Żeberka wieprzowe idealnie nadają się do duszenia i pieczenia , najsmaczniejsze są duszone w warzywach , aromatyczne i mięciutkie, świetny pomysł na inny niż zwykle obiad, najlepiej smakują z gotowanymi i tłuczonymi ziemniaczkami. Danie jest łatwe do przygotowania i wszystko robi się w jednym garnku. Wystarczy tylko podsmażyć mięsko, dodać warzywa a reszta robi sie sama. Składniki: 1 kg mięsnych
Wanilia i KardamonWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5 Składniki: 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu), 1 kiełbasa śląska, 12 plastrów wędlin (opcjonalnie), średniej wielkości papryka czerwona, 2 średnie cebule, 2 duże ogórki kiszone, 40-50 dag pieczarek, 2 szklanki bulionu, 3 łyżki koncentratu pomidorowego
JejKuchniaSkładniki na 12 sztuk: -6 pojedynczych filetów z kurczaka -100 g. parmezanu -pęczek natki pietruszki -12 plasterków szynki wieprzowej -sól -słodka papryka -majeranek -rękaw do pieczenia Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy. Filet przekrawamy w poprzek na dwie równe części a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Każdy płat oprószamy wewnątrz solą, kładziemy plaster szynki, posypujemy startym na małych oczkach
Magia jedzenia.Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby. Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stają się delikatniejsze i o wiele smaczniejsze, jeżeli są pieczone powoli. SKŁADNIKI : 1 kg mięsistych żeberek wieprzowych sól, pieprz i kmin do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki
Kulinarne Fantazje Mariolikrucha w środku, obtoczona w pikantnej papryce, podana z grillowanymi warzywami i musem z awokado – to nasz pomysł na sobotni obiad. Pikantne polędwiczki Polędwiczka wieprzowa to mięso, które nie potrzebuje długiego pieczenia. Opieczone z zewnątrz, lekko różowe w środku to gwarancja delikatnego, soczystego i kruchego mięsa. Kompozycja grillowanych warzyw, pachnących kolendrą, do tego mus z awokado świetnie uzupełniają
Ciasna Kuchniarodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona sokiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodniebienia. :) Danie to może miec wiele wariantów smakowych w zależności od humoru oraz maryntay i przypraw które wybierzemy... Skladniki na 2 osoby. Czas przygotowania i pieczenia: 30 - 40 min Przygotowac: 1 poledwiczka wieprzowa 1 cukinia 4 srednie ziemniaki liscie rukoli (wedlug uznania) male soczyscie czerowne i pachnace pomidorki olej z oliwek extra virgin sol marynata do poledwicy
Lajtkraft food intoleranceupiekłam kotlety wieprzowe z prażoną cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone(...)miski, doprawiamy do smaku, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , które obtaczamy w mieszance bułki i mąki. Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy ok. 25 minut w ok. 170 stopniach w piekarniku, odwracamy i pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy kotlety z ugotowanymi ziemniakami i np. kiszonym ogórkiem pokrojonym w grube plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBarszcz biały na zakwasie Ekspresowy zakwas na biały barszcz Zakwas na żurek Żurek Różowe jajka faszerowane Jajka faszerowane pieczarkami Majonez dietetyczny Mielonka wieprzowa (z szynkowara) Schab 5-minutowy Schab pieczony w musztardzie Mazurki: Mazurek marcepanowy Mazurek orzechowo-żurawinowy Babki : Babeczki orzechowe Babka pomarańczowa Babka bananowa Paschy: Pascha żurawinowa Pascha
Sto kolorów kuchnipieczarek. Jednak uważam, że ten jest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)Przewracamy ciasto, aby połączenie znalazło się na spodzie. Rulony kroimy na równe około 4 centymetrowe kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blaszce układamy papier do pieczenia, a na nim paszteciki i pieczemy około 20-30 minut do zarumienienia. Smacznego
Symfonia smakowaindyka w sosie jogurtowym , Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II , Gulasz z kaszą . Karkówka w sosie chrzanowym - przepis: Składniki: steki z karkówki (u mnie
Moje QulinariaNatomiast drugą wersję, nieco chudszą mojego bigosu znajdziecie tutaj.Bigos IICzas przygotowania: 4 dniProporcje dla 10-12 osóbSkładniki:2000 g kiszonej kapusty500 g wieprzowej łopatki350 g kiełbasy350 g pieczonego boczku250 g pieczarek3 łyżki koncentratu pomidorowego1/2 szklanki suszonych śliwekkilka plasterków suszonych jabłek500 ml czerwonego wytrawnego wina1 garść suszonych grzybów2 cebule1 łyżeczka kminku1 łyżeczka cząbru1/2 łyżeczki mielonych
Kulinarne przygody Gatitykawałki. Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki (4 porcje) -1 kg kawałek łopatki wieprzowej -1/2 szkl. brązowego cukru -1 łyżeczka przyprawy chile* -1 łyżeczka słodniej papryki -2 łyżczki suszonego czosnku (ewentualnie 2-3 ząbki świeżego) -2 łyżeczki soli -1 łyżeczka pieprzu -1 łyżeczka(...)marynować przez moc w lodówce. Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez 5-7 godzin, aż mięso będzie bardzo miękkie. Przez część czasu pieczenia naczynie może pozostać przykryte. Mięso wyjąć na talerz. Używając dwóch widelców, "poszarpać" je na pojedyncze włókna. 1/4 cebuli z pieczenia
Zielona Kuchniajest dobra na kotlety , można je przygotować właśnie z polędwiczki, szynki, karkówki czy łopatki. Przygotowuje się je bardzo szybko a także nie potrzebują dużego czasu pieczenia. Szczerze polecam :) Składniki na kotleciki z polędwiczki wieprzowej : * około 400 g polędwiczki wieprzowej * 2 jajka * bułka tarta do panierowania * sól, pieprz czarny mielony * olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę wieprzową umyć, osuszyć, odkroić ewentualne
Zrób to smacznie