upieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak. Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: Karkówka wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku(...)karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać. Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzamy czy mięso jest upieczone, wkłuwamy nóż i paczymy jakiego koloru jest sok mięsny, jeżeli jest przezroczysty możemy serwować
Kuchnia Łukaszaupieczeniu, mięsko było bardzo soczyste, mięciutkie i niesamowicie smaczne. Jako, że piekłem spory kawał mięsa to jedliśmy go z przyjemnością przez trzy dni i nie znudził się nam jego smak. Mięsko jest idealne na ciepło zarówno jak i na zimno. Bardzo gorąco zapraszam do wypróbowania! Składniki: Karkówka wieprzowa 2,5 kg opakowanie serka kremowego Apetina (u mnie o smaku(...)karkówkę nacieramy marynatą i odstawiamy pod przykryciem na ok. 12 godzin. Ja marynowałem ją zaledwie godzinę i też było miękkie, ale proponuję trochę poczekać. Zamarynowaną karkówkę pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 2,5 godziny. Po upieczeniu sprawdzamy czy mięso jest upieczone, wkłuwamy nóż i paczymy jakiego koloru jest sok mięsny, jeżeli jest przezroczysty możemy serwować
Kuchnia ŁukaszaDziś zapraszam na tradycyjna pieczeń rzymską z jajkiem. Bardzo soczysta i aromatyczna, doskonała zarówno na zimno jako przystawka czy przekąska jak i na ciepło jako dodatek do obiadu. Polecam :) Składniki ( na keksówkę o wym. 24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku(...)wysypanej bułka tarta foremki na mięso układam wzdłuż ugotowane i obrane jajka i przykrywam drugą częścią mięsa. Piekę w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni z termoobiegiem. Kiedy wytopiony tłuszczyk jest przezroczysty, a skórka lekko rumiana znaczy, że pieczeń jest gotowa. Po wyjęciu z piekarnika pieczeń dziele na połowę, tą część, którą
Kuchnia z widokiem na ogródpowyżej 1,5kg – pieczcie ją w 150⁰C przez 2 godziny. Szynkę po upieczeniu wyjmujemy z rękawa, studzimy i przechowujemy w lodówce. Z dokładnie jedno kilogramowej sztuki mięsa którą pokazałam na zdjęciach wyszło finalnie 800g gotowej wędliny. Kruchej i soczystej, co doskonale widać na zdjęciach. PEKLOWANIE NA SUCHO I MOKRO 1-1,5kg szynki wieprzowej, tzw. ‘kulka’ 50g soli(...)laurowe 10-15 jagód jałowca 8 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 1 czubata łyżeczka soli /używam czarnej soli wędzonej/ DO PIECZENIA 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 łyżki majeranku rękaw foliowy
Karo in the KitchenTroszkę się ochłodziło. Hura!! Wreszcie można uruchomić piekarnik i piec. Zrobiłam muszle makaronowe nadziewane, upiekłam pyszne ciasto. Taka energia do pracy po urlopie. Mam nadzieję, że mnie ona długo nie opuści. Składniki: 250 g muszli makaronowych średnich 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka pomidorów 50 g sera żółtego 1 ząbek czosnku(...)pomocą małej łyżeczki. Napełnione mięsem układać ściśle w naczyniu z sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut . Około 6-7 minut przed końcem pieczenia posypać zapiekankę startym żółtym serem.. muszle nadziewane i zapiekane
O kuchni z uczuciemtakże glutenu. Zamiast bułki, którą normalnie stosuje się do "sklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki opalona cebula pieprz w ziarnkach 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg) 1 kg podgardla wieprzowego 2 średnie cebule 4 - 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego(...)Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki lub aluminiowej formy do pasztetu. U nas z podanej ilości składników wyszła 1 duża keksówka i 1 mniejsza. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni góra - dół
Kuchnia od dwojgakolejności na domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z owocami. W zasadzie to wcale nie zamierzałam go piec, ale po przejrzeniu zapasów w zamrażarce uznałam, że da się z nich wykombinować coś smacznego. I udało się, a oto mój pasztet, tadam! Składniki: 95 dag karkówki wieprzowej 1,35 kg udek z kurczaka 65 dag chudego boczku 35 dag wątróbki z kurczaka(...)babeczkowe o pojemności 250 ml. Do masy którą umieściłam w keksówkach dodałam śliwki suszone, zaś masę umieszczoną w foremkach babeczkowych wymieszałam z suszoną żurawiną. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem: babeczki – 40 minut, keksówki – 65 minut. Oba pasztety smakowały wyśmienicie
Kuchenne zapiski Edytymięska czy wędliny. W żaden sposób kupne im nie dorównują. Dzis proponuję pieczoną łopatkę, niezwykle aromatyczną dzięki upieczeniu zamarynowaniu jej w soku jabłkowym. Może niejednemu z Was wyda się to dziwne połączenie, ale dzięki niemu łopatka zyskuje wspaniały smak i aromat. Składniki: 80 dag łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku 200 ml soku jabłkowego 2 łyzki miodu -uzyłam lipowego(...)marynatą. Moczymy 4 godz Mięso wstawiamy do piekarnika o temp. 200 st. na 20 minut, układamy obok mięsa rozmaryn, po tym czasie zmniejszamy temp. na 170 st. i pieczemy około godziny. Co kilkanaście minut podlewamy mięso bulionem. Wybornie smakuje na ciepło, jak i na zimno na kanapki
Z Majeczką w kuchnipork. Kolejną zaletą tej potrawy jest to, że mimo długiego czasu pieczenia robi się praktycznie sama, a po odgrzaniu nie traci na smaku, więc piekąc większy kawałek mięsa mamy obiad na 2 dni:) Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Składniki: 1,5-2kg łopatki wieprzowej (w płaskim kawałku) 3 duże cebule 2 główki czosnku marynata: 1 łyżka kuminu(...)czosnek wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego, na cebuli położyć mięso. Piekarnik nagrzać do 200st C, wstawić mięso, piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110stC, mięso w naczyniu przykryć pokrywką i piec przez kolejne 8 godzin. Pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 180stC (górna grzałka lub grill), zdjąć pokrywkę i piec ok 20 minut, żeby mięso się zarumieniło
Obiad gotowypierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie(...)drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy nasze foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych
Smaczne Zdrowemój styl, ale już nie wydziwiam. Nie wiem czy w najbliższym czasie będę piekła papryki, a szkoda żeby przepis nie pojawił się w najbliższym czasie na blogu. Smacznego. Składniki: 4 duże białe papryki pół szklanki suchego ryżu (ja użyłam parboiled) 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku pół pęczka koperku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 jajko sól(...)nasienne, pestki i inne „wnętrzności”. Oczyszczone papryki faszerujemy ryżem z mięsem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, wykładamy wszystkie papryki, przykrywamy je pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach (lub do miękkości), w połowie pieczenia można je obrócić. 10 minut przed końcem pieczenia można ściągnąć folię i zrumienić papryki
Kardamonovykurczakiem Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina Chłopskie kaszotto Pilaw prawie uzbecki pieczony gulasz z czekoladą Chili con carne z wołowiną Bigos z młodej kapusty z kiełbasą Kociołek z jagnięciną i warzywami Składniki: 1 kg mięsa jagnięcego z łopatki (można też wieprzowe) 5-6 małych cebul (ok 250g) 2 marchewki (ok 300g) 1 mała pietruszka (ok 100g(...)będą miękkie. Mięso i warzywa można obsmażyć na patelni i przełożyć do garnka. Garnek również można wstawić do piekarnika (jeśli nie ma plastikowych elementów typu uchwyty) i piec ok 2h w temp 179stC. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Obiad gotowyświąteczny stół czy po prostu na co dzień do jedzenia zamiast sklepowej wędliny. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: karkówka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg ok. 1 łyżka soli do mięsa ok. 1 łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego ok. 300g pieczarek 1 cebula kilka ząbków czosnku 0,5 łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku do pieczarek olej do smażenia(...)przyprawą do mięsa wieprzowego. Na wierzchu mięsa zrobiłam trzy podłużne nacięcia. W te nacięcia poupychałam usmażone pieczarki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowane mięso obwiązałam sznurkiem bawełnianym wędliniarskim i przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa poukładałam plasterki czosnku. Naczynie z mięsem przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc do zamarynowania. Następnego dnia mięso upiekłam w piekarniku. Piekłam
Waniliowe Improwizacjecarbonara zawiera dobrej jakości boczek. We Włoszech wykorzystuje się Guanciale czyli podgardla wieprzowego długo dojrzewającego bądź Pancetta długo dojrzewającego boczku wieprzowego, ale te produkty w Polsce są trudnodostępne i często bardzo drogie, dlatego można wykorzystać również boczek surowy wędzony bądź boczek parzony. Możemy również dodać czosnek, pieczoną cebulę bądź śmietankę 30%, ale wtedy nie będzie to już oryginalny przepis
To Musisz WiedziećGołąbki pieczone z piekarnika to klasyka polskiej kuchni, są bardzo pyszne smakują wyjątkowo. Polecam przygotować tą metodą zamiast w garnku. Składniki • główka młodą kapustę • 1kg mięsa karkówki wieprzowej • 2 jajka • 3 łyżki bułki tartej • opakowanie przecieru pomidorowego z czosnkiem • sól morską • pieprz kolorowy • ziele angielskie • listek laurowy. Wykonanie •Kapustę sparzyć gorącą
Kulinarne pyszności Molki