pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:64/291)

Łopatka wieprzowa duszona z młodą kapustą i marchewką 99

potrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 duża marchewka, ¼ główki młodej kapusty, sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, tymianek, olej do smażenia, Wykonanie: Łopatkę kroimy w plastry 1 – 1,5 cm, posypujemy obficie przyprawami z dwóch stron, a następnie mięso dzielimy na trzy porcje. Obsmażamy pierwszą porcję na patelni z 4 łyżkami oleju na dość(...)Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170°C, pieczemy na termoobiegu 50 minut, następnie delikatnie zdejmujemy folię, odwracamy mięso, przykrywamy szczelnie folią i pieczemy jeszcze 20 minut. Po tym czasie mięso powinno być kruche i upieczone. Smacznego :)) Łopatka wieprzowa, wieprzowina, marchewka, młoda biała kapusta

Bułka z Chlebem
Roladki schabowe z warzywami 55

Roladki schabowe wypełnione warzywnym wnętrzem. Z cebulą, porem, papryką, cukinią, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Dobre, choć nie jest to mój ulubiony sposób na wykorzystanie tego mięsa

Smaki Na Talerzu
Wielkanocne warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 140

nowoczesny sposób: duszona z cebulą, białym serem i zapieczona z cieście francuskim. Daniem głównym była rolada wołowa duszona w sosie, podana z pieczonymi warzywami oraz necówka, którą przygotowywałam razem z Angeliką i Marleną . Necówka, czyli  polędwiczka wieprzowa owinięta aromatycznym farszem mięsnym, zapieczona w surowym wędzonym boczku, smakowała wybornie i z pewnością zagości również na naszym stole w Święta

Obiad gotowy
Zupa chrzanowa 203

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KARKÓWKA PIECZONA w SOLI 211

regularnie zagląda, ten wie, że dzisiejszy przepis to niecodzienność. Niezwykle rzadko sięgam po mięso wieprzowe, ale uległam prośbom o mięsny przepis i oto właśnie jest treściwy przepis – karkówka pieczona w soli z dodatkiem ziemniaczków z wody i klasycznej mizerii z sałaty, ogórka i jogurtu naturalnego. Przepis przygotowałam jakiś czas temu na konkurs, w którym zdobyłam wyróżnienie, a moja karkówka(...)Kopalni Soli w Wieliczce. Nie wiem czy jeszcze tam jest, ale jeśli tak, to świetnie – bo karkówka pieczona w soli jest delikatna i kruchutka. O ile nie przepadam za tłustym mięsem, to pokrywa soli na wierzchu pieczeni absorbuje część tłuszczu z mięsa i w tej wersji karkówka dla mnie jest akceptowalna. Do karkówki proponuję proste dodatki – ziemniaczki

Dietolog
Roladki wieprzowe z serem i suszonymi pomidorami 255

Mięso ze schabu wieprzowego jest na tyle uniwersalne, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Klasyczne schabowe, pieczeń, roladki albo bitki. Roladki z nadzieniem są na tyle uniwersalne, że w zależności od nadzienia mogą smakować inaczej: z pieczarkami, z papryką, ze szpinakiem, z kiszonym ogórkiem. Tym razem wybrałam klasyczne nadzienie z mozzarelli i suszonych pomidorów. Podałam

Obiad gotowy
Warsztaty QAFP w kiełbasianej odsłonie 149

gotowania. A gotowanie to zapowiadało się bardzo pysznie, ponieważ do przygotowania w trakcie warsztatów mieliśmy: pieczoną kiełbasę z wędzonym boczkiem i cebulą i pieczywem z węglem jadalnym parowaną kiełbasę wieprzową z dodatkiem złiół  orientalnych i sosem sojowo sezamowym z sałatką z mango i ogórka grillowaną kiełbasę wieprzową  dodatkiem wołowiny i trawy żubrowej

Kulinarne przygody Gatity
SKRZYDEŁKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM 321

parę godzin. W tym czasie mielimy mięsko z cebulą,dodajemy pół główki wyciśniętego czosnku,sól,pieprz,czerwoną czubrycę i przyprawę do mięsa wieprzowego oraz jajko.Dokładnie mieszamy.Przygotowane wcześniej skrzydełka napełniamy mięsnym farszem,układamy na blasze i pieczemy w 180st C ok 60 min. Serdecznie polecam Wam skrzydełka tak przygotowane,z pewnością każdemu posmakują

Niespełnione zdolności kulinarne
Szwedzkie klopsiki. 178

jeszcze innych klopsiki z IKEA. Na pewno są cudowne i rewelacyjnie łączą się z puree ziemniaczanym (chociaż słyszałam również o połączeniu z pieczonymi ziemniaczkami, a nawet ryżem) i ciepłą konfiturą żurawinową. Składniki: KLOPSIKI: 300g mielonego mięsa wieprzowego 300g mielonego mięsa wołowego UWAGA! Nie mielone z marketu wołowo-wieprzowe w plastikowej foremce. Porządne, dobre mięso - to sekret klopsików. garść świeżych ziół

Brzuszki Łakomczuszki
BLOGERCHEF 2 - III PÓŁFINAŁ, 14.03-16.03.2014, KOMBORNIA 167

itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady

W kuchni Karmel-itki
Pieczone pomidory. 191

namoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić -  używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać  wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć  do miski(...)solą  i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić  a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem

Kulinarny karnet Christophera
Pieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej 166

Pieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej To moja propozycja na świąteczny obiad. Prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Tak przygotowaną białą kiełbasę możecie śmiało podawać nie tylko na święta wielkanocne. W czym tkwi sekret jej smaku? W prostej miodowo-musztardowej marynacie, którą smarujemy kiełbasę przed pieczeniem. Dodatkiem i przysłowiową kropką nad „i” są małe pomidorki(...)gotowaną białą kiełbasą nie przepada, a pieczona wersja bardzo jej smakuje. Pieczoną białą kiełbasę możecie przygotować również na blaszce lub  w naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam gotowych foremek do pieczenia Stella – prosta i szybka wersja. Oszczędzam czas i … nie trzeba nic myć Składniki: 480 g kiełbasy białej wieprzowej parzonej 10 małych pomidorków pół dużej cebuli 3 łyżki

Słodkie okruszki
Pulpety z pieczarką owinięte boczkiem 74

posypujemy od góry boczek. KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie. KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut. SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 jajko - ząbek czosnku - mozzarella - kminek - sól - ostra papryka - boczek (plastry)   SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW: KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy(...)pulpetów, mniej więcej tej samej wielkości. KROK 3: Na wierzch każdego pulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut   SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki sosu sojowego   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI: KROK 1: Marchewkę, seler

Związek na patelni
Golonka w piwie wg M. Gessler 154

najbliżsi. Zapraszam… Stopień trudności - Średni, trzeba pamiętać żeby co jakiś czas podlewać ją wodą i przekręcić przynajmniej dwa razy, czas pieczenia też można wydłużyć w zależności od wielkości golonki. Skala smaku - 10/10 składniki 1 duża golonka wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika(...)minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły. Golonkę co jakiś czas podlewamy sosem. Smacznego

Kubki smaku
Kleftiko pieczone w pergaminie 223

Kleftiko pieczone w pergaminie to danie wywodzące się z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie w pergaminie powinna znaleźć się jagnięcina lub koźlina, ale my wykorzystaliśmy łopatkę wieprzową. Danie chociaż początkowo wydaje się skomplikowane jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Uzupełnieniem mięsa są pyszne warzywa i przyprawy, które zamieniają się w wykwintny obiad.   Kiedyś mięso do kleftiko

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania