kruche ciasto upieczone, plastry szynki zostały położone, następnie kiszką ziemniaczaną wypełnione, na niej talarki z ziemniaków położone. Masą śmietanowo –jajeczną zalane i serem żółtym posypane. Po 40 min pieczenia, tarta gotowa była do jedzenia. 🍴Kiszka ziemniaczana Gzella idealnie miedzy kruche ciasto i talarki się wkomponowała, smaku i delikatności całej tarcie nadała. Danie smaczne, wyjątkowe, takie babcine, domowe.😉 Składniki: ciasto(...)kiszki ziemniaczanej Gzella, 6 plastrów szynki wieprzowej wędzonej, surowej, dojrzewającej, 0k. 3-4 ziemniaki, 10 -15 g startego sera grana padano. Przygotowanie: Ciasto: Z wszystkich składników: mąki, jajek, soli, wody, masła wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciastem wykładamy dno i boki formy na tartę, nakłuwamy widelcem, aby nam się nie podniosło podczas pieczenia. Odstawiamy do lodówki
Moniki Smakołykiupieczone jest aromatyczne i delikatne w smaku. Musztarda miodowa nadaje mu szczególnego charakteru. Przygotowanie żeberek jest bardzo proste i nie wymaga wielkich umiejętności. 700-800g żeberek wieprzowych Marynata: 2 łyżki musztardy miodowej (czubate) 1 łyżka przyprawy do żeberek (płaska) 1 łyżeczka soli (płaska; użyłam himalajskiej) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. (Miałam bardzo mięsiste, więc(...)wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.) Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 90-100 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo
Di gotujebędą musiały się długo piec, żeby mięcho fajnie odchodziło od kości. Właściwie to wystarczyło im 1,5 godziny. Są słodkie, aromatyczne, cytrynowe. Zastanawiałam się co do nich podać. Zaraz lecę do kuchni, gotować ciemny ryż. Dodam do niego czerwoną cebulę, marynowane ostre papryczki, ogórek kiszony i oliwę. Powinno pasować. Składniki: 1,5 kg żeberek wieprzowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Z reszty składników robimy marynatę. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Żeberka razem z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem około 1,5 godziny w 170 stopniach. Artykuł Pieczone żeberka pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovydodatkiem zielonej pietruszki oraz koperku. Takie danie najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami. Składniki na 4 porcje: 1 kawałek schabu (około 0,8 kg) 1 opakowanie przyprawy do mięsa wieprzowego (mieszanka papryki słodkiej, czosnku, tymianku, kolendry, majeranku, chili, ziela angielskiego i listków laurowych) sól,pieprz sos kurkowy około 400 g świeżych kurek 1 średniej wielkości cebula sól, pieprz(...)lekko przedziurawić rękaw i przełożyć go do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia wlać 1 szklankę wody i naczynie żaroodporne przykryć pokrywką. Piec w 180°C, aż do miękkości schabu (mi to zajęło ponad 1 godzinę). Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywkę i piec bez przykrycia (wierzch schabu powinien lekko się zarumienić). W międzyczasie przygotować sos kurkowy: cebulę obrać i drobno
Ugotowaćpieczeń przekładaną warstwą żółtego sera. To doskonała propozycja na ciepło do obiadu lub na zimno do pieczywa. Obie wersje są pyszne, choć mnie najbardziej kusi ciągnący się ser. Polecam na co dzień i od święta! (Forma o wymiarach około 10 x 20 cm) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe(...)Wszystkie składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić. Całość doprawić do smaku oraz podzielić na 2 części. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i warstwowo napełnić: mięsem, serem uprzednio startym na tarce o dużych oczkach oraz resztą mięsa. Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika
Di gotujewyjątkowy obiad, pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu, będą doskonałym wyborem. Połączenie słodkiego ananasa i żeberek w marynacie sprawia, że danie to jest niezwykle smaczne i aromatyczne.Pieczone żeberka z ananasem na sypkim ryżu to danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej. Każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. Składniki 800 g żeberek wieprzowych 1 puszka(...)oliwą, sosem sojowym. Do miski przełożyć mięso polać marynatą dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Żeberka ułożyć w naczyniu do pieczenia, polać marynatą i zapiekać 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę na 150 stopni i zapiekać kolejne 40 minut, bez pokrywki. Polewać od czasu do czasu sosem. Włożyć plastry
gotuj ze mnągolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez(...)mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu, utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć
moj przepis nagolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez(...)mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu, utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć
moj przepis nagolonka-pieczona-w-piwie Coś co mężczyźni lubią najbardziej. Kawał mięsa i piwko do tego:) W ten weekend mój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez(...)mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli grubej 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka kolendry (takie kulki) 4 łyżki oleju 3 ząbki czosnku, pokrojony w plastry Sól, pieprz, kolendrę umieścić w moździerzu, utrzeć. Do dużej miski przełożyć utarte przyprawy, dodać czosnek, olej, wymieszać. Golonkę umyć, osuszyć, natrzeć
moj przepis namój mąż raczył nas wspaniałą golonką, pieczoną w piwie. Muszę powiedzieć, że fanką golonki nie jestem, ale ta golonka wyszła mu wyśmienicie. A najlepsze jest to, że tego dnia nie dotknęłam nawet noża – wszystko od A do Z zostało przygotowane przez mojego mężulka. Składniki na 4 mało głodne osoby: 2 duże golonki wieprzowe Składniki na marynatę: 1 łyżeczka soli(...)Dodatkowo: 1 szklanka piwa jasnego Formę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć golonkę, resztą marynaty polać golonkę, wlać szklankę piwa. Zakryć szczelnie folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piec 1 godzinę 45 minut. Golonkę wyjąć, ponacinać, podlać piwem nacięcia. Wstawić do piekarnika na 25 min na 180 st. bez przykrycia, po to żeby golonka się ładnie zarumieniła. Golonkę wyjąć
moj przepis naPrzepis na pyszne pierogi pieczone w piekarniku z farszem meksykańskim. Składniki (na 20 sztuk): Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka jajko żółtko jajka 40 ml oleju 50 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru Farsz: 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego pół puszki pomidorów puszka kukurydzy cebula czerwona papryka sól, pieprz, papryka ostra, papryka wędzona olej do smażenia Przygotowanie(...)Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy małym spodkiem koła. Na koła nakładamy po łyżce farszu i dokładnie sklejamy pierogi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem. Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym
e-PrzepisyKulinarnekalosze (ang. wellingtons). Podobna potrawa, bœuf en croûte występuje w kuchni francuskiej. Tyle o potrawie oryginalnej, a u mnie namiastka – polędwiczki wieprzowe a’la Wellington. Składniki: - 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 500g każda) - 2 opakowania ciasta francuskiego - 800g pieczarek brunatnych - 2 łyżki zmielonych suszonych podgrzybków - 1 duża cebula - kilka ząbków czosnku - 24 plastry szynki szwarcwaldzkiej (po 12 na jedną(...)Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut, aż ciasto francuskie się zrumieni. Upieczone polędwiczki, po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut na desce. Podajemy pokrojone w grube plastry. Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington podałam z sałatką z kaszy bulgur
mojewypiekiinietylkoząbki czosnku 2 szalotki 2 łyżki pasty paprykowej ( pieczona zblendowana papryka, zawsze na jesieni robię kilka słoików ) można pominąć lub zastąpić pastą pomidorową, będzie nieco inaczej ale nadal smaczne 2 łyżki brązowego cukru, płaskie sól, chilli do smaku 200 ml słodkiej śmietanki, najlepiej kremówki wtedy sos sam się zagęści smalec wieprzowy do smażenia Mięso rozklep cieniutko, jak tylko się(...)pomidorów . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nakryj pokrywką i duś na małym ogniu około 10 minut, pilnując żeby się nie przypalało. Po tym czasie zalej 1 szklanką wody, dopraw pastą z pieczonej papryki, mielonymi suszonymi pomidorami, resztą wyciśniętego praską czosnku , brązowym cukrem, solą i chilli do smaku. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem następne 10-15 minut, po czym zalej śmietaną
Ogrodnik w podróży