płaska się stała i jak największą powierzchnię miała. Farszem ją wysmarowałam, roladę z niej uformowałam, potem tylko pieczenie, krojenie i jedzenie :) Można ją z chlebem podawać lub po podgrzaniu jako dodatek do obiadu podawać. Składniki: 1 szt. polędwiczki wieprzowej (ok. 400 g) 4 łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki kapary, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, kilka listków świeżego oregano(...)kaparami, dodajemy szczypiorek, posiekane listki oregano, pieprz, ser i całość dokładnie mieszamy. Polędwiczkę posypujemy pieprzem, całą powierzchnię smarujemy nadzieniem, ponownie posypujemy pieprzem i zwijamy jak roladę. Folię aluminiową do pieczenia smarujemy olejem i zawijamy nią polędwiczkę. Końcówki foli skręcamy jak cukierek. Polędwiczkę pieczemy ok. 35 min w 180°C. i pozostawiamy do przestygnięcia. Polędwiczkę kroimy na plasterki. Najlepiej będzie
Moniki SmakołykiPieczona karkówka kebab to pomysł na pyszny obiad, taki, który praktycznie robi się sam. Karkówkę musimy jedynie pokroić w plastry i zamarynować w przyprawie kebab –
Gotuj z Prezesempieczarkami i cebulką. Składniki: · 1 kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 kg pieczarek · 5 dużych cebul · 1 opakowanie sosu ciemnego do pieczeni · 1 jajko
Kulinarna ChwilaPieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym Pieczone żeberka każdy zna i praktycznie każdy lubi . No ale pieczone żeberka w sosie z piwem karmelowym to już
Ogrodnik w podróżyWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!gniazda nasienne i białe części. Opłukać pod bieżącą wodą i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do góry. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Jeśli jest taka możliwość to z termoobiegiem, pod górną grzałką lub włączyć opcję grilla. Piec aż skórka zacznie się przypiekać i robić czarna. Upieczoną paprykę wyjąć, przełożyć do miski, a miskę(...)balsamicznym lekko ubijemy, to powstanie sos w formie emulsji, podobny konsystencją do majonezu. Jeśli lubicie paprykę, to może spróbujecie także: kremowej zupy z pieczonej papryki ... kaszy jaglanej z warzywami zapiekanej w papryce ... albo paprykowych pulpetów wieprzowych
Codzienna kuchnia niecodziennaW Anglii uznawane to danie jest za wykwintne. Super nadaje się jako danie popisowe na imprezach lub na świątecznym stole. Przygotowanie pieczarek – pieczarki umyć i
Kuchnia Pokoleńinnych warzyw, jednak papryka góruje nad innymi tym że nie traci tych wartości podczas obróbki cieplnej. Dlatego jedzmy paprykę obojętne czy surową ,gotowaną, pieczoną, smażoną. Obdarzy nas takim samym zdrowiem. Składniki na 4 porcje - mięso wieprzowe 1/2 kg - papryka 3 szt różne kolory - cebula 2 szt - papryka chili 2 - 3 szt. - pomidory 5 6 szt - marchew
Eli GotowaniePyszny pasztet domowy, którego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić
Tradycyjna Kuchniaszklanka * mleko – 200 ml * woda gazowana – 100 ml * jajko – 1 szt * olej – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – szczypta FARSZ: * kapusta biała – 200 g * mięso mielone wieprzowe – 200 g * masło – łyżka * sól * pieprz * papryka * kminek DODATKOWO : * jajko – 2 szt * bułka tarta – 100 g * olej do smażenia
Ostra na SłodkoPrzyzwyczailiśmy się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować. Czytaj
Buniabaje w kuchniboczek długo pieczony Dziś pragnę przedstawić przepis na kolejny domowy wyrób, tym razem wykonany z wieprzowego boczku. Wszystkim miłośnikom takich specjałów, nie trzeba wyliczać oczywistych walorów własnoręcznych domowych produktów. Zaś do tych wszystkich którzy się jeszcze nie mogą zdecydować na takowy wyrób apeluję. Róbmy domowe wędliny, a odbędzie to z ogromną korzyścią nie tylko dla naszego smaku i zdrowia, lecz(...)również dla naszej kieszeni. składniki 2 kg ładnego wieprzowego boczku ze skórą sucha mieszanka peklująca ( ilość podana na dwa kilo mięsa) sól kamienna 40 g saletra 4 g cukier brązowy 10 g liść laurowy 3 szt ziele angielskie 5 szt gorczyca łyżeczka kolendra 3 ziarna pieprz czarny 4 ziarna czosnek suszony łyżeczka sposób wykonania Ładny
Miód i pieprzmielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem. Oczywiście boczek nie może być bardzo tłusty. Ilość sztuk: 20 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika: 1 kg mielonej łopatki wieprzowej 500 g niezbyt tłustego boczku 2 jajka duża cebula 4 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka papryki słodkiej 3 łyżeczki(...)Kotlety krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać
Kuchcik gotujeczosnek, miód, ostra musztarda i wędzona papryka dały wyśmienity smak. Dodanie sosu sojowego i angielskiego pieprzowego worcester dopełniły całości. Do żeberek postanowiłam podać pieczone warzywa. Miękkie mięso, pyszny sos i warzywa! Polecam! Składniki: 1 kg.żeberek wieprzowych Składniki na marynatę: około pół szklanki oleju ( ja użyłam rzepakowego tłoczonego na zimno) 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek(...)mniejsze kawałki. Przełożyłam je do żaroodpornego naczynia. Warzywa wystarczy posolić, dodać pieprz,zioła prowansalskie i polać oliwą. Skropiłam je też odrobiną miodu i sosem worcester a także podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez około godzinę. Można je przykryć folią aluminiową. Czyż nie wyglądają przepięknie? Żeberka przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika do temperatury
potrawyregionalne