te parę dni, bo jego smak wynagradza poświęcony czas. Składniki: • schab wieprzowy ok 1,5 kg • cukier 1/4 szklanki • sól 1/2 szklanki • czosnek 1 główka(obrać i posiekać) lub czosnek granulowany • majeranek, słodka papryka

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Polędwiczka wieprzowa marynowana w jogurcie z bukietem warzyw 121

polędwiczki zostały zgrillowane i aby nie stały się suche grillowałam je na papierze do pieczenia ( góra i dół ) na grillu kontaktowym i to tylko kilka minut. Warto je jednak wcześniej zamarynować aby dokładnie przeszły aromatem przypraw. Składniki: na dwie porcje 260 g polędwiczka wieprzowa 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy do tzatziki Sól/ ewentualnie vegeta 1 opakowanie mieszanki

Smaki Ewy
Calzone 214

podwojenia swojej objętości. Składniki na nadzienie: 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku. Dodatkowo : Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2   kostki

Na słodko lub wytrawnie
Wielki kluch – pyszny obiadek 172

jajko 3 łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej

Ogrodnik w podróży
Wielki klops na kanapki – pyszna wędlinka 937

pyszna wędlina Uwielbiam wielkiego klopsa, nie wiem nawet czy to prawidłowa nazwa . Czasami widuję coś podobnego pod nazwą pieczeni rzymskiej , ale jednak , to nie do końca to samo . Mój wielki klops , to po prostu pyszny , mielony gigant , pieczony w piekarniku , dzięki czemu uzyskuje wspaniałą skorupkę i niebiańsko smakuje na zimno do kanapeczek z majonezikiem lub sosem chrzanowym…mniam(...)Polecam , naprawdę fajna i prosta potrawa na ciepło – wędlinka ,na zimno Składniki : 1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1/2 szklanki tartej bułki 2 średnie cebule sól , pieprz do smaku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1/2 płaskiej łyżeczki , tartej gałki muszkatołowej 1 jajko 1/2 szklanki wody Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek

Ogrodnik w podróży
Pieczeń z mięsa mielonego przekładana szpinakiem 119

obiadu lub na zimno do pieczywa. Pieczeń jest bardzo smaczna i dzięki pysznej warstwie szpinaku wygląda naprawdę efektownie. U mnie sprawdza się na co dzień i podczas rodzinnych imprez. Polecam!  (Forma o wymiarach około 10 cm x 22) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1/2 ugotowanej marchewki 1/2 ugotowanej pietruszki(...)oraz podzielić na 2 części. Szpinak podsmażyć na maśle i następnie połączyć ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku oraz odrobiną soli i pieprzem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, szpinakiem, mięsem. Pieczeń piec około 35 minut w 180 stopniach.  (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika

Di gotuje
Wieprzowo-wołowy klops z jajkiem i groszkiem 77

mięsa mielonego wieprzowego, 300 g mięsa mielonego z indyka, 200g bułki tartej jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu, suszonego oregano. puszka groszku konserwowego (do farszu używamy około połowy puszki) dodatkowo: 4- 5 ugotowanych jaj W zależności jaką macie długą blachę. Możecie najpierw na sucho sprawdzić ile wam wejdzie. Dacie 4 na krótszą będzie wyższa pieczeń. bułka tarta

Latosiowydom
Pasztet z królika 147

sklepu Tradismak 1 łyżka przyprawy do pasztetu typ wielkanocny, dostępnej TUTAJ szczypta imbiru pieprz, sól 2-3 foremki aluminiowe, takie jak te ---> foremka aluminiowa Mięso z królika, boczek wieprzowy i podgardle zalewamy zimną wodą, aby je przykryć i gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W międzyczasie ściągamy "burzyny" i zaraz po tej czynności dodajemy liście laurowe, jałowiec(...)mięso zdoła wchłonąć, całość ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wymieszaniu rosołu z mięsem możemy dodatkowo doprawić jeśli zajdzie taka potrzeba.  Naszą masę przelewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w piekarniku 180 st. C przez 50 min do 1 h. Należy patrzeć na stopień wypieczenia wierzchu pasztetu ;) Jak wspomniałam również we wstępie można pasztet również pasteryzować w słoikach. Słoiki

MamaOskarka
Żeberka w piwnej marynacie 27

piwie nigdy nie piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco! Składniki: ? 1 kg żeberek wieprzowych ? 2 cebule ? sól, pieprz Marynata(...)pieprzem. ? Cebulę obrać i pokoić w półplasterki. ? Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki. ? Żeberka wrazz marynatą przełożyć do worka do pieczenia. ? Piec w 200 st.C przez 1 godzinę, potem można otworzyć worek i przypiec po wierzchu przez 10-15 minut

To co kocham
Żeberka w piwnej marynacie 101

piekłam i nie jadłam, więc gdy usłyszałam, że są smaczne, postanowiłam przekonać się na własnych kubkach smakowych. Marynata jest bardzo aromatyczna, pachnie czosnkiem, miodem i musztardą. Uduszona cebula dodaje smaku żeberkom, jest miękka i krucha. Bardzo nam smakowały żeberka w tym wydaniu i polecam je gorąco! Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych(...)półplasterki. • Wymieszać wszystkie składniki marynaty i zalać nią żeberka z cebulą. Odstawić na noc do lodówki. • Żeberka wrazz marynatą przełożyć do worka do pieczenia. • Piec w 200 st.C przez 1 godzinę, potem można otworzyć worek i przypiec po wierzchu przez 10-15 minut

To co kocham
Babka ziemniaczana 127

nazwę, natomiast mówimy o jednym i tym samym. W przepisie na babkę ziemniaczaną, nagus, czy tarciuch ziemniaczany będę posługiwał się: babka ziemniaczana . Trudność: Łatwy Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 1 godz 30 min Całkowity czas: 1 godz 55 min Ilość porcji: 8 porcji Babka ziemniaczana sposób przygotowania: Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i włóż do miski z wodą(...)Obiady Łatwość Łatwy Czas przygotowania 25 min Czas pieczenia 1 hour 30 min Całkowity czas 1 hour 55 min Ilość porcji 8 porcji Składniki 2 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 jajko 500 g wieprzowej kiełbasy 200 g boczek surowy wędzony (opcjonalnie

ugotuj-przepis.pl
Pieczeń rzymska w cieście francuskim 90

się przepisem na pyszną i delikatną pieczeń rzymską pieczoną w cieście francuskim, która w wersji na ciepło idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Natomiast na zimno, polecam podawać na śniadanie zamiast kanapek lub jako ciekawą przekąskę na wszelkiego rodzaju przyjęcia i imprezy. Składniki: – 500g mięsa mielonego ( u mnie wołowo- wieprzowe) – 1 duża cebula – 2 łyżki(...)paski boki zakładać naprzemiennie na środek z mięsem, tworząc plecionkę. Jajko rozbełtać widelcem, posmarować nim wierzch i boki warkocza i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45-50 minut. Smacznego Artykuł Pieczeń rzymska w cieście francuskim pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 153

wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.   Za pomocą noża zrób kieszeń w schabie. Ważne aby nóż był ostry, ułatwi to twoją pracę   Napełnij pieczeń farszem. Zapiekaj w naczyniu żaroodpornym przez 20 minut w 220°C, następnie 170°C przez 30-35 minut. Dzięki temu mięso będzie chrupiące(...)pieca. Dlatego najczęściej jest to kawał soczystego mięsa. W tym roku postawiłem na  Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Pyszny kawałek wieprzowiny z aromatycznym farszem, prosty w przygotowaniu i obłędnie smakowity. Każdemu nawet największemu smakoszowi przypadnie do gustu. Inne dania na Boże Narodzenie znajdziecie TU (link)   Zrazy wieprzowe bez zawijania

kuron.com.pl
Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 115

Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na obiad, kiedy podaję ją na gorąco z sosem pieczarkowym. Również doskonale się spisuje podawana na zimno na kanapki z ogórkiem konserwowym. Składniki: • 250 g łopatki wieprzowej(...)pokroić w kostkę. • Mięso wymieszać z boczkiem, cebulą, bułką i jajkami. • Dodać przyprawy i natkę pietruszki. • Mięso przełożyć do keksówek i piec w 200 st.C przez 40 minut. Ja podaję zawsze z  sosem pieczarkowym i ziemniakami puree

To co kocham
Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami 148

świetna propozycja na obiad, dzięki temu, że koszyczki pieczemy w piekarniku są one dużo zdrowsze nie tradycyjne kotlety mielone i smakują fenomenalnie Ja przygotowałam je z wieprzowiny, ale będą równie smaczne z indyka lub kurczaka. Koszyczki z mielonego mięsa z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie łopatka wieprzowa) 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku ulubione(...)plasterki. Do mięsa mielonego przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Następnie z mięsa formujemy kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kulkach robimy dziurki tworząc koszyczki. Później uzupełniamy je papryką. Na każdym koszyczku układamy 3-4 plasterki cukinii i jeden plasterek pomidora. Następnie pieczemy około 50 minut

PatiGotuje