pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:83/291)

Polędwica w sosie z owocami 152

archiwum domowego ( nie mam pojęcia czemu jeszcze nie był wstawiony). Czas : 1 godzina Składniki : 1 średnia polędwiczka wieprzowa 1/2 dużego jabłka 1 śliwka renkloda ( może być mrożona ) 1 cebula 2 łyżki smalcu ( lub klarowanego masła ) 1 łyżeczka ,, Przyprawy do pieczeni po staropolsku,, Kotanyi ( lub zamiennie Vegeta lub Jarzynka lub tp.) 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka miodu 1 łyżka

Buniabaje w kuchni
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 168

kawałek "wyczesać", czyli podzielić na włókna i przechowywać w powstałym podczas pieczenia sosie lub wyczesać połowę kawałka, a resztę zawinąć w folię i jeść jako wędlinę na kanapki lub plastry polane sosem. W każdej formie jest pyszne, nas najbardziej zachwyciła opcja wyczesanej :) Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego w jednym kawałku (łopatka albo karkówka) -  u mnie łopatka 2 łyżeczki(...)łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu Worcestershire (Worcester) 2-3 łyżki wody 2 ząbki czosnku, obrane Dodatkowo do pieczenia: 2-3 liście laurowe 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Sposób przygotowania: Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikami papierowymi. Wszystkie składniki wrzuciłam do blendera i zmiksowałam, podczas miksowania dodałam troszkę wody, bo mieszanka

Blondynka Gotuje
Pieczeń rzymska z jajkiem 151

kolejne danie, które pojawiło się na naszym wielkanocnym stole. Po raz pierwszy robiłam pieczeń rzymską i jestem zadowolona z efektu, chociaż następnym razem doprawię ją jeszcze bardziej. Dodatkowo bardzo ładnie prezentuje się na stole.  Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego (np. wołowo-wieprzowe) 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo 1/2 pęczka szczypiorku 1 cebula(...)Wyrobić ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Połowę mięsa przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Ułożyć na nim ugotowane na twardo jajka i przykryć pozostałym mięsem.  Piec przez 60 minut w temp. 180 st.C. Następnie odstawić do ostygnięcia

Pasja Smaku
ŻEBERKA GARAM MASALA 144

Składniki podstawowe: 60-70 dag żeberek wieprzowych (paski). Składniki marynaty: 2 łyżki oleju, łyżka ciemnego sosu sojowego, 2 płaskie łyżeczki przyprawy garam masala, 1/2 płaskiej łyżeczki soli. Przygotowanie: Mięso myję i osuszam, rozcinam na kawałki. Z podanych składników przygotowuję marynatę. Mięso dokładnie nacieram marynatą, odkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Żeberka piekę pod przykryciem w 180 stopniach (z termoobiegiem

JejKuchnia
SCHAB W SOSIE MUSZTARDOWYM 139

Bitki ze schabu w sosie musztardowym, z dodatkiem białego wina wytrawnego. Kruche mięso w kremowym sosie na bazie dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej, z dodatkiem

Kuchnia MagdaLeny
Pieczone żeberka w sosie barbecue z ziemniakami 119

Uwielbiam żeberka pieczone szczególnie z ziemniakami, te są bardzo aromatyczne i smaczne a w dodatku nie wymagają dużo pracy. Do przygotowania dania użyłam marynaty BBQ od firmy Roleski Składniki: 1 kilogram żeberek wieprzowych 1 marynata BBQ Roleski 1,5 kilograma ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do ziemniaków sposób przygotowania: Żeberka kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do woreczka(...)dodajemy przyprawę do ziemniaków, mieszamy, dodajemy pokrojone w ćwiartki ziemniaki, delikatnie mieszamy. Żeberka wyjmujemy z marynaty, przekładamy do naczynia żaroodpornego, na żeberka układamy ziemniaki, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Rurki nadziewane mięsem 103

oczy spoczęły na makaronie. Dziś raczę się tym prostym pysznym daniem . Składniki Forma do pieczenia 38x14x6 jest idealna do  zapiekania Cannelloni jak by była robiona na wymiar.Zakupiona na Klos-Pol   zachęcam na strona sklepu. cannelloni  mięsko wołowe 250 g mięsko wieprzowe 250 g jajko sól,pieprz ziołowy, papryka czerwona ostra mielona do smaku bułka tarta(...)zmieliłam i wymieszałam, dodałam jajo,bułkę tartą i wodę. Doprawiłam przyprawami ,wymieszałam i nadziewałam Cannelloni . Formę natłuściłam masłem i kładłam rurki nadziane mięskiem. Zalałam je sosem przygotowanym i do pieca na 45 minut. Makaronik doszedł do siebie, polałam delikatnie śmietanką 30% i posypałam parmezanem.Wstawiłam z powrotem do pieca, ser się rozpuścił. Wyjęłam i podawałam na gorąco

Różowa kuchnia
Pieczone żeberka 97

pieczone żeberka po amerykańsku są miękkie, kruche i bardzo aromatyczne dzięki mieszance ziół, przypraw, miodu i musztardy. Po prostu rozpływają się w ustach. Może nie wyglądają zachęcająco bo nie są zbyt fotogeniczne ale zapewniam, że smak to wynagrodzi. Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych Marynata • 1/3 szklanki oleju • 2 łyżki musztardy • 1 łyżka(...)ziół prowansalskich Wykonanie: • Wszystkie składniki marynaty połączyć razem. • Wrzucić do marynaty pokrojone żeberka tak, aby powstały porcyjki z jedną kością. • Całość przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 24 godziny. • Piec w worku w temperaturze 180 st. C przez 1 godzinę

To co kocham
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina 106

Słyszeliście kiedyś o wynalazku zwanym „pulled pork”? To pyszna wieprzowina, która dzięki procesie długiego gotowania lub pieczenia staje się tak delikatna, że można ją dosłownie rwać widelcem. Stąd właśnie nazwa „szarpana wieprzowina”. Pulled pork to bardzo popularne danie, zwłaszcza wśród amerykanów. Stanowi świetny dodatek do kanapek czy burgerów, zwłaszcza z dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Dzięki(...)przepisowi pulled pork możecie wyczarować sami we własnym domu. Gwarantuję Wam, że będziecie wniebowzięci. Zobaczcie jakie to proste! Przygotowanie 10 minutes Gotowanie 6 hours Składniki: 1,5 kg łopatki wieprzowej (najlepiej z małą ilością tłuszczu, ale też nie chuda) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki (świetnie sprawdza się też wędzona) 0,5 l bulionu drobiowego

Mostek w kuchni
Jakie kiełbasy na grilla? + przepis na domowy sos 159

coś. A takie właśnie są kiełbasy od Dudy z serii „Duda rodem z piekła” Wbrew pozorom nie są to same pikantne smaki. O nie! Ja dziś polecam Wam w szczególności dwa rodzaje kiełbas. Kiełbasę serową – którą pokochała cała (!) moja rodzina. Mięso wieprzowe + 12% sera żółtego. Dla nas połączenie idealne. Jadłam już tego typu kiełbasy innych firm(...)uwierzcie mi na słowo, że było pysznie Polecam. Jeśli szukacie dobrych kiełbas na grilla o ciekawym smaku, to polecam Wam serię od Dudy z serii „Duda rodem z piekła” . A teraz czas na pyszny sos do grilla. Kilka chwil, proste składniki, a jakie wspaniałe urozmaicenie smaku. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka naturalnego jogurtu 1 płaska łyżka

Słodkie okruszki
SZYNKA PIECZONA W MARYNACIE SŁODKO-PIKANTNEJ 134

Składniki podstawowe: 1 kg szynki wieprzowej. Składniki na marynatę: 4 łyżki oleju, 2 łyżki płynnego miodu, 2 ostre papryczki suszone chili peperoncini, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki bazylii, łyżeczka ostrej papryki. Przygotowanie: Składniki marynaty łączę, dokładnie nacieram mięso i wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc). Szynkę przekładam do woreczka do pieczenia, układam w naczyniu żaroodpornym.  Piekę przez

JejKuchnia
Golonka pieczona na podpiwku 158

Nigdy dotąd nie miałam styczności z tym napojem. Kiedyś robiłam golonkę pieczoną na piwie i bardzo mi smakowała, a z racji tego, że podpiwek również jest przygotowywany na bazie chmielu postanowiłam go wykorzystać do przygotowania golonki. Eksperyment się udał w 100%. Golonka wyszła przepyszna.  SKŁADNIKI: 2 golonki wieprzowe, 1 szklanka Podpiwku Kujawskiego , 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki słodkiej(...)olejem i przyprawami. Do marynaty wkładam golonki. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Mięso razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Golonki piekę około dwóch godzin w temperaturze 180 stopni. Podaję z ziemniakami i surówką. Do przygotowania golonki wykorzystałam Podpiwek Kujawski , który otrzymałam do testowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Biała kiełbasa w chlebie 156

kiełbasy rozmieścicie, to mojego błędu nie popełnicie :p :p :p   Jedna mi podczas pieczenia wyskoczyła :p,  bo za małą ilością ciasta, przykryta była :P  Ale i tak smakowała, chociaż innaczej od pozostałych wyglądała :) Składniki: 4-5 sztuk kiełbasy białej wieprzowej  NATURRINO  Sokołów, 450 g mąki z pełnego przemiału, 30 g świeżych drożdży(...)składamy tak, aby ją przykryło.   Ciasto str. łączenia przekładamy na blachą podsypaną mąką, wierzch za pomocą np. wykałaczki nakłuwamy i pozostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. Ciasto pieczemy z 180°C ok. 40 min, do zrumienienia

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania