pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:107/291)

Gołąbki podkręcone pieczarkami 29

właśnie piekę miodownik ;) będą i śledzie po kaszubsku...i takie tam ;) W Nowym Roku, życzę wam samych dobrych i najlepszych chwil. W Sylwestra zaś, szampańskiej zabawy do białego rana, bez kaca i moralniaka ;) Do zobaczenia już za rok ;) Arek Gie Składniki:           1 kapusta gołąbkowa 200 g ryżu 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej(...)cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i pieczemy (pod przykryciem) 40-50 min w temperaturze 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen
Pasztet z żurawiną 26

mielenia mięsa. Chciałam uzyskać konkretną konsystencję i taką udało mi się zrobić. Pasztet wyszedł dokładnie taki jak chciałam. Pycha. Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (z rosołu) 750 g karczku wieprzowego 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 5 łyżek bułki tartej duża garść suszonej żurawiny 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku(...)długo wyrabiamy, aż mięso wchłonie większość płynu, mięso powinno być raczej zwarte (ale nie za bardzo). Formę do pieczenia smarujemy olejem, można dodatkowo wyłożyć ją papierem do pieczenia. Wykładamy na nią wyrobione mięso (tak do 3/4 wysokości), wyrównujemy i pieczemy godzinę w 200 stopniach.  Taka ilość mięsa zmieściła mi się do formy o wymiarach

Kardamonovy
Klops ze smakowitą skórą. Sprawdziłem przepis z amerykańskich blogów kulinarnych 46

Zaglądałem ostatnio na amerykańskie strony kulinarne i dwa razy natknąłem się na pieczonego klopsa z apetycznie wyglądającą skórką. Byłem ciekaw, z czego jest zrobiona i jak będzie to smakować. Zaskoczyło mnie, że to po prostu doprawiony ketchup, składnik, którego rzadko używam do gotowania, ale że dziś w sklepach można znaleźć tego typu sosy z bardzo dobrym składem(...)przeciwko. Przetestowałem więc przepis. Wyszło bardzo dobrze, sami spróbujcie. Przepis na amerykański klops ze skórką Składniki: Kilogram mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, 2 duże cebule, olej, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 200 ml dobrego ketchupu, płaska łyżka mielonej papryki wędzonej, majeranek, sól, pieprz. Jak zrobić amerykański klops ze skórką? Cebulę drobno posiekaj, przesmaż na odrobinie oleju. Mięso przełóż

Kulinarna Polska
Gulasz z boczniaków 122

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z tortellini 197

Zawsze mam w domu tortellini na tzw "czarną godzinę" bo można szybko zrobić sałatkę. W zasadzie co mamy w lodówce to możemy dodać a będzie smacznie

Ala piecze i gotuje
Wietnamski pasztet pate 171

Jeden wietnamski pasztet już piekliśmy. Ale tamten był odświętny. I bardziej nadawał się do jedzenia na półmisku niż do serwowania w kanapce. Od tamtej pory zjedliśmy

slodkokwasnapl
Ligawa w octowej marynacie 184

miękki i całkiem spory kawał pieczeni.  Plaster odkroiłam,  aby sprawdzić czy mięso miękkie, przy okazji pstryknęłam fotkę i.... to był koniec. Nasz znakomity obiad zniknął  - został ukradziony przez dwóch psich żarłoków - Kapsla i Fredka.  Bardzo im smakowało! Ostał się tylko sos, do którego dorobiłam szybkie kotleciki z polędwiczki wieprzowej. Na szczęście zdążyłam sprawdzić smak mięsa(...)wstawić przykryte do piekarnika nagrzanego do 200 st C na ok 1 godzinę  - gotowe mięso powinno mieć w  środku  temperaturę 55 – 60 stopni C. W trakcie pieczenia podlewać co jakiś czas pozostałą marynatą. Po upieczeniu mięso wyjąć, z ostawić na chwilę, aby  wchłonęło soki,  następnie pokroić w plastry .   Sos przetrzeć przez sito. Doprawić

Stare Gary
Schab ze śliwką 98

Schab ze śliwką to kolejna moja propozycja pieczonego mięsa, idealnego jako domowa wędlina oraz jako pieczeń obiadowa. Takie mięso poza tym, że jest pyszne, to również ładnie wygląda na talerzu. Będzie idealnym składnikiem półmiska wędlin na świątecznym stole, czy stole codziennym. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1kg schabu (najlepiej dłuższy a cieńszy) ok. 100g śliwek suszonych(...)łyżki soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Wycięłam białe błonki. Ostrym spiczastym nożem zrobiłam w środku schabu nacięcie na wylot. W powstałą dziurę upchałam jak najwięcej śliwek suszonych. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, polałam olejem

Waniliowe Improwizacje
Pieczone polędwiczki w marynacie z miodem 59

Soczyste i mięciutkie polędwiczki, pieczone w marynacie z dodatkiem miodu - to idealna propozycja na udany rodzinny obiad. Mięso w tym przepisie marynujemy w aromatycznej mieszance przypraw, miodu, czosnku i sosu sojowego, co nadaje mu niepowtarzalnego smaku oraz sprawia, że polędwiczki wychodzą soczyste i delikatne.  Składniki: 1 kg polędwiczki wieprzowej, olej rzepakowy (do smażenia). Marynata: 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki(...)obsmażyć krótko, z każdej strony na złoty kolor.  Przygotować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego polędwiczki (razem z tłuszczem z patelni). Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 25-30 minut. Najlepiej sprawdzić czy mięso jest już gotowe, wbijając do środka termometr i sprawdzając czy osiągnęło 65-65ºC. Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i zostawić

Świat Domowej Kuchni
Kulinarna podróż po krajach bałkańskich 48

postaci grillowanej, pieczonej lub wędzonej. Ćevapi jest daniem mięsnym przypominającym nieco tradycyjny turecki kebab. Składa się z grillowanych lub pieczonych kotlecików z mielonego mięsa. Zazwyczaj podaje się je z plackami zwanymi somun lub lepinjami, a także z cebulą oraz jogurtem. Z Serbii wywodzi się pljeskavica. To rodzaj kotleta mielonego przyrządzanego z mięsa wołowego lub wieprzowego, a często

Pasja Smaku
Chili con carne z wieprzowiną 24

zajmuje sporo czasu. Sos, z którym ją się podaję jest z pieczonymi bakłażanami. Obiecuję, że kiedyś Wam sprzedam ten przepis. Jest świetny i też pochodzi z książki „Palestyna”. Odezwę się znowu za parę dni. Trzymajcie się ciepło, cześć. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 puszki pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy

Kardamonovy
BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚCIE KISZONEJ 197

żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C. piec około 30-35 minut. Przy okazji kochani zapraszam Was serdecznie do wypróbowania nowości firmy  Henryk Kania , a mianowicie pyszne chipsy mięsne: * chipsy mięsne classic * chipsy mięsne o smaku zielonej cebulki * chipsy boczkowe classic * jerky wieprzowe Wszystkie te produkty zapakowane są w małe paczuszki, dzięki czemu łatwo można

Zrób to smacznie
POLĘDWICZKI Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ 142

smażenia sól, pieprz papryka słodka mielona majeranek tymianek Wykonanie: Polędwiczki wieprzowe lekko rozklepujemy i przyprawiamy pieprzem, solą, papryką mieloną oraz ziołami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2-3 min. Oscypki kroimy w plasterki. Następnie podsmażone polędwiczki przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na nich plasterki oscypka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 266

warzywa wyjmujemy z wywaru. Do dużego naczynia wkładamy ostygnięte ugotowane mięsa wieprzowe, warzywa, wątróbkę z cebulą i rozmrożone mięso z kurczaka. Dodajemy startą gałkę muszkatołową, jajka, żurawinę. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. W między czasie dolewamy z gotowanej wieprzowiny z warzywami. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 1 godziny 1 temp. 180 st.C

tojestpyszne.blogspot.com
Węgierska Walentynkowa podróż 178

rodzinie :) Składniki: Winiary pomysł na… Węgierską zupę gulaszowa 500g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka) 400g papryki (różne kolory: czerwona, zielona i żółta lub pomarańczowa) 150g cebuli 400g pomidorów (świeżych lub z puszki) 90g przecieru pomidorowego Ok.100ml Oleju 1litr wody Z mielonego mięsa robimy niewielkie wałeczki, po czym pieczemy je na rozgrzanym oleju, około 5 minut. Papryki i cebulę kroimy w podłużne

Smakowy Raj