itka. / krem buraczany fot.: Karmel-itka. / barwena fot.: Karmel-itka . / amouse bouche fot.: Karmel-itka . / mus z białej czekolady Menu kolacji: - polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty - krem buraczany z pieczonym kozim serem - amuse bouche - barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem - mus z białej czekolady
W kuchni Karmel-itkinamoczenia bułki sól, pieprz, majeranek, maggi w płynie 6 - 8 pomidorów 2 łyżki sosu chilli słodko - pikantnego 1 młoda cukinia tymianek, oregano olej, masło do smażenia Wykonanie: Szynkę wieprzową ew. łopatkę zmielić - używam tylko takiego mięsa. Jakoś nie mam zaufania do gotowego mielonego mięsa. W trakcie mielenia mięsa dodać wyciśniętą bułkę i przesmażoną cebulę. Przełożyć do miski(...)solą i małą łyżeczką napełnić masą mięsną. Ułożyć w naczyniu do zapiekania. Miąższ z pomidorów wymieszać z 2 łyżkami sosu chilli, posolić i wlać do naczynia z pomidorami. Piec w piekarniku około 35 - 40 minut w temperaturze 190 oC. Cukinię pokroić a la julienne, najlepiej używając specjalnego nożyka . Krótko przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Doprawić solą, tymiankiem
Kulinarny karnet ChristopheraPieczona biała kiełbasa w marynacie miodowo-musztardowej To moja propozycja na świąteczny obiad. Prosta, szybka w przygotowaniu i naprawdę smaczna. Tak przygotowaną białą kiełbasę możecie śmiało podawać nie tylko na święta wielkanocne. W czym tkwi sekret jej smaku? W prostej miodowo-musztardowej marynacie, którą smarujemy kiełbasę przed pieczeniem. Dodatkiem i przysłowiową kropką nad „i” są małe pomidorki(...)gotowaną białą kiełbasą nie przepada, a pieczona wersja bardzo jej smakuje. Pieczoną białą kiełbasę możecie przygotować również na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Ja użyłam gotowych foremek do pieczenia Stella – prosta i szybka wersja. Oszczędzam czas i … nie trzeba nic myć Składniki: 480 g kiełbasy białej wieprzowej parzonej 10 małych pomidorków pół dużej cebuli 3 łyżki
Słodkie okruszkibędzie to kaloryczne, a przy okazji dostarczy Ci trochę białka,przekąski na zimno – odkrój kawałek i ciesz się wyjątkowym smakiem pieczeni. Życzymy smacznego i pozdrawiamy! Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 60 minut Liczba porcji: 15 Składniki wątróbka wieprzowa - 1 jajka - 3 słonina - 250g skórka wieprzowa - 250g łopatka wieprzowa - 500g ziele angielskie - wg uznania liść laurowy - wg uznania cebula(...)krótko żeby mięso nie było suche. Później zmiel wszystko dwa razy przez małe sitko (do maku) i dodaj jajka. Możesz też dodać podsmażoną cebulkę i zmielić ją z mięsem. Piecz około godziny w 180 stopniach. Gdy ładnie się zarumieni, wyciągnij z piekarnika
Keto Przepisyposypujemy od góry boczek. KROK 4: Obok boczku układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę, ząbki czosnku i ziele angielskie. KROK 5: Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 120 – 130 minut. SKŁADNIKI DO PULPETÓW: - 400 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 jajko - ząbek czosnku - mozzarella - kminek - sól - ostra papryka - boczek (plastry) SPOSÓB PPRZYGOTOWANIA PULPETÓW: KROK 1: Do mięsa mielonego wbijamy(...)pulpetów, mniej więcej tej samej wielkości. KROK 3: Na wierzch każdego pulpeta kładziemy plaster boczku i plaster sera mozzarella. Przebijamy wykałaczką, żeby się nie rozpadły i pieczemy ok. 40 minut SKŁADNIKI DO GRZYBKÓW SHIMEJI: - 150 g grzybków Shimeji - 2 marchewki - ¼ selera - ½ pietruszki - 1 cebula - ząbek czosnku - 2 łyżki sosu sojowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA GRZYBKÓW SHIMEJI: KROK 1: Marchewkę, seler
Związek na patelninajbliżsi. Zapraszam… Stopień trudności - Średni, trzeba pamiętać żeby co jakiś czas podlewać ją wodą i przekręcić przynajmniej dwa razy, czas pieczenia też można wydłużyć w zależności od wielkości golonki. Skala smaku - 10/10 składniki 1 duża golonka wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika(...)minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem i miodem i zalewamy golonkę. Pieczemy w 210 stopniach, doglądając aby golonka i warzywa się nie przypaliły. Golonkę co jakiś czas podlewamy sosem. Smacznego
Kubki smakuKleftiko pieczone w pergaminie to danie wywodzące się z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie w pergaminie powinna znaleźć się jagnięcina lub koźlina, ale my wykorzystaliśmy łopatkę wieprzową. Danie chociaż początkowo wydaje się skomplikowane jest naprawdę proste i nie wymaga zbyt dużo pracy. Uzupełnieniem mięsa są pyszne warzywa i przyprawy, które zamieniają się w wykwintny obiad. Kiedyś mięso do kleftiko
Pasja Smakuzdjęciach poniżej: Piotr i Piotr- San Jacinto podczas pracy: - kiełbasa biała wołowo-wieprzowa (we flaku i słoikach) - szynka gotowana 2 x 5 minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) - wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów - rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami(...)tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u - bigos - gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej - zrazy wieprzowe zawijane z karkówki - tradycyjne kotlety mielone - improwizowane przez obu Piotrów pulpety a’la Köttbullar (z żurawiną i suszonymi śliwkami) - moje żeberka glazurowane z plackami ziemniaczanymi wg przepisu Piotra - polędwiczki smażone z tymiankiem w wykonaniu Piotra, które zostały podane z moim
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymieszaj z tartym chrzanem. Udekoruj pastą muffinki, gdy już wystygną. Składniki 150 g białej kiełbasy 100 g dobrej, wędzonej szynki wieprzowej (takiej ze wsi ;p) lub boczku 1/2 cebuli 200 g mąki pełnoziarnistej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml mleka 75 g masła 1 duże jajko lub 2 małe 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli
Eat me! Fit me!mielone w cieście francuskim Przygotuj nóż i deskę do krojenia, maszynkę do mielenia mięsa, płaską blachę, miskę, miseczkę, papier do pieczenia, zaostrzony drewniany patyczek lub wykałaczkę, ewentualnie wałek do ciasta. Przygotuj składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki), 1 niedużą cebulę, 1 czerstwą bułkę, 1-2 jajka, bułkę tarą, sól, pieprz(...)nadaj je podłużny kształt. Ciasto francuskie rozwiń (mrożone najpierw rozmroź). Pokrój na prostokąty takiej wielkości, aby każdy z kotletów mielonych móc zawinąć w ciasto. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej kotlety. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do momentu, gdy ciasto lekko się przyrumieni, a wbity patyczek po wyciągnięciu będzie suchy. Tak przygotowane kotlety podaj
blog.moje-pasje.infoprzepis na gniazda pieczone w piekarniku z pieczarkami i serem żółtym. Takie gniazdka wbrew pozorom przygotowuje się bardzo szybko i prosto. Jeśli upieczemy je wraz z ziemniakami to mamy błyskawiczny, bardzo smaczny obiad w kilka chwil. A czas pieczenia możemy wykorzystać na przygotowanie ulubionej surówki. Polecam :) Składniki - 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z łopatki wieprzowej ) - 1 jajko(...)przygotowane mięso odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie z mięsa formuję rękoma większe kulki ( jak na tradycyjne mielone ) Kulki przekładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i palcami formuję w nich gniazdka. Pieczarki kroję w większe kawałki, smażę na rozgrzanym oleju, chwilkę tylko do odparowania wody, pod koniec smażenia solę do smaku. Usmażone pieczarki, lekko
Kuchnia z widokiem na ogródwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta wersja na pieczony boczek, który idealnie smakuje na ciepło i po ostygnięciu - ze świeżym pieczywem. 1-1,5 kg boczku wieprzowego 3 łyżki oliwy 3-4 ząbki czosnku 1/2 opakowania przyprawy do karkówki 1 łyżka soli Przyprawę do karkówki i sól - dokładnie połączyć z olejem. Umyty i osuszony boczek natrzeć przygotowaną mieszanką(...)folię aluminiową i odstawić na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, podlać odrobiną wody i umieścić w nim mięso (bez folii). Piec około 1-1,5 godziny w 180 stopniach. (Początkowo pod przykryciem, a pod koniec - bez, aby boczek stał się rumiany
Di gotujePolędwiczki wieprzowe to taki sympatyczny rodzaj mięsa, który praktycznie zawsze wychodzi smaczny. Ja najczęściej jednak gotuję lub piekę je w postaci plastrów. Koniecznie do tego cebula, czosnek i śmietana. To naprawdę zawsze się udaje. Na blogu mam parę wersji tego typu potraw, polecam Wam jeszcze polędwiczki z suszonymi pomidorami . Czasami dostaję pytania jak spowodować, żeby sos wyszedł ciemniejszy. Nic prostszego(...)polędwiczki z kaszą gryczaną i sałatką z buraków . Buraki zawsze dobrze sprawdzają do tego typu obiadów. Jeżeli nie macie pomysłu co zrobić na najbliższe święta na obiad, ugotujcie polędwiczki wieprzowe. Robi się je bardzo sprawnie i są naprawdę proste w obsłudze. Znając życie te moje 20 minut, które mam w opisie wykonania nie są potrzebne. Krócej jednak nie mogłam
Kardamonovy