Nadszedł czas na kolejne pyszne mięso, tym razem z imbirem, miodem i... a zresztą sprawdźcie sami. Zapraszam! Składniki; 1,5 kg szynki wieprzowej 2 łyżki startego świeżego imbiru pół szklanki sosu sojowego 2 łyżki miodu akacjowego Skworcu 2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziaren kolendry roztartych w moździerzu Skworcu 1 łyżka goździków oraz kilka ziaren pieprzu burbonese , czerwonego(...)najlepiej 24 godz. Po tym czasie karkówkę razem z przelaną przez sitko marynatą wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180- 200C i pieczemy około 1,5 - 2 godz. Co jakiś czas mięso polewamy marynata. W połowie pieczenia dolewamy wody bo zapewne płyn się zredukuje. Mięso studzimy i kroimy w plastry. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.łatwo usunąć z niej błony. Do pieczenia w całości trzeba prawie mieć rentgena w oczach aby wybrać piękny okaz…he, he…Do ziołowej karkówki świetnie pasuje duszona młoda kapusta . Uwielbiam młodą kapustę do mięsa. Klasyczna przystawka latem. Ziołowa karkówka Składniki: na 4-6 porcji 1,2 kg wieprzowej karkówki bez kości 1 mała cytryna, otarta skórka(...)piecz mięso przez 20 minut. W międzyczasie umyj ziemniaki, usuń nadmiar skórki lub obierz jeśli tak wolisz. My jemy młode ziemniaki ze skórką. Wymieszaj ziemniaki z ziołową mieszanką i oliwą. Możesz troszkę dosolić. Włóż ziemniaki do naczynia z mięsem i piecz jeszcze przez 40 minut. Następnie wlej śmietanę i piecz przez 10 minut. Temperatura mięsa powinna uzyskać 80ºC. Ja piekłam
codojedzeniakochani schab w troszkę innej odsłonie. Pieczony po cygańsku. Można podawać z ryżem lub ziemniakami. Najlepiej smakuje na gorąco. Warzywa powoduję, że mięso jest soczyste, miękkie i bardzo smaczne. Jeśli nie próbowaliście jeszcze takiego dania, to bardzo polecam i zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni(...)drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku
O kuchni z uczuciemsię być strasznie dużo, ale potrawa w czasie pieczenia się kurczy. Podana porcja u mnie wystarczyła na dwa dni obiadów dla trzech osób. W pierwszy dzień podałam upieczone mięso z pieczywem, na drugi dzień do mięsa dorobiłam sosu i zjedliśmy w towarzystwie kaszy gryczanej. Polecam :) Składniki - 0.70 dkg łopatki wieprzowej - 0.40 dkg boczku wędzonego-parzonego - 0.40 dkg pieczarek(...)delikatnie olejem, przekładam do niego mięso wraz z marynatą oraz pozostałe składniki. Mieszam. Z wierzchu polewam miejscami keczupem. Wkładam do zimnego piekarnika, piekę przez ok. 1,5 - 2 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Pod koniec pieczenia odkrywam pokrywkę aby mięsko się ładnie zrumieniło. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródNajpierw o wieprzowinie. Kalua to tradycyjna metoda przygotowania mięsa na Hawajach, polegająca na pieczeniu w specjalnych, podziemnych piecach zwanych imu. Przygotowane w ten sposób kawałki
Moje Małe CzarowanieNo to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń
Smaczna PyzaRoladki z karkówki nadziewane boczkiem i pastą z zielonych oliwek i pietruszki, zapiekane z różowym pieprzem. Pieczone ziemniaczki Składniki: - 4 plastry karkówki, rozbijamy tłuczkiem - 2 plastry
SMYKWKUCHNIzachwyci wszystkich smakiem i aromatem. Będzie wszystkich wabić również wyglądem, równie apetycznym co zapach i smak. składniki dla sześciu osób 1,5 kg zgrabnie wykrojonej szynki wieprzowej marynata: 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczka imbiru 1 łyżka domowego maggi 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu szczypta papryki ostrej składniki glazury szczypta(...)piekarnika, nagrzanego 180 stopni. W tym czasie trzykrotnie łyżką podlewamy szynkę sosem z pieczenia, aby była równomiernie pokryta miodową glazurą. Następnie nakrywamy brytfankę pokrywką i wyłączamy piekarnik zostawiając szynkę w zamkniętym piekarniku na dalsze 30-40 minut ( dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta) . Podajemy wedle upodobania na gorąco do obiadu lub na zimno
Miód i pieprzpieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut. Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu 20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego(...)czasu rozpuszczenia się serów. Na sam koniec dodać bułkę tartą, wymieszać. Przed włożeniem do piekarnika każdego pieroga posmarować rozbełtanym jajkiem z 3 łyżkami mleka. Pierożki piec przez 20 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 200 stopniach. Smacznego
Krakowskie smaki AniZapraszamy na pyszny pasztet. Jak nazwa mówi: z mięs różnych, bo i wieprzowy, i wołowy, i cielęcy, a nawet również drobiowy. Wszystko co najlepsze. Pasztet wyszedł świetny, taki lekko miękki, nie sztywny i suchy. Lubimy taki. Smakował doskonale, a po kilku sekundach od zjedzenia pozostawiał na języku delikatną, ledwo wyczuwalną nutkę pikantności. Tak, że nawet już po zjedzeniu jeszcze się(...)kubkach smakowych szukało tego smaku. Rewelacja! Doskonały na kanapki jako alternatywa sklepowych wędlin. A my zrobiliśmy go przy okazji testowania mieszanek przypraw od Dobrej Kiełbasy . Bo wspominałem ostatnio, przy pieczonej szynce, że mieszanki przypraw mają rewelacyjne i stosować je warto. Nie wiem jak wy, ale ja sam lepszej mieszanki samodzielnie zrobić nie potrafię. A jak czegoś nie umiem
Marder&Marder ManufactureWielkanoc? Bo pasztety wpisują się idealnie w tradycję polskiego menu Wielkanocnego. Ja piekę pasztety dosyć regularnie, gdyż bardzo lubimy domowe pasztety, a ten jest na prawdę bardzo smaczny. Polecam też inny przepis na pasztet. Przepis na pasztet wielkanocny: Składniki na bazę do pasztetu ½ kg łopatki wieprzowej, ½ kg wołowiny ½ kg wątróbki drobiowej ( u mnie z indyka) 1 szt. duża marchew(...)Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej tkwi sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwieprzowego majeranek 1 ziele angielskie 1 liść laurowy 1 ząbek czosnku kilka kropli oliwy z oliwek Przygotowanie: Umyte mięso nacieram solą i pieprzem. Po wchłonięciu soli smaruję musztardą wymieszaną ze startym drobno czosnkiem i odrobiną oliwy. Obsypuję dość obficie utartymi w moździerzu na pył majerankiem zielem i listkiem. Odstawiam do lodówki na całą noc. Piekę w rękawie do pieczenia
Kuchnia po mojemupietruszki to świetny pomysł na świąteczny rodzinny obiad. Składniki: 2,2kg kurczaka 2 łyżki przyprawy do kurczaka sól pieprz Farsz: 400g łopatki wieprzowej 250g fileta z kurczaka 400g boczku wieprzowego 500g wątróbki drobiowej 125g masła extra 3 jajka 2 bułki kajzerki 1 szklanka mleka 100g suszonej żurawiny 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie(...)napełnić farszem, dokładnie zaszyć do końca i związać nogi. Gotowego kurczaka przełożyć do rękawa piersiami do góry, zawiązać z obydwu stron, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 110-120 minut. AMBITION GRANITE to noże wykute z jednego kawałka stali, posiadające ergonomiczną, satynowaną rękojeść z tworzywa sztucznego zapewniającą doskonałe wyważenie. Zastosowana stal składa się z najlepszej
Szalona Kuchnia Ewelinyprostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował bardzo dobrze, ale boczek wieprzowy w brzoskwiniach i chilli jest na dużo lepszy! Zapraszam! Składniki: 1 kg boczku wieprzowego 2 brzoskwinie łyżeczka soli łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oliwy łyżeczka soli czosnkowej papryczka chilli mała cebulka Przygotowanie: Chilli i cebulkę kroimy w talarki(...)łączymy wszystkie przyprawy z chilli, cebulką i brzoskwiniami, i nacieramy powstałą marynatą boczek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 6 godzin. Zamarynowany boczek owijamy folią aluminiową i pieczemy w rozgrzanym na 200 stopni piekarniku przez ok. 30 min, następnie jeszcze 30 min już bez folii. Smacznego
Kuchnia Łukaszanimi przeproszą. Jakoś jesienią wędzone jest pyszniejsze, a wiosną pieczone lub parzone.. Polecam, jeśli masz piekarnik to jest coś co powinieneś wypróbować. Oczywiście nie jest to full profesjonal tylko domowy hand-made, więc kiełbacha jest taka jaką lubimy, a nie jaka być powinna według podręcznika składniki: 1 kg szynki wieprzowej, najlepiej ciut tłustej (najlepiej żeby to nie była kulka(...)czasie wyciągamy z piekarnika i odwieszamy powtórnie w chłodne miejsce do ostygnięcia na dobę lub testujemy na gorąco . Jeszcze taka wskazówka, nie nabijaj zbyt ciasno flaków, bo podczas pieczenia mogą zacząć pękać. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa. Idealna na zimno i na gorąco. Smacznego ! Artykuł Kiełbasa regionalna, opiekana w piekarniku pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróży