Jeśli przypadkiem natknęliście się tej zimy na jakiegoś dzika, to polecam pasztet pieczony w boczku. Jeśli dzik Wam ucieknie, to zamiast niego proponuję użyć mięso wieprzowe. Składniki: • 50 dkg mielonego mięsa z dzika • 2 jajka • 1 plaster słoniny ok 5 dkg • 10-15 śliwek suszonych • 30 dkg boczku wędzonego w plastrach • sól, pieprz(...)boczku i śliwki tak, aby powstał długi rulonik. • Zwijać roladę mięsną za pomocą folii, skręcić dość mocno i zawinąć jeszcze w folię aluminiową. • Piec w nagrzanym piekarniku do 170 st.C przez 30 minut. • Po upieczeniu wystudzić i w foliach włożyć do lodówki. • Kroić w plastry i podawać
To co kochampowinny być ładnie zrumienione z wierzchu a w środku kruche i soczyste, dlatego ważne jest aby nie piec ich zbyt długo, wystarczy dosłownie kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub patelni i gotowe! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki miodu 2 ząbki czosnku 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka ziół(...)oliwę i zioła prowansalskie *** *** Mięso wkładamy do miseczki z marynatą i dokładnie je w niej obtaczamy. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** Następnie polędwiczki pieczemy na mocno rozgrzanym grillu lub patelni grillowej przez około 3 minuty z każdej strony – tak aby ładnie się zrumieniły z wierzchu ale żeby nie wyschły i były wspaniale soczyste
Blog z Apetytemciepło, z sosem - jak pieczeń, i na zimno - jak wędlinę. Przypomina nieco Necówkę ( klik ), nie miałam naturalnej osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej(...)mielonym mięsem, tworząc roladę, wyrównać . Posypać wierzch kminkiem przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st C i piec ok 60 - 65 min. 15 minut przed końcem pieczenia odkryć wierzch i piec już bez przykrycia. Po upieczeniu, pieczeń delikatnie wyjąć z foremki razem z folią a powstały sos przelać na patelnię. Sos można doprawić śmietaną
Stare Garywstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)grzybów suszonych, 50 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka tymianku, sól, cukier, kilka kropli soku z cytryny, 2 łyżki masła lub smalcu, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać pokruszone niezbyt drobno grzyby, przesmażyć. Wlać trochę wody i dusić grzyby
królestwo garówkiełbasa s zynkowa Dziś pragnę podzielić się swoim sposobem, na wykorzystanie okrawków mięsa z wieprzowej szynki, które zawsze zostają w kuchni po formowaniu mięsiwa do wędzenia ( czy też pieczenia). Kawałki takie, zwykle wykorzystuje się jako dodatek do kotletów, lub potrawki, ale dziś znajdziemy dla nich zgoła inne zastosowanie. Pamiętając że mięso to, mimo że w nieforemnych kawałkach(...)również stać się ozdobą naszego stołu bowiem w smaku nie ustępuje innym szynkowym mięsiwom, a niektóre nawet przewyższa. składniki na dwie kiełbasy 1,5 kg kawałków mięsa z szynki wieprzowej ( gorsze części pozostałe z wykrajania szynek) osłonki białkowe do kiełbas ( ja użyłem osłonek kalibru 55 mm) 1 łyżka żelatyny mieszanka peklująca ( ilość podana na obie kiełbasy) sól kamienna
Miód i pieprzdusiliśmy na wolnym ogniu. Drugi sposób, to najlepiej wszystkie przyprawy zmielić. Jednak wydaje nam się, że pierwsza wersja będzie lepsza. Jak zostanie pieczeń, to można wykorzystać ją w ten sposób. Składniki 1, 2 kg łopatki wieprzowej Marynata: 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka soli(...)kilka godzin obracamy, aj jak nie budzimy się w nocy, to nie ma takiego przymusu ;) Ważne by, co jakiś czas obracać w marynacie. Następnie mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i zapiekamy 60 min w temperaturze 200°C . Studzimy. Kroimy na plastry o grubości około 2 cm . Skrawki zostawiamy, jeszcze nam przydadzą się. Ważne żeby były 4 plastry
R'n'G Kitchenobiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki(...)średniej grubości. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć przyprawione mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec przez około 40 minut do zrumienienia i miękkości mięsa
Codzienna kuchnia niecodziennawieprzowego. Natarłam kurczaka dzień wcześniej przyprawą - najbardziej jednak wewnątrz kurczaka. Powstał dzięki temu świetny sos do mięsa. Do tego pieczone ziemniaki. I obiad gotowy. Polecam spróbować. Skład przyprawy według producenta to : papryka zielona i czerwona, kminek, pieprz biały i czarny , czosnek, kolendra, gorczyca biała. Składniki : * kurczak około 1,5kg * 3 łyżki oleju rzepakowego * podlaska przyprawa do mięs pieczonych(...)bądź oliwy * majeranek , sól Przygotowanie : Dzień wcześniej nacieramy dobrze kurczaka przyprawami z olejem rzepakowym. Pieczemy w woreczku na złoty kolor. Ziemniaki kroimy na większe frytki , wrzucamy do woreczka i dodajemy masło oraz sól. Całość pieczemy około 1,5 godziny. Z pieczenia powstaje pyszny sos do mięsa. Można zagęścić ale dla mnie sam w sobie był pyszny
Magiczne Życie MartySzybka, mięsna propozycja nie tylko na uroczysty obiad. W tej pieczeni możemy wykorzystać pozostałe ugotowane jajka. Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 4 jajka ugotowane na twardo 150 g żółtego sera Czosnek granulowany Do miski przekładamy mięso(...)jednolitą masę. Foremkę o wymiarach 25x12 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie wykładamy połowę mięsnej masy. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę wykładamy na mięsie. Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę jajka. Obsypujemy je czosnkiem granulowanym. Na końcu układamy resztę sera i mięsa. Wierzch pieczeni delikatnie dociskamy i wygładzamy mokrą ręką. Pieczeń pieczemy przez
VioletoweKucharzenieWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku(...)rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń, polewamy wytworzonym podczas pieczenia płynem Będzie ładnie opieczona i nasączona w środku. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady
W kuchennym oknie EwyBardzo lubię przyrządzać polędwiczki wieprzowe. Są łatwe do zrobienia, nie wymagają długiej obróbki i można je podać na wiele sposobów. Zazwyczaj piekłam je przez długi czas w niskiej temperaturze albo smazyłam małe kotleciki w panierce. Czasem zrobiłam gulasz. Tym razem dodałam do nich musztardę francuską i śmietanę. Wyszło przepysznie! Z podanych składników przygotowałam ok. 3-4 porcje. Składniki: 1 polędwica
Prosto z KotłaDomowa pieczeń, doskonała do kanapek i nie tylko. -- Potrzebujemy 1 kg mielonego: 500 g łopatki wieprzowej i 500 g wołowiny, 2 jajka, 1 cebulę, łyżkę suszonego czosnku, 2 czubate łyżki przyprawy kebab-gyros, 2-4 łyżki bułki tartej. . Wszystkie produkty "wrzucamy" do miski i dokładnie mieszamy. Żeby sprawdzić czy jest dobrze przyprawione, smażymy małą porcję i smakujemy(...)przygotowanej formy. Ja włożyłem do 30x11 ale można też spokojnie upiec w 25x10. -- Pieczemy w 200 st.C / 60 min. góra/dół Następnie studzimy na kratce lub papierze kuchennym. Po wystudzeniu chowamy do lodówki na minimum 6 godz. i już mamy gotową do krojenia smaczną pieczeń do pieczywa i nie tyko. Smacznego
chleba naszegonieskomplikowany, ale odświętny obiad. Dzięki subtelnemu smakowi świetnie komponuje się z wyrazistym serem pleśniowym. Podsmażona, a następnie krótko pieczona – jest krucha i soczysta. Jako dodatek proponuję pyszne, chrupiące pieczarki smażone na maśle :) Składniki (na ok. 2-3 porcje): 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie waga 1 szt. ok. 380 g) ok. 80 g sera pleśniowego (np. Lazur, Rokpol) 250 g pieczarek(...)smażymy polędwiczki z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia (posmarowanego odrobiną masła) i polewamy tłuszczem ze smażenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 20 minut. W międzyczasie kroimy pieczarki na niezbyt cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą do smaku. Smażymy na rumiano (mają być chrupiące) – należy uważać
MyCookBook.plWitam serdecznie Propozycja na pyszną pieczeń rzymską z ziemniakami , jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa wieprzowego 300 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 200 g cebuli 2 łyżki musztardy ziołowej 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku sól , pieprz olej do smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka
Uwaga Babcia Gotuje