Wspaniała aromatyczna pieczeń rzymska, można podać ją na ciepło z sosem pieczeniowym lub na zimno do pieczywa. Polecam ten przepis. SKŁADNIKI : 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżka pieprzu 2 łyżki majeranku 5 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 jajko pokrojona natka(...)Mięso mielimy - tłuste na małych oczkach- chude na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy, pokrojoną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Dokładnie wszystko mieszamy. Foremkę keksową 30/12 cm, wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C. Po ostudzeniu można kroić na kawałki, smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikanapki. Abyście mogli tu odnaleźć komplet domowych wędlin pieczonych opiszę dziś wołowinę w takim wydaniu. Przyrządza ją moja Mama, która nie jada prawie wcale kupnych wędlin - w większości wieprzowych. Uwielbiam mięso wołowe, a w wydaniu kanapkowym to już w ogóle poezja. Zdrowy, sycący, pożywny, a przede wszystkim bez konserwantów dodatek do kanapek. Jest to po prostu smak kompletny. Warto spróbować(...)chłodne miejsce. Następnego dnia zdejmujemy cebulę i czosnek. Wkładamy do rozgrzanego na dużym gazie garnka żeliwnego. Kiedy mięso się podpiecze podlewamy ok 1/2 kupka wody. Pieczemy pod przykryciem do miękkości (sprawdzamy widelcem). W połowie pieczenia mięso przewracamy na drugą stronę. Czas pieczenia zależy od wielkości i wagi kawałka mięsa. Kontrolujemy ilość płynu, żeby całkiem się nie wypiekł
Kuchnia po mojemuKiełbasa ” Kaszubska kanapkowa ” , pyszna wędlina domowa Kiełbasa ” Kaszubska ” to jedna z lepszych kiełbas kanapkowych , jakie poczyniłam . Dlaczego ? Po prosu jest pyszna , soczysta
Ogrodnik w podróżyGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być(...)wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso. Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują
Gotujemy i jemyGolonka pieczona w piwie z miodem wspaniale smakuje z chrzanem i musztardą Składniki potrzebne do przygotowania golonek 3-4 golonki wieprzowe Bulion do gotowania golonek 3 liście laurowe ok. 10 ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu pół główki czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula po kawałku pora i selera korzeniowego łyżeczka suszonej jarzynki sól do smaku - musi być(...)wszystko dokładnie wymieszać. Wystudzone golonki dokładnie natrzeć marynatą i zostawić w zalewie na minimum 2 godziny. Co jakiś czas warto odwrócić mięso. Zamarynowane golonki układać na blasze do pieczenia i polać resztą marynaty. Całość obłożyć plastrami cebuli i wstawić do piekarnika rozgrzanego do ok. 190 - 200 st. i piec godzinę. Golonki zapiekane w piwie z miodem cudownie smakują
Korniszonkidania to niemal 3 godziny, jednak większość z niego, mięso się marynuje lub piecze. Ponadto za jednym zamachem mamy gotową szynkę i aromatyczne ziemniaki, dzięki czemu oszczędzamy czas na przygotowaniu dodatków. No i zmywania jest dużo mniej :) SKŁADNIKI: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej odrobina soku z cytryny 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczka suszonej szałwii pieprz(...)sól 1 łyżka smalcu 50 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu 1 kg ziemniaków 3-4 niewielkie cebule pół pęczka natki pietruszki nić do związania pieczeni Mięso skrapiamy sokiem i nacieramy tymiankiem, szałwią, solą i pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 h. Kiedy szynka przejdzie ziołami, związujemy ją nicią formułując przy tym roladę. My niestety
Kuchnia od dwojgamąki pszennej 100ml mleka Do podania: proponuje talarki z ziemniaków z tego przepisu* *Do pieczenia ziemniaków proponuje zamiast rozmarynu podanego w przepisie w linku, dodać czerwonej słodkiej papryki oraz granulowanego czosnku do smaku, aby ziemniaczki pasowały smakowo do dania. Polędwice wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Następnie, oprószamy mięso z obu stron pieprzem, czerwoną papryką i granulowanym
Smaczna Stronarodzimej - obfituje w makarony, kluski i inne dania mączne oraz sosy, pełne smaku i słońca. Zapraszam więc na włoską ucztę! PIECZONE PULPETY Z MOZZARELLĄ W SOSIE POMIDOROWYM (8-10 sztuk) składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3 łyżeczki pesto z bazylii bez nadmiaru oliwy (domowej roboty lub kupne) łyżka bułki tartej składniki na sos: 1/2 cebuli(...)doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia. Wsypuję posiekaną natkę pietruszki i mieszam. Pulpeciki zalewam powstałym sosem, układam na każdym z nich gruby plaster mozzarelli i wstawiam do piekarnika. Piekę ok 25-30 minut, aż ser się zapiecze, a pulpeciki dojdą w środku. Podaję z grzanką natartą czosnkiem, z dużą ilością sosu pomidorowego. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkimożecie kupić TUTAJ Polecam! A teraz zapraszam na te fantastyczne burgery, bo pewnie już głodnieliście! SKŁADNIKI: * bułki hamburgerowe – ja zawsze piekę ze swojego, sprawdzonego TEGO przepisu. Tym razem nie dodałam jednak kurkumy, a czarnuszkę zastąpiłam sezamem. KOTLETY WIEPRZOWE: * mięso wieprzowe – szynka lub łopatka – ok. 1 kg * świeży imbir ( korzeń ) * świeża chili * sos sojowy * czosnek * olej do smażenia
Ostra na Słodkorondlu, lub zapiec w piekarniku wedle gustu. Duszone pod pokrywką są jednak bardziej soczyste. Tutaj nie ma jelita, które podczas pieczenia osłania mięso przed wysuszeniem tak jak w przypadku białej kiełbasy. Polecam serdecznie :) Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 400 g boczku wieprzowego 100 g golonki wieprzowej 50 ml wody Przyprawy na 1 kg mięsa: 15-18 g soli kamiennej
Kocham..lubię..gotuję..Mięso z pieczonych indyczych golonek jest mięciutkie i soczyste - po prostu pyszne, no i ... zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wieprzowe golonki. Można je serwować na zimno lub na ciepło, w zależności jak wolimy. Przepis jest bardzo prosty, a golonki praktycznie "robią sie same" dlatego polecam gorąco, szczególnie zapracowanym paniom domu ;-) Składniki
Walijskie Pichceniemiarę równo rozłożony przez całej masie mięsnej. Napełniamy ściśle jelita wieprzowe i odkręcamy kiełbaski na odcinki około 12-15 cm. Taka kiełbaska doskonale nadaje się do parzenia,pieczenia i jedzenia na gorąco,na zimno krojona do kanapek i równie smacznie smakuje z grilla.Polecam SMACZNEGO. Pieczenie W naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Czas 60- 70 min.w temperaturze 80 stopni
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zamiłowania do wielowiekowej polskiej tradycji wędliniarskiej. I jak sama o sobie pisze…. „Przyprawiamy tylko naturalnie, wędzimy na prawdziwym dymie olchowym, pieczemy na żywym ogniu. Produkujemy w 100% tak jak deklarujemy ! Nasze wyroby produkujemy w 100% z mięsa wieprzowego bez konserwantów wg starych receptur i tradycji wielkopolskiej wsi i dworu. Doprawiamy świeżym czosnkiem, pieprzem, majerankiem, cebulą, zielem angielskim, kminkiem, papryką
Z Kuchni Do KuchniNiewiele jest dań, zwłaszcza obiadowych, które można przygotować z dwóch składników. Gyros z karkówki wieprzowej jest prostym i smacznym daniem, dobrze komponującym się z szeroką gamą dodatków. Tutaj propozycja podania z pieczonym ziemniakiem z mozzarellą - przepis już wkrótce. W porównaniu do gyrosa z baraniny mięso jest bardziej soczyste. Przyprawa - koniecznie firmy Galeo
Milion Smakówkiciuś-robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego koloru..Do różyczek upieklam polędwiczkę wieprzowa..... Pamiętam te rozyczki z dziecinstwa jak Mama robiła.. Smacznego
w mojej kuchni