pieczeń wieprzowa - 4361 przepisów (strona:47/291)

Gęsie nogi faszerowane 163

wyluzowałam, więc kiedy przyszedł czas szykowania, pracy nie było dużo. Wystarczyło przygotować farsz, załadować nogi,  zaszyć i upiec. Podawać np z kluskami śląskimi lub pieczonymi ziemniakami. Bardzo polecam ! składniki 2 gęsie nogi farsz wieprzowy  240 g mielonej wieprzowiny 90 g wątróbki gęsiej 2 łyżki  tartej bułki namoczonej w mleku (może być czerstwa bułka, namoczona i przemielona(...)Nogi posolić i popieprzyć  obsmażyć na patelni na złoty kolor, można nakłuć  igłą aby łatwiej wytapiał się tłuszcz. Przełożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Przykryć folią lub przykrywką. Wstawić do piekarnika, piec 1 godzinę od przykryciem, następnie folię usunąć i piec jeszcze 1,5 godziny, tym razem   odwracając nogi co  1/2 h. Smacznego

Stare Gary
Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami 161

Pyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt

Ala piecze i gotuje
PIECZEŃ RZYMSKA W BOCZKU 150

cyklu wytrawnych wypieków na święta Wielkanocne. Choć taka pieczeń sprawdzi się również na kanapki w ciągu całego roku. Mięsko z niespodzianką- jak to mawiają moi synowie, dostało dziś nowego smaczku, dzięki obłożeniu go do pieczenia plastrami boczku   Składniki: 1 kg mieszanego mięsa mielonego wołowo wieprzowego 1 czerstwa bułka 2 jajka surowe 4 jajka ugotowane na twardo

Z Majeczką w kuchni
Szaszłyki gyros z polędwiczek 139

odsłonie:) Mięso przekładane cebulą, bardzo treściwe, raczej cięższe niż lżejsze danie, takie typowo męskie. Świetne z grilla i moim zdaniem jeszcze lepsze z piekarnika - pieczone w rękawie są mięciutkie i delikatne.  1/2 kg polędwiczek wieprzowych 3-4 nieduże cebule przyprawa gyros 3 łyżki oleju 1. Polędwiczki kroimy w plastry. Dodajemy olej, przyprawę gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki

Szefowa kuchni
Papryka faszerowana mięsem 142

właśnie takim daniem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne chłodne dni. Zapraszam po przepis 😋. Parę słów o papryce Papryka  jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych, uważana(...)gallega, hiszpański kulebiak jajecznica po węgiersku salsa chili na zimę pasta z czerwonej papryki dla leniwych konserwowe papryczki chili pieczona papryka jajecznica z czerwoną papryką Papryka faszerowana mięsem Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 500 g mielonego mięsa  z indyka 4 łyżki suchego ryżu 2 cebule 7 papryk olej do smażenia sól pieprz

Kulinarne przygody Gatity
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 149

powiem Wam tylko, że to na co dziś Was zapraszam jest pyszne! Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu(...)Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę. Z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kilka minut. Podajemy

Plate of Joy
Pieczeń rzymska z pieczarkami 161

pieczarkami, rodzinka zajadała się, aż miło :) Już wkrótce pojawi się u nas kolejna wariacja pieczeniowa ;)  A dziś zapraszamy na wersję pieczarkową :)  Pieczeń rzymska z pieczarkami SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól morska młynek do smaku pieprz kolorowy młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania(...)wierzch nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy pieczeń przez następne 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli 81

Burger z szarpaną wieprzowiną i konfiturą z cebuli to klasyczne danie kuchni amerykańskiej. Bardzo często spotkamy go pod nazwą Pulled Pork czyli szarpana wieprzowina pieczona w niskiej temperaturze. Taki burger z szarpaną wieprzowiną idealnie sprawdzi się na wieczorne spotkanie ze znajomymi przy rozmowie ze znajomymi. Możemy przygotować go i podać już gotowego, albo wszystkie elementu ustawione na stole i każdy(...)znajduje się poniżej. Dlaczego przygotować Pulled Pork? delikatne i kruche mięso pyszne dodatki ciekawy sposób podania idealna propozycja na spotkanie ze znajomymi Składniki na wieprzowinę 1,5 kg łopatki wieprzowej 3 l wody 150g soli 100g cukru 3 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej Tutaj możecie zastosować dowolną mieszankę ziół – może być meksykańska, marokańska, orientalna. Wybierzcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Empanadas de carne 184

dipem jogurtowo-czosnkowym. Składniki (na ok 20 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 120g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka wody Nadzienie: 400g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 mięsiste pomidory sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku szczypta kuminu pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia(...)natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, aż ciasto będzie złote. Smacznego

Obiad gotowy
GOLONKA Z WOLNOWARU (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 336

LCHF i bardzo przez naszą rodzinkę lubiana. Wstawiłam ją na noc i „robiła się sama” kiedy my smacznie spaliśmy. Mimo, że golonka wieprzowa pojawiała się u nas do tej pory w różnych wersjach ( pieczona oraz gotowana i pieczona ), to zdecydowanie ta wolnogotowana wygrywa! Wyszła idealna, przepyszna, krucha, delikatna i soczysta. Kolejnym razem przepis nieco dopracowałam, podsmażając golonkę przed

Ola la LCHF
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 162

wieprzowej z dodatkiem pieczarek, cebuli i sosem musztardowym. Danie idealne na szybki obiad. Taką polędwicę możecie podać z ziemniakami lub ryżem oraz pieczonymi warzywami.  Obowiązkowo przed samym podaniem całość posypcie posiekaną zieloną pietruszką. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa  (wagowo co najmniej 0,5 kg) 200 g pieczarek 1/2 cebuli, np.czerwonej 2 łyżki musztardy, np. staropolskiej 1 łyżka musztardy francuskiej

Ugotować
Szynka a’la sztufada , pyszna pieczeń 146

cieniutkimi plastrami smalcu i układamy na blaszce do pieczenia podlewając 2 szklankami wody w których rozpuszczamy , pozostałą kostkę mięsną . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C z włączonym termoobiegiem . Pieczemy około 1,5 godziny , w razie potrzeby, wierzch należy osłonić delikatnie folią aluminiową, gdyby zbyt się przypiekała . W trakcie pieczenia, można także uzupełnić wodę jeśli całkiem odparuje(...)powinna być gotowa , soczysta i aromatyczna . Warto z wywaru po pieczeniu zrobić sos pieczeniowy , będzie jeszcze smaczniej Czyli zlać wszystko z formy do pieczenia , zebrać łopatką silikonową , dolać szklankę wody , doprawić pieprzem , czosnkiem ewentualnie solą do smaku , zagotować i zagęścić wodą z mąką do lubianej konsystencji . Taka pieczeń szynka a’la sztufada , jest pyszna zarówno

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami 135

łączą. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje od razu po upieczeniu, jak i później odgrzewana. Do zapiekanki najlepiej wybierać dobrej jakości mięso mielone, może być samo wieprzowe, mieszane z wołowym lub delikatniejsze mielone z indyka. Czas pieczenia zapiekanki będzie zależał od rodzaju ziemniaków, gdyż jedne szybciej się pieką, innym zaś potrzeba więcej czasu. Zapiekanka jest bardzo sycąca, ale też dość lekka(...)Czas przygotowania: 90 minut Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym: (brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm) 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej 12 sztuk średnich ziemniaków 2 marchewki 300 g pieczarek średni brokuł 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie) 400 - 500 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majeranku łyżeczka

Kuchcik gotuje
Polędwiczki wieprzowe w boczku 84

naszą dietę. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Polędwiczki wieprzowe w boczku 2 polędwiczki wieprzowe boczek surowy wędzony w plastrach 3 łyżki cukru trzcinowego demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łyżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki(...)pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 st. Piec około 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso przełożyć do podpieczonych warzyw i zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco. Polędwiczki wieprzowe

Pieguskowa Kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w boczku 134

proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej, ulubione zioła W misecze wymieszać cukier brązowy, sól, paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw. Mięso dokładnie owinąć plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami(...)pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 st. Piec około 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmażyć na złoto polędwiczki. Chutney wymieszać z musztardą francuską i posmarować wierzch polędwiczek. Mięso przełożyć do podpieczonych warzyw i zapiekać jeszcze około 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie i lekko przyrumienione. Podawać na gorąco. Polędwiczki wieprzowe

Pieguskowa Kuchnia