pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:54/291)

Karkówka po cygańsku 113

będziecie wtedy pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie smaczne. Ilość porcji: 14 - 16 Czas przygotowania: 30 minut + czas pieczenia i marynowania Składniki na karkówkę po cygańsku: 1700 g karkówki wieprzowej 500 g pieczarek 300 g papryki czerwonej 3 cebule czerwone 300 g ogórków kiszonych 3 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki kolendry 5 łyżeczek kminku(...)plastry karkówki, które posmarować dobrze rozmieszanym sosem i posypać 1/2 papryki i ogórków. Następnie znów rozłożyć pozostałą cebulę i pieczarki, plastry karkówki, posmarować sosem i posypać ogórkami i papryką. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 70 - 75 minut. Zobacz również: karkówka z porem i pieczarkami

Kuchcik gotuje
Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami 2162

wędzonego boczku oraz czosnku, który stopniowo uwalnia się podczas pieczenia pobudzając zmysł apetytu ummm po prostu palce lizać.  Przepis na ten pyszny specjał poniżej, a do rolady schabowej idealnie pasują kluski śląskie polane aromatycznym sosem spod pieczeni. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami Składniki: 1,5kg schabu wieprzowego 250g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki. 500g(...)żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę w której moczyły się śliwki. Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 0 C i pieczemy pod przykryciem przez 90min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15min tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni

Księga-Smaku
Jak zrobić domowy sos pieczeniowy ? 586

kopytek oraz makaronów. Smak takiego sosu pieczeniowego jest najważniejszy, ja najlepszy przygotowuję z tego co zostaje na papierze do pieczenia po pieczeniu mięsa w całości. Dzisiejszy sos powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach: soli, majeranku, granulowanego czosnku, pieprzu młotkowanego z kolendrą, trochę kminku, kilku ziaren utłuczonego w moździerzu ziela(...)serowy Sos szpinakowo-śmietanowy . Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Przepis tutaj Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów? Przepis tutaj Przepis na sos holenderski . składniki : 1 szklanka pozostałości po pieczeniu mięsa (tłuszcz, resztki przypraw i sok) 1 szklanka wody ok. 2 łyżeczki mąki ewentualnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie To co zostało na blaszce po pieczeniu mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SCHAB ZE ŚLIWKĄ 183

Schab  czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień.  Ja często robię

Gotowanie Patki
Drobiowe klopsy z jajkiem 210

Te klopsiki to spora konkurencja do tradycyjnych klopsów z mięsa wieprzowego. Są bardziej suche ale za to w smaku są rewelacyjne. Do tego smak wzbogacony dodatkiem

Ala piecze i gotuje
Szynka peklowana z szynkowara 386

Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i ziemniaczki pieczone z nutą mięty 167

kurki, kupił gdzieś mrożone i nic tylko kurki i kurki. No to zrobiliśmy polędwiczki w sosie kurkowym. Wyszły pyszne, do tego pieczone ziemniaczki z miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula sos sojowy sól pieprz masło(...)ziemniaków dodajemy suszoną miętę i bazylię, oprószamy solą i pieprzem i skraplamy olejem lub oliwą. Jeśli ziemniaczków nie podgotowujemy wcześniej tego oleju lub oliwy dodajemy więcej i automatycznie ziemniaki pieczemy dłużej. Mieszamy. Podgotowane pieczemy około 30 minut, a surowe około 1 godzina w temp. 200 stopni na termoobiegu. 2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę

kruche babeczki
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 180

błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Na obiad dla jednej osoby. 150 g polędwiczki wieprzowej 1 ząbek czosnku szczypta płatków chili 0,5 pęczka świeżej kolendry mały jogurt naturalny (160 g) sok z cytryny sól, pieprz do smaku 200 g fasolki szparagowej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon, kroimy na małe kawałki. 2. Połowę jogurtu naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty(...)Zamarynowanie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Kładziemy na blaszce do pieczenia posmarowanej delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez około 10 minut. 6. Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie lub na parze, do czasu, aż będzie miękka. Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej podajemy na fasolce szparagowej skropionej oliwą z oliwek, a w małej kokilce

W kuchni Katie
Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 87

musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas.To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton! Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową 1 golonka wieprzowa ze skórą(...)ciemnego, naturalnego miodu - najlepiej spadziowego lub gryczanego 1 łyżeczka papryki wędzonej pimenton 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  2 ząbki czosnku 1 cebula pokrojona w plasterki Jak ugotować golonkę przed pieczeniem Golonkę dokładnie myjemy i ewentualnie opalamy resztki włosia. Razem z warzywami umieszczamy mięso w dużym garnku, zalewamy wodą tak by zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka

Korniszonki
Golonka pieczona w glazurze z papryką wędzoną pimenton 97

musztardy. Gotowanie, marynowanie i pieczenie sprawia, że tak przygotowana pieczona golonka to prawdziwy rarytas.To danie to będzie Waszą pozycją obowiązkową w okresie jesienno-zimowym. Oto przepis na golonko pieczone w glazurze z papryką wędzoną pimenton! Składniki potrzebne do przygotowania golonki pieczonej w glazurze z papryką wędzoną pimenton Porcja na 1 tylną golonkę wieprzową 1 golonka wieprzowa ze skórą(...)ciemnego, naturalnego miodu - najlepiej spadziowego lub gryczanego 1 łyżeczka papryki wędzonej pimenton 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  2 ząbki czosnku 1 cebula pokrojona w plasterki Jak ugotować golonkę przed pieczeniem Golonkę dokładnie myjemy i ewentualnie opalamy resztki włosia. Razem z warzywami umieszczamy mięso w dużym garnku, zalewamy wodą tak by zakrywała mięso, dodajemy przyprawy i gotujemy. Tak duża golonka

Gotujemy i jemy
Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables 74

piekarnik. Jedyne, co musimy zrobić, to krótko podsmażyć warzywa oraz połączyć je z mięsem i resztą składników. Uformowanie pieczeni trwa kilka chwil, potem wystarczy tylko włożyć całość do pieca i obiad z piekarnika gotowy! Smak dzisiejszej pieczeni podkreśla smaczna, amerykańska glazura a la barbecue - jest pikantna, odrobinę słodka i lepka. Wspaniale pasuje do mielonego mięsa. Oczywiście możecie zrezygnować(...)skorzystać z niego w odpowiednim momencie. Pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy,  a także na świąteczny stół. Polecam przepis, smacznego:) Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego) , 2 marchewki, 2 pietruszki, 2-3 ząbki czosnku, mały por, 2 duże jajka, ok, 100 g żółtego sera, ok. szklanki bułki tartej

Lekcje w kuchni
PASZTET DROBIOWY, BEZGLUTENOWY, DIETETYCZNY- NAJLEPSZY 196

piekłam go pierwszy raz dałam 100g tłuszczu i 5 jajek, miałam też mięsa bez wieprzowiny oraz dodałam 110g warzyw z rosołu. Za drugim razem miałam resztę jajek, dałam więc tylko 3, dałam za to 150g tłuszczu, ok.300g warzyw pokrojonych w słupki (uwielbiam je zarówno jako dodatek do zup jak i błyskawiczną jarzynę do obiadu ) i dodałam smażoną szynkę wieprzową. Pierwsza(...)Drugi był wprost genialny i to od samego początku. Wszystkie wersje są meeega pyszne i zdrowe. Piekłam w dwóch ciemnych keksówkach, o wym. 27x8cm (dno formy) Składniki: - ok.1250g różnych mięs (u mnie gotowane i smażone: cielęcina, perliczka, kurczak, gęś, kaczka, ostatnio też szynka wieprzowa) - 3-5 jajek (zwykle daję 5, ale ostatnio miałam tylko 3 i wystarczyły) - 250g pieczarek - 500g

Smaczne Zdrowe
Pieczony udziec z indyka w musztardzie 130

pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już powiedzieć o kurczaku, bo z nim bywa różnie(...)brytfanki z pokrywką skórą do góry i odstawić na około godzinę. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C pod przykryciem 60 minut, po czym odkryć, położyć na wierzch masło i piec bez przykrycia jeszcze 15 minut, aby się przyrumienił. Z powstałego płynu po pieczeniu można zrobić sos, jeśli nie jest on zbyt mocno przypalony. Płyn przelać

Kuchcik gotuje
Schab pieczony 33

dobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze się udaje. Składniki: ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. ? Schab zawinąć

To co kocham
Pieczona karkówka (w rękawie) 83

wagę, a po upieczeniu jest rozczarowanie, że  zamiast kilograma pieczeni mamy jaki marny kawałek mięsa.  Ja zdecydowanie polecam pieczenie mięsa w specjalnym rękawie do pieczenia. Dzięki niemu nasza pieczeń będzie soczysta i wilgotna, oraz nie wysuszy się podczas pieczenia. Czas pieczenia to 60 minut na jeden kilogram mięsa. Gdy nasza(...)mięso obłędnie pachnie! A pieczona karkówka najlepsza jest gdy spędzi kilka godzin w lodówce. Potem można już ją pokroić na plasterki i ułożyć na kanapkach. Do tego na przykład kiszony ogórek lub chrzan i będzie pysznie! Pieczona karkówka (w rękawie) Pieczona karkówka (w rękawie) Czas przygotowania: 130 minut + czas marynowania Składniki: 2000 g karkówki wieprzowej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity