pięć smaków - 500 przepisów (strona:26/34)

śledzie po kaszubsku 173

sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy  wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Następnego dnia wyciskamy sok z cytryny, oraz pomarańczy, zalewamy(...)wkładamy  do misy ( lub  słoja) do której dodajemy przestudzony sos z cebuli, koncentratu i rodzynek. Całość mieszamy  odstawiamy  na dzień w chłodne miejsce, aby smaki mogły się połączyć i gotowe

Miód i pieprz
Jagody 143

borówka czernica.. Rośnie w całej Europie północnej. W Polsce najczęściej można ją spotkać w lasach iglastych. Kwitnie na przełomie maja i czerwca, a owoce pojawiają się po około pięciu tygodniach. Zawierają witaminę C, B, PP, kwasy organiczne, sole mineralne, cynk, fosfor, magnez, żelazo i mangan. Można je spożywać na surowo lub wykorzystać na dżemy, soki, nalewki. Dzięki obecności glukokininy(...)sezonie zebrać nawet około 20 litrów jak jest urodzaj. Ale tak to już jest gdy się ma własne pole jagodowe i żal człowiekowi, żeby się nie zmarnowały. O wybornym smaku takich zerwanych prosto z krzaczka chyba nie muszę pisać. Można je również z powodzeniem zamrażać do późniejszego wykorzystania". Przepisy z jagodami Tort z owocami leśnymi Tort jagodowy Placek drożdżowy

Wiem co jem
Bułki pszenne 419

Dzisiaj zapraszam na bułki pszenne. Te najzwyklejsze, najprostsze, ale dla mnie najlepsze. Z tego przepisu piekłam swoje pierwsze bułki. Wówczas byłam pełna obaw i niepewności, ale

Smak mojego domu
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 230

każda z nich jest unikatowa; jedna jedyna.  A tak szybko topnieją... Urodziny nie moje, jakby się ktoś zastanawiał. Nie bloga, bo ten maluszek dopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję. Dla nas oznacza to mnóstwo pracy i całą górę nadgodzin; dla klientów - darmowe ciacha i chleby. W centrum zainteresowania znajdzie się(...)tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam!  Przygotowanie nie jest trudne, choć trzeba uważać przy karmelu, żeby się nie poparzyć. Samo ciasto to klasyczny ucieraniec o intensywnie czekoladowym smaku. Wspaniale komponuje się z miękkimi, soczystymi gruszkami i pikantnym karmelem. O ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kapary z nasturcji po polsku 175

kupić gotowe , ale po co , skoro nasturcji w ogrodzie jest pełno ( bo uwielbiam patrzeć na jej kwiaty ) , więc warto skorzystać z tego dobrodziejstwa . Przepis jest prosty , a efekt znakomity , smak jak sklepowe i do tego zdrowsze , bo bez zbędnych chemicznych dodatków . Kaparów może nie lubię , ale solę w sosie kaparowym uwielbiam .. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)odstawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimną solanką zalewamy nasiona i odstawiamy na 24 godziny . Po tym czasie zlewamy solankę , nasiona przekładamy do słoików , dodając po kawałeczku chrzanu na słoik , pięć ziaren pieprzu . Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia i zalewamy gorącą , nasze kapary , zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem . Nie trzeba pasteryzować , doskonale przechowują się nawet ponad

Ogrodnik w podróży
Paprykowa sałatka z pstrągiem wędzonym 205

chcą cieszyć się zdrowym i smacznym domowym jedzeniem, a dzisiaj aromatu będzie niemało bo na talerzu gości wędzony pstrąg! Ryba ta, jak zapewne większość, zachwyca nie tylko pod względem smaku, ale i właściwości. Dostarcza bowiem najwięcej spośród ryb słodkowodnych cennych kwasów omega-3. Nie wszystkie tłuszcze są dla nas niewskazane i szkodliwe, niektóre z nich, w małych ilościach, mogą mieć(...)pieczonego. Na uwagę bez wątpienia zasługuje też papryka. To niepozorne warzywo to prawdziwa bomba witaminowa! W każdej świeżej papryce jest sporo witamin z grupy B, witaminy E i aż pięć razy więcej witaminy C niż w cytrynie! Papryka czerwona troszczy się o wzrok i skórę. Dostarcza mnóstwo beta-karotenu i cennych przeciwutleniaczy opóźniających starzenie się organizmu. Zawarte w niej

peanutbuttermonster
Baklava 163

mogłam sią zdecydować, który wybrać, więc z różnych coś wybrałam, pozmieniałam według uznania ilości i składniki a efekt był zaskakujący. Wspaniałe ciasto, w którym przy jedzeniu czuje się wszystkie smaki użytych składników. Baklava Składniki: - 1 op. ciasta Filo (ja miałam 7 płatów, które przecięłam na pół) - 1 cytryna - 200 g orzechów włoskich - 200 g migdałów - 70 g orzechów pistacjowych(...)ściereczką by nie wyschły. Wyjmujemy jeden płat wkładamy na spód foremki i smarujemy go stopionym masłem. Na wierzch wkładamy kolejny płat i ponownie smarujemy masłem. W ten sposób układamy pięć warstw wszystkie muszą być wysmarowane masłem. Na ułożone ciasto wykładamy połowę przygotowanej mieszanki. Przykrywamy dwoma wysmarowanymi masłem płatami. Na płaty wykładamy drugą część masy i przykrywamy dokładnie nasmarowanymi masłem

Kulinarne życie
Tort Maltesers 291

Już samo połączenie puszystego, pachnącego wanilią biszkoptu ze śmietankowym kremem wzbogaconym serkiem mascarpone – sprawia, że tort smakuje po prostu pysznie! A jak jeszcze do tego zestawu smaków dodamy masę krówkową i kuleczki maltesers- nasz tort zamieni się w prawdziwą ucztę dla łasuchów…i nie tylko SKŁADNIKI NA BISZKOPT WANILIOWY: 6 jajek szklanka mąki pszennej budyń waniliowy (proszek) szklanka(...)naczyniu ubijamy żółtka z pozostałym cukrem i zapachem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, budyń i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla zmiękczenia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę

Domowe Torty
Coś na kształt depresji i sernik herbaciany 219

borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli idealne na aktualne upały). A smak...? Moi drodzy, tego po prostu trzeba spróbować! Spód jest naprawdę przyjemnie chrupiący i mocno kakaowy, masa serowa jest delikatna i puszysta, o delikatnym zapachu i aromacie herbaty - doprawdy wyjątkowa(...)wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć ciastka, dokładnie docisnąć palcami lub łyżką.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy serowej.Herbatę zaparzyć w 200 ml gorącej wody. Po pięciu minutach wyjąć torebki, ostudzić.Serek zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i herbatą.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie rozpuścić na parze. Wymieszać z kilkoma łyżkami masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Piliście kiedyś żółte kiwi...? 183

już poszło łatwiej, bo do pokonania były raptem cztery stopnie. Niemniej, głośno i wyraźnie zaznaczyłam, że przeprowadzam się ostatni raz w życiu . Ilość rzeczy, które zgromadziliśmy przez te pięć lat, jest niewyobrażalna. W zasadzie nie mam pojęcia, gdzie my to wszystko mieściliśmy... Kartony, które wywieźliśmy, już w poniedziałek zastąpiły nowe. Wypełnione do granic możliwości, czekają na swoją kolej(...)Cieszy mnie to ogromnie, bo takie soki są nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim obłędnie pyszne! Tym razem postawiliśmy na uwielbianego przez C. ananasa i zaskakująco żółte kiwi. W smaku nie ma różnicy, ale dzięki niemu sok ma zabójczo żółty kolor. Odrobina imbiru do smaku, trochę jabłek - i gotowe. W upały sprawdzi się nawet zamiast deseru - obiecuję! Sok z ananasa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
jagodowe muffiny 175

jagodowe muffiny  z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki  na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami cukru i gotujemy

Miód i pieprz
jagodowe muffiny 165

Jagodowe muffiny  z jogurtowym kremem Niepozorne leśne jagody kryją w sobie bogactwo smaku, zmieniając zwykłe muffiny w niezapomniany deser Składniki na osiem sztuk muffin 200 g mąki 60 g cukru brązowego 100 g jagód 70 g masła 1 jajko 100 ml mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody dodatkowo do kremu 30 g jagód 150 g jogurtu(...)piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 15-20 minut sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia (koniec patyczka nie może być oklejony ciastem). Po upieczeniu muffiny zostawiamy jeszcze na pięć minut w piekarniku(uchylając nieco drzwiczki). Po włożeniu muffinek do piekarnika mamy czas by zając się kremem. 30 gram jagód wkładamy do garnka, zasypujemy 30 gramami cukru i gotujemy

Miód i pieprz
Tort śmietanowy z truskawkami na cytrynowym biszkopcie. 229

Pyszny, lekki śmietanowy tort z truskawkami, a w środku puszysty cytrynowy biszkopt, który wnosi nam do smaku niepowtarzalną cytrynową nutę i niezwykły świeży aromat. Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się go zjeść w gronie najbliższych, czy też w bardziej ‘oficjalnym’ towarzystwie- będzie smakował pysznie i świeżo! SKŁADNIKI NA BISZKOPT CYTRYNOWY: 6 jajek niecała szklanka mąki pszennej 6 łyżek(...)żółtka z pozostałym cukrem aż do powstania żółtej kremowej konsystencji .Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę (pszenną, ziemniaczaną) z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny i pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się ona łatwo wymieszać). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę

Domowe Torty
Restauracja Kryształowa - Katowice 144

jest bardzo starannie dobrane. W Kryształowej serwowane są dania regionalne oraz potrawy z tradycyjnej kuchni polskiej. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że potraw jest niewiele, widnieje tam raptem pięć zup, czy cztery desery. Jednak po przyjrzeniu się dokładnemu okazuje się, że każda z nas znajduje coś dla siebie. Sama karta dań bardzo przejrzysta, dwujęzyczna.  Ceny wydają się(...)kasztanami i lanymi kluseczkami . Już po kilkunastu minutach kelner podał nam do stołu pięknie pachnącą zupę, doprawił ją świeżo mielonym pieprzem. Zupa ta zrobiła na nas ogromne wrażenie - jej smak i aromat podbił nasze serca. Połączenie grzybów z kasztanami w zupie - jak dla Nas coś wspaniałego. Polecamy tę zupę każdemu smakoszowi bo jest wyśmienita. Następnie wybrałyśmy danie główne. U Konczi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
delikatny pasztet z cielęciny i wieprzowego boczku 155

został wzbogacony pokrojonym w kostkę wieprzowym boczkiem. Dodatek kawałków boczku sprawił, że delikatna puszysta konsystencja  cielęcego pasztetu, uzyskana dzięki pianie z białek jaj, doskonale współgra z wyrazistym wieprzowym smakiem. składniki 1 kg cielęciny ( mięso z łaty, mostka, lub gulaszowe)  300 g wątróbki cielęcej, lub drobiowej 3-4 łyżki smalcu  600 g boczku wieprzowego 3 jajka(...)podlewamy  łyżką wazową wody, dodajemy do niej liście laurowe i ziele angielskie nakrywając patelnię przykrywką.  Mięso cielęce dusimy, na małym ogniu, przez 25-30 minut, dodając na pięć minut przed końcem duszenia drobiowe wątróbki ( dziś użyłem drobiowych, ale równie dobrze sprawdza się wątroba cielęca). Mięso z patelni lekko studzimy i jeszcze ciepłe, mielimy maszynką do mięsa

Miód i pieprz