pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:80/291)

Żeberka "Lepkie palce" 178

żeberka zawsze się skusze! Są pyszne i po prostu proste! PRZEPIS NA ŻEBERKA SKŁADNIKI: - 4 duże żeberka wieprzowe tzw trójkąty - 2 ząbki czosnku - przyprawa do steków - 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich - 6 łyżek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki pasty z pieczonej czerwonej papryki (jeśli nie masz zastąp 1 łyżeczką suszonej papryki wędzonej) - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżka miodu - sól - pieprz - olej

SMYKWKUCHNI
SCHAB -DOMOWA WĘDLINA 388

Domowe wędliny, pyszne , zdrowe i delikatne. Idealne dla małego i dużego. Dziś proponuję pieczony schab.Polecam i smacznego.   SKŁADNIKI: 1 kg schabu bez kości 2 łyżki

Gotowanie Patki
PIECZONE KAWAŁECZKI SCHABU Z WARZYWAMI 162

Składniki: plaster schabu wieprzowego ok. 100 g sól, pieprz, kurkuma, chili, kminek - lub dowolne ulubione przyprawy 5-6 pomidorków koktajlowych ok. 100 g kilka plasterków czerwonej

Vroblewska-fitlife
ZUPA CHORIZO Z PIECZONYMI KREWETKAMI 116

Chorizo to bardzo aromatyczna wieprzowa kiełbasa o charakterystycznym zapachu. Zupa z dodatkiem tej kiełbasy jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna i sycąca. Świetnie smakuje z dodatkiem pieczonych krewetek i chrupiącego pieczywa

Kulinarne Fantazje Marioli
Domowy smalec z cebulką i skwarkami 197

być zupełnie ciemna. Całość umieszczamy w słoikach, zakręcamy i pozostawiamy do przestygnięci i stężenia. SMACZNEGO. Jeżeli będziecie piekli gęś lub jej elementy, warto wytopiony tłuszcz zebrać i wykorzystać go do zrobienia smalcu. Gęsi smalec łączymy 1:3 z wieprzowym. Taki smalec jest najlepszy. Pycha

Smaki Ewy
Mało obiektywna recenzja - Pizzeria Kawiarnia Viva Mikołów 194

pamiętam, mojej ulubionej kelnerki. W karcie opis dania jest taki: "filet z polędwicy w sosie gorgonzola, bułeczki z pieca lub frytki, surówka". Koszt 25zł (na dzień dzisiejszy). Opis sugeruje, że powinna to być polędwica wołowa, bo przecież podział półtuszy wieprzowej, nie wskazuje na posiadanie przez wieprzka polędwicy, jeno polędwiczki. I tu jest pies pogrzebany, zonk slangowo wołając. Okazuje się

BaRepas
Żeberka w coli – szybki przepis :) 273

Zastanawialiście się do czego można wykorzystać Coca-colę? To już Wam mówię… zrobicie dzięki niej pyszne danie – żeberka w coli. Coca-cola to jeden

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Burgery z miodowym pulled pork 217

piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki miodu lipowego 1 łyżka sosu z octem balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego(...)odstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny ( tym razem marynowałam mięso ponad 20 godzin). Zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego (takiego z przykrywką), polewamy resztą marynaty, przykrywamy i pieczemy w 90 stopniach przez 8 godzin. W między czasie przewracamy je około 2 razy. Bułki możemy przygotować dzień wcześniej albo w czasie gdy mięso się marynuje. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę

Mienta blog
Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowym 180

Składniki na 2 porcje: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej ok.20 suszonych grzybków 100 ml śmietanki kremówki 1 duża cebula opakowanie makaronu pappardelle suszony tymianek do sosu 1 główka czosnku 4 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego suszony majeranek do polędwiczki sól, pieprz oliwa z oliwek do marynowania i pieczenia 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu Polędwiczkę marynujemy(...)podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy tartym parmezanem. Dekorujemy świeżymi ziołami.  marynowanie polędwiczki Pappardelle z polędwiczkami wieprzowymi w sosie grzybowo-śmietanowy

Bon Appetit Małgorzaty
pikantna pieczona szynka 213

wszystkich miłośników pikantnych pieczeni. Mam nadzieję, że aromatyczna szynka upieczona z dodatkiem ostrych przypraw, stanie się miłym urozmaiceniem naszego tygodniowego jadłospisu. składniki 1,5 kg ładnie wykrojonej wieprzowej szynki marynata 2 łyżki oleju 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka domowego maggi, przepis na przyprawą znajduje się na tej  stronie sól,  pieprz składniki zaprawy 5-6 papryczek tabasco(...)tłuszczem brytfanki ( z przykrywką) i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy szynkę i pieczemy przez kolejne 60 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim pieczeń na 30-40 minut. Jest to bardzo ważny etap, niestety często pomijany podczas pieczenia

Miód i pieprz
Pieczone gołąbki z młodej kapusty 211

pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców wykorzystaliśmy do naszych gołąbków młodą kapustę. Gołąbki były pieczone pod przykryciem  w piekarniku, dzięki temu uzyskały wyrazisty smak. Aromatyczny pomidorowo - ziołowy sos był idealnym dodatkiem do tego dania. Składniki: - 1 kg mięsa wołowo - wieprzowego. - 1 woreczek ryżu parboiled - średniej wielkości 1 młoda kapusta - 3 cebule - przecier pomidorowy - sól, pieprz - zioła suszone(...)końce. Następnie wykładamy mięsny farsz na brzeg liści kapusty, zawijamy boki i rolujemy gołąbka. Na dnie naczynia układamy niesparzone liście i uformowane gołąbki. Zalewamy je do połowy wodą i pieczemy  pod przykryciem przez około 1,5 godziny w temperaturze 185 stopni. Przecier przelewamy do rondelka, doprawiamy ziołami, miodem i chwilę gotujemy. Podajemy polewając nasze gołąbki

Pan i Pani Smith w kuchni
Pieczony pasztet,delikatny i idealny na kanapki 243

pyszny pasztet pieczony,bardzo szybki do zrobienia i nie drogi,można go kroić nawet bardzo cieniutko,bardzo delikatny,w sam raz do małosolnego ogóreczka lub pomidorka-polecam serdecznie.... Składniki: 40 dag wątróbki drobiowej 25 dag zmielonego boczku 35 dag łopatki wieprzowej zmielonej 2 jajka 60 g smalcu sól,pieprz,maggi Przygotowanie: wątróbkę miksujemy blenderem,dodajemy mielony boczek i łopatkę(...)dalej miksujemy blenderem,dodajemy jajka i miękki smalec, Jak wszystko ładnie się połączy,przyprawiamy solą i pieprzem ,oraz maggi i przekładamy do blaszki keksówki,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w kąpieli wodnej 50-60 min w 150 stopniach. potem tylko ostudzić i schłodzić w lodówce-mniam

Swojskie jedzonko
Rolada lasagne z młodą kapustą 289

Mielona wieprzowina zawinięta w liściach młodej kapusty, pieczona w sosie pomidorowym. Uzupełnieniem dania są falujące płaty makaronu lasagne z żółtym serem, co sprawia, że danie jest kompletne. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 jajko 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 ząbki czosnku sól pieprz czarny mielony 1 główka młodej kapusty 6 płatów makaronu lasagne 150 g sera żółtego gouda(...)usunąć folię. Roladę można przeciąć na pół, zabezpieczając brzegi pozostałymi liśćmi. Przecier pomidorowy doprawić i wylać na roladę. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez ok 50 min. Pod koniec można ściągnąć pokrywkę i zwiększyć temperaturę do 200*C, aby rolada się przypiekła. Po upieczeniu odstawić na 10 min i pokroić w grube plastry

https:KKuchniaMniam
Pieczona wołowina 160

jest dość droga, ale od czasu do czasu warto. Upiekłam w całości. Wspaniała pieczeń do obiadu. Można ją podawać z ziemniakami , ryżem, kaszą lub frytkami. Do tego miałam surówkę z kapusty kiszonej  . W ten sam sposób możecie przygotować również karkówkę wieprzową. Składniki 1 kg wołowiny bez kości (miałam rostbef) Marynata 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)mięso ze wszystkich stron. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Po tym czasie przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, wlać zalewę , polać dwoma łyzkami oliwy i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 1,5 godziny

O kuchni z uczuciem
Pieczeń rzymska z jajkiem 160

Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony(...)Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń wykonaniu Krystyny Smacznego

kgwjanczewo

Proponowane wyszukiwania