blisko dużego miasta. Nie ma tutaj problemu ze zdobyciem ekologicznego kawałka mięsa, czy chowu własnej sztuki wieprzowej. W każdym razie, właśnie taki ekologiczny kawałek postanowiłam wykorzystać na domowej roboty wędlinę, bo szkoda było mi go przerobić na kotlety czy zwyczajną pieczeń. Wybrałam metodę parzenia, jest to jeden z najłatwiejszych sposobów na otrzymanie domowej wędliny w kuchennych warunkach
Poezja Smaków - blog kulinarnypieczywo pełnoziarniste z twarogiem, sałatka wielowarzywna polana oliwą, duszone klopsiki drobiowe w warzywach lub gotowana polędwiczka wieprzowa. Następne dni - zaczynamy od wody z cytryną, a wszystkie inne posiłki powinny być już normalne, lecz lekkostrawne (bez zawiesistych sosów, tłustych mięs typu pieczeń z karkówki, ciast z kremem itp.). Przez ten tydzień, kiedy pijemy wodę z cytryną starajmy się zastosować
Posadzone i zjedzonemarchewką z rodzynkami. Oryginalnie w Holandii dzisiejsze ziemniaki z kiszoną kapustą i boczkiem podaje się z holenderskiej wieprzową kiełbasą- rookworst (wędzona kiełbasa). Do polania podaje się nieodzownie bardzo brązowy, nie zagęszczany sos- jus, uzyskiwany z masła lub tłuszczu i resztek z pieczonego mięsa i zdeglazowaniu tego. No ale, wspominam o tym tylko tak na marginesie. Gotowy sos- jus, można kupić
Sztuka gotowania w/g SamiryPozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz: 32 muszle makaronowe Cebulę
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!mamy przykrywamy folią aluminiową. Tak przygotowany makaron wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy na 180°C i pieczemy ok. 50 min. Zapiekany makaron w sosie posypujemy startym serem i dodajemy świeżej zielonej pietruszki. Kiełbasa krótka Nove, produkt wsparła Natura to kiełbasa wieprzowa średniorozdrobniona, wędzona, parzona. Smacznego
Moniki Smakołykidługim nożem lub specjalnym nożem elektrycznym, jako kilkucentymetrowej długości plasterki. Do wyrobu gyrosa zwykle używa się szynki wieprzowej. Dodatkowo spotykany jest też gyros z kurczaka, gyros barani i cielęcy. Pita są to okrągłe, pszenne, płaskie chlebki. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
Smaczne Potrawynieskomplikowany przepis będzie dla każdego :) Składniki : kilka pomidorów olej sól, pieprz czosnek ewentualnie ryż, wątróbka wieprzowa Przygotowanie : Umyte pomidory przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu Czosnek obrać, przełożyć pomiędzy pomidorami ząbki obranego czosnku Posypać solą, pieprzem, polać oliwą Piec w temp. około 160 *C przez około 30 min Pomidory podałam z ryżem i smażoną wątróbką
Proste Potrawypożywnie, choć prosto. Kuchnia niemiecka to nie tylko wurst z piwem i musztardą, zapraszam zatem na żeberka pieczone w piwie z kiszoną kapustą i ziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku
Wyprawy kulinarnemaksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią, 0,2 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem 1 pomidor świeża bazylia 0,5 kg sera mozzarella - wiórki
ClauditteMissCookingmniejsze kawałki, przesmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę, odstawić do przestudzenia. Łopatkę wieprzową zmielić w maszynce, razem z przesmażoną cebulą i wyciśniętą bułką. Dodać jajka, śmietanę, przyprawy. Wymieszać, dodać przygotowane grzyby. Masę włożyć do keksówki i piec około 1 godziny w temp. 180oC. Tak upieczoną pieczeń, można podawać na gorąco z dodatkiem sosu i na zimno
Kulinarny karnet ChristopheraPyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu(...)bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę z szczyptą soli. W dużej misce mieszamy ze sobą dwa rodzaje mięsa, wołowego z wieprzowym. Dodajemy bułkę, surowe jajka, szałwię, tymianek, paprykę, pieprz, sól i podsmażoną cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Brytfanki lub foremki natłuszczamy olejem. Jeśli używamy aluminiowych foremek, to nie trzeba ich smarować. Mięso
Moniki Smakołykijuż wiecie nie kupuję gotowych wędlin. Sama piekę różne gatunki mięsa na różne sposoby. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na domową wędlinę. W związku z tym, że schab jest suchym mięsem upiekłam go w rękawie, żeby był soczysty. Zrobiłam aromatyczną mieszankę, którą wtarłam w mięso, dzięki czemu schab zyskał na smaku. Powiem krótko... palce lizać. Pyszne(...)Składniki: 1 kg schabu wieprzowego bez kości 4 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli morskiej ¼ łyżeczki majeranku ¼ łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Schab opłukałam. Osuszyłam ręcznikiem papierowym i nakłułam nakłuwaczem do mięsa. Czosnek drobno posiekałam i wymieszałam wszystkie przyprawy. Schab natarłam ziołami i obłożyłam czosnkiem. Przygotowałam rękaw do pieczenia i włożyłam do niego mięso. Spięłam
Kuchnia u Krysistół. Przepis jest bardzo prosty do zrobienia, jednak potrzeba nieco cierpliwości, gdyż karkówka powinna się piec w piekarniku przez około dwie godziny – dzięki czemu będzie się wręcz rozpadać na talerzu. https://youtu.be/M9e_cyYfPHQ Składniki na karkówka z pieczarkami i cebulą: 1,2 kg karkówki wieprzowej 400 g cebuli (dwie duże) 300 g pieczarek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej (lub innej ulubionej(...)bardziej pikantne potrawy. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry karkówki, na nie wysypujemy cebulę i pieczarki. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem. Karkówkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem w trybie góra-dół przez około 2 godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę. [caption id="attachment_8669" align="aligncenter" width="685"] Karkówka z pieczarkami
e-PrzepisyKulinarneosiągnięcia w tradycyjnym pieczeniu. Przepis znalazłam tutaj składniki 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością(...)Zawinąć mięso w folię i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny (można je tak trzymać do 3 dni). Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wyjąć pieczeń z folii i umieścić ją w misie wolnowaru. Dodać 1/4 szklanki wody, a następnie włączyć program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 8-10 godzin
Stare GaryPolecam. 1-1,2 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki majeranku (płaskie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1/2 łyżeczki tymianku 1,5 łyżeczki soli Dodatkowo: 5 liści laurowych 2 garście czosnku suszonego w płatkach (solidne) Ponadto: rękaw/worek do pieczenia Składniki marynaty dokładnie wymieszać (powstanie bardzo gęsta
Di gotuje