pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:98/291)

peklowana wieprzowa łpatka, wędlina pieczona w niskiej temperaturze 180

wędlina długo pieczona z łopatki W dzisiejszym przepisie chciałbym pokazać że wyrób z  niedocenianej łopatki, może śmiało konkurować z innymi ( często uważanymi za szlachetniejsze) , mięsami takimi jak szynka, karkówka czy schab. składniki  1,5 kg ładnego kawałka wieprzowej łopatki sucha mieszanka peklująca  ( ilość podana na półtorej kilo mięsa) sól kamienna(...)wkładamy w siatkę wędliniarską. Teraz mięso układamy na ruszcie ( zapewni mu to dostęp powietrza z każdej strony) i wstawiamy je do piekarnika, nagrzanego do 75 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso (bez przykrycia), przez pierwsze 150 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 85 stopni i pieczemy przez kolejne 40-50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim mięso do wystygnięcia, następnie przenosimy

Miód i pieprz
Kiełbaska 160

pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry) 3 łyżki(...)masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy. Mmm Pycha! Facebook tutaj zapraszam do polubienia

Na moim talerzu
Kiełbaska 118

pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko ją parzyłam).  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg surowej szynki wieprzowej 1 kg boczku (bez skóry i boczku(...)masy. Kiełbasę parzyłam przez 20 minut w maszynie, ale można zagotować wodę w garnku wyłączyć, włożyć kiełbasę i parzyć pod przykryciem. Kiełbasę jedliśmy do żurku, kolejnego dnia na obiad pieczoną z cebulką, resztę zamroziliśmy na grilla. Wyszło nam około 2,5 kg kiełbasy. Mmm Pycha! Facebook tutaj zapraszam do polubienia

NA MOIM TALERZU
Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana 201

jednocześnie smacznych żeberek - nie da się upiec. Połączenie smaków jest rewelacyjne, a mięso niezwykle miękkie i aromatyczne. Jeśli lubicie słodko-pikantne nuty - to polecam! do 1 kg żeberek wieprzowych sól Marynata: 200 ml sosu - Salsa Mexicana (*) 1-2 łyżki miodu (wg smaku) Żeberka umyć, osuszyć i porozcinać na mniejsze kawałki. Każdą część delikatnie oprószyć solą.   Składniki marynaty wymieszać(...)odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.)   Po tym czasie żeberka umieścić w naczyniu żaroodpornym i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 100-120 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.) Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową). Późnej - co jakiś

Di gotuje
Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎kabanosy 164

reklamy kiełbasy: Balcerzak czy kabanosów Tarczyński, którą pokazują w TV. Prawie rok temu na blogu pokazał się przepis na Kiełbasę suszoną dojrzewającą. Palcówka , czyli tradycyjnie suszoną kiełbasę wieprzową w jelicie, przygotowywaną z surowego mięsa, peklowaną, a następnie dość długo podsuszaną. Tym razem trafiliśmy w sklepie na flak barani i ze względu na jego małą średnicę postanowiliśmy przygotować coś nowego . Kiełbasa(...)piekło: bombardowano nas e-mailowo, na priv pytaniami o przepis i zachwycano się jej wyglądem dając same pozytywne komentarze. Fakt kiełbasa à la kabanosy nie może się powstydzić swojego wyglądu, nie tylko wyglądają apetycznie, ale też jest pyszna. Ta domowa kiełbasa ma niepowtarzalny smak. Smaczna domowa suszona Kiełbasa dojrzewająca à la ‪‎ kabanosy . Polecamy. Składniki: ok. 1 kg łopatki wieprzowej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tuszonka do słoików jak za dawnych lat 229

wypróbować-wyszła całkiem inna niż słoikowa,inny smak,więcej pysznego smalczyku i może dzięki pieczeniu ,bardzo fajny posmak jak za dawnych lat-polecam (zdjęcie zrobiłam już ostatniego słoika bo wszystkie bardzo szybko się rozeszły) Składniki: 1, 2 kg świeżej słoniny,  80 dag łopatki wieprzowej,  2 średnie cebule,  2 ząbki czosnku,  2 pełne łyżki majeranku

Swojskie jedzonko
Pieczeń z szpinakowym oczkiem. 167

Mieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno. Pieczeń z szpinakowym oczkiem 1

Gotuj Sam!
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej 234

tuż przed smażeniem "panierowałam" w cieście naleśnikowym. Gorąco polecam ten sposób! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa przyprawa do drobiu z czosnkiem i papryką olej do smażenia Ciasto: 200-250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 1 duże jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli i cukru pudru Polędwiczkę umyć, osuszyć. Pokroić w poprzek na plastry grubości

Czerwień i błękit
Golonka 100

Golonka – tradycyjna polska potrawa podawana z chrzanem lub musztardą i grochem puree. Golonkę wieprzową ze skórą gotuje się w wodzie do miękkości, dodając w trakcie gotowania oczyszczone i opłukane warzywa oraz przyprawy. Do tradycyjnych posiłków należą  także golonki z kapustą i borowikami, z pieczonym boczkiem i świeżą papryką. W lokalach gastronomicznych dostępna jest również golonka z żurawiną i świeżym

KUCHNIA POLSKA
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 328

smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda cukinia garść fasolki szparagowej 15 dag młodego bobu ½  brokuła Sól do smaku Przyprawa do ziemniaków do smaku Pulpeciki: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego- z szynki 2 jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól

Wanilia i Kardamon
32 rozgrzewające dania na jesień 1761

oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ravioli z semoliny

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki idealne, które udadzą się każdemu! 520

polecam i zapraszam do wypróbowania! Składniki: Średnia główka kapusty 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego szklanka ryżu 2 duże cebule 5 średnich marchwi 2 l bulionu drobiowego sól, pierz łyżka majeranku Przygotowanie:  Główkę kapusty gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20-30 min lub ,,pieczemy" w kuchence mikrofalowej przez ok. 15 min. Po tym oddzielamy liście kapusty od łodygi

Kuchnia Łukasza
Polędwiczka wieprzowa po węgiersku 121

nacieramy olejem, a następnie 1 łyżką słodkiej oraz 1 łyżką ostrej papryki *** *** Polędwiczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy (bez przykrycia!) przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy w tej temperaturze jeszcze przez 40 minut. Wyłączamy piekarnik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim mięso jeszcze przez 30 minut . Wystudzone polędwiczki(...)POLECAM TAKŻE: DOMOWA SZYNKA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ DOMOWA PIECZEŃ RZYMSKA PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Polędwiczka wieprzowa po węgiersku pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Pasztet świąteczny 261

Przekąski zimne. Przepis na ten pasztet opracowany jest metodą prób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry) 30 dag wątróbki wieprzowej 3 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe(...)intensywniej). 7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać. 8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny

Kto ugości moich gości?